Jump to content

emp

Members
  • Posts

    28
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by emp

  1. Det er dommerens subjektive oppfatning av ekvipasjen der og da som avgjør ut fra det regelsettet dommeren må forholde seg til. Det er ikke noe rart i at hunder kan nulle ene dagen og oppnå premiering (første) neste dag. Så synes ikke det er riktig å skylde på dommeren.
  2. Hvis noen vet av en okei omplasseringshund, så ta kontakt! Helst i nord... (ikke jämt-eier)
  3. TIPS FOR Å AVSLUTTE "MISLYKKA" SPORINGER: Når det virkelig går skeis (og det gjør det vitterlig noen ganger...) kan det være lurt å være litt forberedt, ha alltid med deg en liten bein/knoke/kjøttbit i en pose, og få den lagt litt frem i sporet der du VET at blodet er (du må binde hunden) og så setter du hunden på sporet noen meter bak og lar den få avslutte sporingen på en positiv og god måte. TIPS NÅR HUNDEN ER UINTERESSERT: Årsaken er ofte for hurtig progresjon i treningen/hunden har ikke "skjønt poenget" med å følge sporet. 1.Gå tilbake i trening, tilbake på både lengde på sporet, momenter og hyppighet, alt etter hvor langt man er kommet i treningen. 2.Belønne RIKELIG med det aller, aller beste hunden vet i sporslutt i tillegg til skanken/viltdelen. Det kan være ferkst kjøtt av kylling, pølser, elgkjøtt (veldig få elghunder klarer å motstå det). Ha med belønningen i pose og dette gir du til hunden mens du selv er i hallelujastemning! 3.Lek med skanken og "trigg" hundens jaktlyst skikkelig / oppmuntre den til å bære den et stykke. Noen hunder vil grave den ned. Husk at under trening er det aller viktigste Å KOMME TIL SPORSLUTT - derfor må man aldri gå for fort frem. Og når du kommer dit skal det være både julaften, bursdag og påske sammenlagt!!
  4. Vet det er lenge siden du la inn denne, men hvis du er inne av og til og sjekker, så ser du kanskje mitt svar. Jeg har SVE, en tispe nå, har hatt denne rasen siden 1995, dette er min tredje hvite. Jeg jakter elg og går ettersøk. Rasen er kjent for å være mer allsidige enn gråhundene, som er avlet frem til å bli rene elghundspesialister. Med hvit elghund kan du jakte klauvvilt og rovvilt. De har et kjempefint gemytt, er rolige, stille, svært familievennlige hunder. Og de står ikke å gneldrer i utrengsmål. Det beste for mitt vedkommende er at de er viltskarpe, lettdresserte, kontaktsøkende uten å snuble i beina dine. Som løshund har de har vett nok til å slippe dyr som absolutt ikke vil stå innen rimelighetens grenser, med andre ord, du får hunden med deg hjem når dagen er slutt. Eller, hvis det var feil dyr i forhold til kvota etc, trenger du ikke vente hele dagen på hunden for å få jakte videre med den. Mange av de hvite brukes på bjørn og noen på villsvin. Rasen skal også kunne brukes på gaupejakt, uten at jeg personlig kjenner noen som gjør det. Du kan også få en hund som kan brukes som kombinasjon bandhund/løshund, selv om det kanskje er vanskelig å bli topp i begge deler. Men kombinasjonen løs/ettersøk er vanlig. Jeg synes det er kjempeflott å ha en hund som hvilken som helst annen familiehund, men som også er en tøff jakthund når det er tid for jakt. Hvis du ønsker mer info, kan du se på min hjemmeside www.123hjemmeside/hvithund-senja.no Ta kontakt med meg der, hvis du ønsker mer info.
  5. Mitt tips: Bestill en lærsele fra firmaet Brødrene Flaarønning (du finner dem via opplysningstjeneste og sikkert på Gule sider også - er ikke mange andre med det navnet...), de er i Trøndelag. Den har en bukplate under, derfra går den med to reimer rundt kroppen på hunden og to fører fram i bringa, opp på siden av halsen og alle fire festes på toppen. Dermed blir det ingenting som ligger mot strupen - den perfekte ettersøkssele. Jeg har elghund, men de lager mange størrelser, kanskje også spesialmål.
