Jump to content

Castor

Members
  • Posts

    991
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    48

Everything posted by Castor

  1. Det er stille for reveskrøner i denne tråden synes jeg, foruten Brandlbracke da, som har svingt seg skikkelig i valsen. Ingen jeg vet om har knertet både rev og mår....atpåtil 2x mår i løpet av samme posteringsøkta. Hats off og ærbødige gratulasjoner herfra. Nuvel....nok om det. Må da være noen kammer(ater) som har vært ute på revejakt i vinternatta i det siste?? Har nå vært ute noen ganger jeg da, men for å begynne med slutten, så går det svææært tregt synes jeg. Stang ut hver gang. Har enten sett snurten av de, eller hørt de på hver eneste tur, men man vil jo ha lønn for strevet og revepels i bakken da. Reven er vettskremt og lettstøkt og går i svære buer rundt åta pga besøk av gaupe i området og på åta i en lengre periode nå, som allerede skrevet i forrige innlegg litt lengre opp i tråden. Tror dere ikke at jeg hørte gaupekauking også da, forleden natt. Da fikk man ståpels momentant dere. Oi Oi. Veldig spennende var det mens det sto på. Sikkert første og siste gang man hører det. Vel helt håpløst har det ikke vært. Fikk knertet revepelsen dere ser på bildet under for noen netter siden. Det var jaggu fortjent synes jeg. Har "slitt" adskillige timer for å få denne i bakken. Ei nett revefrøknen....5,2 kg og på hold iht jegerprøveboka. Det som derimot har imponert meg mest i det siste, er besøk av luftens baron på åteplassen. Ikke bare 1, men 2 stk der Kaiser har vært å se ganske ofte. Se på den størrelsen a. Fått denne på nakken så hadde man pinadø tapt basketaket. Dette er saker dere. Sånn som de gafler i seg a gitt. La ut et inntakt/helt trafikkdrept rådyr for 3 dager siden. Kun beinrester igjen nå, så imponerende magemål på de. Feite og fine så ingen sultkatastrofe for de utover, men de bruker ganske lang rullebane på take off'en etter åtebesøk ser jeg Som dere ser, er det kø-ordning. Når der Kaiser ruler på åta, må de andre gjestene stille seg i kø. I denne sammenhengen, er det størreslen det kommer an på i tillegg til nebb og klør. Kommer nok et innlegg eller to til, før sesongen er over, fra denne kanten.
  2. Da har man vært ute på revejakt igjen da dere, eller dvs flere ganger ute på revejakt, etter angrep av livstruende revekløe...nok en gang. Som nevnt adskillige ganger før, bare en måte å kurere revekløa på og det er ut på jakt Var innom åteplassen tidligere i dag og byttet SD kort i viltkameraet. Så det hadde vært aktivitet på åteplassen siden siste inspeksjon, så spent på hva som var å finne på SD kortet. Joa var opptak av dette Hva i all verderns navn er dette for noe da??? Når man trodde man hadde hatt besøk av alt som har interesse av å svinge innom og forsyne seg av åta, så dukket dette kreaturet her opp. Må da være en Hubro, for dette er ingen liten pippipp. Vet ikke om mange ugler som spiser rådyr til frokost, eller hva mener dere??? Nuvel....nok om det. Nevnte over her at det har vært aktivitet på åta, siden siste sjekk. Yes Sir Denne krabaten her og flere andre hadde forsynt seg. Se på den a dere. Dette må da være en skikkelig bøse bisk revirhevdende hannrev. Tjukk og feit som en tyristokk. Sikkert den som har tatt for seg godt av rådyrsnaks og hundepellets, ved siden av gaupa som var innom 3 netter på rappen rett før jaktstart. Har forresten ikke fått flere viltkameraopptak av gaupe, så da er vel faren over for ei stund får vi tro. Så var det revejakt....har vært ute 4 turer etter revepels i det siste. Har sett rev hver bidige gang, men på for langt hold. De har vært livredde for å svinge innom åta, så lenge man har har hatt gaupebesøk i området og travet i svære buer utenom. Livredde og lettstøkte. Har kun hørt de kauke inni tetta. For et par netter siden lykkes man endelig. Da ble det nærkontakt med denne nette revefrøkna dere ser på bildet under. Tispe...4,2 kg...80 meter fra posten. Sleten pels på denne, så den får ørna til frokost. Kom som en rakett etter ca 15 sekunders lokking med den elektroniske revelokken. Må ha vært rett i nærheten denne frøkna her. Ble tatt fullstendig på senga, som det heter. Ikke nok med det, den sto pinadø med forbena oppetter bustgrana for å få tak i det den oppfattet som verdens største og feiteste mus (revelokken) Komisk å se på, men en fatal feil. Da ble det umiddelbart besøk av sinna V-MAX da vet dere. Ingen tvil om virkningsgraden, for å si det slik. Var en uerfaren og veldig sulten (ung)rev dette. Denne synes jeg jaggu var fortjent. Har brukt 25 timer eller noe, fordelt på flere økter på å få lagt ned denne her. Revekløa midlertidig kurert for noen dager.
  3. Enkelt forklart er stål sterkere en alu. Litt flåsete formulert, men om man drar av hjulboltene på bilen hver gang man bytter dekk, er 505'en et bedre valg enn 404'en.
