Jump to content

Drilling

Members
  • Posts

    24
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Drilling

  1. Takk for velment råd og hjelp, men dette ble altfor innviklet. Må gjennom reklame og dritt og svare på spørsmål om hvem jeg er,osv. Jeg begriper ikke hvorfor det ikke går an å hente bilder på maskinen og legge dem ved på innlegget, slik som de aller fleste andre programmer fungerer, Det er jo tydeligvis et valg her som heter; Sett inn bilde:
  2. Tenkte dette kunne være en samletråd der de heldige individene som har fått klørne i en stjernebørse i fra TSKIB SOO deler bilder og erfaringer med oss mindre heldige børsebærere? Dette var interessant ! Det er ikke mange som vet veldig mye om disse haglene, så her håper jeg virkelig at det som måtte være av viten blir brakt til torgs her på forumet! Som vi allerede har sett ovenfor her, vet vi snaut nok hva de egentlig heter, hvordan det uttales eller hvor de kommer fra, bortsett det faktum at de er produsert i tidligere USSR / Russland. Selv om navnet skulle være på det rene nå. Gresvig solgte noen få på 70 tallet til priser som den gang var sammenlignbare med Merkel 200/201E, tror jeg. Dere får korrigere meg hvis jeg er helt på jordet. Min bror kjøpte en midt på 70-tallet og den har stått nærmest ubrukt i skapet hans inntil jeg fikk den for 3-4 år siden. Da jeg er godt forspent med hagler og øvrige skytesaker fra før, blir den bare dratt fem ved spesielle anledninger og skyter et par serier på leirduer og blir luftet en dag eller to på fjellet iløpet av sesongen. Hvorvidt den tåler sammenligning med Perazzi eller engelske Best Guns skal jeg ikke mene noe om. Men utrolig vakker er den, med en håndverksmessig flid på skjefte, gravyre og tilpassinger som godt kan måles mot såvel engelske som spanske og italienske våpen i de høyere prisklasser. Visst har jakthagla МЦ 6 baskyle av aluminium, og derved lettere å gravere enn stål, men det er uansett pent utført, med hvert hammerslag synlig i gravyren. Jeg har sett noen få stykker av dem, og erfart at gravyren kan skille litt i kvalitet, fra forholdsvis enkel til full Rose & Scroll, som på de fineste engelske våpen. Så vidt jeg vet begynner serienummeret med produksjonsåret. Mitt eksemplar i kal. 12 med Rose & Scroll gravyre har serienr. 710129, hvilket indikerer at den er produsert i 1971 og har produksjonsnummer 129. Nå har jeg prøvd en halv time å legge inn bilder, men gir opp. Kanskje noen kan fortelle meg hvordan ? Jeg er nok muligens betydelig mindre datakyndig enn de fleste, selv om jeg benytter PCèn som arbeidsredskap på heltid. Men dette ble for vanskelig. "Hjelp" menyen var lite informativ og imponerte heller ikke, så bildene av МЦ 6 og mine gamle S&L rifler, " De Otterupske Samlinger " som jeg vil presentere på forumet "Schultz & Larsen-klubben " får heller vente til senere anledning.
  3. Hei. Selv kjøpte jeg et brett (krydderhylla) av tre for litt siden til 2000 kroner. Patronene på dette var den første produksjonen av Nitedal Special. Ja, nettopp Special med C. Så vidt jeg husker var disse i produksjon fra en gang på 30- tallet til 1940 da andre begivenheter satte stopp for denslags. Brettet var noe fuktskader, men både det og patronene fremstår nå ganske bra etter litt pussig og stell.
  4. Da må vi vel ha rede på hva slags børser du vil ha verdsatt, og gjerne se dem også ? Lykke til
  5. Neivel, men det er ikke så langt fra Aust-Agder til Drangedal. Der treffer du en av landets beste børsemakere, Per Arne Vågsland. Jeg ville holdt meg unna "lokale" kjellersmeder som kaller seg for børsemakere. Et godt unntak i så måte kan være Ole Eidet i Vennesla. Lykke til.
