Jump to content

morten0

Members
 • Content Count

  229
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

morten0 last won the day on May 29 2018

morten0 had the most liked content!

Community Reputation

47 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Joda, enig at at forbedret stålkvalitet er en positiv ting. Aldri vært uenig i det. Har heller ingenting imot løse sluttstykkehoder. Mener fortsatt at den teoretiske effekten er mye større enn den praktiske effekten. Og det er mer enn hvor mye trykk osv en rifle tåler som avgjøre kvaliteten på en rifle. Vi får bare være uenig i dette temaet Var virkelig ikke gasskjoldet på sluttstykke på M98 i 1898? Mauser mister øyet sitt flere år etterpå. Ja, jeg vet ikke. En interessant historie er det uansett. Skjønner ikke hva som er poenget med det siste innlegget ditt Ole. Det bidrar ingenting til diskusjonen, annet enn å bare forsure. Både Ignorant og jeg klarer fint å diskutere på en sivilisert måte, selv om vi ikke er enige.
 2. Skal ikke motsi deg på at stålkvaliteten sikkert er bedre i dag. Men tallene taler fortsatt for seg selv. Tør nesten påstå at metallurgien kommer i andre rekke, og at det er andre faktorer som bestemmer sikkerheten til en rifle. F.eks Sako 85. Her har de laget et system som hverken ventilerer gass eller tetter for gassen. Har vært diskutert på flere steder på nettet. Vil tro at prosentvis så har Sako 85 flere rifler som har sprengt enn det M98 har. Så hva hjelper egentlig det nye sterkere stålet? Eller hva med S&L som hadde et problem med at tennstiften knakk, og dermed avfyrte skudd før sluttstykke var lukket. Ble problemet utbedret? Nei, det ble heller bare byttet til en ny tennstift, slik at den ikke skulle knekke så lett. At M98 har dårlig mating fra magasin er en nyhet for meg. Er en selvfølge at magasinet må modifiseres hvis man velger å bytte kaliber på riflen. Har derimot hørt om at for butte kuler kan by på problemer på diverse rifler, også M98. I dag er det ikke uvanlig at produsenter sender en rifle ut på markedet med et magasin som har problemer med å lade visse kaliber. Virker på meg som om noen produsenter bare gir F. For min del så veier ikke bedre stålkvalitet opp for diverse andre defekter og snarveier. Var ikke min mening at dette skulle bli en tråd om M98 mot alle andre, men M98 kommer frem som eksempel over alt, hehe
 3. Sier meg enig i dette. Er derfor jeg ikke kommenterte prisene som produsentene har på sine våpen. Men som SuperXX også sier, det er svært vanskelig å finne selv en dyr rifle der det ikke er spart inn på ting. Prater da om rifler som selges i butikken, og ikke "custom" rifler. Jeg vet ikke hva en kvalitetsrifle kostet for 40 år siden i forhold til lønn. Kunne vært interessant å vist. Men slik som prisene er i dag, så synes jeg ikke f.eks en Sauer 404 er direkte billig i forhold til lønn i dag heller.
 4. At det alltid har blitt produsert varer som har hatt dårlig kvalitet er det ingen tvil om. Og alt var ikke bedre før heller. Men poenget mitt var at når det komme en ny modell fra en produsent, så er det ofte "dårligere" enn den forrige. Det er kuttet inn på både det ene og det andre for å spare kostnader. For min del så prater jeg ikke om at alt skal være blånert stål og valnøtt. Syntetiske materialer og diverse legeringer kan være fint og bra det også. Men når jeg nevnte de punktene i opprinnelig innlegg over ting som jeg synes var blitt dårligere med tiden, så er det nesten ingen rifler som ikke har tatt disse snarveiene i dag. Av de riflene som nevnes i svarene her så er mange av disse ute av produksjon og andre har akkurat disse problemene som jeg nevner. Som f.eks Sako 85 som har et kjent problem med utkast av tomhylser. "Nymotens ræl": Vil ikke kalle det det, men å skru fast sluttstykke-håndtaket med en enkel skrue kan vel nesten kvalifisere vel. At metallurgien har blitt bedre tviler jeg ikke på. Men hvilken økt kvalitetsfølelse det gir meg er jeg usikker på. Mange prater om tvilsom stålkvalitet på en del Mausere produsert på 40-tallet, men med tanke på at det totalt er produsert omtrent 100 millioner M98, mange av disse også på 40-tallet, så viser historien at dette i hovedsak er et teoretisk problem. Men de fleste rifler i dag fungerer, og de fleste skyter godt. Så da er de vel bra nok. Men det er det som er skuffende for min del. Ikke bra men "bra nok".