  4. Men litt bedre enn hypen 505 er det mulig å få til. Med de forventningene man hadde i forkant av lanseringen av 505'en.....og så ser man dette, til den (over)prisen. Nesten så man ikke tror det er mulig. Sauer 404 er et mye bedre valg i min bok.
  5. Ja da har man vært å inspisert og snust i jaktområdet igjen dere. Svingte samtidig innom reveåta og byttet minnekort i viltkameraet. Etter ankomst heimen var det til å sjekke filer. Det er jo dette man forventer å finne flest opptak av da. Flott revepels på åta. Det er saker vet dere Gammelt opptak som dere ser, da det ikke var nye opptak av revepels på viltkameraet. Ikke til å tro Det man derimot så på var dette..... 2X Kongeørn og ørtenogførtig Skjærefanter satt så fint på rekke og rad og fylte opp tarmtottene med rådyrsnacks og hundepellets. Nedslående, men åta forsvant kjapt den da Etter sjekk av flere filer inneholdende Kongeøren og Skjærefant......hva var det som sto å gnafset rådyrsnacks da....joa dette Dette er sjefen i lia nå dere. Har sett spor etter'n hver gang jeg har vært utom i det siste. Solid plugg dette. Flott hanngaupe. Tror dere ikke at sjefen pissa på meg også da, dvs den markerte på viltkameraet. Lenge og grundig. Flott svans på'n da Men rev derimot. Demprimerende. Har vært ute noen ganger etter jul og sett lettskremt rev hver gang, men på for langt hold. De går i svære buer rundt åta. Ikke noe merksnodig egentlig, når man ser på bildene over. Sjefen vil ha reveåta for seg selv, ingen som helst tvil om det. Kommmer nok flere oppdateringer fra denne kanten utover, forhåpentligvis med bilde av revepels i bakken.
  6. Jeg derimot er ikke i tvil at porting hjelper, litt avhengig av avstand kammer - porting og totalareal på porting. Kan også bore hull mellom bakre og fremre dempermodul, for bedre utnyttelse av totalt dempervolum.
  7. Da har man vært ute i jaktområdet for å sjekke opp etter det massive snøværet og ikke minst kuldeperioden vi nettopp har vært igjennom. Var 28 blå her i området på det værste. Brrrrr Joa det sto til liv så jeg. Observerte 11 rådyr på rekke og rad, på veien oppover til åteplassen. Var hverken mye utslag eller fart på de nå. Gikk kun i renslene de hadde/har tråkket opp. På reveåta så det ut som en gravemaskin hadde vært på besøk, som dere ser Må ha vært en veldig sulten og ikke minst målrettet rev dette Passet samtidig på og toppe opp med hundepellets, avskjær, innmat, skinn og beingrind, etter siste rådyrdrapet oppunder jul, så da er det klart for revejakt igjen. Må bare bli litt mildere i værdraget, så er det rett ut på revejakt. Har trua på revepels i bakken nå dere. Passer bra egentlig, da det er en stund siden siste rev.... i bakken. Det som derimot ikke var så bra, var at man så spor etter stor katte oppetter.......i lia. Ikke bra i det hele tatt. Denne kommer til å tynne ut skikkelig i den lokale rådyrpopulasjonen, om den ikke håndteres på riktig måte dere. Gudskjelov ikke så lenge i gjen til Gaupejakta.......så får vi se hva som skjer da.
  8. Det er bare meg. Synes det er merkverdig stille i denne tråden. Må da vel være noen kammer...ater som har vært ute i vinternatta på jakt etter revepels i det siste? Nuvel...Får prøve å bidra litt jeg da. Har vært ute 3 turer etter revepels, etter "åpnings-salutten" for ca 3 uker siden. For å begynne med slutten, så har det blitt 2 rever i bakken og en bomtur, meeen de sitter lengere inne nå dere. Mindre spor å se. Begge eksponert seg på lagelig hold ved bruk av den elektroniske revelokken, men måtte ha noen repetisjoner før det ordnet seg utpå natta. Hadde aldri i verden fått disse 2 uten å bruke lokken. Prima jakt og skytefohold var det. Kunne se rev uten bruk av håndkikkert på flere hundre meters avstand. Helt topp. Har ikke sett mye rev på turene mine, som allerede skrevet, men det har vært noen få rådyr inom posten. Kjente imidlertid at det ikke har passet å velte rådyr, så de har gått skuddfri. Førstemann, eller mer presist....ei flott tispe kom plutselig som en rakett etter gjentatte forsøk med revelokken. Tok meg fullstendig på "senga" men derimot veldig behagelig hold da. POFF la seg så fint atte. Dønn iht jegerprøveboka. Slik så den ut. (voksen) tispe...7,0 kg....60 meters avstand Lot de få en lang og velfortjent vinterferie etter dette, inntil for et par kvelder siden. Fikk akutt anfall igjen av den berømte revekløa da vet dere. Måtte bare ut. Hadde ikke den store trua. Har ikke har sett mye revespor i området i det siste, men noen få spor har man sett. Skjedde ikke noen verden ting de første 2 timene, bortsett fra besøk av et rådyr på post. Lot