Jump to content

Doodlebugger

Members
  • Posts

    50
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by Doodlebugger

  1. Driver å rydder etter min far, og fant noe som jeg tror er et justerbart kruttmål for svartkrutt. Det er merket "GRAMM" (med 2 M-er), og har gradering på 1/2 gramm, fra 4 1/2 til 6. Er bare interessert i evt opplysninger om dette
  2. Helt enig! Jeg har en M96 i 6.5x55, som fortsatt svært presis. En M67 i .308, med kappet og gjenget pipe, picatinny skinne og en Zeiss 3-9x50, og så "nybørsa", en Brno ZG47 fra 50-tallet i 30-06. Bortsett fra vekt ser jeg faktisk ingen reelle fordeler med nyere jaktrifler, snarere tvert imot.
  3. Jeg kjøpte en sånn ombygd "svenskmauser" fra Aaserud i 1984, men på den var slagstykke ("hane") kappet noe, og tennstempel vandring noe redusert. Men det er slett ikke en dårlig rifle. Min er produsert i 1904, og har fortsatt samme kappede militærløp som da jeg kjøpte den. Presisjonen i min er fortsatt bedre enn de meste jeg ser av jaktrifler på skytebanen. Holder innertier på 100 m ..... Ikke noen særlig pengeverdi, men helt grei til både rev og elg, etter min mening.
  4. Jeg har ikke skutt i ordinære DFS klasser (diopter) siden 90-tallet, men deltar på feltstevner i kikkertklassen innimellom. Da mitt lokale skytterlag (i Troms) arrangerte feltstevne i april, var kikkertklassen den med flest deltagere! Som jeger er jeg svært fornøyd med DFS feltskyting, de lengste holdene er oftest over 400 m, noen ganger over 500. Det burde holde for at de fleste jegere skal klare å finne sine egne begrensninger, eventuelt å forbedre skyteteknikk, avstandsbedømmelse, og ikke minst kjenne til kulebane for sitt våpen og sin ammunisjon. Litt lett tidspress er det også, selv om kikkertklassen ofte har lengre skytetid enn de med Sauer. Noe som vel er rimelig for de som ikke har løse magasiner, evt 3-4 skudds magasiner. Enkelthold er jo 6 skudd, og på dobbelthold skal man jo få av gårde 12 skudd.
  5. Det er ihvertfall ingenting grunnleggende feil med Mausere som begrenser praktisk presisjon. Jeg har en "Svenskmauser" (M96) i 6.5x55 , produsert i 1904. Kjøpte denne fra Aaserud i Drammen i 1984, ombygget til jaktrifle. Den hadde original løp, kappet til 60 cm, originalt avtrekk, og en billig monte carlo stokk. I dag har den en laminert Boyds sporter stokk, Meopta Optika 5 3-15x44, og fortsatt det originale løpet, som har blitt kappet et par cm til, og kronet på nytt. Denne rifla holder fortsatt greit innertieren. Og den ene av sønnene mine hadde en M98 med et Lothar Walther løp i 6.5x55, den satte gjerne 5 skudd innenfor 20-25 mm .
  6. Med "Archangel" stokk, kan du ihvertfall benytte løse magasiner.
  7. Så du har altså 3 stk (eller flere) Burris Fastfire i bruk? Det er jo en sterk anbefaling
  8. Jeg er ute etter erfaringer med Burris Fastfire på grovkalibret rifle, evt. hagle. Jeg har en Marlin Guide Gun i 45/70, og endte opp med en Vortex Crossfire og en Weaveskinne som nødløsning før elgjakta. Dette fungerer forsåvidt greit, men ser ikke bra ut, og er unødig høyt i tillegg, selv med den lave montasjen som fulgte med siktet. Burris, derimot, har en spesifikk montasje (plate) for Fastfire på Marlin 1895 og 336, og denne sammen med Fastfire siktet er en mye lavere og smekrere løsning etter min mening. Alle brukererfaringer med Burris Fastfire er svært interessant! (Driftssikkerhet, batterilevetid, egenskaper under ulike lysforhold, generell robusthet, osv) (Jeg er så heldig at jeg har amerikanske kollegaer, så kan få sikte og montasje til US priser, uten toll, tull og fraktkostnader )
  9. Om jeg skulle kjøpe enda en rifle, ville det stått mellom CZ, Kimber, Dakota og Rigby Highland Stalker. Er definitivt ingen fan av "moderne" konstruksjoner
  10. Hei, har kikket mye på ulike typer 6.5x55 ammo i det siste, og ser at Norma DL 130 grain er svært flattskytende, og sannsynligvis bra på vindavdrift i tillegg. Spørsmålet mitt er om den er trygg å bruke i en "svenskmauser" fra 1904? Noen nevner jo disse "small ring" mauserne i samme åndedrag som Krag mhp ladninger, men det kan da ikke stemme. Jeg har så langt skutt minst 1000 skudd fabrikkladet Norma jaktammo i denne børsa ( Nosler Partition 140 gr, Vulkan 140 gr og Oryx 156 gr) uten noen problemer eller trykktegn. Og mange flere Jaktmatch og Lapua Scenar i tillegg.
