Jump to content

opodden

Members
  • Posts

    16
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by opodden

  1. Takk for alle innspill! Det blir vel til at jeg går for Norma 202. Jeg vil få nesten 100% forbrenning, lett komprimert ladning og drøye 840 m/s (IMR3031 ca 858 m/s) ved max trykk med 150 grs GS Customkule uten moly. Med 140 grs GS kule med moly blir ladningen mer komprimert, med fremdeles nesten 100% forbrenning og over 870 m/s. Jeg vil naturligvis starte mye lavere, og vil sannsynligvis stanse noe lavere enn max trykk. 3031 får vente til noen starter å selge det i Norge.....
  2. Snakket med Bertil, og han hadde ikke 3031, så da er jeg like langt. Jeg kan jo selvsagt bruke andre typer krutt, som 203B, N540 osv. Men IMR3031 er i følge QL svært bra med min kombinasjon av løpslengde og kuler.
  3. Jeg skal lade .308 Win med relativt kort løp (470mm) og lette kuler (135-150grs) og IMR 3031 er i følge QuickLoad det kruttet som gir i særklasse best utgangshastighe, 100% forbrenning og fyller hylsa helt opp. Jeg har ikke funnet noen som selger dette i Norge, men Staffans Vapen i Sverige kan skaffe, men da må jeg kjøpe en kartong med 10 flasker til ca SEK445 pr flaske. Det er 4,5 kg krutt, og jeg trenger nok ikke så mye. Er det noen som også trenger IMR3031, så kan jeg påta meg å kjøre til Sverige og hente kartongen, dersom noen blir med og spleiser på diesel til transporten. Jeg bor på Elverum, men er av og til i Oslo og kan evt ta en liten avstikker for å levere. OP
  4. Er det noen som forhandler IMR 3031 i Norge?
  5. Jeg skulle gjerne hatt et jaktvåpen basert på AR15, som for eksempel den nye Olympic Arms Gamestalker i kaliber .300 Olympic Super Short Magnum. Det er mange fordeler med dette våpenet: - modulært, med utrolig mange muligheter for å tilpasse våpenet til meg og mitt bruk - kan i løpet av et minutt bytte øvre glidekasse til en med pipe i annet kaliber - lett vekt 3.15 kg, og kan gjøres enda lettere med deler som finnes på markedet i dag - mindre rekyl som gjør det lettere å se skuddtegning - kan ha fokus på skuddtegning og ta et nytt avtrekk hvis nødvendig - AR15 konstruksjonen kan gi fantastisk presisjon med ei god pipe (som finnes i hopetall) - nye kaliber som .300 OSSM og .30 RAR (Remington sin nye) er tatt fram spesielt for å gi god virkning mot storvilt i den lette og hendige AR15 konstruksjonen og er svært effektive patroner. Et slikt våpen, med noen små forandringer og med lyddemper, kunne bli ei superlett børsemed kjempepresisjon og svært lite rekyl. Da kunne jeg konsentrere meg om siktebilde, avtrekk og hva som skjer med byttedyret, og la våpenet ordne resten. Jeg mener at det er alt for mange som lar seg rive med av følelser: Nesten alle våpenkonstruksjoner har på ett eller annet tidspunkt vært ment til militær bruk. Hvorfor er dette så galt? Til og med mange på dette forum mener at det er en vederstyggelighet å ha med seg en halvautomat ut i skogen. Mange mener vel også at det burde være forbud mot alt annet enn blånert stål og valnøttstokk. Hvis våpenet er effektivt, så burde det være godt nok. Jeg blir fristet til å sammenligne med buejakt, som intuitivt føles som lite effektivt og humant, men som ved riktig bruk viser seg å avlive meget effektivt. Dersom jeg er interessert nok til å anskaffe noe uvanlig, er jeg sannsynligvis også så motivert for min hobby at jeg gidder å passe på at utstyret er i orden, kjøpe/ lage god ammunisjon og trene noe mer enn 30 skudd i året... Jeg blir irritert over at noen basert på følelser og fordommer uten god grunn sier at jeg ikke kan jakte med den halvautomatiske rifle, men bare med en annen type Ved å melde seg inn i en klubb for praktisk skyting kan jeg få tillatelse til å kjøpe en halvauto med lovlige 30 skudds magasin og dette er like farlig for samfunnet som om det er et jaktvåpen. Det viktigste her er at samfunnet fanger opp mennesker som er i ferd med å utvikle farlig adferd, som vil bruke det som er tilgjengelig for å skade andre, det være seg våpen, kniver, biler etc.