det gå. Var ute etter rev. Så plutselig så man rett på en rev 400 meter utpå jordet. På med den elektroniske revelokken. Revepelsen kunne ikke motstå forsiktige modulerte musepip. Fikk nok et bevis på at en rev hører rimelig bra. Kom rett mot lokken i lett jogg. Man har god tid til å slå av sikringen når revepelsen er såpass langt unna....og så inni hampen spennende a gitt. Slapp den inn på 70 meter og POFF. La seg rett ned. Et par forsiktige vift med svansen, så var det over. Slik så den ut. Prima kvalitet hannrev. Hvit og fin i bringa som dere ser. En flott rev var det. hannrev...6,7 kg...70 meters avstand. Nå skal de få juleferie hadde jeg tenkt, før neste økt. Så spørs det på revekløa da. Kommer den er det bare en kur som hjelper vet dere. Kommer nok helt sikkert flere revehistorier fra denne kanten utover
  9. Er stadig ute i busken vet dere for å titte og sjekke opp ymse. Kom plutselig over dette fallhornet etter bukk forleden, på en av turene mine. Lå så fint på kritthvit nysnø. Dette er hornet sitt dere. Se på den perlingen a. Tilogmed perling på fremre piggen om dere forstår. Det har jeg ikke sett før Kan legge til at jeg har sett en god del rådyrgevir opp gjennom årene, i ymse former og fasonger, men da har man sett dette også. Artig. Stanglengde målt til ca 27 cm. Mao ikke av de lengste. Man må over 30 cm stanglengde for at det skal dufte gull, for å si det slik. Heller ikke rosenkransen er av de mest omfangsrike som dere ser. Tipper at eier av dette fallhornet er 4,5 år gammel. Denne har hatt fri tilgang på salatbaren og sunn og næringsrik kost, de siste årene ut fra perlingen å dømme Om denne karen får et år til å vokse seg til på, da blir det saker. Hadde vært gull.....bokstavelig talt om man fikk denne på kroken i bukke-jakta neste år. Vær sikker på at denne skal følges opp om'en overlever vinteren. Nå skal dette fallhornet får plass på veggen på gutterommet, sammen med de andre falllhorna man har funnet opp gjennom. Kommer til å henge i godt selskap der dere
  10. Min erfaring med elektronisk revelokk kontra lokkefløyte, er at den elektroniske revelokken er overlegent bedre. Reven har fullt fokus mot lydkilden (den elektroniske revelokken) og jeger har mer å "gå på" mht bevegelse og muligens litt mer å gå på mht lyd. Man må være kreativ som revejeger. Stadige turer ute i felt hjelper på. Hvis man i tillegg har godsaker reven liker i ryggesekken, eks hundepellets og strør ut strategisk drar det rev inn i området og i en skuddsituasjon bremser reven, slik at man får mer kontroll på situasjonen og kan avgi et sikkert skudd. Jeg strør nesten uten unntak hundepellets rundt den elektroniske lokken. En rev er lett å avlede og setter bremsen på umiddelbart om den har golukt i nesa Bruker samme trikset foran viltkameraene for å få opptak av rev (og grevling) En elektronisk revelokk er meget effektiv brukt riktig. Løp og kjøp.
  11. Sthil Crazy Bruker den på bildet over, en IcoTec gc500 Helt OK, men kunne vært bedre kvalitet. "Billig" og grei rekkevidde mellom sender og mottaker.
  12. Da ha man bokstavelig talt fått en pangstart, på revejakta dere. Begynner egentlig litt senere i sesongen, men pga tøvær etter massivt snøfall, for noen dager siden, ble det revejakt før sesongstart, som allerede skrevet. Pga tøværet smeltet nesten all snøen som kom ned i bøtter og spann foruroligende fort, så derfor førpremiere på jakta. Revejakta begynner ikke for alvor før det er snø på bakken synes jeg, men det er meg. Slik gikk det. Over all forventning egentlig. To hannrever på 7,8 og 7,2 la seg pent ned på stedet hvil i løpet av posteringsøkta, som dere ser. Så forresten revepels 30 minutter etter innstallering av mann og utstyr på post. Kom så fint spankulerendes utpå jordet, men på for langt hold, så den ser fortsatt nordlyset, for å si det slik. Hadde med den elektroniske revelokken. Den virket slik den skulle. Lot det gå en snau time før musepipen kom på. 4 lokkestrofer senere var mikkel på plass, på jakt etter lettvint musefrokost. POFF.... ned med den på 80 meters avstand og 8 meter unna lokken. Helt topp. Lot det gå ca 30 minutter før neste lokkeøkt. 4 - 5 lokkestrofer senere var rev nr 2 på plass. Ned med den på (behagelige) 60 meters avstand og 5 meter unna lokken. Så man lyst på livet fra før så man enda lysere på livet nå dere Etter dette kjente jeg at man hadde vondt i viljen og helt greit å pakket sammen utstyr, mann og rev og vende nesetippen i retning heimen og en velfortjent strekk. Man skal jakte rev, men ikke overdrive det. Kommer nok flere revehistorier fra denne kanten utover.
