Jump to content

Børt-Erik

Members
  • Posts

    51
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Børt-Erik

  1. Tut og kjør! Jeg har skutt en del ryper med .308 Norma jaktmatch. Det er gode saker. Penere slakt enn med .17hmr. Husk for all del å bruke helmantel! .308 Oryx på rype ble ikke så pent! Men det føles litt som å skyte spurv med kanon. Lyddemper demper følelsen av kanon.
  2. Dette ser ikke bra ut rypejakt/rypejeger/varsler-om-at-flere-jaktomrader-i-troms-stenges-det-ser-faktisk-ikke-bra-ut/s/5-34-691566
  3. Jeg bruker CZ 455. Den er jeg godt fornøyd med. Meopta Meopro 4-12x50. Kanskje kan jeg knipe litt inn på samlingene med å bedde? Jeg har ikke sjekket presisjon med ulike underlag for tofoten. Med tofot og venstre hånd bakerst på kolben har jeg ganske solid anlegg. Lite bevegelse i korset. Heretter skal jeg sende noen skudd på papp når jeg er i terrenget for å få mer erfaring med vind og andre variabler. Min erfaring med Gamepoint på ryper er at de merker at de blir truffet. Noen ganger merkes det litt for godt. Så godt at halve rypefileten er ødelagt. Da kan rypa likegodt få leve, synes jeg. Erfaringen med FMJ er foreløpig to ryper som tok kvelden straks, og noen som jeg forhåpentligvis bommet helt på. Jeg synes det er rart å ikke se tydeligere skuddtegn med FMJ, selv om jeg ikke treffer optimalt. Vurderingen blir altså: Gamepoint og risikere en og annen ødelagt filet, eller FMJ og risikere en og annen rype som kommer seg på vingene etter dårlig treff. Hvis det er mange som har erfaringer med at rypene kommer seg på vingene med FMJ, så må det bli Gamepoint for å unngå unødvendige lidelser.
  4. Å jakte ryper med rifle er utrolig fint når det fungerer. Det gir meg en halt annen ro, enn å skyte med hagle. Og så er det utrolig ergelig når det ikke fungerer. Først og fremst tror jeg at det er lurt å skyte mer på papp, gjerne ute i terrenget. Også for å få erfaring med vind og evt endring i treffpunkt og samling på grunn av endring i underlag, vinkel, puls og pust osv. Det enkleste å ta stilling til er ammunisjon. Er det safere å bruke gamepoint? Mine erfaringer er død i smellen, eller i hverfall tydelige skuddtegn. Men noen av slaktene ble ganske udelikate i fjor. På de mest optimistiske skyteøktne tenker jeg at jeg nesten kan gå for hodeskudd. Erfaring viser likevel at det kan være vanskelig nok å treffe når jeg holder midt i kroppen. Terrenget er ofte såpass uoversiktlig at det er vanskelig å følge lettende ryper med blikket særlig lenge før de runder en knaus, så det kan hende noen skadeskutte detter etter et par hundre meter. Er det andre som har erfaring med FMJ vs Gamepoint
  5. Til slutt fant vi fjellrypene. Siden det er lite snø satt de uvanlig høyt oppe. Den første gjorde et lite flaks og la seg pent ned når den fikk en .17 hmr CCI FMJ på drøyt 70 meter. Den neste fløy 15 meter, så var det over. De fire neste fløy uanstrengt videre. Kan jeg ha bommet på 4 skudd på rappen? Riktignok andpusten etter klatring i brattura, men godt annlegg med tofot og moderate hold (70-100 m). Så godt som vindstille. På et par av dem så det ut som det føyk litt dun, men vanskelig å finne blod på skuddplassen, og ingen skuddtegn eller problemer med å fly. Med Gamepoint datt rypene stort rett ned i fjor, men utgangshullet blir ikke så pent, så jeg ville se om FMJ gir penere slakt. Testskyting dagen etterpå viste tre cm for langt til høyre, men greie samlinger på under 2 cm. Mysteriet er altså: fire bom på rappen (pinlig), eller fire ryper som flyr rundt med 4,2 mm hull 3 cm til høyre for midten (dum måte å redusere rypebestanden og mate rev og jerv). Lærdom - hvis bom, ta alltid testskudd på blink for å sjekke at alt stemmer.
