Jump to content

Jake

Members
 • Posts

  195
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Jake's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/17)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

3

Reputation

 1. Sjiddlett. Dette var en positiv erfaring. Litt knoting på Google translate siden jeg er ikke så stødig i italiensk. Levert på døren, kjapt, enkelt og greitt.
 2. Kjempefint. Takk. Nå skal jeg klare meg. Italiensk ? Jeg har fått med meg at vi nesten kunne fått tysk eller russisk som sidemål, men italiensk har jeg aldri tenkt på. Det ville nok vært noe å dratt frem med på lokalet i Gudbrandsdalen.
 3. Haglstørrelser i Italia. De oppgir ikke mm på haglene, kun haglstørrelser. Bruker de samme nummerbetegnelse som oss eller .......... Jeg prøvde å sjekke siden til Siarm (som oppgir hagl i mm), MEN det var villedende veiledning. Noen som har peiling ?
 4. Ironi ? Nei, ikke i det hele tatt. Noen prioriterer dekning, andre prioriterer fart. Enkelt og greit. Mens du er igang med teoriene dine så "les deg opp" på bla. trangboring, lading, wad og skytestil . 5er hagl. Jeg lurer på hvorfor vi ikke skyter rådyr på lengre avstand enn 20 -25 meter (med haglgevær). Det kan umulig ha noe med anslagsenergi å gjøre. DET var ironi. Teorien din er riktig, men du skal ut på en viss avstand før det jevner seg ut. Men, som du skriver, tro og overtro .....................
 5. Det er mye som burde stått på pakkene.............. Hagl ammo kan ikke testes på same måte som rifle ammo pga. mange variabler bla. trangboring. Dette slipper produsentene unna med så lenge det finnes folk som kjøper ammoen deres. Et godt eksempel er Nitedal Spesial , Ekspress osv. Burde vært tatt ut av hyllene for en generasjon siden, MEN de selges enda. Et godt råd er før dere bruker en kasse med skudd for å teste skuddbilde. Kjøp aldri en pakke skudd hvor utgangshastigheten ikke er oppgitt og så TEST UTGANGSHASTIGHETEN. Jeg har testet mange typer fabrikkammo og har tilgode å se noen som holder mål eller oppnår det som står på pakken. Nå skal jeg ikke være for bombastisk for det ser ut til at opphevingen av blyforbudet har brakt inn noen produsenter med bedre ammo enn før. Hva er skuddbilde ? Slutten på en lang sigar med hagl. Hvilke hagl kom først og hvilke kom sist. Hvor er /var da hullet i skuddbildet ? Hva hjelper et fint skuddbilde hvis haglene ikke har energi nok til å drepe viltet jfr. første generasjons stålhagl. Jeg bruker aldri mer en "kjøpepatron" på noe som virkelig skal i frysern. Duer og kråker er ok men ellers ........... Speed kills.
 6. OK, da gjør vi det. Dette må prøves. Ned i kruttmengde og frem med kronografen, vår beste venn. Hva ville livet vært uten den.
 7. Jeg er lite overbevist til nå. Jeg registrerer at du sprenger et våpen i ny og ne, men om det er du som er årsaken eller ladedataene dine. Ja, det vet ikke jeg. Eneste forskjellen jeg ser på en lang og kortere patron (identisk ladet) er at haglmengden endres. Dvs. litt lettere i en kortere patron. Vi snakker ikke om flere centimeter her. Men det kan også være lik vekt. Her er et eksempel: Patron 1 er ladet med wad Z2M21 (40.5mm) og 1 oz slug. Patron 2 er kortet 4 mm og ladet med Z2M15 (37.4mm) og 1 oz slug. Patrontype, primer og kruttmengde er lik på begge patronene. Wadene er samme type, men 3.7mm forskjell i lengde. Event. ligger det et par cal.20 card i bunnen av waden for å plassere slugen i rett høyde. Dvs. hele oppbyggingen av patronen er den samme bare at patron 2 er blitt 4 mm kortere. Slugen har kommet 6 mm nærmere "kruttrommet", men dette har allikevel samme volum på begge patronene. Blir trykket høyere ?