  13. Min påstand er at 222.....vel og merke med rett kule i front tilpasset jobben den skal gjøre......er et undervurdert kaliber pdd. Ikke mye fikling som skal til før det går som en laser. De av dere som har en 222 stående i en eller annen variant....ikke kvitt dere med den. Til de av dere som ikke har.....løp og kjøp
  14. bobby Jeg bruker den til venstre i bildet på rådyr og bever. Lillebroren til høyre er standard revemedisin. Anbefales. Med en passende dose N130 bak, går det som en strek i min rifle. Ikke forskjell i treffpunkt på de to, på de avstandene jeg har prøvd de på. Gjør det enkelt og greit....bruker samme dose krutt til begge kulevekter. Hverken revepels, bever eller rådyr har klaget.....så langt. Virker omtrent som en guillotine. Passet på å kjøpe inn et passende kvanta av begge kulevekter, da prisen var levelig, så går ikke tom hverken i dette eller neste liv.
  15. Ja da har det skjedd at gamle Castor'n har fått seg bukk i bakken a dere. Litt i seneste laget, for å si det forsiktig. Måtte ut forleden kveld da vet dere. Har nettopp vært fullmåne nå. Måtte benytte tjangsen da. Greie jaktforhold var det, men heller ikke mer. Tiden gikk fort på post. Kom piltrenes bukk utpå snauhogsten etter en snau times postering, men feil bukk. Ikke den jeg var ute etter. Kort tid etter kom det en revepels slarkenes, men på (litt) for langt hold, så den gikk skuddfri. Er denne bukken jeg var ute etter. Dette bildet er tatt få dager forut for bukkejakta, med bukkefar i brunstmodus. Årvåken og stram i nakken som en gardist på vakt forran slottet, som dere ser. Har hatt flere og intime nærmøter med denne bukken, i våres og utover sommeren, men etter 10ende Aug var den søkk borte. Har vært ute etter'n noen ganger, men nei søkk borte, som allerede skrevet. Trodde kanskje nabo-jegeren sønnaforr hadde knertet den, men nok om det. Så kom det ny bukk utpå, lik den på bildet over. Grønt lys og POFF Med solid anlegg og 160 meters avstand var resultatet gitt. Easy peasy og lights out. Rett ned på stedet hvil. Høyt bogskudd sikret knall og fall. 222 skuffer aldri forutsatt proper blyspiss i front og korrekt skuddplassering. Ettersøk i mørket vil man unngå i det lengste. Derfor er knall og fall å foretrekke. Slik ser bukkefar ut på få cm's avstand. Ganske så lik den på bildet over, eller hva synes dere Dette er en "ung" bukk. Tipper at den er en 3,5åring. Det som derimot ikke var så bra, var at man følte vedmod i etterkant i stedet for glede faktisk. Har vel skrevet det før, men å filme og jakte samtidig, da får man en helt annen kontakt med viltet, enn noen sekunders nærkontakt gjennom et sikte. Ikke bra for jegermoralen i det hele tatt. Trøsten er at denne bukken aldri ante hva som skjedde. Nå skal den prekiveres og bli til masse deilige middager utover. Nam nam. Nå skal de få ferie fram til neste månefase hadde jeg tenkt. Skal prøve meg på et kje da. De er feite og fine oppunder juletider vet dere. Satser på at det kommer et "reisebrev" til fra denne kanten, før jul.
  16. Ja 24X stående/100m Dot'en er 1/2".....helt perfekt. Klart og fint definert. 1/8 og 1/4 er for smått til mine øyne.
  17. Gode resonnement vector 250. Dette får du til. I mine 22LR rifler (CZ og Anschutz) går SK Match bra og SK standard greit. Det som går desidert best er Lapua Biathlon. Er ikke noe "mal" på dette. Må prøves ut i hver enkelt rifle. Bruker mine til Metallsilhuett-skyting. Det jeg merker er at kvalitetsrifler har lettere for å gi tilfredstillende presisjon med flere typer ammo....mao de er mer tolerange. Er ikke mye forskjell i presisjonspotensiale på mine, men Anchutz'en leverer i snitt tettere grupper.....og bare for å gjenta det.... rifler er individuelle og det må testes. Skal ikke prøve å belære noen noe som helst, men et tips er å teste på 100 m. Da gir div unøyaktigheter i ammo og holdt på å skrive rifle....større utslag. Mener at med testet ammo bør rifla levere minimum 40mm/100 mm for å være snill.
  18. Straffen er anmeldelse og straffeutmålingen er avhengig av alvorlighetsgrad. Ang bukk, så så vi bukk uten at jeg kan tallfeste det. Det var bukk....voksen bukk i hver flokk vi så. De gikk uten unntak i sentrum av flokkene. Håpløst å få de fri for sikkert skudd. Legger ved et skjermdump fra et av viltkameraene mine. I flokken som passerte akkurat her var det estimert 300 dyr +- og i denne flokken var det 3 Storbukk/voksen bukk, slik som den i bakgrunn.
