Jump to content

Enzo

Members
  • Posts

    34
  • Joined

  • Last visited

Enzo's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Sliter du ikke med at hevearmen tar i kikkerten da? Jeg fikk meg en kjedelig overraskelse i kveld når jeg skulle montere en Meostar 4-12x40 i Leupold sine lave ringer (standard, ikke QR) på min nye Rem Seven da jeg oppdaget at jeg ikke fikk tatt ladegrep. Testet heldigvis dette før jeg skrudde på de øverste halvmånene. Mot løpet var det perfekt klaring på 1-2mm, det samme manglet på hevearmen. Har alltid tilstrebet å få montert kikkerten så lavt som mulig på de andre riflene mine men har aldri opplevd dette før. Det letteste er vel å kjøpe seg nye ringer, men går det å slipe bort litt gods fra hevearmen evt. tilpasse en ny?
  2. De første pølsene havnet på middagsbordet i dag. Og det blir garantert ikke de siste. Laget 1,5kg i første omgang for å prøve og feile. Blandet 50/50 med hjort og tynnribbe, krydret med salt, pepper, tørket traktkantarell og fersk persille. Ville holde det enklest mulig for å bevare mest mulig av viltsmaken. Passelig innhabil selfølgelig men det ble veldig godt. Noe av pølsene trekte vi den siste halvtimen sammen med saltkjøttet og noe ble stekt. Syns begge deler funket bra. Dette var veldig artig og ikke så komplisert som man skulle tro. Anbefales på det sterkeste til de som ikke har debutert enda.
  3. Grattis! Artig når man endelig lykkes! Skitt jakt til alle som skal ute i skogen i helga! Selv har jeg planer om å komme meg ut tidlig i morgen, men det har vært en lang uke...
  4. Berneren vår er en slik type som sluker maten. For å roe ned tempoet litt kan det være lurt å lage en liten hindring i matskålen. Vi bruker en liten keramikkskål med passe tyngde som vi snur opp ned og setter midt i matskåla. Bare et tips. Ellers håper jeg at det ordner seg med valpen din så fort som mulig!
  5. Etter mange fine situasjoner med rådyr på post og loser på over timen i høst var forventningene høye til premierehelga. Lørdag var det et skikkelig ufyselig trøndersk høstvær langs kysten med kuling og regn, og ikke et eneste dyr å se for verken meg eller hunden gjorde saken særlig bedre. Kald og blaut lusket vi tilbake til hytta og fyrte i peisen. På formiddagen på søndag var været bedre så vi går ut med godt mot igjen. Tilfeldigvis hadde en rådyrbukk tilhold rett i nærheten av der jeg slipper bikkja, denne våkner raskt til liv men har ingen planer om å ture pent og pyntelig omkring. Uttaket ble nok noe i bråeste laget for bukken for han tar peiling rett ut av terrenget, over en liten vei og ned i et bebygd område før hunden mister sporet. Her ser jeg på astroen at han begynner å kåle det til, han begynner å utrede tap mellom et par hus og frem og tilbake over veien. Til slutt surrer han seg helt bort og havner i det området hvor vi parkerte bilen før han begynner å gå litt opp og ned langs den veien som vi gikk fra bilen og inn til terrenget. Dette er et område med lite bebyggelse og svært lite trafikk, derfor lar jeg han holde på med et håp om at han roter seg inn i terrenget igjen hvor han kan kan finne baksporet sitt. Jeg vil nødig gå å hente han siden vi bestandig har vært svært nøye på at han skal komme tilbake til det området han ble sluppet, så jeg sitter tolmodig og følger med på GPS`en. Men når han tar retning riksvegen har jeg selvfølgelig ingen valg. Heldigvis krysser han denne uten problemer og jeg plukker han opp senere inne i "sentrum" etter at han har hengt litt som seg hør og bør utenfor kiosken. Dette er første sesongen jeg jakter med Astro, og det blir garantert ikke den siste etter denne episoden. Det hadde blitt litt av en leteaksjon uten GPS`en. Jeg vet at man ikke skal plukke opp hunden mange ganger før det kan bli en vane, men hva har dette å si for en unghund? Jeg liker det svært dårlig at han ikke tok opp baksporet sitt, men det kan jo være andre faktorer som satte han ut av spill i og med at han rotet rundt i et bebygd område. Og han har en tendens til å være svært distre, noe som kanskje andre basseteiere kan skrive under på også? Nok om det, ingen tid til å deppe her. Så vi prøver på nytt i et annet terreng. Etter hvert tar han ut dyr på nytt og kommer etter en liten stund med et geitkje på post. Pga. at det enda er en del vind så var losen utenfor hørehold så jeg var usikker på om kjeet var støkket ut og jeg lar det derfor passere. Men når jeg ser at hunden kommer på sporet så skjønner jeg jo at det var losdyret. Forholdsvis sjelden at han turer rundt med bare kjeet, enten kommer både geit og kje eller aller helst bare geita. Etter et kvarters tid kommer kjeet på post igjen og da kan vi notere årets første fall for Enzo! Her slikker han seg fornøyd rundt kjeften og håper at fadesen med bukken er glemt.
  6. Jeg jakter for det meste rådyr, men pga. at jeg er med på både hjortejakt og elgjakt av og til så valgte jeg å bruke Swift A-Frame som universalkule for et par sesonger siden. Men de rådyrene jeg skjøt med denne ga omtrent ikke skuddtegn i det hele tatt. Jeg valgte derfor å gå over til Noser Partition. Jeg er ikke lenger i tvil om jeg har truffet eller ikke for å si det sånn. Den røsker litt opp ja og ødelegger litt ribbe, men det er ikke så sinnsykt mye kjøtt på ribbene på et rådyr uansett. Så den prisen betaler jeg. Kaliberet er .30-06.
  7. Enzo