 5. Ble svært skuffet her om dagen da jeg fikk vite at Mauser skal stenge ned produksjonen av M03-riflen. Se nå på de riflene Mauser tilbyr. Mer eller mindre bare "billig drit". Gode gamle CZ har også kuttet ut sin 550 modell, og byttet den ut med en billig variant. Her har designeren tydelig tatt sin egen avføring og smøret utover et lerret, for deretter å kalle resultatet for en nyvinning. De fleste produsentene gjemmer seg bak ord som innovasjon osv, men alle ser gjennom dette. Faktum er at de fleste riflene blir billigere å produsere og kvaliteten dårligere. Jeg tør nesten påstå nå at europeiske produsenter er blitt like ille, eller verre, enn amerikanske våpenprodusenter. For eksempel å finne et sluttstykke som er i en del, og ikke delt opp i flere deler, med løse sluttstykkehåndtak osv er nå nesten umulig. (Noen unntak er det selvsagt) Magasin som ikke mater, dårlig utkast av hylser, plastikk over alt, sluttstykke som låser hverken i låsekasse eller løp, men i en egen "ring". I det hele tatt å få et 5-skudds magasin som fungerer, ser ut til å være for vanskelig for de fleste produsenter. Dette fenomenet er ikke en ny ting, men jeg synes at i det siste så har det tatt helt av. At det er et marked for rimelige rifler er jeg klar over, og det er fint at noen også produserer det, men at alle de billige løsningene også kommer på de dyrere riflene er bare trist. Advarsel: Innlegget er skrevet i ren frustrasjon, og kan derfor inneholde grove generaliseringer. Prater her i hovedsak om vanlige "bolt rifler"
 6. Hvor mange ganger det har skjedd de siste 10 år har vel ikke så mye med saken å gjøre. Sakens kjerne er fortsatt den samme. Mest sannsynlig dårlig gasshåndtering ved f.eks hylsebrudd. Selv en håndfull ulykker de siste 10 årene ville jeg regnet som et alarmerende høyt tall, men tanke på at det kun er produsert et beskjedent antall r93. Med Mauser m98 kan man knapt nok finne et håndfull alvorlige ulykker de siste 120 år. Og det med et produksjonstall på ca 100 millioner. Det er ikke ofte man opplever hylsebrudd, men hvis det først skulle skje, så vil jeg vite at våpenprodusenten har tatt høyde for at det kan skje.
 7. Personlig ville styrt unna r93. Er liten tvil at det er en designfeil ved låsing av sluttstykke. Ved hylsebrudd o.l. er ikke konstruksjonen trygg for skytter. At Blaser nekter for dette får være deres sak, men å skylde på hjemmelading, feil bruk osv hver gang det går galt, synes jeg er noe smakløst.
 8. Hei Ser at flere og flere produsenter går over fra at sluttstykke låser i låsekassen, til at det blir lagt inn et låsestykke/låsering i låsekassen som sluttstykke låser i. Denne låseringen blir montert inni låsekassen, og så blir løpet skrudd inn i låsekassen etterpå. Rifler som jeg vet bruker en slik løsning er f eks: Sauer 100, Mauser M18, Heym SR21, Steyr bruker det i sin SBS låsekasse, Surgeon bruker det i sin låsekasse med 60 graders sluttstykke løft, samt en annen produsent av custom REM 700 kasser i Tyskland bruker denne løsningen. Voere også brukt det på en av sine modeller. Det er altså temmelig utbredt å bruke en slik løsning. Jeg er litt skeptisk (som med alle "nye" ting), og har valgt å holde meg til rifler der sluttstykke låser enten i kassen eller direkte i løpet. Men nå har jeg sett litt på en rifle som har slik en låsering løsning, så jeg trenger å høre hva folk her inne tenker om dette. Har noen en formening om positive og negative egenskaper ved en slik løsning?? Takk for alle svar 😀
