Jump to content

TrulsMoen

Members
  • Posts

    44
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by TrulsMoen

  1. Det tror jeg nesten du må finne ut selv. Vet ikke helt hva du mener med slark i okularet jeg da, men noen kjent feil er det jo knapt..
  2. Det er en stor og tung demper. Demper selvfølgelig bra. Hvis du kan leve med størrelsen er det ikke så mye å si på dette. Men som et lite tips: det kommer nye modeller fra hausken i disse dager. De bør du ta en titt på. Det er de verd!
  3. Send ham en pm og spør da. Om han ikke er så aktiv kan det da hende han av og til er innom og sjekker Innboksen
  4. Slegga1, hva mener du? Har da vel ikke noe å si om folk er homofile? Eller er det ekkelt for deg å skrive med homofile jegere?
  5. TTSX bannlyst? Hvorfor skulle den være det? Er vel ikke mer mystisk enn at det ikke er så mange som bruker den. Er vel heller opplest og vedtatt at det er en utmerket kule. Men det finnes jo mange andre utmerkede kuler også.
  6. Du banker den ut den veien den kom. Altså mot kammer. Burde ikke by på for store problemer.
  7. Noe sier meg at det kruttet blir vanskelig å få tak i innen kort tid! Holy crap, det er jo helt fantastisk!
  8. Leupold har ikke svingmontasje.
  9. Med mindre du skal bruke reveskinnet til noe spiller det ikke all verdens rolle hva slags kule du sender etter de to. Begge har en grei tendens til å dø kjapt av de fleste jaktkuler fra en 308..... Fusion hvis den går bra i børsa di.. Eller noe annet rimelig som er presist i børsa di.
  10. Til trening kan du jo prøve de billigste variantene av helmantel først, og se om de går bra i rifla di. Gjør de ikke det får du vel gå for noe dyrere. Norma NP trainer går godt i mange rifler, og er en del billigere enn dyre norma jaktmatch, som går godt i de fleste rifler. Ammo til jakt er litt håpløst å anbefale hvis du ikke sier hva du skal jakte på, men federal fusion går som regel godt, er billig og bra nok til storvilt.
  11. Klikk har jeg vel bare fått på en eneste patron, og da skyldtes det at jeg hadde lagt en dummy oppi sammen med de ferdigladede. Pleier å lage en dummy uten krutt og hette for å slippe å spekulere og slå opp på lengde i ladedata. Denne legger jeg oppi kuleeska, så jeg finner den neste gang jeg skal lade de kulene. Når det gjelder jaktammo er ikke dette noe tema. Dobbeltsjekker alltid jaktammo. Veier hver ladning og rister på alle ferdige patroner, samt prøver dem i rifla så jeg er hundre prosent sikker på funksjon når det gjelder. Det eneste jeg føler det er en reell risiko for i forhold til jaktsituasjoner, er at hylsa kleber i kammeret på grunn av noe uforutsett. Dette kan gjøre det heller treigt å få avgårde oppfølgingsskudd... Men sjansen er ikke akkurat overhengende, så lenge man legger litt ekstra flid og omtanke bak akkurat de få patronene som virkelig betyr noe. Ser ingen grunn til at ferske hjemmeladere skal la være å lade jaktammo, så lenge de er fornuftige nok til å gjøre seg ekstra flid med akkurat de skuddene!
  12. Hei! Aspirerende medlem av Sauerklubben her. Hvor får man kjøpt matchavtrekk til 202, er dette enkelt å bytte selv og hva koster det?
  13. Send en mail til disse og spør om målene på sluttstykket på bildet http://www.jagtdanmark.dk/product.php?id_product=552 Det står at det er til en Tikka Popular i 30-06, noe som burde samsvare med m65, men det ser mer ut som et sluttstykke til en m55.. Mener m65 har bakre rekylklakker i tillegg..
  14. Det høres jo helt vilt ut. Du må for all del få lånt deg en annen kronograf ja. Har egentlig ikke særlig tro på at det stemmer, men hvis det gjør det er det jo ganske eksepsjonelt! Har vel ikke noe med magnumhettene å gjøre...? Hvorfor bruker du det, forresten?
  15. Sørg for at du har godt kulehold, og at du ikke har for liten friflukt. Da finner du det selv. Hvis du vet hvordan man gjør det da? Hvis ikke må du lese ladeboken eller søke etter det på forumet her.
  16. Ja, det behovet skjønner ikke jeg heller gitt. Mye bedre med flere ferdig ladede femskuddsmagasiner. Med ti skudd i magasinet risikerer du faktisk å skyte ett skudd for mye, og ikke finne det ut før du mangler et skudd på neste hold...!
  17. Haha, ser for meg at du treffer andre turgåere med den riggen der på ryggen, og sier du er på rypejakt...
  18. Er dette et problem på Zeiss Victory HT 3-12x56? Det er ikke et problem på min gamle Diavari V av samme dimmensjon...
  19. Det er en av verdens beste kikkertsikter, og den fungerer meget godt til all slags jakt, bortsett fra jakt på kloss hold i tett kratt. Ferdig snakka. Den andre modellen du nevner er mindre. Det er hovedforskjellen. Ta den du liker best.
