Jump to content

Trond123

Members
  • Posts

    67
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Trond123

  1. akkurat Vi får håpe at dette ikke skjer. Jeg er redd om en ny strengere lov for skytevåpen blir vedtatt, så vil den ha null effekt på kriminelle. De vil trolig benytte automatiske våpen som de har gjort tidligere.
  2. Så et siste innspill fra meg i denne tråden, bare arrester meg på punktene om så. Grunnen til at jeg legger på litt ekstra her er: Alle Dere knivfolk her vet jo hva en enhånds åpner eller låser betyr, men det er folk som tolker dette som en ren Gimmick. Men nei, det er evolusjon av kniv. Første gang jeg hørte eller fant informasjon om Packlock (Wenger) er slutten av 1970 tallet (1978-1979) Til de berømte Backpacker modellene. Jeg fant informasjoner om uhell osv, derfor kom låsen. Historien forteller om bølger av Camping/Backpacker entusiaster, ulike steder i verden. Det er her Backpacker magasinet også fikk sin del i historien. Ikke pga knivene men bølgene. Første gang jeg hørte om Victorinox sin OHT enhånds Trekker er 2001, men 2003 er en viktig dato. Historien lærte meg at sikker bruk av kniv er utviklet fra låser til enhånds åpner på mange kniv fabrikker. Til ergonomiske med sklisikring. På Sveitsere +- 2008(skli.s). Det finnes kanskje andre ting men det er generelt. Lås - enhånds åpner - ergonomiske skjefter = den mest utviklede sikkerhets kniv. Må ikke glemme belteklips eller karabin oppheng. Sveitserene var nok ikke først, men som sagt det er denne typen jeg kjenner til. Samler helst på de vanlige klassiske men som sagt sikkerhet er en interessant del.
  3. Så er det litt informasjon, hadde håpet at noen ville spørre om dette I 1979 så satt Wenger på en Packlock på sin 85mm kategori, laget/utviklet for at bladet ikke skal lukke seg ved uhell. For eksempel når speidere beveger seg i eller jobber i leir. Denne låsen ble utviklet/ introdusert i 2006 Evolution S, nytt nå er at bladet stopper ved 115 grader. Stopper her når man frigjør låsen og man kan videre folde bladet ned i kroppen. Dette er for at bladet ikke skal smekke over handa. I 1985/86 så satte Victorinox på en Slide-lock på en ny 111mm kategori. Dette gjorde de for at mange etterspurte en større lommekniv med lås. Denne kategorien er idag berømt. Låsen fungerer slik at den låser fjer, knappen betjenes på sideplaten. I 1991 kom Wenger med Rangere 120mm med en modifisert liner/bjelke lås. Også her betjenes knappen for lås i skjefteplaten. De ble laget for Buck i USA også. Rundt 1993 introduserte Victorinox en ny 111mm kategori med en utviklet/modifisert liner lock(bjelke lås) Med en annen betjening ifølge min informasjon. 2003 rundt denne datoen introduserte Victorinox enhåndsåpner i følge min informasjon. 2006 Rundt denne datoen kom Wenger med nye Rangere 130mm, og en lås som ligner litt på den fra 1991. Knappen for lås betjenes med å trykke ned emblemet, en mer sikker utvikling. laget for å forbedre sikker bruk. Generelt all informasjon jeg har forteller om låser og funksjoner utviklet for å hindre Accidental Closing, og eller sikkerhet. Slik at man ikke skader seg med vanlig bruk. Wenger kom tidlig med flere låser på flatjern med brusåpner f.eks. Man trykker ned og funksjonen låser seg i fjer. Også laget for sikkerhet. Flere typer på flatjern, phillips og kombinasjons verktøy med mer. Fra 1983 og oppover kom disse.