  6. Skyt inn på 60 meter, det er mitt tips. Prøv å skyt noen runder på papp på 30, 40, 50, 70, 80, og 90 meter, så ser du hvor mye over/under du må være. Avstandsmåler er et must must for å bruke 22lr på fugl. Godt annlegg eller tofot gjør skytinga overkommelig. Men ofte er det vanskelig å finne gode steder å skyte fra, for når du legger deg på bakken eller en stein for å finne anlegg, så kommer du noen ganger så lavt, slik at rypene forsvinner bak stein og knauser. Det er morsomt skyte ryper med 22lr. Min erfaring er at det er lettere og morsommere med et kaliber med rettere kulebane.17hmr er rett og slett morsomt på rypejakt. .308 med helmantel fungerer også bra, selv om noen vil si at det er spurv med kanon. Noen dager bryr ikke rypene seg om det lille poffet fra .22lr. Noen dager bryr de seg heller ikke om det ganske lille piffet fra .17hmr På de aller fleste dagene får jeg mer sjanser med hagla, også på fjellrypejakt. Men det er ekstra stas de dagene det funker med rifla.
  7. Litt på siden av tråden, men fristende å kommentere likevel: Jeg har jaktet i Tomasjord-Oldervik-terrenget noen dager den siste uka. Igår så jeg flere ryper enn jeg har sett på mange år. Store flokker med fjellrype, hundrevis av fugl som slepper seg ut fra fjellsida på en gang - utrolig artig, men vanskelig å komme på hold. Lørdag og søndag så jeg også en del fugl i en helt annen del av terrenget, ikke så mange, men lettere å komme innpå. Fjellrypene en nesten helt kvite og du kan finne dem rett over tregrensa og helt opp til toppene. Liryper har jeg sett lite til, men jeg tipper dem trykker hardt i krattene. Men de bese stedene i dette terrenget ligger et godt stykke fra vei, og du må nok regne med lengre gåturer enn til rundfjellet.
  8. Takk for oppklaringer og tilleggsinformasjon. Inntil videre får junior nøye seg med å være med far, evt andre voksne jegere på jakt, så får han vente til problemet løser seg ved naturlig aldring (og så kan jo juristene i lovavdelingen trene seg på å skrive konsistente paragrafer)
  9. Det er jo en nærliggende, men så vidt jeg kan se, ikke klinkende klar tolkning at politimester må samtykke. Hvis lovgivers intensjon var å gjøre det klinkende klart at 17-åringer uten tilsyn ikke kan låne våpen, så burde dette vært uttrykt i § 11. §11 åpner, så vidt jeg kan se, for at 17. åringer kan låne våpen uten tilsyn, men med verges samtykke. Men hva er praksis der ute? Sender dere 17-åringer på jakt uten tilsyn av noen over 18 med jegerprøve?
  10. Takk for raskt svar. Det som jo gjør dette litt mindre klinkende klart er paragraf 11 som omtaler utlån: I denne paragrafen er det ikke nevnt politimesterens samtykke, men verges samtykke - og det er jo meg. Det som er forvirrende er at paragraf 29 altså ser ut til å være strengere enn paragraf 11, eller har jeg oversett noe?
  11. Kan jeg skrive ut utlånerklæring og låne ut hagle til sønnen min på 17 år for helgetur uten meg eller andre med jegerprøve over 18? Eller er det sånn at vi må ha politimesterens velsignelse? Jeg er usikker på hvordan våpenlovens paragraf 11 som viser til verges samtykke, står i forhold til paragraf 29 som viser til behov for politimesterens samtykke.
  12. Ja, pen. Selv om jeg i utgangspunktet var ute etter et standardvåpen i et standardkaliber, så er det jo fristende med noe sånt som dette. Skamfert kolbe kan jeg leve med, jeg er ute etter et bruksvåpen. Og med denne vekta kan børsa bli med i sekken på turer hvor jakt ikke er det primære. Kikkertmontasjen - noen som vet hvordan den fungerer? Jeg ser det er bare en avtrekker, og en hendel på kolbehalsen + en hendel rett over avtrekkeren på venstre side av baskylen. Er det noen av dere som vet hvordan avsikring og løpsvalg foregår på denne børsa? Er det sikringa som er på kolbehalsen - og løpsvelger over avtrekkeren?
