Jump to content

Super XX

Members
  • Posts

    1,026
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Posts posted by Super XX

  1. Stihl Crazy skrev (2 timer siden):

    Begynner og bli litt lei alle innskytingane. Lurar på om eg skal vera fornuftig og velga .223 eller ufornuftig og velga 22-250. Ladar sjølv.

    Man vill med litt kreativ hjemmeladning og langt nok løp kunne "trøkke" uten en 50 grs varmintkule i ca 200m/s større hastighet i 22-250.  Dvs. at man vil bevare "varminteffekten" litt lengre ut en med 223 rem. Har skutt nok kråker, rev og div uspiselige ting med 223 rem og effekten avtar jo selvfølgelige jo lengre ut man kommer.  Egentlig ett dårlig argument, men det kan gi litt mer marginer. Om det er ett rent jaktvåpen, der vekt og lengde ikke spiller all verdens rolle og det kun skal skytes varmintkuler i toppfart så hadde jeg gått for 22-250. Men ikke kjøp en, og kapp løpet kort. Det er bare tåpelig🙂

  2. Akto skrev (På 13.2.2024 den 14.35):

    Super XX, kunne godt tenke meg å høre mer om hvordan slaktet så ut! 

    Den som var truffet midt i bogen så litt ille ut. (Men det gjør det uansett cal og kule ved sånne treff.) Bare "inngangsbogen" var havarert.  Kun bakdelen på kula hadde gått igjennom hele dyret. Hovedeksplosjonen skjer jo inne i "motor-rommet" De som var truffet bak bog så veldig bra ut. Ødeleggelsene var inne i dyret. Dette var med en 50grs Nosler ballistic tipp i 1020m/s.  

    • Like 1
  3. Elg skrev (På 9.2.2024 den 13.48):

    Har inntrykk av 223 Rem også begynner å få en god del utbredelse. 

    Jeg måtte teste 223 rem med varmintkuler (50 grs Nosler BT i toppfart) på rådyr i høst. Mest fordi rifla er særdeles presis og veldig enkel å skyte godt med i alle mulige stillinger, men også fordi det florerer av tråder her inne om hvor voldsomt uegnet varminkuler er på rådyr. Det var å anse som dyreplageri! Spesielt en tråd var særdeles interessant. Der var det bred enighet om at sånne kuler var fullstendig uegnet. En kammerbruker, med erfaring fra Eskdalemuir i Skottland, fortalte at det som var ansett som best medisin der var en 58 grs V-max fra en 243 win. Det var snakk om flere hundre fellinger hvert år og det var ikke snakk om hodeskudd. De bruket ikke dette fordi det ikke var tilgang på noe annet, men fordi det var best. Erfaringsgrunnlaget var noe vi bare kan drømme om. Han ble allikevel fullstendig avfeid😊

    Min bittelille erfaring fra 2023 strakk seg til 4 dyr. Kun kroppskudd (bog og bak bog). Fluktavstand fra 0 til ca 20m. Har vell egentlig hatt lengre fluktavstander med 308 win med sånne skuddplasseringer. Som Seawolf skriver så har de en tendens til å ta av som en rakett.  Virker ikke som «Skottene» tok fullstendig feil, men jeg har noen dyr igjen før jeg er på deres nivå.  

  4. Ståle R skrev (55 minutter siden):

    Men hva med oppfølging når dagen kommer å en ikke treffer som planlagt? Mye bedre sjanse for skudd nr to eller flere med ei rifle . Mener att det det ikke er hensiktsmessig å bruke slikt når vi har (etter min mening) bedre utstyr. Nei, jeg har ikke sett buejakt på nært hold,og jeg håper jeg slipper også🙂

    Denne argumentasjonen er jo legitim, forståelig og egentlig fornuftig. Men.... Skal kun det mest hensiktsmessige og beste utstyret være tillatt, er det mye som forsvinner.  Halvautomater er bedre egnet til raske oppfølgingsskudd enn en boltrifle, spesielt for utrente skyttere. Enkeltskuddsrifler er jo helt meningsløse sett ut i fra ett praktisk synspunkt på effektivitet... Bør de forbys? 

  5. Østledningen skrev (8 timer siden):

    Det mangler desverre 2 ting om jeg skal være litt kresen.

    Lys og paralaksejustering. Tror ikke jeg trenger det til reinsdyra mine. Men til toppjakta skulle jeg gjerne hatt begge deler.

