Jump to content

Nanok

Members
  • Posts

    11
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Nanok

  1. Funker bra det, har lokket til meg hjortebukker i brunst flere ganger på den måten, vist du i tillegg brøler (svarer den) samtidig,så er det meget effektivt.
  2. Hva er det som gjør at ingen jeg har truffet trener om vinteren? Er barfrost noe problem? Vi har fulgt sporlegger på ski vi, det var ikke noe problem. Det så gjør at det ikke blir trent så mye blodspor om vinteren og i snø er vel at hunden vil gå like mye på det visuelle så på den lile vitringa så er. Og barfrost er et problem da den låser vitringa i sporet.
  3. Hei. Å trene hund er mange ganger 2 steg frem i 1 tilbake. Den vanligste feilen er at en går for fort frem. Bedre å repetere ting og ikke øke vanskelighetsgradene for fort. Det som er veldig viktig er å motivere hunden, Det jeg bruker sjøl og gir som tips til andre vist hunden er umotivert er at en går ned på stå tid på sporet og en korter ned lengda på sporet. Tørke gir som kjent vannsklige vitringsforhold da blodet tørker ut og avgir lite lukt. Klart det har med hvor lenge sporet står og da. På det jeg kaller motivasjons spor (korte og enkle) kan du og legge noen godbiter i sporet under vegs i sporet og. Ang vitringsforhold fant jeg noe liggende så du kan se på Vitringen varierer med temperatur, nedbør og vind. Vær og vitring: Tørt kaldt vær, barfrost - vanskelig, vitringen fryser fast, men kan frigjøres hvis den varmes opp av sola, verre hvis det blåser. Tørt varmt vær; vanskelig, vitringen tørker opp og fordamper Fuktig vær, gode forhold - mer vitring Lett regn, gode forhold - mer vitring Middels regn, gode forhold - men sporet kan bli utflytende Kraftig regn:- kan være vanskelig avhengig av sporets alder og innhold. Kan vaskes bort. Vekslende sol/skygge, - vanskelig, hunden må gi seg tid til å omstille seg etter luktforholdene Vind, - Kraftig vind er en ulempe fordi vitringen tørker opp og fordamper Snø, - dersom snøen ikke blir for dyp, skaper den ingen problemer Frost - ved omslag til mildere vær - gode forhold, ved omslag til kaldere vær - vanskelig Lykke til videre 
  4. Da er vitsen med skank i slutten av sporet vekk. spør du meg. Hvor intressant er det for hunden å finne noe som ikke lukter vilt i det heile. Da hadde jeg kuttet ut skanken i steden for.
  5. Da en del av oss holder på med ettersøk i områder der det er hjortejakt som er hovedtyngden av stoviltjakta .Kommer vel de fleste av oss bort i den situasjonen der dyret er påskutt i skyminga om kvelden og det er mørkt når vi skal gå søket. Måneskinns jakt er det og en del av. I de 2 kommunene hvor vi har ettersøk er praksisen på lysbruk under søk at vi får ikke gå med våpen vist vi bruker lys. Da sier det seg selv at de søka vi går, ikke blir noen lange søk. kun for å sjekke om dyret ligger dødt i nærheten av skuddplassen. Har fått dispensasjoner i et par tilfeller der situasjonen har på krevd det. Hadde vært intressant å hørt hvordan lysbruk blir praktisert rundt om i det ganske land.
  6. Lys bruk under søk er vel en ting som kan være inntressant for mange av oss her på ettersøksforumet. Kunne vært startet en egen tråd på det. Praksisen i de 2 kommunene vi har søk er lik, vi kan gå søk med lys men uten våpen, det sier seg sjøl at det blir kun for å berge kjøttverdier. Blir kun for å se om dyret ligger daut i nærheten av skuddplass. Blir som regel ikke noen lengre søk en 200-300 m vist så langt. Mye å si hva en finner på skuddplassen. Viltnemda kan gi dispensasjon i særskilte tilfeller til å gå med våpen og lys. Men da tar de over søket.
  7. Jeg har en opplevelse fra en sporprøve der en av hundene ble bit i snuten av en hoggorm. Hunden ble veldig dårlig etterpå men den fikk ikke noe men av det. Har snakket med føreren av hunden mange ganger siden om den episoden, og det han sier er at hunden sporer som før, men når han skal spore i det området det skjedde vil ikke hunden gå spor. Vanskelig å svare på det om hunden din har fått seg en støkk etter episoden, men jeg vil tro at det ikke skal ha så mye å si i og med den ikke fikk noen fysisk skade av det, og at hunden tok opp igjen sporet etter møtet med stålormen . Du får svar i morgen når du går sporet. Om orm blir til trukket til blod vet jeg ikke,det blir bare synsing fra mi side. Lykke til
  8. Nanok

    Ferskspor

    Er enig med deg storvilt, har samme erfaring sjøl med at blodet blir hovedstreng i sporet.
  9. Nanok

    Ferskspor

    Vist noen skal bruke en allerede godkjent ettersøkshund på permanent basis så må vedkommende gå ei blodspor prøve til samme premiering så ei ordinær godkjenning. Nkk krevde at en skulle gå både blod og fersk, men sjekket det med DN og fikk til svar at ei prøve er nok og det er blod delen.
  10. Nanok

    Sporsko

    Ja det er vel for at de dommerne som holder på med praktisk ettersøk har vel et litt annet syn på hva som fortjener en HP i forhold til en dommer så kun trener spor og dømmer prøver. Er selv dommer og vi har tatt det opp på dommersamling for å prøve å få en standard på dømminga men det hjelper ikke når NKK ikke gjør noe med det. Så det blir vel dommerens subjektive skjøn ei stund til fremover. (har lyst å si dessvere he he) Vi får trene på den måten som passer best hunden og en sjøl. Det viktigeste er at det blir trent
  11. Nanok

    Sporsko

    He he, den provokasjonen kan jeg godt tenke meg å kommentere. Tror ikke det har så mye med verdighet å gjøre. Dei som skal delta på NM i viltspor skyr dommere så holder på med praktisk ettersøk, og de finner du mange av i schweisshund miljøet. For å få delta i NM så holder det ikke bare med 1 premieringer. Det er antall HP og så kommer inn i bildet. En HP er ikke en premigrad men en heders bevisning for at hunden har taklet noe spesielt under sporarbeidet. Uttak av hjort,rådyr,elg eller at sporet går rett igjenom en saueflokk så har forvilet seg inn i sporområdet etc. Er noe som ikke deles ut hver dag kan du si. Har opplevd at deltakere har ringt for å høre hvem som skal dømme, og når de har fått svaret så har de trekt seg for "dei dommerne" er det så vanskelig å få HP med. Det er en kjennsgjerning at i noen klubber og miljøer er det ganske høy inflasjon i HP. Du kan gjerne si at sånn skal det ikke være, men vi har ikke fått noen form for standard fra NKK på hva så skal avgjøre når en HP skal deles ut. For de som holder på med rein sportssøk så ser det ut til at det er nok at hunden går sporet, menst de som holder på med ettersøk så henger HP litt høyere.Så kan hende det er i mangel av HP at du ikke finner de der, men jeg tviler, er vel 2 forskjellige miljø skal jeg være ærlig. For min egen del så er det ikke vits i å sette hunden på et blodspor da det ikke er inntressant lenger da hunden hå gått et X antall skarp søk. Trener kun med sporsko for de er det som funker for oss.
×
×
  • Create New...