  13. Hei og takk for alle gode og interessante svar. Jeg leverte søknaden for ei drøy uke siden og venter fremdeles på svar. Det lokale politikammeret har vært rask til å behandle søknader før, og jeg har hatt et lite håp om å få godkjenninga så raskt at jeg kan rekke å handle før vinterferien (uke 10) og tampen av årets vinterjakt. Nå ser det ut til at det ikke går - og fordelen med det er at jeg har mye bedre tid på å leite etter det rette våpenet. Og da er det jo straks mer aktuelt å kikke utenlands. Men hvordan gå fram for å handle fra Tyskland eller Sverige? Finnes det en tråd her som beskriver framgangsmåten? Finnes det transportører som sender over grensa, eller må jeg hente selv? Når det kommer til kalibervalg, så er jeg mer åpen etter deres innspill. Ideelt ønsker jeg nok ei børse i 20/.222, men innser at både .222, 6,5x55 og 7x57R dekker mine behov. Hagleammo i cal 16 er vel også mulig å oppdrive, selv om det er mindre utvalg enn både 12 og 20.
  14. Jeg har skutt en del ryper med .308 denne sesongen. Slaktene blir fine med greie hull. Med demper føles det heller ikke som overkill. Jeg har tidligere skutt noen få ryper med .222, og de slaktene ble litt smågrisete. Jeg har også skutt gås med .222 helmantel. Den var var gjennomskutt i bukhulen og vagget raskt avgårde mot vannet bak en jordvoll. Erfaringsgrunnlaget er for tynt til å trekke noen bastantne konklusjoner, men jeg er ikke sikker på om .222 er den ideelle småviltpatron, selv om den er pen å se på. Det som taler for .222 er mindre rekyl. Det spiller en vis rolle når små mål skal prikkes på dryge hold uten perfekt anlegg og noen ganger så raskt som mulig - før rypene letter. Formålet mitt er primært småvilt. Her er lite rådyr, selv om de brer seg nordover. Til elg er kombien neppe aktuell uansett. Jeg har en gang hatt en jerv på skuddhold under rypejakt. Sjansen for at det skal skje igjen er kanskje mindre en en til en million. Men hvis det skjer igjen, så vil jeg gjerne være forberedt med egnet riflekaliber. Men både .222 og 6,5x55 dekker jo det behovet. Akkurat i det jeg skal poste dette innlegget, så tok jeg en kikk innom finn igjen. Og en sjekk på ammopriser... Hmmm... 7x57R ammo er jo ikke så dyrt - man får helmantel ned i 14-15 kroner. Og utvalget av brukte børser ser interessant ut....hmmm....hmmm.....