    Jepp. Det hadde gjort seg med men liten rød "Swarovskiprikk" i midten med tanke på skogsjakt og jakt på div mørke fugler. På fjellet etter rein/rype og div gir det svarte retikkelet en veldig bra kontrast mot omgivelser/vilt så jeg savner det ikke der. Det er betydelig "grovere" enn mye av det som sitter i Europeisk optikk. 

    Var skeptisk til mangel på paralaksejustering selv da jeg har vært borti sikter med forstørrelse på 12x og oppover der det har vært umulig å få både retikkel og mål i fokus på avstander fra 150m og utover. Dette siktet er "paralaksefritt" på 150yd og jeg har testet det ut til ca 350m uten at jeg har opplevd problemer. 

    Den største forskjellen fra gigantsiktene til Swarovski/Zeiss/Kahles mfl er synsfeltet. Det er ikke akkurat overdimensjonert:) Men jeg har ikke opplevd at det har vært problematisk så langt. 

    Det er ingen tvil om at det er en fryd å dra rundt på dette oppsettet, når man har hvert vant med digre drensrør de siste 10 årene:)

      

  6. Om du tar denne kula, fyller på med 3,0 gr N310, setter kula sånn at bare "spissen" stikker opp av hylsa, så gjør du ingenting galt og du vil ha en topp feltladning. Ingen grunn til å eksperimentere noe mer for en nybegynner. Mest sannsynlig så er det aldri noen grunn til å eksperimenter mer:) Jeg har hvert fal ikke gjort det og har brukt akkurat denne. Det er en  SWC og ikke en wadcutter. 

    • Like 1
  7. Bjorkis skrev (58 minutter siden):

    Tyngdepunktet har jeg tenkt på kan bli problematisk ja, men vil ikke en 300 grams demper gjøre en standard rifle fremtung? vil ikke da et nytt skjefte som er litt tyngre bli likere den tiltenkte balansen til riflen? Er slik jeg har resonert ihvertfall. Her må du gjerne rette meg, for jeg har som sagt ikke veldig god peiling. 

     

    Når det kommer til tyngde er også det noe jeg har tenkt på, men en samlet rifle på litt over 4 kg vil vel uansett ikke være noe problematisk. Den ekstra halvkiloen kan heller forsvinne fra magen 😆

    En 300 grams demper vil helt klart bedre balansen. Men jeg står likevel helt og holdent inne for mine tanker rundt GRS på en jaktrifle. Tenk over om det er noe du virkelig ønsker. Jeg har testet og brukt de for en del år tilbake. Kan ikke fordra de på jakt. 

     

    Det er veldig lurt å ta av en halvkilo på magen, men det vill ikke på noen som helst måte ha samme effekt som å få den bort på ei rifle du skal bære mye. Den rifla du har sett deg ut har potensiale til å veie rundt 3,5 kilo med demper å ett snertent sikte. Å bære en rifle (i hendene , klar til skudd) som veier 3,5 vs 4 kg ++ er som dag og natt etter en stund. 

  8. Østledningen skrev (14 timer siden):

    og hva er egt den letteste kikkerten jeg kan få tak i til under 20 lapper? (15x zoom eller mer er eneste kravet)

    Om du kan klare deg med max 14x er denne muligens den letteste du kan får tak i. Leupold VX3HD 4,5-14X40. Veier 377 gram.

    51.jpg

    • Like 1
  9. GRS-stokk på en "lite" rifle er i mine ører alltid feil. Blir ett merkelig tyngdepunkt. 

    Generelt GRS-stokk på ei rifle til bevegelig jakt synes jeg er håpløst.. De er tunge, onde å bære rundt på, treigere å få raskt i stilling ved hurtige skudd og du kan garantere at den perfekt innstilte kolbekammen din (for skyting rett frem) er alt for høy når hjorten plutselig står rett under deg i hjortelia. Har noen av dere som jakter med en slik kjørt en test opp i mot en klassisk T3 stokk? Er resultatet på banen så mye bedre at det er vært å dra rundt på den? Jeg skjønner at det i konkurransesammenheng, type jaktfelt, kan sankes noen ekstra poeng på en sånn type stokk. Men under praktisk jakt, der ingen situasjon er lik, har dere nytte av den?   

    • Like 2
  10. Legge man inn 740m/s å en BC på 0.140 så er kulefallet 8,9 cm på 150m. Er du helt sikker på at du faktisk er innskutt på 100m? Mitt forslag er at du skyter inn på 150m og knepper deg ned til 100m om det er ønsket "nullpunkt". Det er lettere å registrer evt avvik i høyden på lengre hold. 

  11. nooben skrev (53 minutter siden):

    Tenkte jeg skulle adressere kulebanen til dette fine kaliberet. Testet litt og ut til 150m. virker det som man kan skyte uten veldig (om noen) holdover. Kulebane-apper kan virke litt misvisende. Flere med lignende erfaring?