  6. Til dere S& L entusiaster som er ute etter informasjon: Se denne linken: http://www.schultz-larsenrifleclub.dk/ Her finner du oversikt over modeller og produksjonsserier. Det er også register over en god del S&L rifler. Kanskje finner du din?
  7. Hei, Vikrun, og velkommen i klubben ! Hva er produksjonsnummeret på din M-65 ? Har den forskjefteavslutning av Palisander ? Virker sikringen på langs eller tvers ? Grunnen for disse idiotiske spørsmålene er at geværene er mer eller mindre håndlaget, og derved er det heller ikke 2 som er helt like. Var på S&L tur til Danmark i november og pratet da med noen av de gamle børsemakerne som jobbet på fabrikken og med et par samlere. Det finnes en del informasjon om S&L på div. Danske og Amerikanske sider. Men informasjonen er som ofte så som så, med mange selvfølgeligheter. Ved å søke på f.eks: Schultz & Larsen 65DL på forskjellige måter, vil du finne noe.Du har sikkert allerede registrert at det også ligger litt info på dette forumet. Den beste informasjonen får du likevel ved å kjøpe boken: SCHULTZ & LARSEN - Otterup Geværfabrik - Dansk Amunitionsfabrik A/S- De Danske rifler i verdensklasse. Boken tar for seg historien fra fabrikken startet i 1889 til den stengte i 1994. Utgitt på Devantier forlag i Danmark. Her vil du finne mye koselig og meget interessant lesing. Lykke til !
  8. Hei, Svivel ! Gratulerer med grombørsa fra onkel og velkommen i klubben ! Hvilken modell er det, og hva er produksjonsnummeret ? Det står på venstre side av låskassa. Angående børse som ikke virker. Det spørs om ikke Mullins er inne på noe. Rifla er muligens en kaliber .308 Norma Magnum- i så fall vil dette stå inngravert på venstre side av pipen - rett foran låskassen- Under står det Twist 10", som angir riflestigning- Det betyr at løpsriflingen gjør en omdreining på 25 cm. Det er nesten utrolig at standplassleder på Løvenskjoldbanen ikke kunne ta dette på strak arm. Dersom det er en .308 Norma Mag er en patron i kal..308 Winchester altfor liten for kammeret. Det KAN også være en .308Win som er kamret om til -30-06. Normalt skulle du da få avfyring med en . 308 Win, men det er IKKE å anbefale. Dersom du virkelig har brukt RIKTIGE patroner og ikke de funker, kan tennålen være brukket eller justert(skrudd) ut av stilling. En børsemaker eller en erfaren våpenhandler gjør ikke lenge av å finne ut hva som er feil. Lykke til, og ta godt vare på ditt "Danske Riksregalie". Så til dere alle med "moderne" S&L Rifler - Mod 97, Classic og Victory som lurer på om S&L klubben bare er for de med "gamle" S&L rifler fra Otterup. Velkommen skal dere være ! Klubben er for alle, og det er bare kjempekos jo fler som skriver for å holde liv i tråden. Så er det også fint om dere setter inn bilder av deres regalier. Kommer selv tilbake senere med bilder av mine "Otterupske samlinger"
  9. (Fixet siteringen din - og tok vekk fargen! Jegermeistern.) Ja, det er riktig at han har en slik. Men dette er en miniatyrutgave av M-68 DL som ble utviklet ved fabrikken i Otterup. Det ble kun laget 3 stk, som ble spesialdesignet for og kamret i kal. .223 Rem, som på slutten av 60-tallet var blitt en populær jaktpatron. Disse 3 "forsøksriflene" fikk aldri noen ordinær modellbetegnelse, men man anntar at de ville fått betegnelsen M-80 DL dersom de var blitt satt i produksjon. Desverre ble det ikke til noe mer med denne modellen. Vil for ordens skyld nevne at det også ble produsert en prototyp på en modifisert M-68 DL hvor man skulle kunne fylle magasinet fra oversiden. Dette prosjektet ble til for å imøtegå kritikken på at S&L riflene måtte lades fra undersiden. Det ble aldri laget mer enn denne ene prototypen som fikk modellbetegnelsen M-90DL.