  19. Hva andre mener om hva du tenker å kjøpe, eller har meninger om det du har kjøpt, skal du se helt bort ifra. Som du muligens har erfart allerede, er det mange verdensmestere her inne, som kan alt og vet alt mye bedre enn alle andre. Slik er det bare. Det viktigste er hva DU trives med. Selv har jeg aldri brydd meg om hva andre mener når man er i innkjøpsmodus, eller nettopp har kjøpt og lever veldig godt med det. Når det gjelder å treffe "blinken" er det en kombinasjon av rifle og skytter, for å si det slik. Når det er skrevet, det er heller ingen ulempe å ha best mulig utgangspunkt. Bakdelen er at det er litt mindre å skylde på om rifla ikke går som forventet Nuvel.....nok om det. Kom plutselig på at jeg var "gjesteskribent" i NM i BR skyting oppe på banen vår for et par år siden. Ble dårlig med skriblerier ut av det, men tok noen bilder fra stevnet. Var mange fete rigger å se. Felles for alle var at de leverte meget, til dels meeeeget god presisjon. Når det gjelder å tyne mest mulig ut av ei 22LR rifle, må man eksprimentere med (mange) forskjellige ammo typer før man treffer på tuningen. Til slutt kan det gå til hodet på en stakkar. Dyrt kan det også bli. Been there done that. Når man finner det rette, er det bare å gå til innkjøp av en pappeske med ammo, aller helst flere, slik at man har liggende. Her er riggen som vant BR UNL 22LR 2021 mener jeg å huske. Bare å korrigere om overstående er feil. En Anschutz i en eller variant ser det ut som. Med lodd på tuppen for å tyne mest/best mulig presisjon Sauer 200 STR. Snasen rifle synes jeg Rimelig presis, som dere ser. 5sk/50 m Lykke til videre vector 250 med tuning av nyinnkjøpt rigg. Kan være både tilfredstillende og frustrerende på samme tid det
  20. Da er det på tide med en aldri så liten oppsumering av den årlige reinsjakta vår dere. Jakta man gru-gleder seg til hvert år. Har ankommet heimen etter siste runde med reinsjakt, fått igjen hvilepulsen, samt tid til å fordøye inntrykk og opplevelser fra reinsfjellet/Hardangervidda. For å begynne med slutten, så ble det ikke bukk i bakken på oss i reinsjakta dessverre. Som de fleste av dere vet, var det kun bukkejakt i år. Da ble det svæææært vanskelig. For det første er det ikke mange bukk igjen på vidda og for det andre vil man unngå å feilskyte i det lengste, da straffen for evntuell feilskyting er formidabel. Såpass at mange, for ikke så skrive....de fleste holdt igjen. Noe som igjen førte til at det ikke har blitt lagt ned mer enn i underkant av 400 bukk. Laaangt fra målsettingen på 1000 bukk. Det er mye frustrasjon blant reinsjegerne på Hardangervidda nå. Det er ikke gratis å jakte villrein for det fleste av oss og litt av greia er at man vil ha med saftige kjøttlonser hjem og svupp rett ned i fryseboksen. De fleste dro tomhendte hjem fra vidda i år, som allerede skrevet. Det er IKKE bra og kan i ytterste konsekvens føre til at mange reinsjegere og ikke minst potensielt kommende reinsjegere mister interessen for reinsjakt på Hardangervidda i årene som kommer. Om det i tillegg blir vinterjakt, for å nærme seg målsettingen, vel da blir det rabalder og opprør rett og slett. Jeg håper inderlig at så ikke skjer. Nuvel, nok om det. Hadde det vært vanlig jakt hadde vi vært ferdig jaktet og alt i orden etter 3 timer første dagen, da omtrent hele villreinbestanden på vidda, fordelt på flere/mange flokker, sto som spikret på valdet vårt og på omkringliggende vald. Slik så det ut da. En flokk på flere hundre dyr ca 1,5 km unna. Et facinerende syn og veeeldig spennende. Dette er skjermdump, så ikke beste kvalitet. Denne flokken kom joggenes forbi hytta etter hvert. Gutta som satt på ljugebenken utenfor hytteveggen og koste seg med kaffe og smulteringer, var selvfølgelig ikke forberedt, så nå har jaktsjefen enstemmig vedtatt å gå til innkjøp av 2 stk hagler, spikret klar på ljugebenken i høy beredskap. Mulig at det blir bukk i bakken da dere Skrev over at det kun var bukkejakt (2,5 års bukk eller eldre) i år. Har fått flere tilbakemeldinger om stor usikkerhet ang å skille de forskjellig fra hverandre. Ikke enkelt. I en jaktsituasjon tas det besluttninger i løpet av sekunder. Alt er virrvarr. Om det i tillegg koker skikkelig i knollen, som det gjør for de fleste av oss, da blir det vanskelig. Man vil heller ikke drite seg ut å få oppsynet på nakken. Da blir det til at man retter ut avtrekks-fingeren. Har "satt sammen" noen skjermdump fra viltkameraene mine for å belyse hva som er hva. Litt i seneste laget muligens, da jakta er over nå, men her er de. 2,5 års bukk 3,5 års bukk Storbukk/Voksen bukk (5 år eller eldre) Voksen simle (hunndyr) Som allerede skrevet var vi 2 runder på vidda. Første og siste uke. Vekslende og til dels alt for pent vær for reinsjakt i første runde, men likevel var dyra på plass. Her er rifla i høy beredskap og klar til strid. Eier av rifla kanskje ikke så veldig på alerten, meeen ikke dyr i sikte. Derimot formidabel utsikt østover. Hadde de kommet oppover draget her, som