  6. Jeg har simulert en del med QuickLoad for å finne en god ladning til et 420mm løp i .308. Jeg ønsket å bruke en lett homogen kule, og endte etter hvert opp med en moly coated 140 grains fra GS Custom Bullets. Med en kraftig komprimert ladning (ca 110% fyllingsgrad) med 46,8 grains IMR3031 oppnår man 99.91% forbrenning i det korte løpet og 870 m/s i utgangshastighet. Dette er like under max trykk, Dette tilsvarer 3437 J i munningsenergi. På 100 meter er dette over 3100J . Så hvis jeg finner ut at trykket blir for høyt når jeg jobber meg opp til max ladning, eller at kruttet blir for komprimert, så kan jeg redusere ladningen til Jeg har ikke fått testet denne ladningen enda, men jeg har brukt oppdaterte kuledata, og QL skal være relativt pålitelig. IMR3031 er vanskelig å få plass til, men er ganske komprimerbart når det først er nede i hylsa, så det burde virke.....Det er uansett rom for å stoppe på en litt mindre ladning enn dette dersom man får tegn på høyt trykk, eller hvis kula kryper ut av hylsa, og likevel klare kravet til anslagsenergi. Skutt inn på 176 m, og med siktelinja 4 cm over kjernelinja, gir dette treff innenfor +/- 4 cm fra 0 til 203 meter i følge QuickTarget. Jeg føler meg også trygg på at denne kula vil gi dyp penetrasjon og således være velegnet også til elg.
  7. Dersom du har anledning til å lade selv, er det mulig å finne fram til en ladning som fungerer optimalt med den pipelengden du velger. Ved å bruke et program som QuickLoad kan du velge løpslengde og deretter laborere sammen en ladning som gir god forbrenning og god hastighet innenfor trykkgrensen for patronen. Jeg har selv fundert mye over dette i forbindelse med at jeg har tenkt å sette lyddemper på min Sako 75 i .308W. Ved å gå ned litt i kulevekt (140 grains GS Custom bullets moly coated homogen kule) og velge et relativt raskt krutt (IMR3031), kan jeg oppnå over 870 m/s fra 42 cm løp. Dette er en kraftig komprimert ladning, men skal gi 100 % forbrenning selv i den korte pipa. 150 grains versjonen av samme kule gir ca 844m/s i følge QuickLoad, også den med fullstendig forbrenning. Jeg må legge til at jeg ikke faktisk har gjort dette i praksis enda, men ut fra det jeg hører så er QuickLoad relativt pålitelig og jeg har brukt de siste oppdaterte kuledataene fra GC Custom sin nettside. Med fabrikkammo blir det nok litt annerledes, fordi jeg antar at man ved framtagelse av disse ladningene har brukt krutt som passer best i lange til middelslange løp.
  8. Takk for tilbakemeldinger på mitt spørsmål. Jegantok vel i utgangspunktet at merkingen fra leverandør ville være idiotsikker, men det er greit å være sikker.
  9. Nå blir jeg litt usikker her: Hva er egentlig riktig indre diameter når jeg bestiller lyddemper til min .308 Win? Når en selger oppgir at demperen er .30 kaliber, passer den da til min rifle, eller må jeg selv ta hensyn til at den skal være 0,5mm over? Og skal den være 0,5mm i tillegg på hver side, slik at vi i virkeligheten bør ha en millimeter større diameter? Så når S&L sier opp til 8mm, er den da for liten til min .308 som er 7,82mm og jeg må gå for en 9mm? Fint om noen kan hjelpe meg med dette, slik at jeg unngår å tabbe meg ut.
×
×
  • Create New...