  15. Heia og takk for gode svar. Jeg skjønner det ikke bare er jeg som har grublet på hva som er det smarteste kjøpet av kombivåpen . Oppsummert: Jeg går for standardkaliber - dvs 12 eller 20 i hagleløpet, og .222 eller 6,5x55 i rifleløpet. Det finnes mye fristende i andre kaliber, men jeg lader ikke sjøl og har ikke tid eller særlig lyst til å begynne med det. Jeg er fremdeles i tvil om riflekaliber: Det står hovedsaklig om rekyl, egnethet for småviltjakt og hva som finnes på bruktmarkedet. Ammoutvalg er jo godt for begge alternativene. Haglekaliber spiller mindre rolle. Et spørsmål er jo om jeg skal kjøpe noe som er så rimelig som mulig - og som gjør at jeg tåler et bomkjøp, eller om jeg skal leite etter det best mulige kjøpet. Blant rimelig kjøp er xxl's tilbud på Star-kombien. Rimeligere blir det vel neppe, men jeg er skeptisk, særlig med tanke på avtrekket. Men på finn dukker det fra tid til annen opp aktuelle pakker med kikkert og montasje for godt under 10' Jeg leverte søknaden i dag. Slikt kan jo ta tid, men kanskje er våpenkontoret i Troms så kjappe at jeg rekker å prøve nytt våpen på denne vinterens ryper? Men det er kanskje vel optimistisk. Hvis ikke, har jeg jo rimelig god tid på meg, og kan vurdere import
  16. Til dere alle: Takk for gode og interessante svar. Her er min oppsummering så langt: 5,6x52R og andre mindre vanlige kalibre er ikke interessant. Jeg lader ikke selv - og har ingen planer om å begynne med det. Fordeler ved ulike kalibre som kan oppnås som resultat av spesielle ladninger (tyngre kule + lavere fart) er heller ikke relevant for meg. Drilling eller kombi? Som regler nøyer jeg med ett skudd på fuglejakt, og det er et lite offer og avstå fra to haglemuligheter. Jeg antar det er lettere å finne en kombi med ok vekt til ok pris, en å finne en drilling med ok vekt/pris? Et ekstra hagleløp må jo nødvendigvis veie litt? Kjøpe i Norge eller Sverige evt Tyskland? Jeg har for liten erfaring og kunnskap (og tyskkunnskaper) til at det gir særlig mening for meg å leite på egun. Import må nødvendigvis ta noe mer tid, bla til å sette seg inn i hva som skal fylles ut? Jeg avviser ikke muligheten av å importere, men er usikker på om det er verdt strevet for meg - uten en kyndig veileder i faget. Vekt - ja, dette er viktig. Jeg er bare usikker på hva som er idealvekt. Hagla mi veier 3,3 (Lanber Gyttorp) og det er i grunnen ok. Jeg kan sikkert klare et par hundre gram til, men det vil jo være hyggeligere å bære ett lett våpen. For lett går kanskje ut over skytinga? Og lett våpen kombinert med kikkert gir kanskje dårlig balanse? Men det er litt detektivarbeid å finne vekta på ulike våpen og kombinasjoner - ofte er ikke vekt oppgitt i annonser og på butikkers produktsider. Kalibervalget står altså fortsatt mellom 6,5x55 og .222. Fordelen ved 6,5 er muligens mindre skade på kjøtt (gjelder dette også i kjøpeammo - eller forutsetter dette spesialladninger, @skaubjønn?) Bedre tilgang og større utvalg i ammo i butikk. Noe bedre rekkevidde (men er det egentlig interessant - jeg er usikker på om jeg er god nok rifleskytter til å skyte småvilt på over 150m - og for postjakt kan jeg bruke annen rifle). Mulighet for å kombinere stor- og småviltjakt? Er det egentlig aktuelt? Jeg tipper resten av jaktlaget blir grinete hvis jeg begynner å plukke orrhaner under elgdrevet - og grinete hvis jeg plukker elger når jeg er på rypejakt for meg selv. Bedre utvalg på bruktmarkedet (- og muligens bedre verdi ved evt videresalg? det siste spiller ikke så stor rolle, for jeg ser uansett for meg et våpen i økonomiklasse). Ulempen er muligens en del kraftigere rekyl, men jeg har lite erfaring med 6,5. .308 uten demper synes jeg er for mye rekyl for å prikke ryper og annet småtteri, men rekyl fra 6,5 uten demper er kanskje en god del svakere enn rekyl fra .308 uten demper??? Fordelen med .222 er lavere smell og rekyl og et kaliber mer tilpasset jaktformen. Ulempene er noe mindre utvalg på bruktmarkedet - og muligens større skuddskader/fare for sprengte ryper.
  17. Her er `noen alternativer fra Finn i dag: http://www.finn.no/finn/torget/annonse? ... kombi%2020" target="_blank Zoli i 20/76 + 6,5 Slettes ikke ueffen. Kikkert kommer i tillegg, og kanskje ringer også. Ikke så mye informasjon i annonsen, men absolutt interessant Et annet alternativ er denne Krigehoff i 20/76 + 222 http://www.finn.no/finn/torget/annonse? ... kombi%2020" target="_blank Bortimot uaktuell pga pris Denne ser også aktuell ut: Finn 12 + 222 http://www.finn.no/finn/torget/annonse? ... y=kombi%20" target="_blank Hvor mye tyngre er denne enn de over? Kikkerten som følger med er jo interessant, men kanksje ikke så egnet til våpenet Det er litt å velge i: Marocchi 12 + 6,5 http://www.finn.no/finn/torget/annonse? ... ery=kombi+" target="_blank Merket er ukjent for meg, men prisen gjør denne absolutt interessant Og denne Miroku 12 + 6,5 http://www.finn.no/finn/torget/annonse? ... ery=kombi+" target="_blank Det er flere der ute, men dette er noen smakebiter. Men hva pokker skal man gå for??
