Jump to content

Kylling

Members
  • Posts

    15
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Kylling

  1. Har ikke NJFF en advokat som kan oppklare slikt?
  2. Jeg ønsker å finne ei god jaktkule til lengre hold og som dermed gir flat kulebane. Jeg har tenkt på en Rhino i 235 gr, ev. 250 el, 270 gr. eller Barnes TSX 235 gr, ev 270 gr. Både Rhino og Barnes TSX er førsteklasses jaktkuler, men jeg mener å ha hørt at Barnes TSX etterlater mye kobberavleiring pipa og derfor gir mye puss. Er det tilfellet, og er det i så fall annerledes enn med Rhino-kulene (Solid shank)? Har noen formening om hvilken av disse kulene som vil gi flatest kulebane og best presisjon (i en Blaser R93)?
  3. Ja, semipipa koster nesten tre lapper mer. Magnumtillegg er det uansett. Ja, jeg tenkte kanskje å montere demper, gjerne den minste A-tec-demperen (ikke-teleskop) for å beholde frontsiktet, og samtidig kappe pipa ca. 5 cm. Er det forresten problematisk å montere demper på ei semipipe? Det er klart at børsa med semiweight blir 350 gram tyngre, og dyrere, men jeg tenkte kanskje den ble litt roligere å skyte med, mao. mindre rekyl. Men muligens er det best å holde seg til standardpipa - det ihvertfall både lettest og billigst. Takk for tipset!
  4. Ok, dersom jeg da går for en semiweight må mao. stokken være tilpasset denne. Men er det deretter uproblematisk å bruke et standard 17 mm løp i denne stokken? Og hva er ev fordeler og ulemper med standard eller semiweight pipe i .375 H&H? Safari-modellene har jo 22 mm pipe, som virker unødvendig tungt. På den andre siden er kanskje standardpipa på 17 mm for lett, slik at semiweight på 19 mm er ganske ideelt?
  5. Har noen vært i Litauen med Håkedal jakt? Erfaringer?
  6. Torsbo handels i Sverige har også billig .375 ammo, bl.a. Remington...
  7. Jeg lurer på en Blaser med Professional stokk, gjerne i .375 H&H. Bør jeg da velge en semi weight pipe eller standardpipe? Jeg vil gjerne også ha ei pipe til i 6,5, men vil da ha ei lett standardpipe. Kan disse - standard- og semi - brukes om hverandre i samme stokk? Eller sagt på en annen måte, dersom jeg bestiller børse med semi weight pipe, får jeg da en annen stokk (mer utfrest løpskanal) enn om jeg bestiller standardpipe?
  8. Jeg er naturligvis kjent med at mange jaktfarmer oppgir friske priser på sine nettsider. Dette skyldes nettopp at er beregnet på lesere utenfor RSA, og typisk kan du be om egen prisliste for kjøttjegere/lokale. Vel så viktig er det likevel at de fleste jaktfarmer IKKE har nettsider. De opererer da typisk med en dagsrate på +/- 250 ZAR = ca NOK 200, og sef avhengig av standard. Se for eksempel Magnums marsnummer s. 14 flg. En PH betales +/- 500 ZAR pr dag/ca NOK 400. Deles det siste på to vil normalt en outfitter være godt fornøyd med dagsrate 2:1 på ZAR 500, og med andre ord NOK 400. Det er et stykke unna det du påstår er gjennomsnittet på 250 USD/NOK 1 600. Faktisk en firedobling. Men Sør-Afrikanere, som nordmenn, mottar selvfølgelig mest mulig for sine tjenester. Så om pengesterke utlendinger, som villreinjegere fra Norge, vil betale fire ganger det som ellers er going rate i RSA så er det sef bra for tilbyderne. Da kan man også betale litt til den norske operatøren – og vesentlig mer enn 5-15 %. Dersom dere bare får 5-15 % provisjon, er det etter min erfaring i hvert fall halvparten av det som være vanlig. Så her bør dere forhandle bedre. Jeg har ikke sagt at norske operatører er grådige, så det trenger du ikke å tillegge meg. Mitt poeng er å peke på det symbiotiske samarbeidet mellom jaktfarm/outfitter/PH, utenlandske operatører og preparanter. Det gagner dessverre ikke jegeren, men idet markedet har vært preget mer av pengesterke tullebukker enn jegere, så har det stort sett passert. Til slutt er jeg naturligvis ikke i tvil om at donner, shadob og Rino (XO) er enige med deg. Alle er jo nettopp i bransjen og tjener på dette. Derimot tror jeg ikke det gjelder ”alle de andre her på forumet”. Sånn sett får man kanskje også et tankekors av å lese om Rinos egenorganiserte turer - før han gikk til sengs med XXL. Jeg er jo derfor heller ikke overrasket over at shadob fraråder å organisere sin egen tur – underforstått: Gå til en av de norske operatørene. I denne forbindelsen hadde det vært mer interessant om han tipset om fallgruvene, og det er vel det trådstarteren er ute etter, enn bare å få svartmalt egen organisering. Men hvorfor gjøre det – når du lever av å organisere for andre…? For øvrig er det en interessant tråd om Kritisk tenking her på forumet. Og litt kritisk sans har aldri skadet. Men jeg vil avslutningsvis presisere at jeg på ingen måe misunner dere det dere måtte få ut av dette. Det er dere vel fortjent, og det arbeidet som gjøres for norske jegere er sikkert bra og verdifullt nok. Men ”idealister” er kanskje ikke helt treffende?