de ofte gjør, hadde det vært game over og lights out. Dagene kom og dagene gikk. Ikke dyr i bakken dere. Kun de vi ikke skulle ha, simle/kalv stilte seg velvillig opp, på anbefalte 100 meter iht jegerprøveboka. Skulle tro de hadde fått med seg at det kun var bukkejakt i år. Man lå og siktet på saftige kjøttlonser flere ganger, såpass at man ble veldig sulten bare av å sikte, men nei.....det ble med siktingen. Meeen det ene utelukker ikke det andre, så det ble mye sosialt samvær ut av det etter hvert. Alle jaktlags-medlemmene er ihuga jegere og den ene hadde med seg 8 kg kjøtt av ymse vilt, som skulle tilbredes, smakes på, tygges og fordøyes. Litt av en jobb, men det gikk akkurat. Kokkelering i full gang som dere ser. Den ene av gutta på laget har kokkekunnskaper på høyde med Arne Brimi, så i løpet av denne reinsjakta gikk man ikke ned i vekt, men tvert imot opp i vekt dere Nam nam. Ytrefilet av elg? prekivert til å bli... ......Kjempemåltid med kantarellstuing og mosa poteter/potetsalat. Både kantareller og kokk er fra Vegårdshei, så ingenting å utsette på hverken bløde konsonanter, tilberedning eller smak, som allerede skrevet. Med proper rødvin, nabbe og øl til, alt etter smak og behag, ble det aldri feil. Satt som et skudd....hver gang. Jaktsjefen som hadde planlagt og finpusset middagene måneder i forveien, måtte bare kaste hele menyen i søpla Dette var mye bedre. Tar tid å fordøye all denne maten, så det ble tidlig kveld på de fleste av gutta, for å si det slik. Et par av jaktlagsmedlemmene var derimot ekstra iherdige ang det sosiale, såpass at jaktsjefen måtte gripe inn til slutt og beordre de i seng, da det ble litt mye romling i hytta etter hvert, men artig var det å høre på, mens det sto på. Man fikk trimmet lattermusklene skikkelig for å si det slik Når det ikke ble kjøtt med hjem, ble det molteplukking i stedet. Enkelt når de vokser omtrent på plenen utenfor hyttedøra. Var mye molter i fjellet i år. Bare å forsyne seg. Ja takk. Bør være nok til den obligatoriske moltekremen på julaften her. Vi hadde forresten et nytt og svært så hyggelig bekjentskap med på reinsjakta i år. Ble positivt overrasket over denne kreasjonen. Så nesten ut som om den var satt sammen med henblikk på reinsjakt a gitt. En Bergara Nordic Hunter, eller noe i den duren. I utgangspunktet ei lettvektsrifle med fluta bolt og pipe, passelig langt, lagt ned i et glassfiberskjefte?? Men med påmontert tofot og en kjempedildo ved navn Swarovski montert på toppen av rifla, var det kanskje ikke den letteste riggen jaktsjefen har kjent på, men "må ha" tarmtottene ble definitivt trigget. Jaktsjefen er ikke spesielt begeistret for Blaserprodukter, så for de av jaktlagsmedlemmene som har Blaser-rifle er det forbud mot å ta de med inn i hytta. De blir stående utenfor, lent oppetter veggen, under takdryppet, eksponert for vær og vind. Alt annet får komme inn i hyttevarmen for å bli pusset, stelt og beundret. De det står M98 made in germania på, får til og med hedersplassen, ved siden av Jøtul'en. Viddespett, som vi kaller M98'ien. Brukanes til det meste. Bergaraen ble umiddelbart tatt inn i varmen for stell og grundig gjennomgang. Tommel opp og klapp på skulderen til Bergara'en, fra jaktsjefen. Slik gikk no dagan og på tide å vende tilbake til heimen og vente på siste runde/uke i reinsjakta. Tiden gikk overraskende fort unna egentelig. Plutselg var man på reinsjakt igjen med håp om dyr i siktet. Turen opp til Schloss Adler (jakhytta) gikk lettere enn antatt. Siste delen av turen opp, er sammenhengende motbakke, for å si det slik. Litt trening gjør seg i forkant, ellers kan det fort vekk bli strekte akilleser og mye indretjeneste ut av det. Schloss Adler ligger strategisk plassert med fritt utsyn kilometervis innover i dalen. Utsikt fra hyttedøra innover/vestover. Er det dyr i området, kommer de ofte langsmed vannet, på lagelig hold fra hyttedøra. Turen opp gikk greit, som allerede skrevet. OK vær. Lette regnbyger. Ingen problemer med å krysse tørrskodd over elver/bekker. Var også greit vær dagen etter ankomst hytta, nok vær til at man fikk sendt beskjed hjem om at man var i live. Ingen mobiltelefon-dekning fra hytta, så opp på nærmeste topp. 1,5 times gange rett opp, 0,5 timers gange ned. Dere kjenner dere sikkert igjen. Så satte møkkaværet inn. Østing, regnvær og tåke. For et vær. Kunne like gjerne stått og spylt ned hytta med brannslange. Må oppleves. Et helt for jævelig vær var det, men bra dyre-vær som der sier her oppe. Er det østing, regn og tåke kommer dyra. Slik så det ut fra hyttenvinduet. Null nada sikt. Smokk tett. Buvær. Bare å fyre i Jøtul'en og kose seg Det er saker. Da føler man at man lever dere. Dyra kom de, men regnvær og tåke gjorde jakta svært utfordrende for oss. Kompisene så snurten av en flokk og selvfølgelig simle og kalv på skuddhold. Ble nok en gang god mat og masse jaktskrøner ut av det da. Kan forresten anbefale boksmat a la lys lapskaus. Kreves ikke mye kokkeleringskunster for å tilberede den. Utsikt