  20. Det er helt vanlig å lage groper hvor mus kan lage reir som åte for rev, så hvorfor skulle det ikke være like greit for mår? Så lenge musene kommer seg ut og inn, så kan jeg ikke skjønne at dette faller inn under lovteksten intensjon. Det er ikke verre enn å postere etter rev utenfor hønsehuset, spør du meg. Musene lider jo ikke under det! Loven er laget for å forhindre at lokkedyrene skal komme til skade. Musene lider ikke noen skade, og ingen tvinger den til å lage reir der, samt at de går fritt ut og inn.
  21. Gi det litt tid du. Mange som har en slik.
  22. Pupillen hans blir ikke større enn kanskje fem millimeter, men det betyr ikke at han ikke har bruk for stor lysåpning. Har han lysåpning på 50mm kan han ha kikkerten på 10x og likevel ha den største utgangspupille han kan utnytte. Dvs kikkerten har ved 10x forstørring en utgangspupille på 5mm, og siden hans pupille ikke blir større enn det er det maks effekt for ham. Yngre folk kan ha helt opp til 8mm åpning i pupillen, og kan derfor nyttegjøre seg tilsvarende stor utgangspupille i en kikkert. En kikkert med 56mm åpning kan du da skru opp på 8x, og fremdeles ha maks mengde lys inn i øyet ditt. Skrur du opp mer blir utgangspupillen mindre enn pupillen i øyet ditt, og du får mindre enn maksimal lysmengde inn i øyet. Så enkelt er det med akkurat det. Han kunne nyttegjort seg større objektiv fordi han da kunne brukt større forstørrelse uten å miste noe lys. Nok en selger som ikke forstår hva han snakker om altså. Hadde det vært snakk om håndkikkert eller et kikkertsikte med fast forstørrelse hadde saken vært en annen. Det er ikke noen vits i at en 70åring kjøper seg en håndkikkert med 8x56, for da vil utgangspupillen alltid være mye større enn hans egen pupille, og lysmengden som treffer hornhinna vil ikke bli større av at den er det. Derimot vil det hjelpe å satse på kvalitetsglass, fordi dette vil kunne medføre større LYSGJENNOMGANG. Lysgjennomgang refererer til hvor mye lys som slipper gjennom glasset i hver enkelt linse i kikkerten, og til slutt treffer øyet. Ser du gjennom en dorull vil denne ha 100% Lysgjennomgang. Det er nemlig bare luft inni den, og dermed ikke noe som stopper, bryter eller reflekterer lyset som kommer inn i den. På en høykvalitetskikkert kan linsene være slipt så nøyaktig, coating som forhindrer refleks så bra, og glasset være av så høy kvalitet, at nesten alt lys som kommer inn i kikkerten kommer ut i andre enden. På kikkerter av lavere kvalitet vil mindre lys slippe gjennom hver linse og dermed mindre lys treffe øyet. At maksimal mengde lys treffer øyet vil gi det best mulige utgangspunkt for å få et bilde på hornhinna som er skarpt, kontrastfylt og detaljrikt. Håper du nå forstår bedre hva som foregår i en kikkert.
  23. Skjønner hva du mener nå, men kan ikke helt forestille meg at du skal klare å teste siktene dine uten å gå til anskaffelse av eget våpen. Hvorfor ikke bare gjøre det? Meld deg inn i DFS og kjøp en brukt Sauer og kikkertmontasje. Så tester du kikkerter til øyet blir stort og vått, og så selger du Saueren til ca samme prisen som du ga for den hvis du ikke føler for å beholde den. Det er litt om og men å bytte kikkerter på rifler. Ikke mye, men nok til at du ikke uten videre låner et hvilket som helst våpen av noen og så setter på din egen kikkert. Det vil si, hadde du vært kompisen min kunne du godt fått lånt en av riflene mine for å teste kikkertene mine, men det ville jo i så fall innebære at jeg måtte ha hjulpet deg med hvert skifte/innskyting, vært med på skytebanen ganske mange ganger, siden du ikke har lov til å fly omkring med eget våpen, og i det hele tatt satt av ganske mye tid til dette.. Det er litt om og men, og hvis du ikke har nære kompiser med mye tid til overs for deg, så er det nok betraktelig enklere å gjøre som skissert over.
  24. Hei igjen GutenTag. Du skriver i langholdsforumet at du tenker på å investere i utstyr for skyting for å teste kikkertene dine. Hva er det du ønsker å finne ut? Om klikkjusteringen fungerer? Det er mulig å finne ut det på andre måter. Det er derimot ikke mulig å vite om kikkertene holder justeringene uten å skyte med dem. Et luftgevær går det strengt tatt an å bruke, men det gir definitivt mer mening i å sette dem på et normalt gevær og skyte samlinger på 100 meter. Det enkleste for deg, hvis utelukkende er denne optikktestingen du er interessert i, er å ta kontakt med noen som har våpen, tid og godvilje, og be dem teste det for deg. Det er slett ikke usannsynlig at noen her på forumet kan være behjelpelig. Da slipper du å investere tusenvis av kroner også. Du kan jo betale noen en liten sum for å teste for deg. Billigere enn å investere i utstyr selv blir det helt sikkert. Når det gjelder kikkertene som pusher 100år er det dessuten ikke nødvendigvis den beste ideen å teste dem. De er klenodier.
×
×
  • Create New...