Jump to content

torenick

Members
  • Posts

    18
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by torenick

  1. Heisann Noen som kan være så vennlige å hjelpe meg med ballistisk koeffisient på failsafe 150 g i .30 kaliber! Har lett som fa.. på nettet, men finner ikke.
  2. K. G. Larsen har til jaktbruk også. Samme konseptet men i jaktutførsel. Har selv brukt denne i mange år og er knallfornøyd. Bakdelen ar at den er litt dyr, ca 800 kr tror jeg. Sjekk den ut hvis du ikke har sett den på nettet alt!
  3. Takker så mye for svar folkens. Da blir det leica på XXL til 4000 spenn. Det er jo sykt mye billigere enn andre steder.
  4. Har tenkt å kjøpe en måler, men ikke av de dyreste, da den ikke vil bli mye brukt. Tenkte på ca 3-4000 kr. Ser bla Nikon har noen her, men det står brukstemperatur fra -10 til + 50 grader. Det passer jo litt dårlig dersom man skal på feks toppjakt. Kan de allikevel funke hvis man har den i lomma, vipper den kjapt ut for å måle og så inn mot kroppsvarmen igjen? Noen som har erfaringer på dette?
  5. Kan desverre ikke hjelpe deg, men deler fullt og helt ønske om å få lære/prøve! Det må vel være noen "langholds-gærninger" i Grenland også...?
  6. Har brukt gameking i både 22-250 og 30-06. Må si meg enig i tidligere svar. De har meget god presisjon, gjør en grei jobb, men det finnes bedre alternativer. Jeg har skutt 150 gr i 30-06 av den enkle grunn at det er en av de få kulene som går godt i min gamle børse. Har jaktet lite elg de siste årene, men har skutt elg med den, samt rådyr og hjort. Det fungerte greit. Hadde ikke vært særlig betenkt med å bruke den på rådyr og hjort i og med at du har tilgang. Jeg lader selv og kulene er såpass rimelige at jeg har brukt de også som treningsammo. Da får du god "feeling" med hvordan kula går på ulike hold. Mener å huske at utgangshastighet lå på ca 870 m/s, og innskutt på 170 meter avviker ikke kulebanen mer enn 35-40 mm fra siktelinjen ut til 200 meter i min børse. Jeg har hatt gjennomskyting på alle mine dyr med bogskudd, men fant igjen en kule i ryggraden på en hjort som ble skutt forfra på kort hold. Både kula og slaktet så mye bedre ut enn det jeg hadde trodd...... Det er min erfaring med den kula.
  7. Heisann folkens Jeg fikk for noen timer siden i oppdrag å felle inntil 3 bevere som holder på å demme opp en stikkrenne. Følgene vil da bli oppdemming av store områder innkludert jorder og muligens noen kjellere i nærliggende område. For å begrense skader er det ønskelig å fjerne de så fort som mulig, før de propper igjen hele renna. Denne vil da bli liggende inntil 6 m under vann, og da vanskelig å fjerne proppen. I disse tider er det brukbare nedbørsmengder, vekselsvis snø og regn her i nedre Telemark. At det snart kan fryse på, gjør det ikke bedre. Dersom de får herje fritt kan det jo bli fint under vårflommen om noen månder.... Jeg har jaktet en god del bever tidligere, men aldri på denne tiden av året. Ønsker gjerne innspill/råd på følgende: - Hvor trolig er det at beveren krabber ut av hytta mens det ennå er skytelys nå i desember - Gjelder andre regler(i såfall hvilke) under skadefelling. Tenker da på våpen (kan hagle fortsatt være lovlig da), skyting i "bebyggd område", bruk av kunstig lys,..... Har i grunnen tro på at dette er et prosjekt hvor bruk av feller, og ikke våpen, er best. Feller har jeg ikke (ennå) og det er jo mer spennende å bruke våpen da.... Gode råd og innspill mottas med stor takk!
  8. Viktig tema dette. Jeg må si at på skytebanene rundt om kring er det mye rart å se. Virker som det er slags "kultur" på hver enkelt bane. Noen er flinke, mens andre slipper det nesten helt løs. Dette gjelder folk i alle aldre, også de som har avtjent verneplikt. Her mener jeg personlig skytterlagene eller jaktforeninger med skytebaner har en stor og viktig oppdragende rolle. Da blir folk kanskje flinkere når de er på jakt også. Viktig å ha fokus på dette, slik at rutinene sitter hos den enkelte, eller i det minste får påpakk av andre på jaktlaget dersom det skulle være noen uregelmessigheter. Ha en god og sikker dag på banen og i skogen!
  9. Bor i Skien selv og sliter med det samme!!! I allefall privetterreng. Men muligheter er det jo. Vil da anbefale jeger og fiskerforeninger i området. De har terrenger der det er muligheter for å kjøpe kort. Etter det jeg hører skal det være brukbart med rådyr i mange av terrengene. Kjenner best til Bamble JFF som har 5 (små) terrenger. Ellers har Skien JFF, Eidanger JFF og Telemark JFF terrenger i området, samt noe lenger innover i Telemark. Sjekk hjemmesidene til foreningene for kart, reglement og krav. Tror dette varierer noe. Skitt jakt!
  10. Ja dette må vi gjøre noe med, iallefall prøve. Romjulsfredning er bare viss vass. Jeg er imidlertid usikker på om NJFF tørr å ta i saken. Se bare på bly-hagl saken.... Noen som kan ta et initiativ her
  11. Har stor tro på denne boka, så den skal studeres med lupe! Er spessielt glad for at den inneholder noe om hjortejakt på Østlandet! Her har det vært rimelig stille hittil, men bestand av hjort og interesse for hjortejakt er økende. Mitt lag har jaktet hjort i Siljan/Lardal i ca 15 år, men vi innser at vi fortsatt har mye å lære! Andre som jakter hjort på Østlandet/Telemark/Siljan som er med på kammeret. Er det en tanke å starte opp en tråd på dette, eller eksisterer det allerede???
  12. Takker for tips folkens, og beklager at jeg tok opp en gammel tråd. Prøvde å søke i forkant, emn fikk ikke treff.... Men nå fikk jeg jammen meg et godt tips om søking også.
  13. Blir snart lykkelig eier av ny jaktrifle. Mine gamle har 12-15 år på baken, og de ble bare røsket med på banen og fikk seg noen serier, med "ordinær" puss etterpå. Men så ser jeg tilfeldigvis at "seriøse (langholds) skyttere" skyter inn løpene sine. Dvs puss med både krutt- og mantel løsende midler mellom hvert eneste skudd, de 20 første skuddene. Noen som kan utdype dette litt, og har det noen betydning for en ordinær jaktrifle?
  14. Jeg er ny på kammeret, og det er mulig jeg beveger meg utenfor tråden her nå. Vet ikke hvor viktig det er å følge opprinnelig spørsmål til punkt og prikke. Jeg får ta sjansen. Jeg har selv hatt 22-250 i 15 år og brukt til alt fra rype til rådyr. Har ikke skutt masse vilt i noen kategori untatt bever. Funker som fa.. Kaliberet er i følge bever-eksperter på Høgskolen i Telemark det beste beverkaliberet i forhold til knall og fall, og minimale skinnødleggelser. Men så til spørsmålet mitt. Jeg har brukt 50 gr Norma fågel på fugl. Det har fungert greit, men oppnår ikke like bra presisjon med denne kulen som jeg gjør med andre kuler. Har prøvd mye fra 35-70 gr kuler i børsa og alle samler bedre enn fågel`en. Er dette rett og slett på grunn av kulekonstruksjonen? Har brukt N-140 og N-150 i fra 36-39 grain, samt variert settedybde. Noen som har erfaringer her, eller kan anbefale andre typer kuler som funker til fugger`n Kan jo avslutte med å svare delvis på opprinnelig spørsmål. 22-250 funker til det den skal bare man velger riktig kule og skyter riktig. Kuleutvalg er stooort for hjemmeladeren. Om den er noe bedre enn 243, har jeg ikke noe grunnlag for å si noe om, annet enn at jeg ville nok gått for 243 dersom jeg bare jaktet rådyr. Men det gjør jeg heldigvis ikke!!! Beklager hvis jeg sporet helt av fra tråden. Håper en fersking blir tilgitt....
  15. torenick