fra Jerven-duken utover nord/østover. Man satte veldig pris på Jervenduken etter hvert Ser idyllisk ut, men ikke la dere lure. Så var det jaktslutt og klart for hjemreise. Var bare det at pga heftig vær, som nevnt, var det plutselg flom i det som for kort tid siden var bekker. Ikke mulig å krysse de. Slik så det ut fra hyttevinduet da. Den ene av gutta var klar for svømmetur over og hat-marsj som han kaller det. Prøvde å forklare at man må spille på lag med naturen. Ikke mot den, ellers kan det plutslig bli kritisk. Men nei....hjem skulle han, da det var forpliktelser i heimen. Litt drodling og et par telefonsamtaler senere var det bestilt og klarert heli-transport ut av fjellheimen, dagen etter. Var bare det at dagen etter var det nada flyvær. Tykk tåke og heftige regnbyger. Måtte vente i to dager til , før man hørte lyden av rotorblader utenfor hyttedøra. Slik så det ut. 6 minutter og 48 sekunder flytid senere var man ved bilen. Kjekt, men samtidig et aldri så lite nederlag. Man vil jo gjerne gå ut, men ikke utfordre naturkreftene. I fjellet må man ALLTID gå på sikkerhet. Når det er skrevet, er det kjekt at man har denne muligheten til å komme ut. Kan videre opplyse om at vi ikke var de eneste som var værfaste på vidda i uværet, siste uke i jakta. Vel....da er reinsjakta vår over. Håper det ikke har blitt alt for mye skriblerier for dere. Ordene har lett for å finne veien ned på tastaturet fra denne kanten. Har prøvde å begrense det og så er det slik at dere må lese mellom linjene. Da blir dette veldig bra.
  21. Først....ærbødige gratulasjoner til de av dere som har fått bukk i bakken, så langt. Her i heimen har det ikke blitt bukk i bakken......enda. Har fulgt opp sjefsbukken i området tett gjennom våren, sommeren og fram til jaktstart. Har sett bukkefar og kjærestene hans hver bidige gang jeg har vært ute i busken. Oppi hodet mitt skulle jeg bare ut en times tid den 10ende (Aug) og avlive sjefsbukken. Skjedde det????......nei dere. Har pinadø ikke sett snurten av rådyr, da jeg har vært ute etter de, som er noen ganger. Frustrerende, for å si det forsiktig. Nuvel...nok om det. I ettermiddag var jeg ute igjen for å titte etter bukk....uten rifle, men med videokamera. Da så man dette dere. Sjefen kom så flott spankulerenes utpå og stilte seg opp på lagelig hold. Null nada problem å knerte den, OM rifla hadde vært med. Ikke nok med det. Rett etterpå kom en av kjærestene hans også utpå. Så la de seg likegodt ned for å slappe av i enga og tygge drøv. Der satt jeg uten rifle, men med videokamera, som allerede skrevet. Ble flotte opptak ut av det da Nesten BBC kvalitet. Mager trøst egentlig. Man vil jo gjerne ha geviret på bildet over, på veggen på gutterommet da og kjøttet i fryseboksen. Vær helt sikker på at på neste tur, blir både rifla og kameraet med, for å si det slik
  22. Nevnte i forrige innlegg rett over her at det er greit å ha ting og tang på stell nå rett forut for bukkejakta. Jeg er såpass optimistisk at jeg allerede har begynt å sette opp slakteknivene mine dere Kan anbefale diamantbrynet på bildet. Når det er skrevet, dette er rett og slett et kjempegodt produkt, ut fra prisen, som er i gata kr 140,- sånn ca. Brynet har 2 forskjellige finhets-grader fin og medium. Medium grit brukes mest merker jeg. Kommer i praktisk plastetui som man "klikker" brynet inni, som dere ser. Virker solid så langt, men om man kjører over etuiet med bilen, går det nok i tusen knas, uten at jeg akter å prøve det. Slår knock out på Spyderco'en som jeg har brukt fram til nå, så dette brynet blir å finne i slaktekit'et som blir med til fjells, under årets reinsjakt OG under bukkejakta, som allerede skrevet. Anbefales....løp og kjøp slik jeg ser det. Om man tar en tur innom Clas Ohlson så finner man det der.
  23. Får prøve å bidra litt jeg også da. Har vært ute i busken noen ganger fra tidlig i våres og senest i dag, for å sjekke at alt er på stell om ca 2 dagers tid. Har 2 kandidater gående på gress bokstavelig talt. Har sett de jevnlig og fram til for noen dager siden. Første kandidaten er denne. Tror dette er selveste sjefsbukken. Han oppfører seg hvertfall som om han er det En praktbukk rett og slett. se på den perligen og ikke minst lengden på geviret da dere. Om dette geviret havner på veggen på gutterommet, så er det evt i godt selskap blant topp 5 som henger der. Har allerede gjort klar opphenget Som dere ser så er bildet, eller mer presist er skjermdump'en tatt i våres. Sjefen er ute og patruljerer reviret sitt, som han passer godt på. Så er det kandidat nr 2 som ser slik ut. En grei sekstagger, meeen ikke så grom som han på bildet over, men grom nok til at om han eksponerer seg, smeller umiddelbart. Også dette et skjerm-dump. Litt (for) mye støy i bildet som dere ser, men man får med seg helheten. Disse 2 har jaga på hverandre de siste dagene, så får vi se hvem av de som havner på veggen på gutterommet.....OM man skulle være så griseheldig å få tak på en av de. Skitt jakt utover i bukkejakta.