  10. Hei igjen, Sharpshooter. Ja, det forklarer saken. Du hadde altså tenkt på foringen... Du får nok hylseekstraksjonen til å virke på et vis med en "forlenget negl" på utdrageren, men neppe 100 %. Kunne du ta foringen ut og inn ? Trodde den måtte loddes fast. Til orientering: Da de gamle S&L modeller ble produsert i Otterup ble det laget ei tynn blikkplate til å montere mellom magasinvangene og magasinbrønnen. Det ble gjort for at man på en enkel måte å kunne tilpasse magasinet til patroner av forskjellig tykkelse. Det ble også laget en kloss for å kunne tilpasse magasinlengden til kortere patroner. Begge disse anordningene var spesielt beregnet for kal..308 Win. og .243 Win. eller tilsvarende. Det ble jo også laget 8 geværer basert på M-68 DL med nedkortet låskasse spesielt for disse patronene. De fikk betegnelsen M-77 DL. Desverre ble det aldri noe videre produksjon av denne modellen.
  11. Dette var gøy. Her var mye moro underholdning, og så er det svært hyggelig å få bekreftet at det i Jeger og Skytter-Norge faktisk foreligger mye god smak når det gjelder hva som er pent eller ikke. Etter å ha svidd fingrene ettertrykkelig da jeg en gang på "Sluttstykket" var freidig nok til å gi uttrykk for min indignasjon og vrede over våpentekniske usmakligheter, vil jeg være svært forsiktig med å uttale meg. Noen av dere husker vel det. Men til deg S&L 97 som mente at drillingen med pornochoker, frittliggende pipe og regulerbar kolbekam representerer "all time high" hva dårlig smak anngår, du er nok inne på noe der. En klar vinnerkandidat. Som sagt: Her var MYE god smak. Av andre "stygge ting" kan nevnes overdrevet treskjæring i en ellers vakker kolbe, samt overdrevet innlegg av sølv og gulltråder. En ellers stygg kvinne blir ikke penere av overdreven sminke, og en som i utgangspunktet kunne vært pen kan fort ødelegge intrykket med tykke lag av pudder og sparkel....
  12. Gratulerer med en svært flott (og skjelden) kombi ! Merkelig at disse aldri slo skikkelig gjennom på markedet. Anntar at veden i stokken på den ligger LANGT over gjennomsnittet. Men modellbetegnelsen er vel Super Grade og ikke Grand European ? Den ble levert i original kuffert fra fabrikken, og er produsert for Winchester i Japan. Har selv eid en slik ei gang og skutt masse vilt med den. Solgte den da jeg kjøpte drilling. Jeg ville egentlig bare anbefale deg å satse på et vanlig kikkertsikte av brukbar kvalitet i størrelsesorden ca.1-4 x variabel forstørrelse istedenfor rødpunktet, så slipper du å gjøre noe med originalmontasjen. Lykke til !
  13. (Fixa siteringen din. Jegermeistern) Hallo, Sharpshooter! Dette er interessant. Jeg har nemlig selv en M-68 DL i .308 Norma Mag som jeg nå skal kamre om til 6,5x55. Pussig at du kan bruke disse 2 kalibrene om hverandre uten å endre diameteren (sette inn en foring) i sluttstykkets støtbunn, eller sette inn en litt større utdrager ? Hylsehodediameteren til 6,5x55 patronen er 12,2 mm. og til .308 Nm er den 13,4 mm. Oppnår du sikker mating og hylseutdrag ved å bruke disse om hverandre ? Et anet interessant spørsmål: Hvor ble det av de 2 andre S&L til morfar ? Anntar at du mener M-68DL, da M-67DL ikke finnes. Grunnen til at jeg spør, er at jeg for noen år siden kjøpte en M-68DL til en kamerat. Den var opprinnelig kamret i 7 x 61 S&H, men var omkamret til 7mm.Rem.Mag. Det fulgte faktisk også med en pipe i kal..30-06
  14. Drilling

    Sauer VS Merkel

    Bestemor husket ikke når han fikk tak i den, men mulig på 50 tallet engang?. Du kan se når den er produsert ved å ta av løpene og studere under kamrene. Der vil du finne en tallkombinasjon på 3 eller 4 siffer, hvorav de 2 siste sifrene er årstallet, og det/de første er måneden. F.eks. vil tallkombinasjonen 855 bety at den er produsert i August 1955. Lykke til med restaureringen !