  9. Vel, jeg forstår at sikkert tråkker på noen ømme tær, men det er ikke fullt så enkelt som du vil ha det til. Jeg har ikke sett din prisliste, men hvis ikke den er vesentlige lavere enn de som ellers tilbys her til lands er jeg sikker på outfitteren din IKKE tilbyr den til sørafrikanere. Med mindre han liker å dumme seg ut, og bli ledd av. Naturligvis er det ikke riktig at alle sørafrikanere er kjøttjegere, og ikke interessert i trofeer. Leser du afrikanske jaktblader bør du vite det. Se f.eks. African Outfitter, http://www.africanoutfitter.com, som har i hvert nummer har trofejakt på en art som tema. Du som jeg vet også at trofeer ikke er trofeer, og at mange såkalte trofeer i SA ikke er rare greiene, og til dels undermåls. Dette kanskje i motsetning til Namibia. Da er det ikke logisk at det skal koste en god del mer å skyte en medium bukk, og hvor grunneieren får beholde kjøttet, mot biltongjegere som også skal beholde kjøttet inkl. i prisen. Man kan også se det som annonseres som avskytningsjakt (culling) med friske trofeavgifter, og som er alt annet enn rimelige - sett med RSA-øyne. Selvfølgelig lavere enn for hanndyr, men likevel grisedyrt. Særlig tatt i betraktning at grunneieren beholder kjøttet hvor det er utenlandsk jegere - og i tillegg mottar en godt betalt dagrate i tillegg. Som du sier er det masse billig jakt i RSA, som sikkert også kan være kjedelig for hardcore trofejegere. Men da er det et tankekors at ikke en safarioperatør tilbyr slik billig jakt. Bare det faktum at prisene gjerne oppgis i kroner, Euro eller dollar, viser selvfølgelig at det ikke er lokale priser - i ZAR. Hvorfor skulle outfitteren ellers ta valutarisikoen? At en tilbyder tar det markedet er villig til å betale er ikke nytt under solen. Og de som har lite kjennskap til markedet (pengesterke utlendinger), er villige til å betale mer enn de som er informert i markedet (lokale). Det gjelder sef her i landet også. Hvor mange lokale tror du betaler NOK 40 000 for en storbukk i Vingelen – eller NOK 12 500 for en liten bukk? Dersom de store kvalitetsfirmaene nå har begynt å sette ned prisene sine, og det er skritt i riktig retning, så er vi vel enige om at de pr i dag er (kraftig) overpriset. Jeg har ikke noe i mot at folk tar seg betalt for å veilede bønder i byen. Det har selvfølgelig en verdi å slippe å undersøke selv også, og komme til et dekket bord. Mange ønsker sikkert det, men det blir galt når man forsøker å gi inntrykk av at dette er naturgitte priser som ”alle” betaler. Slik jeg forsto trådstarteren så ønsket han noen tips, og mitt poeng var at om noen kunne ha gode tips om rimelige alternativer, så er det vel det han håper på.
  10. Jeg har ikke vært i annet enn Limpopo, men det er akseptabel kjøreavtstand fra Joburg. Siden du ikke bare går til en av de vanlige operatørene, og betaler dyrt for det, vil jeg anbefale deg å kjøpe Sør Afrikanske jaktblader og finne adresser der. Ev. kan du kontakte noen PH'er direkte. Etter å ha bodd i SA vet jeg at de "lokale" prisene på såkalte trofeavgifter er ca. 1/4 av hva de er gjennom safarioperatørene her. Men "bønder i byen" betaler det ... Kanskje er det imidlertid noen som nylig har vært å jaktet under rimeligere forhold enn det som tilbys gjennom selskapene, og har noen navn eller tips. Lykke til!
  11. Jepp, tester - hvis de er bra utført - er veldig bra. Kritisk stoff ift. tullete lover og regler også...
  12. Er det noen som kan anbefale noen gode bøker om jakt i Afrika, fortrinnsvis fag-/instruksjonsbøker, og fortelle hvor de kan kjøpes?
  13. Er det noen som kjenner til om RR brukes på jakt i Norge. Jeg har hørt at de brukes som bandhund på elgjakt og som ettersøkshund. Er det noen som har erfaring med denne rasen?
  14. Hva er det som gjør Jakt bedre enn de andre?
  15. Jeg er en relativt fersk jeger, først og fremst interessert i storviltjakt her og i utlandet. Jeg tenkte å abonnere på ett norsk jaktblad. Er det mange meninger om hvilket som er det beste - Jakt, Jeger eller Jakt og fiske? Hvilket er best på våpenstoff? Fint om noen har en begrunnet oppfatning...
×
×
  • Create New...