  6. Går ut fra at det er hunden du tenker på her. Jeg har kontaktet vårt eget selskap (If) og også tidligere Vesta, der anbefaler dem nesten å bruke noen andre, de satser ikke på kjæledyr (samme svar gjaldt når jeg tidligere hadde hest) men jeg fikk da regnet ut en pris men de hadde ikke peiling, for jeg måtte forklare dem alt om hvordan man regnet ut hundens verdi etc. Så nå er det Agria, der har de jo spesialisert seg på kjæledyr. Jeg har også på to anndre hunder hatt gjennom Jeger og Fiskeforbundet, det fungerer litt annerledes, du betaler en engangssum kun ved tegning av forsikring og du får igjen hundens reelle verdi utifra utstillinger, jaktprøver og andre meritter. Jeg trengte ikke å bruke forsikringen, så jeg vet jo ikke hvor godt fornøyd man ville bli i praksis, men jeg syntes at det var en grei ordning. Bedre å betale ca 4000 kr èn gang og så slippe å tenke mer på det de neste 8 åra. Grunnen til at jeg nå har valgt Agria, er at de har bedre dekning på avlstispe. Jeger og Fisk sin finner du via hjemmesiden deres, det er Hedmark JFF som administrerer ordningen.
  7. Misty, du får nå bare lese hva det spørres om
  8. Hvis du trener til maraton, ville jeg ikke tatt valpen med. Men jeg har selv jogget fra 6 måneders alder med min ene elghund, men nå har jeg jo korte bein , så det dreier seg jo ikke om allverdens verken i lengde eller tempo Jeg hadde dessuten med gammelhunden, så det gikk i relativt rolig tempo, ca 30 minutter, 2 ganger i uken. Tid til både tiss og lukt (jogge på stedet, hehe). Tror folk klarer å vurdere det selv. Skal du ta en langtur, kan jo hunden bli hjemme da. Den hunden hadde i allefall en utrolig grunnkondisjon og løpskapasitet på jakt. Ikke noe dårligere som jakthund av den grunn. Tilvenning til sykkel har jeg gjort fra ca 1 års alder. Men også her, alt med måte og vett. Vanlige, korte familieskiturer (med barn) er hundene med på også. Det er jo ikke snakk om noe hardkjør her som ung. Nei, vet du, tror man har mest igjen for å ha hunden med på de vanlige aktivitetene man bedriver. Det er som å ha barn med på tur, bare å tilpasse og bruke sunn fornuft, så går det stort sett bra, tror jeg!
  9. Kanskje du kunne kontakte avlsrådet i raseklubben din? Høres jo ellers ut som en god jakthund, så lykke til.
  10. Ja da begynner jeg på nytt, selv om jeg kun stilte to enkle spørsmål og ikke følte noe umiddelbart behov for å meddele mine vurderinger bak det. Men til alle dere der ute, som absolutt må diskutere alt det man IKKE vet/har fått opplyst, så tar jeg det saaakte - og èn gang til... 1. Jeg har ikke spurt om å utsette løpetid. Jeg har derimot bedt de som har EGNE ERFARINGER om å fremskynde løpetid, gi meg sine råd, takk til de som gjorde det. 2. Jeg trenger absolutt INGEN råd om jakt med løpetid eller ikke. Det er ikke diskusjonen her. Jeg jakter med løpsk tispe, men da i band. Så er det avklart. 3. Jeg er heller ikke redd for innbilt drektighet. 4. Jeg spøker ikke med hormoner. Har dem selv - jeg vet. 5. Opptelling av mine jaktdager er det vel strengt tatt bare jeg som kan gjøre. Og så litt oppklaring, før jeg spør på nytt. Jeg har et "tidskjema" å forholde meg til i forhold til parring. Hvis ikke løpetiden kommer innenfor et gitt tidsrom, vil det ikke bli parring denne gangen. Så folkens, nå har jeg fått råd om veterinær-metoden, tusen takk. Det var vel en grunn for at jeg spurte, og ikke bare bestilte timen, for å si det slik. Men har dere hatt tispa ilag med andre løpske tisper og fått løpetida igang? Noen som har prøvd?
  11. Nomesele, absolutt. Ikke gå for de andre som er vanlig på dyrebutikker, de som er tverre framme over brystet på hunden. De vil ligge mot luftrøret og er heller ikke bra fos skulderbevegelsene til hunden.
  12. Silver - ungene valgte navn. Hvit og fra Sverige (sølv tenkte jeg på) mens ungene tenkte på en barnefilm der heltehunden het Silver.... Raisa - fordi navnet er lett å si og er lett for hunden å oppfatte. (Ungene sitt Snøhvit ble forkastet) Og den første hette Vargtass, kalt Varg. Stor hannhund. Alle tre elghunder. Har ett kriterie til ungan, det må være et navn som jeg uten å skjemmes kan rope i elgskogen. Har sagt at store, tøffe elghunder ikke kan hete hva som helst
  13. Noen som har erfaring med å prøve å få løpinga i gang på tispa når det nærmer seg? Har hørt at det "bare" er å la ho være i lag med tisper som har løpetid, så vil den komme i gang. Veterinæren anbefalte meg å få sjekket hvor hun er i syklusen med et avstryk og så kunne dem sette i gang løpetida. Har noen prøvd dette og vil dele sine erfaringer? Årsaken til at jeg ikke bare vil vente er at det dreier seg om en jakthund som skal være klar til høsten. Løpetida skal normalt inntreffe april-mai-juni. Har hatt 7-9 måneders intervall.
  14. emp