  15. Drilling

    Sauer VS Merkel

    Nesten alle våpen produsert i Suhl etter krigen er mer eller mindre produsert under samme tak. Fremstillingen av jaktvåpen i Suhl etter krigen har foregått i regi av DDR på det statseide "Ernst Telemann Werke", som egentlig er en sykkelfabrikk. Noen av våpnene har etter krigen fortsatt blitt stemplet med navnene til de kjente børsemakerne som en gang virket i Suhl. Etterkrigs Merkel og Sauer er med andre ord samme våpenet. De forskillige modellene til Sauer & Sohn, Merkel, Haenel, Buhag, Fortuna, Simson for å nevne noen, er mer eller mindre skapt over samme lest. Navnet Sauer & Sohn ble av Telemann Werke brukt til langt inn på 60 tallet (fordi det solgte bra)- til en rettsak i regi av etterkommerne til J.P. Sauer stoppet videre bruk av navnet. Sauer & Sohn hadde da flyttet sin virksomhet til Eckernførde i Vest Tyskland. Våpnene er etter dette blitt stemplet med " vorm.Sauer Suhl ". Vorm står for vormals = tidligere. Dersom du ser på undersida av baskylen på et Suhl-våpen fra 70 tallet og oppover vil du se at det er preget inn TW og en børsemaker på en sokkel. Statuen av denne børsemakeren står på torvet i Suhl.
  16. Du må ALDRIi la våpenolje, gun grease eller liknende komme i kontakt med stokken. Mett den med en stokkolje eller vanlig linolje om du ikke har noe anet. Rustproblematikk på nye våpen av denne typen er ikke uvanlig. Det vil avta etter hvert som våpenet blir eldre og mettes med olje og grease. Tørk våpenet med tørkepapir eller en absorberende klut etter bruk, vent til det er HELT TØRT og sett det inn med våpenolje. Unngå for all del olje i kammer eller løp. Det kan gi tildels store treffpunktvariasjoner. Dette er vanlig for de fleste brekkvåpen, og direkte årsak til at mange eiere av kombinasjonsvåpen har vanskelig for å skyte dem inn eller treffe godt med dem.De fleste kombier og drillinger er forbløffende presise, bare man vet hvordan man bruker dem. Dersom jeg ser meg nødt til å ha olje kammer eller løp i mine egne kombier, avfetter jeg alltid kammer og løp med aceton eller liknende før skyting.
  17. Verney-Carron føres av Pedersens Våbenlager i Kristiansand. Det er Franske våpen av meget høy kvalitet, og de er ikke så vanlige her til lands. Akkurat nå ligger det en hagle til salgs på nettauksjonen - Lauritz.com
  18. Du må skaffe deg en Norsk importtillatelse sammen med den vanlige kjøpetillatelsen. Importtillatelsen sender du til forhandleren, som fremskaffer svensk eksporttillatelse fra Svensk Politi. Det skal ikke betales toll for brukte våpen når du passerer grensen. Tollerne kan forlange at det betales Norsk moms, men da er du berettiget til å få tilbake den Svenske momsen, altså bytte penger. Tollerne pleier å være lempelige i så måte. Det er likevel viktig å ta vare på kvitteringen i tilfelle du vil ha svensk moms tilbakebetalt. Lykke til ! Greie priser i Sverige.