  4. kan føye til litt om kategorier om de to velkjente merkene: man har også noen andre kategorier f.eks, 115 mm 108mm 105mm og 100mm + noen som havner i mellom. Nevnte kun de mest kjente. Men SwissTools er jo vanlige nå, men passer mer i Leatherman type style. Blir litt pirkete dette og egentlig ikke så viktig. Samme gjelder for dem, kun verktøy/multifunksjons. 108mm kategorien er nesten borte idag, man har en 108mm Solo. Forøvrig er denne kategori veldig kjent blant samlere pga SAFARI og den gamle Soldat kniven brukt i Tyskland. Måling av lengden på kroppen/skjeftet/liner: Nevnte liner som kan gjelde også når en mellom liner fortsetter til nøkkelring delen(Se nye Rangere). På f.eks Victorinox/Wenger så har nøkkelklipp delen forandret seg opp igjennom. Den har også en litt annen vinkel. De gikk fra Shim til at nøkkelring delen festes på fjer. Om man ser på en 84mm Vic så er den fremdeles en 84mm kategori selv om den er med eller uten nøkkelring delen.
  5. Hei takk for innspill, mye bra her. Om måling av knivblad: Når Victorinox/Wenger snakker om 58mm, 65mm, 74mm osv osv, så er det lengden på skjefteplaten/liner generelt de mener. Knivbladet kan måles fra skjefteplaten på midten til spiss. Eggen er kortere pga tang/feste. Men hele bladet vil være litt lengre om man måler utenom kurven på skjeftet. Blad lengden kan også måles fra spiss og langs ryggen til det punktet man møter fjer. Dette er trolig det mest riktige punktet. Det er faktisk et godt spørsmål, hva som menes med bladlengde definisjon her i landet. Kanskje noen kan tilføye?
  6. Dette er riktig, man har ikke gyldig grunn om man tenker "føre-var". Og at dette ville være enkelt for alle å kunne si. Men en liten lommekniv med funksjoner på er vel ikke den farligste kniven. En slip joint vil/eller er stor sjanse for, at den vil folde seg sammen om man stikker med den. Så en Sveitserkniv eller lignende er en sikkerhets trygghet for mange i dagen, at den bare ligger i lomma om den trenges. Har man grunn er man trygg, men man vet jo aldri når man trenger den. Derfor mener jeg også at denne typen burde være utenom loven. Men vi kan vel drømme . Igjen en lommekniv med enhåndsåpner og lås er en stor hjelp for sikkerhet for etater og eller padlere osv. Mange gode grunner, men ikke stikke våpen. Accidental Closing er en sikkerhet som jeg har beskrevet på toppen. Om man ser RescueTool video til Victorinox så ser man jo alt der. Dette er ingen reklame for merkene, det er andre merker også idag i lommekniv verden.
  7. Så hva er gyldig grunn å bære? Har man en grunn til bruk på jobb, fiske, hytta, bilen og eller andre viktige grunner. Så er det enkelt - det er lov å bære kniv. Men det er viktig å få frem at en gyldig grunn kan være eller burde ha vært: en vanlig person med sikkerhet i tankene, en person som tenker " hva om jeg kommer i en ulykke eller nødsituasjon", hvor kniven eller funksjonene trengs. Dette er en riktig innstilling i en moderne verden!
  8. takk Jeg har en filosofi som sier: Det er en sikkerhetsrisiko at en person ikke kan bære en vanlig Sveitser kniv, 91mm kategori med et knivblad på nesten 7cm + de funksjoner en person trenger til sitt bruk. Det kan oppstå situasjoner hvor man trenger den i nødsbruk. siden kniv er ulovlig så vil mange la den ligge hjemme. Dermed kan man være hjelpeløs. Nødsbruk kan være i ulykker og eller bruk på utstyr. -Vi lever i et moderne samfunn med teknologi over alt. Knivloven straffer feil folk og det er jeg redd for kan skje i fremtiden også.
