Jump to content

Børt-Erik

Members
  • Posts

    51
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Børt-Erik's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Tut og kjør! Jeg har skutt en del ryper med .308 Norma jaktmatch. Det er gode saker. Penere slakt enn med .17hmr. Husk for all del å bruke helmantel! .308 Oryx på rype ble ikke så pent! Men det føles litt som å skyte spurv med kanon. Lyddemper demper følelsen av kanon.
  2. Dette ser ikke bra ut rypejakt/rypejeger/varsler-om-at-flere-jaktomrader-i-troms-stenges-det-ser-faktisk-ikke-bra-ut/s/5-34-691566
  3. Jeg bruker CZ 455. Den er jeg godt fornøyd med. Meopta Meopro 4-12x50. Kanskje kan jeg knipe litt inn på samlingene med å bedde? Jeg har ikke sjekket presisjon med ulike underlag for tofoten. Med tofot og venstre hånd bakerst på kolben har jeg ganske solid anlegg. Lite bevegelse i korset. Heretter skal jeg sende noen skudd på papp når jeg er i terrenget for å få mer erfaring med vind og andre variabler. Min erfaring med Gamepoint på ryper er at de merker at de blir truffet. Noen ganger merkes det litt for godt. Så godt at halve rypefileten er ødelagt. Da kan rypa likegodt få leve, synes jeg. Erfaringen med FMJ er foreløpig to ryper som tok kvelden straks, og noen som jeg forhåpentligvis bommet helt på. Jeg synes det er rart å ikke se tydeligere skuddtegn med FMJ, selv om jeg ikke treffer optimalt. Vurderingen blir altså: Gamepoint og risikere en og annen ødelagt filet, eller FMJ og risikere en og annen rype som kommer seg på vingene etter dårlig treff. Hvis det er mange som har erfaringer med at rypene kommer seg på vingene med FMJ, så må det bli Gamepoint for å unngå unødvendige lidelser.
  4. Å jakte ryper med rifle er utrolig fint når det fungerer. Det gir meg en halt annen ro, enn å skyte med hagle. Og så er det utrolig ergelig når det ikke fungerer. Først og fremst tror jeg at det er lurt å skyte mer på papp, gjerne ute i terrenget. Også for å få erfaring med vind og evt endring i treffpunkt og samling på grunn av endring i underlag, vinkel, puls og pust osv. Det enkleste å ta stilling til er ammunisjon. Er det safere å bruke gamepoint? Mine erfaringer er død i smellen, eller i hverfall tydelige skuddtegn. Men noen av slaktene ble ganske udelikate i fjor. På de mest optimistiske skyteøktne tenker jeg at jeg nesten kan gå for hodeskudd. Erfaring viser likevel at det kan være vanskelig nok å treffe når jeg holder midt i kroppen. Terrenget er ofte såpass uoversiktlig at det er vanskelig å følge lettende ryper med blikket særlig lenge før de runder en knaus, så det kan hende noen skadeskutte detter etter et par hundre meter. Er det andre som har erfaring med FMJ vs Gamepoint
  5. Til slutt fant vi fjellrypene. Siden det er lite snø satt de uvanlig høyt oppe. Den første gjorde et lite flaks og la seg pent ned når den fikk en .17 hmr CCI FMJ på drøyt 70 meter. Den neste fløy 15 meter, så var det over. De fire neste fløy uanstrengt videre. Kan jeg ha bommet på 4 skudd på rappen? Riktignok andpusten etter klatring i brattura, men godt annlegg med tofot og moderate hold (70-100 m). Så godt som vindstille. På et par av dem så det ut som det føyk litt dun, men vanskelig å finne blod på skuddplassen, og ingen skuddtegn eller problemer med å fly. Med Gamepoint datt rypene stort rett ned i fjor, men utgangshullet blir ikke så pent, så jeg ville se om FMJ gir penere slakt. Testskyting dagen etterpå viste tre cm for langt til høyre, men greie samlinger på under 2 cm. Mysteriet er altså: fire bom på rappen (pinlig), eller fire ryper som flyr rundt med 4,2 mm hull 3 cm til høyre for midten (dum måte å redusere rypebestanden og mate rev og jerv). Lærdom - hvis bom, ta alltid testskudd på blink for å sjekke at alt stemmer.