 8. Mens vi er igang. Kanskje jeg er litt treg, men kan noen forklare litt om hvorfor trykket øker så drastisk om man korter ned lengden på en haglpatron. Jeg ser den, at hvis man endrer en riflehylse så blir ting fort annerledes. Da endres volumet på "kruttrommet". En kort haglpatron kan jo være identisk med en lang. Det vil si, alle komponenter er like utenom at crimpen kommer nærmere krutt og primer. Jeg må innrømme å ha kortet ned mange hylser for så å rullekrympe dem, og uten å ha brukt så mye tankevirksomhet på det. Kanskje jeg er heldig at disse patronene bare har blitt ladet til "småfolk" og med 10 gr N310. Der kunne jeg muligens ha møtt mitt eget slagord.
 9. " Stol aldri blindt på BPI ladninger ". Stol aldri blindt på noen ladninger, tenker jeg. Men da begynner vi å komme inn på ting her. Jfr. min påstand om at mange ladedata for hagl er bare tull. Dette er nemlig ikke et enestående tilfelle. Se på alle ladedataene med rettveggede hylser der det brukes en wad beregnet for tapered hylse. Det kan umulig gi de resultatene som oppgis. Denne ladningen fra BPI er interessant mht. til at jeg vil se den som får 39 gram hagl oppi hylsen med disse komponentene og samtidig klarer å brette den. Jeg klarer å få i 34 gram av samme hagltype, og ikke et hagl mer. Ihvertfall ikke hvis du vil ha en fin ( hensiktsmessig ) crimp. " Like ladninger gir store forskjeller i trykk og hastighet ". Les Lyman nr.5 nøye så ser du nok det samme der. Hagl lading består av et virvar av produkter, produsenter og variabler. Disse skal selges og noen skal kjøpe dem. Da må de markedføres et eller annet sted. F.eks. ladedata. Her er også litt av det at du ikke skal "mixe" med komponentene, men kjøpe hele pakken hver gang - hylser, wad, krutt og primer.
 10. Nå har vi kommet der hvor jeg ikke forstår. HULL: FIOCCHI 12-gauge 2.75” PRIMER: FIO616 PROPELLANT: HODGDON LONGSHOT 34.0 Grains = 2.20 gram WAD: VP53 (Mica dust the wad) SHOT: 1-3/8 ounce (601grains) Nickel Plated #5 or #4 = 38.9 gram BUFFER: none FOLD CRIMP: 6-point Result: PSI 10700 = 737 BAR FPS 1405 = 428 ms Din ladning: Cheddite 12/70 cx2000 Longshot 2,10-2,15gram GT18 eller Z2M21 38gr blyhagel 6-stuk 58mm 820bar 435-445ms Du har mindre hagl, mindre krutt, litt mer fart og et saftig mye høyere trykk.
 11. Det høres ut som en interessant ladning. Jeg tar gjerne imot den oppskriften. Om ikke annet for å ha noen patroner på lur, som kan lånes til jaktkammerater. Jeg har lånt dem en svartkruttpatron i ny og ne, det gir en fin reaksjon når røyken legger seg. Det ville vært flott å se rekylsjokket lyse ut av øynene på dem også. En ender jo venneløs til slutt, men du verden for fin underholdning.
 12. Jeg tror nok at trykket endrer seg med en så hard wad. Jeg ser ikke bort fra at jeg er innom rødt av og til, OG jeg bytter på komponenter. Jeg skal ikke bagatellisere dette, men jeg synes at en del omkring hagl lading blir overdrevet og at mange av ladetabellene er bare tull. Det kunne vi laget en hel diskusjon på. Denne ladingen er jeg derimot rimelig trygg på. Kan Ballistic Products lade denne: Load# 100218-1756 LONG REACH HULL: FIOCCHI 12-gauge 2.75” PRIMER: FIO616 PROPELLANT: HODGDON LONGSHOT 34.0 Grains WAD: VP53 (Mica dust the wad) SHOT: 1-3/8 ounce (601grains) Nickel Plated #5 or #4 BUFFER: none FOLD CRIMP: 6-point Result: PSI 10700 FPS 1405 SÅ sover jeg godt om natten med min lading. De bruker 601gr hagl mot mine 524 gr. Legg merke til trykket i ladingen fra BP.
 13. Du er helt sikkert inne på noe, Culot, og har peiling på det du holder på med. 450m/s er nok "litt" i overkant av det som er nødvendig, men jeg holder meg til - speed kills. Denne ladningen "klipper" ned høye (fete) høst ender som en ljå. Spredningen er ikke perfekt, men er god nok. Jeg bruker full sylinder og det virker som harde wader holder svermen bedre. Det samme går ihvertfall ikke med Fed wad, (som er myk) men den får en annen ladning tilsvarende Double's.
×
×
 • Create New...