  11. Neida, lurte bare på hvilke erfaringer folket har med ulike hylser.
  12. Funker grease i kulde? Jeg jakter innimellom i skikkelig kaldt vær, minus 20 eller deromkring.
  13. Har akkurat mekka litt på "Salongrifle II", en Marlin 70P fra slutten av 80 tallet. Har byttet begge utdragere, og byttet ut rekylfjæra med en stivere fra McCarbo i USA. Original rekylfjær er alt for svak når man skyter Stinger og andre kraftigere High Speed patroner, og bufferen blir fort slått i stykker. Har etterhvert konkludert med at lyddemper på en halvauto ikke er særlig hensiktsmessig, det er jo mye lyd fra sluttstykket og repeteringen blir upålitelig, særlig i kulde. Så nå er det CZ Varmint med A-tec der jeg ønsker lite lyd, og Marlin med high speed ammo der lyd ikke betyr noe, og lett og hendig er en fordel. Så til spørsmålet, hvilken olje er best egnet til smøring av sluttstykke, rekylfjærstang og underbeslag? Måtte vaske/ gni vekk mye størknet "gugge" fra smådelene nå da jeg mekket litt på utdragere og rekylfjær. Så en olje som ikke størkner/blir hard er vel et krav.
  14. Jeg har en M96 fra 1904, ombygget til jaktrifle hos Ruud/Aaserud i Drammen, kjøpte den i 1984. Den har fortsatt original pipe (kappet til 60 cm), originalt avtrekk, en Boyds Classic laminatstokk og en Burris 3-9x50 i Leopold stålmontasje. Fortsatt ei presis børse, holder stort sett innertier liggende med reim. Mange med nyere børser sliter med det, men det skyldes nok også skytteren Og en etterhvert mye modifisert KV M67 i 7.62x51 (.308) Den tredje boltrifla er forsåvidt også en sivil Mauser, en Brno ZG47 i 30-06. ZG 47 er double square bridge, har ikke tommelutsparing i låskasseveggen, har hengslet underbeslag, egen sikringskonstruksjon og en egen avtrekkerkonstruksjon. Men jeg har en Timney M98 avtrekker i min, pga bruk av en Bell & Carlson M98 stokk. Jeg har i løpet av 35 år med disse Mauser type riflene ikke hatt en eneste klikk, mateproblemer eller andre funksjonsproblemer. Mens familiemedlemmer med flett nye T3 har hatt flere ulike problemer, bla. tennstempel, magasinlås og boltstopper. Og flere kjente med eldre Tikka modeller har opplevd at magasiner har falt ut osv. En M98 konstruksjon med hengslet underbeslag og M70 sikring er vel omtrent så robust og pålitelig som en rifle kan være, etter min mening. Om det er snakk om en ekte Oberndorfer, Prechtl,Rigby, Dakota Arms, Kimber, FN, Pre-64 M70, ZG 47 eller noe annet, er jo avhengig av lommebok og preferanser. Ruger M77 er jo stort sett en Mauser den også, selv om produksjonsmetodene er styrtav krav til rasjonell produksjon. Om jeg skulle kjøpt en fabrikkny storviltrifle, ville Kimber stått høyt på lista, siden Rigby ikke akkurat er billige. Og om jeg skulle kjøpe en .222 eller .223 ville det nok blitt en CZ527. Lang utdrager, ja takk
  15. Har akkurat kjøpt en eske Hornady V-Max 110 grain i .308. Planen er å lade disse i 30-06, og bruke de Norma hylsene jeg allerede har liggende, sammen med Vihtavuori krutt. Ladedata fra Vihtavuori er basert på Lapua hylser. Så da lurer jeg på om oppgitt startladning likevel kan benyttes med Norma hylser. Rifla er en Brno ZG47, som er en sivil variant av M98.
  16. Konklusjonen er uansett at tape/kondom eller lignende over munningen er uproblematisk, og en grei forsikring mot evt. problemer med uønskede hendelser. Jeg teipa en bit av en brødpose over munningen på Guide Gun nå på slutten av elgjakta, men har så langt ikke skutt noe med den. Og nå er det så mye snø, at om siste kalven skulle komme på skuddhold, blir jeg å bruke 30-06 rifla i tilfelle langt hold. Jeg har en Eberlestock sekk, og da peker jo pipa nedover, så snø er ikke et problem.