  6. Skyt inn på 60 meter, det er mitt tips. Prøv å skyt noen runder på papp på 30, 40, 50, 70, 80, og 90 meter, så ser du hvor mye over/under du må være. Avstandsmåler er et must must for å bruke 22lr på fugl. Godt annlegg eller tofot gjør skytinga overkommelig. Men ofte er det vanskelig å finne gode steder å skyte fra, for når du legger deg på bakken eller en stein for å finne anlegg, så kommer du noen ganger så lavt, slik at rypene forsvinner bak stein og knauser. Det er morsomt skyte ryper med 22lr. Min erfaring er at det er lettere og morsommere med et kaliber med rettere kulebane.17hmr er rett og slett morsomt på rypejakt. .308 med helmantel fungerer også bra, selv om noen vil si at det er spurv med kanon. Noen dager bryr ikke rypene seg om det lille poffet fra .22lr. Noen dager bryr de seg heller ikke om det ganske lille piffet fra .17hmr På de aller fleste dagene får jeg mer sjanser med hagla, også på fjellrypejakt. Men det er ekstra stas de dagene det funker med rifla.
  7. Litt på siden av tråden, men fristende å kommentere likevel: Jeg har jaktet i Tomasjord-Oldervik-terrenget noen dager den siste uka. Igår så jeg flere ryper enn jeg har sett på mange år. Store flokker med fjellrype, hundrevis av fugl som slepper seg ut fra fjellsida på en gang - utrolig artig, men vanskelig å komme på hold. Lørdag og søndag så jeg også en del fugl i en helt annen del av terrenget, ikke så mange, men lettere å komme innpå. Fjellrypene en nesten helt kvite og du kan finne dem rett over tregrensa og helt opp til toppene. Liryper har jeg sett lite til, men jeg tipper dem trykker hardt i krattene. Men de bese stedene i dette terrenget ligger et godt stykke fra vei, og du må nok regne med lengre gåturer enn til rundfjellet.
  8. Takk for oppklaringer og tilleggsinformasjon. Inntil videre får junior nøye seg med å være med far, evt andre voksne jegere på jakt, så får han vente til problemet løser seg ved naturlig aldring (og så kan jo juristene i lovavdelingen trene seg på å skrive konsistente paragrafer)
  9. Det er jo en nærliggende, men så vidt jeg kan se, ikke klinkende klar tolkning at politimester må samtykke. Hvis lovgivers intensjon var å gjøre det klinkende klart at 17-åringer uten tilsyn ikke kan låne våpen, så burde dette vært uttrykt i § 11. §11 åpner, så vidt jeg kan se, for at 17. åringer kan låne våpen uten tilsyn, men med verges samtykke. Men hva er praksis der ute? Sender dere 17-åringer på jakt uten tilsyn av noen over 18 med jegerprøve?
  10. Takk for raskt svar. Det som jo gjør dette litt mindre klinkende klart er paragraf 11 som omtaler utlån: I denne paragrafen er det ikke nevnt politimesterens samtykke, men verges samtykke - og det er jo meg. Det som er forvirrende er at paragraf 29 altså ser ut til å være strengere enn paragraf 11, eller har jeg oversett noe?
  11. Kan jeg skrive ut utlånerklæring og låne ut hagle til sønnen min på 17 år for helgetur uten meg eller andre med jegerprøve over 18? Eller er det sånn at vi må ha politimesterens velsignelse? Jeg er usikker på hvordan våpenlovens paragraf 11 som viser til verges samtykke, står i forhold til paragraf 29 som viser til behov for politimesterens samtykke.
  12. Ja, pen. Selv om jeg i utgangspunktet var ute etter et standardvåpen i et standardkaliber, så er det jo fristende med noe sånt som dette. Skamfert kolbe kan jeg leve med, jeg er ute etter et bruksvåpen. Og med denne vekta kan børsa bli med i sekken på turer hvor jakt ikke er det primære. Kikkertmontasjen - noen som vet hvordan den fungerer? Jeg ser det er bare en avtrekker, og en hendel på kolbehalsen + en hendel rett over avtrekkeren på venstre side av baskylen. Er det noen av dere som vet hvordan avsikring og løpsvalg foregår på denne børsa? Er det sikringa som er på kolbehalsen - og løpsvelger over avtrekkeren?