    300 wsm

    Å ja så den sparker litt! Er vant til 30-06, men må vel regne med litt mer puff. Det får gå. Det blir Blaser på meg også. Hadde aldri trodd jeg skulle ende opp med tysk snobbe rett-trekker, men det skrytes uhemmet av det, så vi får gi det et ærlig forsøk. Det beste er vel godt nok! Tar mer enn gjerne imot resten av dine "friske" ladedata 338RUM. Hva bruker du av ammo Eirik. Skjønner at det ikke funker med ordinære SP her i gården... Takker så mye for gode svar hittil!
  16. torenick

    300 wsm

    Takker og bukker så mye for raskt og utfyllende svar! Er ellers meget mottakelig for andre tips om dette kaliberet fra fjern og nær. Som feks presisjon man kan forvente, kulebane, praktisk innskytningsavstand til normal jakt osv. Hva skyter du med 338RUM og hvilken presisjon oppnår du med nevnte ladninger og kuler? Jeg skal bruke den til rådyr, hjort og en liten elg i ny og ne. Ønsker primært å bruke en kule som "funker til alt". Det er greit å forholde seg til for et enkelt hode! Det er ihvertfall min erfaring fra andre kalibre og våpen. Pga hastigheten i WSM`en er det vel best med en relativt hard kule. Ønsker som sagt å prøve xp3 etterhvert. Noen som har erfaringer fra dette eller andre kalibre på denne kula? Takker igjen 338 RUM!
  17. torenick

    300 wsm

    Får ny rifle i 300 wsm snart og skal lade selv. Har en del erfaring med lading fra andre kalibre, men finner lite om wsm`en på nett. Tenker særlig på xp3 150 gr. Noen som kan bidra her, evt med andre kuler i samme vekt? Har fått med meg at man trenger magnum tenner og "tregt" krutt som N 160 ol. Tips tas i mot med takk.
×
×
  • Create New...