Jump to content

samuelcolt

Members
 • Content Count

  111
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by samuelcolt

 1. Vi er en liten vennegjeng som nå i en ti-års tid har brukt luftgeværer av merkene Daystate, Air Arms og FX. Erfaringer: Daystate og Air Arms virker som mer solide, utprøvde og minst like presise som FX. Presisjon har blitt iherdig testet ute og i skytetunnel. At det er lite utvalg av luftvåpen i Norge skyldes at markedet er for lite. Jeg har solgt noen fine luftvåpen og måtte langt ned i pris for å få omsetning - på noen av de. Kanskje er ikke markedet stort nok, villig nok til å bruke nok kroner på luftvåpen?
 2. Bra svar BC.Airn! Veldig bra! Thumbs up osv!
 3. samuelcolt

  Ejektor

  Gammel tråd, men jeg lurer på: Hvor mye arbeid er det å gjøre om hagla fra ejektor til ekstrator? Spørsmålet gjelder ikke Star Baikal. Blir det å forkorte fjærer? Hvilken børsemaker kan en overlate slikt arbeid til? Jeg synes ikke noe om å bruke mye makt på å brekke hagler som man må når den har ejektor. Dessuten må man plukke opp hylsene etterpå. Ser bare fordeler med ekstrator.
 4. Rednecks fikk dette navnet fordi de var/er arbeidsfolk som jobber utendørs, tradisjonelt med jordbruk. De ble solbrent i nakken....derav red neck:-). Det var sånn jeg ble forklart begrepet av folk flest i nord-øst statene i USA, som også kunne følge opp med en hel del redneck-vitser. Noen av dem morsomme, men stigmatiserende.
 5. OK, da er vi tilbake til utgangspunktet. Det ER altså følelser det handler om! Herunder selvsagt også smak og behag. Forstår det altså slik at: -Jegere/samlere som naturlig nok ønsker lette balanserte og fine håndlagde hagler kjøper britisk best gun. Ferdig. -Og, baneskyttere som tenker at god sving og slitestyrke er det viktigste kjøper den beste hagla de har råd til, og som passer. Og en trenger ikke kjøpe en svindyr hagle heller, for det handler mye om markedsføringsmyter det hele. Ferdig. Eller? Er det noen aktive baneskyttere her, som skyter mye og som har konkrete erfaringer mon tro?
 6. Meningen med tusendels millimeter tilpasning? Det er jo nettopp det som er essensen i denne tråden:-) Det er mange bidragsytere her og i andre forum som påpeker viktigheten av nettopp minimale klaringer mellom metallet fordi det da minsker slitasjen. Noen av de opprinnelige spørsmålene var jo hvorvidt en betaler for merkevaren (HH/Purdey osv) eller om en får like fine ting i praksis om en kjøper noe fra kontinentet. Dersom en tråler nettet for å lære mer om dette, er det britiske best guns som ofte trekkes frem som det ultimate. Og dersom en leser om noen som lurer på hva som er de beste sporting-haglene, er det noen få som går igjen: K80, MX8, DT11 osv. men den som også ofte blir trukket frem som referansen mht. balanse og driftssikkerhet heter B25. Av alt dette kan en kanskje slutte at dersom en ser bort fra gravyre og fint treverk, så er det nøyaktige tilpasninger og håndfilte løp som skiller en topp kvalitetshagle fra en god men masseprodusert hagle? Som påpekt i tråden er balansen bedre i hagla med håndfilte løp.
 7. Bly: http://johnmbrowningcollection.com/catalogue/offline/download.pdf Side 7 og 10. En tusendel av en millimeter ja. Enjoy!
 8. Ifølge Browning, er toleransen under produksjon (håndtilpasning) av sin B25, 1/1000mm, altså tykkelsen på sotet man får ved bruk av svertelampe. Det er vel samme teknikk britene bruker under produksjon av sine best guns. Med andre ord: Ved bruk av soting og nøyaktig filing oppnår en målet på en tusendels millimeter og at det er målsetningen enten det blir laget her eller der. Men så er det dette med balanse. Ifølge andre tråder om samme tema, innehar britiske "best guns" en helt egen balanse/livlighet som de litt tyngre tyske haglene ikke har. Det skyldes at løpene er filt til nøyaktige toleranser for hånd. Brownings B25 stiller i en særklasse også her. Fabrikanten sier i sin brosjyre at disse ikke skal ha stålhagl, for de ønsker ikke å gå opp i godstykkelse i løpene pga. balansen. Kan man slutte at dette er essensen? At en B25 er et eksempel på en hagle som har mange av de samme kvalitetene som en "best gun"? Naturligvis bortsett fra utseende:-)