    hunderaser

    Svensk hvit elghund - for det jakter jeg med! Topp elghund, topp ettersøkshund, topp familiehund når den er ferdig på jakt! Og hvis jeg var 100% ledig og fri og frank ellers (altså IKKE gikk i krevende 100 % stilling): Kunne jeg godt hatt meg en Bayer(sk Viltsporhund) Og kunne også tenkt meg en harehund med lange bein, støver. Og hvis jeg skulle vurdert en annen elghundrase, så blir det nok jämt. Laikaene er også fine, men tror ikke jeg ville tatt i på en. Uansett - det ville nok aldri kommet hund som ikke kunne brukes til jakt eller praktisk ettersøk/sporing her i huset. Men dattera mi ønsker seg en sånn veskehund (ugh..) Håper det går over av seg selv, så jeg sier bare "jada vennen min, bare vent til du blir 18 år, så kan du kjøpe akkurat den hunden DU vil ha..."
  15. Ingen fare. Kommer sikkert en million svar snart. Det er som oftest like mange meninger som det fins hunde-eiere. Det e det som er så artig (og av og til frustrerende og jævlig irriterende!) på diskusjonsforumer. Men jeg liker best å få svar av folk som har prøvd selv, ikke bare lest seg til. For jeg kan jo lese, jeg òg...
  16. crazy john begynte du å gi valpefor lenge før parringen, eller når parringen var gjort?
  17. Jeg gleder meg til å lese svarene du får her. Tenker at jeg selv kommer til å benytte samme merke som jeg har nå, bare bytte fortype tilpasset drektighet/nybakt mor. Tilleggsspm: Er det noe annet som er lurt å gjøre allerede før parringen mht fòr, tenker f.eks. på spesielle vitaminer etc. Blir forhåpentligvis parring og valper her snart.
  18. emp