  13. Hei og takk for alle gode og interessante svar. Jeg leverte søknaden for ei drøy uke siden og venter fremdeles på svar. Det lokale politikammeret har vært rask til å behandle søknader før, og jeg har hatt et lite håp om å få godkjenninga så raskt at jeg kan rekke å handle før vinterferien (uke 10) og tampen av årets vinterjakt. Nå ser det ut til at det ikke går - og fordelen med det er at jeg har mye bedre tid på å leite etter det rette våpenet. Og da er det jo straks mer aktuelt å kikke utenlands. Men hvordan gå fram for å handle fra Tyskland eller Sverige? Finnes det en tråd her som beskriver framgangsmåten? Finnes det transportører som sender over grensa, eller må jeg hente selv? Når det kommer til kalibervalg, så er jeg mer åpen etter deres innspill. Ideelt ønsker jeg nok ei børse i 20/.222, men innser at både .222, 6,5x55 og 7x57R dekker mine behov. Hagleammo i cal 16 er vel også mulig å oppdrive, selv om det er mindre utvalg enn både 12 og 20.
  14. Jeg har skutt en del ryper med .308 denne sesongen. Slaktene blir fine med greie hull. Med demper føles det heller ikke som overkill. Jeg har tidligere skutt noen få ryper med .222, og de slaktene ble litt smågrisete. Jeg har også skutt gås med .222 helmantel. Den var var gjennomskutt i bukhulen og vagget raskt avgårde mot vannet bak en jordvoll. Erfaringsgrunnlaget er for tynt til å trekke noen bastantne konklusjoner, men jeg er ikke sikker på om .222 er den ideelle småviltpatron, selv om den er pen å se på. Det som taler for .222 er mindre rekyl. Det spiller en vis rolle når små mål skal prikkes på dryge hold uten perfekt anlegg og noen ganger så raskt som mulig - før rypene letter. Formålet mitt er primært småvilt. Her er lite rådyr, selv om de brer seg nordover. Til elg er kombien neppe aktuell uansett. Jeg har en gang hatt en jerv på skuddhold under rypejakt. Sjansen for at det skal skje igjen er kanskje mindre en en til en million. Men hvis det skjer igjen, så vil jeg gjerne være forberedt med egnet riflekaliber. Men både .222 og 6,5x55 dekker jo det behovet. Akkurat i det jeg skal poste dette innlegget, så tok jeg en kikk innom finn igjen. Og en sjekk på ammopriser... Hmmm... 7x57R ammo er jo ikke så dyrt - man får helmantel ned i 14-15 kroner. Og utvalget av brukte børser ser interessant ut....hmmm....hmmm.....
  15. Heia og takk for gode svar. Jeg skjønner det ikke bare er jeg som har grublet på hva som er det smarteste kjøpet av kombivåpen . Oppsummert: Jeg går for standardkaliber - dvs 12 eller 20 i hagleløpet, og .222 eller 6,5x55 i rifleløpet. Det finnes mye fristende i andre kaliber, men jeg lader ikke sjøl og har ikke tid eller særlig lyst til å begynne med det. Jeg er fremdeles i tvil om riflekaliber: Det står hovedsaklig om rekyl, egnethet for småviltjakt og hva som finnes på bruktmarkedet. Ammoutvalg er jo godt for begge alternativene. Haglekaliber spiller mindre rolle. Et spørsmål er jo om jeg skal kjøpe noe som er så rimelig som mulig - og som gjør at jeg tåler et bomkjøp, eller om jeg skal leite etter det best mulige kjøpet. Blant rimelig kjøp er xxl's tilbud på Star-kombien. Rimeligere blir det vel neppe, men jeg er skeptisk, særlig med tanke på avtrekket. Men på finn dukker det fra tid til annen opp aktuelle pakker med kikkert og montasje for godt under 10' Jeg leverte søknaden i dag. Slikt kan jo ta tid, men kanskje er våpenkontoret i Troms så kjappe at jeg rekker å prøve nytt våpen på denne vinterens ryper? Men det er kanskje vel optimistisk. Hvis ikke, har jeg jo rimelig god tid på meg, og kan vurdere import
×
×
  • Create New...