 9. Er vel denne du mener: Sarriugarte FS400 Trap hagle selges. Hvordan vil denne klassifiseres i denne tråden mon tro? Dersom den er fint laget, har ekte sidelåser må jo dette være et kupp? Som Torf skriver er spanske hagler et vanskelig tema...Det var nettopp derfor det innledningsvis i denne tråden ble spurt om merkenavn, og hvor mye vi evt. betaler ekstra for merkenavn. Kan denne fine spanske hagla kvalitetsmessig sammenlignes med andre kjente merker?
 10. Takk, nå er vi ved sakens kjerne, og "perfekt tilpasning", klart det koster arbeidstimer MEN, har ikke en fin Merkel, for å ta et eksempel, like perfekte tilpasninger som en av de engelske haglene nevnt over her?
 11. Jeg har ikke vært tydelig nok: Jeg etterspør kvalitet. Er kvaliteten så bra som noen/mange sier, er det jo en no brainer. Om en har pengene.
 12. Og, det blir fremhevet at engelske hagler er gode investeringsobjekter....Please! Det er ikke derfor jeg/mange andre holder på med dette.
 13. Enig. Bra reklame! Har nå lest tråder i utlandet som går sånn cirka på: Hvilken sideliggerhagle bør jeg kjøpe? Merkel eller noe italiensk eller spansk? Stort sett er konsensus at tyske hagler er mer solide, har ekstra låsing (Greener og Kersten) og at de tåler hardere bruk i forhold til eksempelvis Aya, Arrieta og Beretta som er laget som de tradisjonelle britiske haglene, og altså har lettere låskasser med låsing kun i underkant av kassen/pipene. Selv om det ble påpekt at en Merkel i noen tilfeller faktisk er lettere (på grunn av bedre stål og dermed tynnere gods i løpene, jeg vet ikke om dette stemmer) så vil en spansk/italiensk hagle ha bedre balanse, være "livligere" enn en tysk. De fleste som svarte på dette amerikanske forumet foretrakk Aya ol. før Merkel av balansegrunner. Jeg for min del har skutt noe med en fin Arrieta sideligger/sidelås i kal 12. Den har ikke gummi i bakkant av kolben, og selv med lerdueammo er den bortimot ubrukelig pga. rekyl. Denne har også engelsk skjefte og lite fortre og siden den er i kal 12, topptung. Jeg har en Merkel 60E, sideligger/sidelås jeg fikk kjøpt nesten utrolig billig på Finn.no, også i kal 12 men med pistolgrep og fyldig fortre og rekylkappe. Den er til gjengjeld fullt brukende på banen og balanserer bedre pga pistolgrep og mer fortre. Etter min mening. Så til rypejakt er kanskje en engelsk, italiensk eller spansk hagle å foretrekke? Dersom en skal på banen av og til, kanskje en tysk? Men: Det som slår meg er at i så mange slike tråder, er det alltid en del som sier at en heller bør kjøpe en gammel engelsk hagle laget for 80-90 år siden!? Hva er greia? Er de virkelig så bra?? Eneste fine engelske hagle jeg har holdt var en gammel velbrukt H&H og den var så slitt at det den må ha hatt av magi var fraværende. Slutter av egen erfaring at selv en slik hagle må være frisk og fin ellers er det ikke noe. Jeg får vel kjeft nå:-) Igjen litt om biler: En eldre kar kom kjørende i en gammel 1970-talls RR (Rolls Royce:-) og vi måtte se på denne rariteten. Bilen altså. Den hadde også mistet magien, for den var gammel og sliten. Vi så under panseret og joda, en V8, men ellers....Nei. Spør igjen: Hva er greia med gamle britiske hagler? Ja, ser jo at de er nydelige, men i forhold til en nyere Merkel eller Aya....? Please fill me in:-)
 14. "Men noe alle med planer de ikke tar seg råd til osv bør tenke gjennom. Den fine engelske sideliggeren eller bøffelsafarien koster mindre enn første års verditap på en Auda Passelat Skrytomobil...." Transportøkonomisk Intstitutt hadde for noen få år siden følgende regnestykke: Kjører man en ny bil i Golf-størrelse, er månedlig kostnad 8.000.-, og brorparten var verditap. For en ny bil i Passat-størrelse var prisen kroner 10.000.- per måned! Så, ja, du har rett. Eneste jeg ikke begriper er hvorfor vi/folk flest gjør dette (kjøper ny bil altså:-) .... Bc.Airn, har De kjøpt en Purdey,,,,,og funnet inspirasjonen i denne tråden?:-) Good for you in either case:-)