  24. Haavard. Vanskelig å si. Så de bare et øyeblikk, men ut fra viltkamera-opptak i 2022 samt observasjoner under jakta sist høst, er det svært få storbukk i en flokk på 100 dyr. Kansje ikke mer enn 2 -3 storbukk. For få år siden var andelen storbukk på over 50% så jegerne har vært svært så effektive. Storbukk slik jeg definerer det er bukk på 5 år eller eldre. En bukkekvote på 4000 dyr kommende sesong er helt utopisk å oppnå. Et realistisk antall felte bukk etter årets jakt vil ligge på mellom 300 - 600 tipper jeg. Om jeg skal spå litt i kortstokken så vil det, om det blir dårlig fellingsresultat, bli til at SNO blir koplet inn for ta ut flest mulig/gjenværende bukk. Uansett er nok dette siste året man kan utøve "tradisjonell" villreinjakt på Hardangervidda for "hvermannsen" noe som igjen vil medføre at inntektsgrunnlaget for rettighetshavere og grunneiere, som baserer en del av driftsgrunnlaget på utleie av jakt, blir drastisk redusert. Tragisk rett og slett.
  25. Da er man trygt hjemme igjen, etter 8 dagers tur i fjellheimen, mer spesifikt på Hardangervidda. Var oppom for å slappe av, fiske og for å sjekke opp om reinsdyra var på plass. Det var de. Mer om det senere. Fikk virkelig strekt hæl-senene denne gangen....og samtidig konstantert at man har blitt ett år eldre. Går stadig tregere opp brattbakkene og må ta flere pauser enn før. Slik er det, ingen av oss slipper unna Etablerte som vanlig basecamp nede i dalen. Masse sjauing, men fikk da lavvo'n opp som dere ser. Stramt og fint ble det. Reine reklamebildet. Etter etablering, var det rett inn i lavvo'n og til å fyre i ovnen. Det ble fort veldig mildt, for å si det slik. Bare man har det varmt og har mat, så tåler man det meste, inkludert regnvær, som det var den del av, for å si det forsiktig Meeen med god lunk i ovnen, var det svært så levlig. Når tærne begynner å krølle seg i velvære, da har man det bra har jeg merket Hærlig og uorganisert, som dere ser Kaffe på lunk og Wasa knekkebrød til frokost, lunch og til kvelds....oooo det er saker vet dere Måtte prøve fiskelykken også da. Pleier å koke med fisk i vannet utenfor lavvo'n. Det gjorde det denne gangen også. Akkurat som å se inni et akvarium. Frustrerende å sitte å se på de hoppe og sprette rundt omkring. Ville de bite??....NEI....fikk en stakkarslig ørrett på turen. Nå blir det garn neste. Da må det da vel bli resultat. Eller kanskje prøve hagla på de. Knerte de i flukt? Flotte omgivelser. Bare bitevillig ørrett manglet, så hadde det vært fullkomment. Fikk samtidig konstanter at vadebuksa lakk Fordømrade dritten. Ble avlivet øyeblikkelig med sløv hagle på kloss hold, litt flåsete formulert. Tok en tur oppi fjellet, til jakthytta, for å titte etter rein OG samtidig sette ut viltkamera. Joa, dyra var på plass de, som allerede nevnt. Så masse spor og ikke minst fersk møkk etter de. Så såvidt snurten av en flokk på 80 - 100 dyr. Var i hæla på de et par ganger. Duftet rein tilogmed så da var man ganske nær de. Spennende var det å smyge på flokken. Nesten som å være på jakt. Det er forresten brukbart beite for de i området nå. Får håpe dyra er her om dryge 20 dager også Kjempeutsikt innover i fjellheimen og prima reinsdyrhabitat. Helt topp. Akkurat slik det skal være. Sitter man lenge nok her å scanner med kikkert, pleier man å se dyr til slutt. Nevnte at jeg så spor etter de oppi fjellet. Var "fæler" etter de ca 30 meter fra lavvo'n tilogmed, så de har vært en sving....eller flere nedi dalen også, løpet av våren og forsommeren. Grunneier pleier forresten å se de på jordet, utpå vårparten, på nedsiden av gardsplassen. Må være litt av et syn å se de rett på utsiden av stuevinduet. Nevnte elendig fiskelykke litt lengre opp i skribleriene. Så dårlig fiskelykke var det at det gikk på selvtilitten løs. Fruen forventet flere ørretmiddager i retur fikk jeg høre, før avreise fjellheimen. Gode råd var dyre, som det vel heter. Måtte innom den lokale Meny butikken før hjemreise heimen og kjøpe inn en ladning ferdigfiskede og tilogmed vakumerte pakker med Røye da vet dere Hjalp ørlite på totalt ødelagt sevbilde. Vet ikke om dere har hørt visa til Viggo Sandvik ( i Vaselina Bilopphøggers)......fishing i Vællers. Bort imot det samme her, men det ble da noen fiskemiddager ut av det til slutt Vel vel.....det var det jeg hadde å bidra med før bukkejakta og ikke minst reinsjakta starter. Kommer nok en rapport eller flere fra denne kanten utover høsten.
×
×
  • Create New...