  18. Ja, .222 var førstevalget mitt. Men så ser jeg at det er mer å velge i hvis brukte kombier i 6.5x55 tas med i utvalget. Og så kom jeg til å tenke på at 6,5 rusler ut av løpet i mer moderat hastighet (omlag 800 m/s for Norma jaktmatch) mot .222s høyere fart (940 m/s). Og jeg har jo sprengt et par ryper med .222, men aldri med .308. Dessuten har jeg opplevd at gåsa ikke stopper for helmantel i .222 - men det gjør den kanskje for en litt større kule? Og så er det jo kanskje større ammoutvalg for 6,5? Men så var det smell og rekyl da. Jeg har liten erfaring med 6,5 og vet ikke om den sparker noe særlig mer enn .222. Det beste er vel å få kjøpetillatelsen på plass og slå til før grubleriene tar overhånd.
  19. Plutselig har det gått opp for meg at det er en kombi jeg må ha. Å skyte fjellryper med rifle er utrolig artig, og noen dagerer det en jaktform som gir bra utbytte. Til nå har jeg båret rifla på sekken, og gått med hagla i hendene, eller båret hagla med Quickshooter. Dette funker, men er både tungt, og det blir mye styr når sekken skal av, hagla, skal settes bort, rifla skal av sekken, det skal smyges 10-20-30 meter til, og jeg må finne et godt anlegg. Det er sjelden jeg klarer å bestemme meg for å la hagla eller rifla bli igjen hjemme, men to gevær på tur føles ofte som litt for mye. Den opplagte løsninga er en kombi (evt en drilling, men jeg tror jeg nok så sjelden vil savne to hagleløp). Bruksområdet er altså primært fjellryper, men også gås, rev, hare og annet småvilt er aktuelt. Jeg holder litt utkikk på bruktmarkedet, og har sett etter kombier i .222, men så ser jeg at det også finnes en god del kombier i 6,5x55 på markedet. Både fordi jeg ikke har allverdens av penger, men også fordi fjellrypejakt ofte medfører litt hardhendt våpenhåndtering, så er jeg ute etter et rimelig våpen. Det blir fort noen skraper i stokken og litt skrubb her og der ved klatring i steinura. Så spørsmål 1 er – kalibervalg: .222 eller 6,5. Kjør debatt! Noen vil sikkert anbefale kragekaliber, men jeg lader ikke selv, og er ute etter et kaliber med god tilgang på ferdigrulla til anstendig pris. Derfor utgår f eks 5,6x50R/ 5,6x52R. Ett mulig alternativ er selvfølgelig .223, men jeg er skeptisk til større hastighet og dermed større fare for sprengte ryper. Smell og rekyl er viktig. Av erfaring vet jeg at .222 har beskjeden rekyl, og smellet er ikke all verden. Lyddemper er selvfølgelig (og dessverre) uaktuelt på en kombi. Hvor mye mer smeller og rykker 6,5 i forhold til .222? Stort sett skyter jeg med .308 med demper (x-bolt med hausken standard), og det er rekyl som er hensiktsmessig for meg til småviltpresisjon, men særlig mer rekyl enn det vil jeg helst unngå. Er det det andre fordeler med 6,5x55 som kaliber i en småviltkombi – utover tilbudet av børser på bruktmarkedet. Haglekaliberet skal være 12 eler 20 og jeg tror i grunnet valg av haglekaliber ikke spiller så stor rolle. Mulighet for ekstra løpssett for dobbel hagle er et pluss, men ikke kjempeviktig. Spørsmål 2 – er det andre ting jeg bør være obs på? Jeg regner med det skal la seg gjøre å skyte nogenlunde greit med hagle og kikkert på lav forstørrelse, men ser at blant annet Finn og mange andre kombier kan settes opp med hurtigmontasjer med grei presisjon til en overkommelig pris. Kikkertvalg avhenger delvis av hva som finnes på bruktmarkedet, men ideelt ser jeg for meg 2-8 x 33 av så bra kvalitet jeg kan ta meg råd til. Fjellrypejakt i mørketida betyr ofte skyting i ganske dårlig lys. Sammenloddet eller frittliggende løp? Rekkefølgen på avtrekkerne? Slitasje og andre spesielle forhold ved bruktkjøp? Presisjon er selvfølgelig viktig. Jeg antar mange kombier har stått mye i skapet, og at løpsslitasje er minimal. Men rust og dårlig vedlikehold kan selvfølgelig forringe kvalitet.