 15. De to rimeligste på Finn.no akkurat nå: en B25 A1 Super Trap til 16.500.- og en 25 til 21.500.- Begge med 76cm løp. Er det noen praktisk forskjell på dem? Det er jo Beretta 686 priser dette:-)
 16. Takk Torf, men den hagla har gitt meg følgende problem: Jeg har lyst på flere gamle flotte hagler! Jeg har bevisst holdt en saklig tone her av frykt for å skape en het og kanskje usaklig debatt, men nå tillater jeg meg å spisse tonen litt: Dersom man nå skulle få lyst og råd til nevnte hagler, hvilken skulle man gå for dersom formålet med den var å lufte den litt på banen av og til og ha den som sofakos til maltwhiskeyen? Merkel 200/201, Browning B25, Flodmann eller noe annet i samme sjanger?
 17. Interessante og gode tanker BC.Airn og gode fakta omkring stålkvalitet boble. Kan en så skyte stål i disse noble gamle haglene? Sendte spørsmål til Krieghoff ang. dette og en K. Teck Torf var så snill å selge meg. Svaret: Hagla di er produsert i 1970 og du kan skyte stålhagl opp til 3.00mm størrelse. Så lerduehagl går fint. Bra! Tips: Til dere som har 20 kaliber hagler: GMax har lerdueammunisjon til kroner 2,30.- dersom en kjøper en kartong med 250 skudd eller mer. Fikk, da jeg spurte, til svar at dette er noe de kjører fast. Stemmer det, er det gode nyheter.
 18. "Det er ikke helt uten grunn at østeuropeisk stål fra 70-tallet har frynsete rykte." Sukk, ja, det var det da. Kan noen utdype? Ser på disse nydelige Merkel-haglene på Finn.no og kjenner må-ha begjæret, men garderoben er full og lommeboka tom. Elendig kombinasjon.
 19. På utenlandske forum har jeg ved et par tilfeller sett hint, antydninger om at stålet på gamle hagler laget i Øst-Tyskland ikke har den beste stålkvalitet, uten at dette har blitt nærmere belyst. Det ligger en Merkel på Finn.no nå der løpsstålet er merket Krupp Stahl, Germany altså laget etter murens fall). De som er laget bak muren har jeg sett merket Spezial Laufstahl og GDR. Noen praktisk forskjell i stålkvalitet?
 20. J&F selger nye Krieghoff K80 hagler og det koster gjerne 125.000.- eller utstillingsmodellen som annonseres nå til 97.000.- Dette må vel være et eksempel både en dyr hagle og en høykvalitetshagle som tåler ufattelig mange skudd. ?
 21. Ser at det ofte refereres til engelske hagler og at spanske, italienske og tyske hagler vurderes opp mot disse. Er det H&H, Purdey, Boss merkenavnene som trekker prisene opp så voldsomt på hagler som er 60-70 år gamle, eller kvaliteten/gravyren/det nydelige trevirket? Hvorfor er tyske hagler produsert på 1940-50-60 tallet så veldig mye rimeligere? Dette til tross for at disse gjerne har langt mer omfattende låsemekanismer, som Greener bolt osv? Snakker vi altså om merkenavn eller kvalitet?
 22. -Hva kjennetegner en høykvalitets hagle? -Hvorfor er gammelt engelsk håndtverk ofte mer kostbart enn det som kommer fra kontinentet? -Hvor mye betaler man for etablerte merkenavn? -Enkelte, eller mange kanskje, hevder at gamle tyske hagler er betydelig mer påkostet enn moderne utgaver i form av håndtverk. Det er de som hevder at moderne CNC-produserte våpen ikke er like fint laget som eldre hagler. Betyr det noe i praksis, eller er det følelser det er snakk om? -Har snakket med en autoritet på området her i Norge, og vedkommende mente at "alt var bedre før". Det ligger forholdsvis mange eldre Merkel 200/201 hagler på Finn.no. Nye Merkel er høyst priset. Er en laget før murens fall bedre/finere enn en ny? Hvordan var stålkvaliteten på hagler laget i gamle Øst-Tyskland sammenlignet med det stålet som brukes nå? Dette er noen spørsmål jeg ikke har funnet gode og troverdige svar på. Kan de kunnskapsrike kammermedlemmene bidra? Merk: Skriver kunnskapsrike, for å ikke starte en tråd som utarter seg til noe sånt som: "Hagle XXX er bra, for det har jeg". På forhånd takk.
 23. Kan noen si når tid denne ble laget: Y05131? Spør fordi det på løpet, som har samme serienummer, står Made in W. Germany. På forhånd takk for svar.
 24. Kan jeg spør hvor man får tak i denne ammunisjonen? På forhånd takk.
×
×
 • Create New...