  19. Takk. Mullins. Du er jammen kunnskapsrik. Her var det var mye interessant å ta tak i. Men jeg kan ikke holde meg for å korrigere deg litt.. Den første rendyrkede jaktrifla fra S&L var M-38, eller system 38 som den den gang ble kalt, og ble lansert i 1938. Produksjonen ble stoppet av tyskerne under okkupasjonen ,men det ble gitt tillatelse til produksjon av militære rifler. M-38 ble derved "militarisert" og fikk betegnelsen modell 42 RPLT. (RPLT står for for rikspolitiet) System 38 representerte den gang noe helt nytt, med 4 symmetriske låsklakker plassert bak på sluttstykket. Den var således forgjengeren til de senere modellene: M54J, M56A, M60, M65 og til slutt M68 DL. Grunnleggeren av S&L hette Hans Schultz, og ble svigerfar til Niels H. Ditlev Larsen som siden ble medeier i firmaet. Det var nok Niels Larsen som lanserte system 38, og i hovedsak Uffe Schultz Larsen som har vært "hjernen" bak utviklingen av senere jaktriflemodellene-M-100 DL inklusiv. Rudolf Sand Brukte en S&L M-60 i kal: 7x61 S&H (Sharpe & Hart) som senere Nils Kvale modifiserte til 7x61 Super. Så vidt jeg kan huske, ligger det en artikkel på nettet som heter "Rudolfs Riffel" , for den som ønsker å fordype seg.
  20. Ved anskaffelse av rifle er noe av det viktigste at kaliberet ikke er kraftigere en at du skyter godt med det. Ved økt rekyl vil skyteferdighetene avta (for de fleste av oss) Snakker ut fra egen erfaring, og jeg har prøvd det meste. Høy anslagsenergi er til ingen nytte når man likevel har vanskelig for å treffe der man ønsker. Dersom du ikke er hjemmelader, vil et av de tre standardkalibrene (6,5x55, .30-06 eller .308Win.) være fornuftig valg. Alle tre er med dagens utvalg av projektiler godt nok for all europeisk jakt, muligens med unntak av bjørn hvor iallefall jeg ville hatt "litt ekstra å gå på". Det er jo egentlig fornuftig ved all jakt på dyr som "kan ta igjen" Så da gjenstår det bare å velge ei rifle du faktisk liker, og som du føler passer deg, og muligens legge et par lapper ekstra på bordet ved valg av kikkertsikte og fester.
  21. Tidligere var det en artig tråd på "Sluttstykket" som hette Schultz & Larsen-Klubben. Den henvendte seg generelt til alle som har interesse for eller som er eiere av Schultz & Larsen våpen, og spesiellt til dem som er eiere av eller har interesse for "De gamle ægte sager" som ble produsert på Otterup Geværfabrik. De fleste av oss vet desverre hvordan det gikk med fabrikken. Etter å ha ferdigstilt den siste av fabrikkens flaggskip, jaktrifla M-100 DL med produksjonsnummer 20357 måtte fabrikken stenge i 1994. Det ble totalt produsert 358 stk. av denne modellen, og det er grunn til å tro at det finnes ca. 10 stk. i Norge. Ingen av våpnene som ble fremstilt her forlot fabrikkens samlebånd. De er nemlig mer eller mindre fremstilt for hånd, og ferdigstilt med fil og polermaskin. Da jeg besøkte fabrikken i sommer, stod den der som alltid, men i sterkt forfall. Bygningene var tatt i bruk til lagringsformål .Det var litt vemodig å se, og samtidig rart å tenke på at her ble noen av verdens fineste jaktvåpen fremstilt for bare 15 år siden! Det er historien rundt fabrikkken og produksjonen som gjør de gamle jaktriflemodellene så interessante, og det er følgelig derfor det ville vert moro å blåse litt liv i dette emnet igjen.
×
×
  • Create New...