  20. Lett sekk er fabelaktig. Det er morsommere å gå. Du kan jakte effektivt mens du forflytter deg til ny leirplass, og dermed komme lengre inn i terrenget og utnytte deler av terrenget som jaktes minst. Det er betydelig mindre jakttrykk når du har kommet deg et par timers gåtur fra vei. Lettpakking er grundig diskutert i et annet norsk diskusjonsforum - Fjellforum. Jeg vil absolutt anbefale deg å ta en titt på disse diskusjonstrådene: Lettpakking: Utstyr & Erfaringer " target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank Drømmelett sekk på vinteren " target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank Eller sjekke denne oversikten over aktuelle lettpakkingstråder http://www.fjellforum.no/tags/forums/lettpakking/ Uups - kanskje det er dårlig skikk og bruk og lede diskusjoner ut av kammeret og til andre diskusjonsforum? Uansett - det er mye interessant og nyttig informasjon andre steder. Bring gjerne noe av den tilbake til Kammeret sånn at andre jegere får nytte av den.
  21. 1. Nærm deg rypene nedenfra. Ofte setter de seg til i bratte urer og fjellsider. Gå nedenfra og oppover. Rypene føler seg tryggere når de sitter høyere enn deg. 2. Ofte blir rypene lettere å ha med utover ettermiddagen. Timen før det blir mørkt er de ikke så vanskelig å komme inn på. 3. Hvis de er veldig skjærre, og oppmerksomme på deg, blir de lettere mistenksomme hvis du blir borte bak en stein eller knaus. Gå mot dem, slik at de har kontroll på hvor du er. Det bør likevel være sjanse til å komme på rifle/salonghold. 4. Jeg har liten tro på betydningen av kamuflasje - de ser deg uansett. Men nøytral bekledning gir deg kanskje noen meter ekstra - og det kan være det som berger dagen. Lykke til!
  22. Fabelaktig flott film om pelsjegerliv i Sibir. Her en litt mindre flott historie om villmarksliv i samme trakter: http://siberiantimes.com/other/others/n ... e-siberia/
  23. Løsne skruen. Bend forsiktig med skrujern/ kniv. På min var baksiktetet hverken loddet eller sveist.
  24. Det er selvfølgelig fornuftig å begrense uttaket etter bestanden. Men det trenger ikke være grunn til å frede rypene i år. Flere steder er det brukbart med rype. Jegere som har gått høyt og langt har funnet brukbart med fugl, selv om andre i samme strøk har reist hjem nesten uten å se ryper. Men der dere bare ser noen få ryper, er det jo dumt å skyte dem. Å jakte predatorer er en god ide. Men jeg er usikker på effekten. Når en rev skytes ut, overtar en ny rev territoriet. Det ser ut til å være ufattelige mengder å ta av. Å redusere revebestanden over store områder er ikke lett.
  25. He, he. Har sett og skutt brukbart med ryper i helga. Ryktes om andre jegere i terrenget som har jaktet flere dager og sett og skutt lite. Trikset var å gå høyt. Her var det fjellryper å ta av. I området finnes det store fjellområder hvor det jaktes minimalt. Av og til finner vi fjellrypa på 5-600 meters høyde, men i går satt de alle over 1100 meter.
×
×
  • Create New...