  9. en liten korrigering, mener kniver med knivblad under 5cm. Hva størrelsen blir tillatt på fly der borte vet jeg ikke sikkert enda
  10. Tusen takk for ditt innspill, dette er noe jeg har søkt litt etter. Jeg tror det er slik at det vises et skjønn. Og at en liten kniv med 4cm blad uten noen form for lås kan tillates. Men jeg vil sikkert tro at loven gjelder også her. Og eller at man vil bli ulikt behandlet sted til sted. Om slike små tillates eller blir tillatt på fly i USA! så mener jeg at knivloven burde være omskrevet. At kniver under 4cm blir tillatt å bære på et nøkkelknippe. Har hørt noen historier ja, store bøter i Oslo for ulike typer kniver. NB det er riktig at Multiverktøy og Wengere/Victorinox har et snillere inntrykk, og de er jo laget til å være kun verktøy. Men loven gjelder like godt for dem. Iallefall hva jeg har hørt. Har man en grunn så er saken en annen.
  11. Helt enig med deg Nofair. Mange andre deler også denne oppfatningen , man kan noen ganger si det slik at man setter en lov "bare for å dempe kniv kritikerene". Jeg tror nok vi i Norge har og vil fortsette å ha det rimelig greit med knivlovene. Norske mydigheter har nok nå et bedre materiale og de baserer seg sikkert på god informasjon. De ønsker at folk skal være trygge -Men misforståelser skjer også her i landet. Som sagt det er ikke lov å bære kniv på offentlig sted uten grunn. Det er en moderne og grei lov. Det sier egentlig alt som kan sies. Den farligste kniven er alltid den med fast blad. Foldekniver, låser og enhåndsåpnere er ikke en gang brukt av spesialstyrker, siden de ikke kan stoles på. De bruker dem som verktøy til andre ting. Så de lovene med låser og enhåndsåpner i utlandet er ikke bra. At kriminelle bruker slike? jo de vil vel bruke det meste av kniv. Filmer og Hollywood må ikke bli grunnlag for knivlover. PS Ser ut som at Amerikanske myndigheter tillater små lommekniver igjen på fly.
  12. hei andre som har lest nyhetene? http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/kni ... 96336.html" target="_blank
  13. hei takk for info, jeg har også prøvd litt nitter og maljer og de nittene blir solide på denne måten, har også prøvd når man såvidt kan sette delene sammen(litt kort lengde) med å klemme dem sammen med tang og eller banke dem med hammer.
  14. hei jeg ville anbefalt en Sveitser, det sagt så ser jeg at du ønsker VG10 kvalitet på stålet så derfor anbefaler jeg Spyderco kniv laget i Japan.
  15. Trond123

    Mauser kniv

    Victorinox hadde også en Mauser kniv en 108mm: http://www.sakwiki.com/tiki-index.php?page=Mauser
  16. synes den ble fin. Kan jeg spørre hvordan du klinker knappen?
  17. jeg er også litt skeptisk, enig i at de må vite hva de gjør med herdingen....
  18. kanskje metallurgen kan fortelle mer, men 4034 rustfritt er et vanlig rustfritt i europa, det burde være 1.4034(x46Cr13) de mener, ikke sikker men 1.4034 det er brukt av Victorinox på noen kniver, de bruker 1.4110 i hovedsak på knivbladene,. Selv om 4034 er vanlig og enkelt idag så er der mange kvaliteter også her, på Sveitsere så brukes på de beste høyeste kvalitet, poenget er at selv et enkelt stål må gjennom temperering riktig og dette kan variere sted til sted,..S&W , de pleier å holde bra...
  19. auto, mange som liker det, personlig synes jeg auto(sp.as) er mer en forstyrrelse på en kniv, enkelt skvetter til når de åpner den, nesten mister kniven,. Kjenner merket ja, har ikke hatt den i handa for å se, men kjenner litt til stålkvalitet, kan variere litt i kvalitet men generelt helt brukenes ja,.Mye for pengene, plastmaterialene de bruker i skjeftet, er vel plast? de pleier å være ok, levetiden på låsen kan variere.