 9. @Aannerud Hva skjedde med med den Savage utdrageren da? Knakk den tvers av? Eller ble hele sluttstykkehodet ødelagt? Enig med de andre her som sier at det ikke er det store problemet at kikkertskinnen ikke er integrert. Blir den festet ordentlig så løsner den ikke, og det gir mulighet til å bruke forskjellige skinner osv. Men til mitt bruk så hadde en vanlig integrert skinne vært å foretrekke. Har ingen planer om å bytte den ut allikevel. Men men . Er ofte ikke mulig å få alt man vil ha i en kasse heller. For min del så virker det kanskje som om denne "vinner" over en del av de andre custom-kassene som bruker Rem700 som mal. De har ofte ikke utskiftbar sluttstykkehode, ei heller 60 graders sluttstykkeåpning.
 10. Hei. Noen som har noen erfaringer eller tanker rundt denne låsekassen? Ser at Pedersen Vaabenlager selger disse. Noen egenskaper ved låsekassen: - Rem 700 footprint - 3 låseklakker (Fatbolt) med utskiftbare hoder som gir mulighet til kaliberbytte (60 graders åpning på sluttstykke) - Integrert rekylklakk - Mulighet til å benytte løp med en løpsmutter, som gjør at du kan bytte løp selv (På en mer eller mindre enkel måte) Det eneste negative jeg ser er kanskje at picatinny-skinnen ikke er integrert i kassen. (Skinne følger med) Prisen er 14.990 for short action. Jeg liker jo Remington 700, og her er det mulig å få en kasse som kan bruke alt dill-dall som er å få til disse riflene, men kassen er noe mer "moderne". Hva tror dere? Produsentens hjemmeside: https://www.ultimatumprecision.ca/products/ultimatum-deadline-action
 11. Hei Har en gammel Remington Rolling Block som er i litt trist stand. Den er fra rundt 1875 tror jeg. Altså antikk. Kunne godt tenkt meg å pusset opp denne og gjort den skytbar igjen. Siden løpet er helt rustet istykker innvendig så må det settes igang drastiske tiltak for at dette skal fungere. Er det lov å bytte kaliber på en antikk rifle? Borre opp løpet til et annet kaliber eller sette inn et innstikksløp/"reline"? Moro hadde jo vært og gjort den om til en 22lr, men da kan den skyte "moderne" ammunisjon og da forsvinner den vel ut av antikk kategorien kanskje? Hva med et pistolkaliber som må lades med svartkrutt. Vil den da fortsatt kunne karakteriseres som antikk? 3. alternativ er å sette i en nytt løp i det originale kaliberet, men dette er vel kanskje heller ikke lov. Jeg er avhengig av hjelp av en børsemaker til arbeidet med løpet, så det er viktig at det er innenfor hva som er lov å gjøre med et antikk våpen. Noen som har gjort lignende, eller vet noe konkret rundt dette? Andre gode råd til hva som er mulig å gjøre? På forhånd takk Hilsen Morten
 12. Hei. Lurer på å kjøpe meg en Mauser M03 eller en Sauer 404. Trenger litt hjelp til å bestemme meg. Har vært flere tråder som dette før ser jeg, men må starte en ny for å få alle de ferskeste meningene om disse to riflene. Var innom en våpenbutikk som hadde begge riflene inne og fikk sett og hold i dem. Ofte så merker man det fort hvilke man liker best når man får holde i dem. Problemet er at jeg liker begge to. Lager en liten liste på hva jeg synes er positive og negative egenskaper med hver rifle. (Bildene er bare illustrasjonsbilder, ikke akkurat den modellen jeg tenkte meg.) Jeg tenker meg en vanlig modell med syntetisk stokk. Sauer 404 + slank og vakkert utseende. + stokker et lett tilgjengelig om jeg skulle ønske en trestokk eller en tommelhullstokk i fremtiden + bra kikkertmontasje + verktøy til å demontere riflen er festet til riflen - todelt stokk - dyre kikkertmontasjer - stokk og fortre litt spinkelt? Mauser M03 + mer robust konstruksjon (vet ikke om dette stemmer, men ser kanskje slik ut) + kryssmatet magasin. 5 skudds magasin jevnt med bunn på stokken + liker løpsinnfestningen bedre enn Sauer sin + bedre oppspenner enn Sauer (personlig mening) - liker Sauer sin kikkertmontasje bedre - dyr kikkertmontasje Er sikkert noen flere ting også, men kommer ikke på mer for øyeblikket. Skal jeg ha Sauer 404 så vil jeg gjerne ha en med låsekasse i stål. Noen som vet hvilke modell som har det. Når jeg ser på Sauer sin hjemmeside så nevnes ikke stål noen plass 🤔 Leste litt på Sauer 404 tråden når riflen akkurat kom ut. Var noen som opplevde litt problemer med magasin osv. Er dette et generelt problem? Så hva sier dere? Hva er tankene dine rundt disse to riflene? På forhånd takk 😊 Morten
 13. morten0