  17. Vel, jeg så altså AG3 løp med buler, og fikk forklart av børsemaker at dette var pga vanndråper. Har ikke forsøkt å replikere dette, av innlysende årsaker. Mulig at AG3 løp er mere utsatt, siden de er forholdsvis tynne i godset. Vil uansett tro at en vanndråpe opptrer rimelig ufleksibelt for en kule som har 400-800 m/s idet den treffer dråpen.
  18. Kanskje ikke i hagleløp, men en vanndråpe kan resultere i en bul i rifleløp. Kula presser vannet utover, ikke foran seg, og det dannes en bul i pipa. Så flere tilfeller av dette på AG3 da jeg var våpenmek i hæren på 80 tallet.
  19. Takk for greit svar! Hvilken twist har de sauerpipene dine? Antar at denne Sako'en har 8 eller 9 tommer. Min urgamle M96 mauser har iallefall 8" etter mine målinger. Ifølge hjemmesiden til Barnes har de faktisk 2 stk varianter av 130 grain TSX i 6.5, en utenboattail, og en med. Så da har de 3 alternativer rundt 130 grain i 6.5/.264. https://www.barnesbullets.com/components/
  20. Har en jaktkompis som har en Sako Finnbear i 6.5x55, ei riktig flott børse fra 70-tallet. Vi har diskutert litt rundt homogene kuler i 6.5, og som kjent er utvalget skralt.... Har lekt meg litt med Norma ballistikkapp, og ser jo at 127 gr Barnes LRX vil ha MYE mer energi på 200 m enn f.eks fabrikkladd 156 gr Oryx, hvis man antar en V0 på 850 m/s, dog noe mindre enn 140 grain Nosler Partition. ( 156 gr Oryx gjør jo en 6.5 til rene potetkasteren.......) Hva kan man realistisk sett forvente av hastigheter fra denne 6.5x55 Sako'en med 60 cm originalpipe, og Barnes TSX 130 gr/ LRX127 gr? (Om det etterhvert skulle vise seg at pipa hans nærmer seg pensjonsalder, kan det hende jeg legger inn et godt ord for ei ny pipe i 30-06....)
  21. Jakter du med en M67 med ukappet 21 mm matchpipe? Min Brno ZG47 i 30-06, 60 cm originalpipe, Tung Bell&Carlson stokk, Meopta 3-9 ×42 veier vel under 4.5 kilo med fullt magasin. ZG47 kassa er så godt som identisk med en sivil, double square bridge M98.
  22. Oppdaget nettopp at Norma selger 180 gr. Bondstrike kuler som ladekomponenter. Ferdigrulla koster den jo nesten 50 lappen per stk....... Tror jeg bestiller 100 stk kuler. Er litt usikker på hva "Sølvrev" mener, er det skepsis til oppgitt BC, eller at denne kula bare har bedre BC enn konkurrentene, f.eks. Nosler Accubond?
  23. 150 grain Norma Ecostrike i 30-06, skutt fra min Brno ZG47 med 60 cm pipe (originalpipe fra 1957) Liten 1 1/2 års elgokse, slaktevekt 129 kg. Rent sideskudd i bog, avstand ca 220 m (Helt ideell jaktsituasjon, dyret sto helt stille på åpen myr) Kula sto mellom sidebena på motsatt side, iallefall ene lungen var bare grøt. Skjøt 2 skudd, begge satt der de skulle, den andre gikk gjennom dyret. Elgen gikk maks 50 meter før den datt, og var stein dau da jeg kom frem.
  24. Har så langt brukt 30-06 Norma Ecostrike i min ZG47, men har nettopp oppdaget 180 gr. Norma Bondstrike. Tyngre kule, mere energi, særlig på lange hold. Og lite vindavdrift ifølge appen til Norma, rundt halvparten av Ecostrike 150 gr. Prisen er rimelig høy, så nå vurderer jeg å lade noe tilsvarende selv. Har sjekket BC for Nosler Accubond og Accubond LR, og de kommer ut med noe lavere G1 enn kulen fra Norma. Spesielt redusert vindavdrift er noe jeg ønsker å oppnå, da det kan bli lange hold innimellom. Hvilke andre 180 grains kal.30 kuler finnes med BC over 0.6?
  25. Det er også en liten skytebane (med elektroniske skiver) på Ringvassøya, tror faktisk den er privat. Ellers er det jo mange grunneiere litt utafor byen som ikke er vanskelige, jeg er en av dem. Gutta på Våpenandresen kan sikkert gi noen tips.
×
×
  • Create New...