    Kulefallet på en "standard" 17 hmr patron (vo 740m/s) vil være mellom 9 og 10 cm på 150m.

    Kulebane-apper er sjelden misvisende på sånne avstander om alle innlagte data er korrekte. 

  12. Knall og fall skrev (16 timer siden):

    Høres ut som tungsten funker. Så kjøpt Remington wingmaster hd  12/76 us2 og 12/70 us 4. Og ei pakke Nitedal spesial bismuth 12/70 us6 til harejakta. Kan alle tre patrontypene skytes i full choke? Tungsten går vel bra. Men usikker på bismuth..

    @Sakoen75 @Apelars! @babu87

    Min erfaring med "HD-patroner" er at det går/setter svermen penest med åpne choker. Mod. choke er det trangeste jeg ville ha brukt. Enkelte patroner er bortimot ubrukbare med full choke og vill i enkelt tilfeller åpne svermen i forhold til åpnere choker.

    • Like 1
  13. bardp skrev (10 timer siden):

    Kan vel ikke være så nøye. Etter 100m er den ikke i stand til og avlive en gang en kråke.

    Dette er mildt sakt bare tull og tøys. Brukte 17hmr mye i en 2-3 sesonger og skøyt mye kråkefugl, ryper og ender på over 100m.

  14. Stihl Crazy skrev (32 minutter siden):

    Ja det eg og har tenkt, får jo ei med mest sannsynlig bra presisjon for 13-14 tusen.

    Dette kan man jo bruke som ett argument mot alle dyre våpen. Likevel kjøper folk R8, K95 ,404 og Carbonlight. Handler om eierglede og ikke fornuft. Kjenner man ikke på en ekstra glede ved å bære rundt på en "Carbon", så går man for en T3x. Og Kammeret ville ikke ha eksistert:)

    • Like 3
  15. De har vell løst det eneste problemet med 85. Hylseutkastet. 

    Og så har picatinny-entusiastene endelig fått viljen sin. Ingen dum løsning, men det ser litt mer "klumpete" ut. 

    Ser også at Carbonlight har fått en vektøkning på 200gram. Det er ikke bra for oss entusiaster:-) 

  16. Skal man skyte langt med hagle er det ingen patroner, jeg har testet, som kommer opp i mot Federal Heavyweight 12/89. Egenvekta skal være på nesten 15 g/cm3. Hastighet, rekyl, ja generelt alt, er fryktelig. Fikk tak i rundt 50 patroner (på billigsalg) når blyforbudet ble opphevet. Denne har nok dekning/kraft på 50m. Men jeg tror dessverre ikke de er i produksjon lenger.  

  17. På 200m tipper jeg overnevnt kule, med 750m/s utgangshastighet, kan finne på å ha FMJ tendenser. Jeg gikk borti fra 165 grs Interbond i 790m/s av den grunn. Å den ekspanderer relativt lett. Skulle jeg jaktet med en blyfri kule på avstander over 100m  hadde jeg gått for det som ga max fart.  Typ 120-130grs kuler i 308win. 

    • Like 1
  18. Eiha skrev (12 timer siden):

    Hva ble prisen på den fra J&F?

    Betalt 13 000, pluss 2300 for originale Leupold linsebeskyttere. Meningsløs pris for 2 aluminiumsdeksel, men sånn er verden. Kan ikke montere feite plastdeksel på ett så smekkert sikte. 

    Denne har tomsrør og fast parallakse på 150m. Skyting på 50m er ikke noe problem. 

    March 3-24x42 blir ett helt annet sikte en denne Leupold`en. VX3 er ett rent og ukomplisert jaktsikte, mens March`en er vell en kombinasjon av alt. Veier vell nesten dobbelt så mye å. Å knote med en utfordrende parallaksejustering på jakt ville jeg nok fort ha blitt lei av.

    IMG_20230228_092512.jpg

    • Like 5
  19. Jeg har A-Tec Optima 50 med bremsmodul. Den er omtalt av andre her inne før. Ja, den fungerer meget godt. "Rekyl-lengde/impuls" blir mye redusert i forhold til en vanlig demper. Det ligner mer på vanlig "bremsskyting" enn på "lyddemperskyting". Men uten det forferdelige smellet. Konseptet er egentlig genialt, rart at ikke flere produsenter følger etter. Jeg ønsker meg en liten F&D 149 med brems i front, da disse a-tec modellene er for tunge for min smak. 

×
×
  • Create New...