  20. liker også godt EKA produkter, den med gummi type skjefter er mye bedre å holde i, sikkert og behagelig, kan nevne EKA Swede 8 med treskjefter, der er de punkter som kunne vært bedre, sidelinere under bubinga skjeftene de er skarpe og man kan kutte seg litt, samme er at skruene går for langt inn i kroppen på den, andre ting som man også kan gjøre selv er de skarpe kantene på release bar(låseknappen) der er også kantene skarpe, man kan for best grep gå over hele for å kjenne etter de skarpe kantene, samme gjelder knivbladet fra tange til spis om man ønsker mer custom følelse På nesten alle EKA foldekniver med backlock type så er der en artig detalj, vet ikke om dette har med dimensjons toleranser å gjøre men det er nærliggende, når man holder et sikkert grep og presser eggen ned mot en overflate så kan man kjenne en helt minimal bevegelse(rett ned, ikke sideveis), typisk, alle EkA jeg har sett har en slik, ikke alltid lett å kjenne, alle låser er gode på dem synes jeg, .. om noen av dem er laget i utlandet kan være , merket at eggen ikke var fullstendig skarp over hele, men enkelt å kvesse så ble den fin, når man kan kjøpe en kniv til 200kr så kan man gjøre de små ting/forbedringer selv å dermed eie et produkt som like godt kunne kosta det dobble
  21. hei, jo dette er nok mer riktig , man kan få gode billigkniver , om man tar EKA for eksempel så er de gode kniver, selv om de skulle vært laget andre steder i verden, der er noen ganger små detaljer som kunne vært bedre, dette kan gjelde litt påkosta kniver også, sidelinere(sideplater) de ligger under skjefteplatene, de burde vært pusset litt på kantene(inni), de er skarpe...dette kan man gjøre selv med en dremmel, det er ikke bra at de er skarpe selv om hovedtrykket når man spikker ligger ovenpå, skarpe linere kan kutte litt i håndflaten når man klemmer hånden sammen for sikkert grep,.en annen ting er skruer som skjefteplatene er festet med, de går gjennom sideplatene og fortsetter litt inn i kroppen på lommekniven, der hvor bladet ligger, om skruen er for lang så kan den ikke bare samle smuss osv, den kan skrape på bladet,..
  22. Takk for tips Aslak Knivblader er der nok mange som ønsker mer av, på det norske så ble formatet litt større fra 2011-2012, var en forbedring, der var også i nr 4 2012 en interessant artikkel om å lage slire av geithorn, med hele prosessen, jeg hadde ingen viten om dette fra før, artig. Generelt så er jo knivbladet i hovedsak om tollekniven, historie og også mange tips for knivmakere, litt fabrikk-kniver og andre ting er med, synes det er mye mangfold nå, custom, bruks og fabrikk kniver og mye annet, det er jo viktig å få frem det norske, er nok mange som blir overrasket når de ser hvor viktig kniven er i norsk kultur historie, nb knivbladet viser også Svensk, Dansk og annen nordiske kniver!
  23. Er medlem i Norsk knivforening og dermed så får jeg i posten knivbladet, kan anbefale det for folk, man kan lese om alt mulig, eliten blant norske knivfolk er der og jobber for å presentere bladene til oss, kan nevne Øystein Køhn, har satt pris på hans foredrag om turene i villmarken i Canada og mer,jeg lager litt kniver selv, skjefter og slikt og liker også padling på til øyene her og fiske , kun dagsturer i sommer halvåret... Synes at bladet er viktig for det er oppdatert på hva som skjer og gode bilder med fortelling, tollekniven er kultur og viktig. Man er faktisk litt bortskjemt med bladet og vil savne det om det en gang i fremtiden forsvinner, derfor skriver jeg litt for å skryte av bladet, synes at de fortjener ros, det er mye arbeid å drive dette, blir så glad også når det vises litt multiverktøy og lommekniver også, som nevnt ikke nytt i historien med mange funksjoner med mer ...Jeg har en viss følelse av at mange garvede knivfolk har en liten ekstra kniv med seg i tillegg til tollekniven? Det er viktig med litt positivt nytt også og ikke bare alt negativt og all vold i nyheter, vold med kniv er styggt, så les knivbladet for det anbefales høyt...
×
×
  • Create New...