    Ferskspor

    Når du har fått godkjent hunden til ettersøk, kan det jo hende at naboene spør deg om ikke du kan skrive kontrakt med dem om ettersøk. Hvis du IKKE har ettersøkskurset, så kan du ikke det, nemlig. Da kan du bare sulle rundt for deg selv i ditt eget lag. Og selv om du akkurat NÅ tenker at det ikke kommer til å bli aktuelt, så vet du jo aldri...du kan jo bli skikkelig tent på det her....
  19. Kom i gang, det er ikke mye hokus-pokus i starten! Steg 1: Venne hunden til blod. Gjør hunden vant med lukten og smaken av blod. Noen hunder lager ingen "big deal" av det og da er det greit. Andre hunder synes blodet er litt skummelt og trenger å få oppleve det noen ganger at det er helt ufarlig. Ha litt i matskåla, blande med noe godt e.l. Steg 2A: Har du en viltdel/skank? Lag slepespor: Dynk med blod, slep den på bar bakke et lite stykke, 10 meter eller så. Legg noe skikkelig godt der skanken er, mat, pølse, kjøtt e.l., uansett noe hunden er skikkelig sugen på. Etterpå, ta hunden i langt band og la den finne ut av dette, du skal bare rusle etter. Om det går i krok og hit eller dit spiller ingen rolle, la hunden finne ut på egen hånd. Og SKIKKELIG BEGEISTRING når hunden finner det! Steg 2B: Uten viltdel/skank: Lag et kort spor av blod med kort mellomrom (30-50 cm) rett fram ca 10 meter og samme opplegg i enden, en skikkelig premie for hunden. Husk at det skal være JULAFTEN+ BURSDAG når hunden kommer i mål!!! Hvis du, som her hos meg, har snø og godt skiføre, så må du vente til våren, men du kan lære hunden å bruke nesa for å søke etter ting inne. Lage pølse/godbitspor innendørs. Gjemme en godbit. Gjemme godbit inni noe, eks tom dorull. Bruk fantasien og start med enkle ting først og bygg opp. Og NÅ kan du sette deg ned og lese de forannnevnte anbefalte bøker, søke på nett etc. mens du venter på våren. Kjøp inn utstyret, mekke sporkjepp etc. Øve på sitt, dekk og bli, gå rolig i band - ja det er mange grunndressurting som er en STOR fordel å ha i boks når du begynner for alvor. LYKKE TIL!
  20. Ta mitt svar for det JEG er, nemlig hvithund-entusiast! Henrik har fått en PM ang hvithund. Tråden er litt gammel, men jeg er ny her på kammeret. Men vil ikke la det stå umotsagt at folk har en mening når de aldri engang har SETT rasen, langt mindre hatt noen befatning med den! Det blir jo som at jeg skulle gi noen et råd om Drever, det er en hund jeg har sett i en bok! Jeg kan også lime inn teksten fra boka på rasebeskrivelse etc. men det hjelper ikke Henrik i det hele tatt, for Henrik kan sikkert lese seg til det selv! Men til tross for min entusiasme for svensk hvit elghund, så ser jeg også verdien av de ANDRE elghund/jakthundrasene og jeg ser at folk har ulike behov og jakter/bruker hundene ulikt OG at det derfor finnes "flere veier til Rom", som det heter. Og jeg har mange venner med gråhund, jämt, svarthund, kjenner litt til noen med laika, kareler etc. Synes mangfoldet er flott, jeg! Flotte hunder, alle! Men jeg har også sett så mange gråhunder at jeg ikke ønsker meg det selv. Sånn, nå har jeg blåst ut Over til alvoret: Svensk hvit elghund er ABSOLUTT et godt alternativ hvis man ikke vil følge strømmen og la seg diktere av forutinntatte meninger fra folk som ikke har erfaring med rasen. (Som jente på elgjakt så er jeg ingen diltepetter, heller, det sier seg selv ) Du får en topp jaktkamerat, som holder kontakt med deg, finner elgen som løshund, loser godt, god påhengelighet, men er ikke en jaktidiot som ikke kommer hjem før til kvelds. Hunden skjønner når løpet er kjørt og elgen er over alle hauger, da kommer hunden i retur! Og du kan jakte videre! Er ikke det fantastisk?! Hvis du liker bandhundjakt best, så er den hvite like god til det også! Og ettersøk, ikke minst! Hunden er så samarbeidsvillig, er tro mot fører. Lett å trene, få lydig. Og hvis du, i likhet med jeg, liker å kombinere litt, ene dagen passer det best med løshundjakt, en annen dag tar vi terrenget i band, ja da har du etter min mening det helt perfekt! Men det er klart, det kan være vanskelig å få en god løshund til å holde kjeften lukket, når du har den i band og er virkelig nært elgen... Når du så skal ha denne kompisen i hus resten av året også, så er det rolige skapninger, de er langt fra så løsmunnede som sine gråe frender, de er svært familievennlige og alle disse gode egenskapene vil resten av familien din, dine naboer, venner og støvsugerselgere sette stor pris på! Skulle du ikke sette størst pris på elg, men kanskje like hjort, bjørn eller f.eks. villsvin bedre, så er rasen såpass allsidig at du får flotte jakthunder på annet vilt også. Det blir hva du jager dem inn på. Dette er dagens reklame og er det nå flere som vil vite mer, så har jeg 14 års erfaring med dem som jakt og ettersøkshunder og det er bare å ta kontakt så skal det bli all verdens hjelp å få, både info og evt videreformidling.
  21. Se på www.vitalghund.se som er raseklubben til Svensk hvit elghund
  22. emp

    Røyting

    Hvis røytingen ikke gir seg ville jeg byttet for. Jeg brukte Labb på en av mine elghunder, som fikk elendig pels. Han la også mye lettere på seg. Dyrlegen mente at jeg kunne bytte til hvilket som helst for, selv for fra dagligvarebutikken ville være bedre (selv om det ofte er mer salt i det) enn Labb. Så han sa det ikke for å selge meg noe fra sitt eget kontor. Jeg har prøvd mange ulike fortyper på hunder, men ingen har gitt så mye konstant røyting som Labb. Så for meg er svaret, aldri mer Labb. Det er det også mange jeg kjenner som også har erfart.
  23. La oss snu problemstillingen andre veien. Kan en hund av "verdens snilleste" rase bli aggressiv og bite? (Og her trenger vi ingen debatt om hvilken rase det er, for alle har jo som kjent den snilleste hunden i hele verden... ). Du kan SELVFØLGELIG snuble over ett individ av selv veldig anerkjent rolige, familievennlige raser, som ender opp med å bite barn eller på annen måte ha uønsket adferd. M.a.o. Det er mer individbestemt (genestisk på individnivå) og miljøpåvirkelig. Eiere av tilsynelatende "tøffere" raser må heller jobbe mer bevisst med sosialisering etc.
  24. Min erfaring: Tror ikke for mange tørrloser skader, men heller mangelen på los. Altså, hvis du jakter og det er så lite jaktbart vilt at unghunden faktisk ikke får nok sjanser til å komme i los. Da kan de kanskje "dabbe" litt av (på søk, tempo, distanse). Men det vil ta seg opp igjen når de erfarer mere vilt og flere sjanser. Voksne, innjagede hunder vil uansett jakte, for de har forstått hva det dreier seg om. Det er min erfaring på elg iallefall.
×
×
  • Create New...