  Steyr Scout

  Hei. Her er mine tanker. Positivt: - Mating og utkast fungerer utmerket - God ergonomi på stokken - Sikring på kolbehalsen - Lang skinne til å feste kikkert på. Integrerte åpne sikter - Integrert tofot - Meget bra presisjon - Kort, hendig rifle Negativt: - Utseende (Litt futuristisk) - Litt raklete tofot - Litt mye dill-dall og plastikk Alt i alt en alright rifle. Fungerer bra, som vi forventer fra Steyr. Som jeg skrev under negative ting, så synes jeg kanskje det er litt mye dill-dall på riflen. Men ting fungerer jo bra, så det er ikke noe stor sak. Scouten har også løp som er skudd inn i kassen, ikke presset inn som Steyr drev med en stund. Det synes jeg er positivt. Liker du utseende og hvordan den kjennes i hendene, så sier jeg løp og kjøp :)
 14. Jeg synes egentlig "billig-riflene" fungerer bemerkelsesverdig bra. En Howa, Weatherby eller Zastava til rundt 4000 kr vil jeg nesten påstå at fungerer like bra som en rifle til 30.000 kr. Ingen tvil om at de dyrere riflene har bedre finish, men jeg hadde likt å sett en konkurranse mellom en Zastava og en Blaser og sett hvilke rifle som ga flest feil hvis man hadde skutt 1000 skudd med hver av dem. Spesielt hvis man hadde brukt mange ulike typer og produsenter av ammunisjon. Blaser er også et godt eksempel med svært mange ulykker på en viss modell. Ut fra statistikken er de billige amerikanske riflene tryggere å bruke enn en R93. Og det er litt trist å tenke på. For lenge siden så ble Mauser M98 oppfunnet. Kjøpte du den så fikk du, mest sannsynlig, den tryggeste, mest presise og mest robuste rifle som var mulig å få tak i. Kjøper man en dyr rifle fra "ærverdige" europeiske produsenter så får du ofte ingen av disse egenskapene. Så hva får du egentlig? Er ingen stor tilhenger av billig drit, og jeg hadde ønsket at det ble lagt ned litt mer arbeid i våpen som ble solgt i dag. Men slik har verden blitt. Og det er ikke bare i USA, men akkurat det samme her i Europa. Mauser M18? Sauer 100? Plukker man fra hverandre rifler i dag, så ser du de samme kostbesparende løsningene uansett hvor riflene kommer fra. Har selv våpen fra flere ulike kontinenter. Har aldri vært noe tilhenger av Savage rifler, så skal jeg si en rifle jeg ikke ville hatt, så må det bli en slik.
 15. Kjenner jeg mister litt respekten for politiet når jeg leser dette. Og denne latterlige listen over hva vi kan gjøre med de ulovlige våpnene, irriterer meg mer og mer for hver gang jeg ser den. Har lest flere innlegg og poster av politiet angående dette temaet, og jeg synes det er svært rart at ingen av de jeg har lest har noen betenkligheter med å frata lovlige borgere sine eiendeler. Lurer litt på hvor grove overtramp de "folkevalgte" skulle gjøre for at politiet hadde begynte å reagere. Ser vi historisk på det, så har vel politiet ALDRI reagert på noen overtramp fra folkevalgte. Litt skremmende at vi også ser begynnelsen på slike ting i lille Norge.
×
×
 • Create New...