    30-30

    Hei Beech, jeg tenkte akkurat som deg for en stund siden. Det er ikke noe å spekulere på, har du satt deg litt inn i våpen og kaliber på forhånd så blir du nesten garantert ikke skuffet. Kjøper du brukt så får du disse relativt billig. De dukker opp på finn.no med ujevne mellomrom. Eldre modeller får du helt ned i et par tusenlapper. Selv endte jeg opp med et nydelig eksemplar i rustfritt som jeg kjøpte av Stalker her på forumet. Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen lengre oppe i tråden her. Vil ikke si at min verken er lett, slarkete eller har et fryktelig avtrekk. Men med totalmål under meteren så er den hendig. Og helt fantastisk morsom og skyte med. Sittende på stubbe med albuene på knærne så ligger den meget godt i hendene mine og jeg skyter mer enn godt nok med den til mitt bruk. Jeg kjøpte den primært til rådyrjakt og da er det begrenset for hvor lange hold jeg skyter på uansett. Når det gjelder kaliberet så må jo dette være nærmest ideelt til rådyr. Mellomtung kule i moderat hastighet bruker å gi godt resultat. Selv må jeg vente til høsten for å få førstehånds kunnskap om det, forhåpentligvis. Og med Hornady sine nye LEVERevolution hadde jeg ikke nølt med å tatt med denne på toppjakt. Evt. som Sauer200STR sier, kun 1stk. helmantel i magasinet. Men da må du lade selv. Eneste ulempen som jeg ser med kaliberet er at det er akkurat for svakt for storviltkravet med de nye kulene. Børsa ville vært et brukbart verktøy i hjorteskogen. Men det er en annen debatt. Du spør litt om kikkertsikte kontra åpent sikte. Hvis du uansett har planer om å bruke den på toppjakt så er vel et kikkertsikte greit å ha uansett. Men i tette rådyrposter så duger nok de åpne siktene. Selv har jeg valgt å løse det slik: Her med en Nikon Monarch 3-9x40 i lave QR ringer Og slik: Her med Aimpoint 9000L i medium QR ringer for de tette skogspostene Jeg hadde Aimpointen fra før, derfor valgte jeg å gjøre det slik. Hvis ikke så hadde jeg sikkert nøyd meg med kikkerten og en fast montasje. Vi får se til høsten hva som blir mest brukt. Håper dette var til hjelp. Mvh. Enzo
  8. Hei Egil, flott å få litt bilder inn i tråden. Så langt har det vært mye prat og lite ull. Dere som har gjerde i strandsonen, hvor langt ned i fjæra må jeg strekke gjerdet? Skjønner at jeg må ta høyde for langfjære altså, men gidder sauen å vasse rundt slik at jeg må ta det et stykke uti sjøen?
  9. Ja her har det kommet mer informasjon siden sist ser jeg, det er bra. Jeg kommer til å kontakte Mattilsynet på tirsdagen for å få vite litt mer om veien videre. Selv om dette er ment som et hobbydyrehold så skal alt selvfølgelig gå riktig for seg. Takk for linken Jibrag, nyttig lesning. Ekstra ly i form av skur eller hus er vel ikke påkrevd for villsau og tamrein. Men er det anbefalt? Terrenget i seg selv er relativt godt skjermende slik jeg ser det. Men hvis de trives bedre med et lite skur å krype inn i under det værste været så skal de få det. Hva er din erfarig halljarn som har/har hatt villsau på Frøya (går jeg utifra) som er en del mer værhardt enn Hitra? (Den beste skjermen for vær og vind for oss på Hitra er jo Frøya ) En annen ting jeg ikke blir helt klok på er dette om man skal la væren gå sammen med søyene hele året eller ikke? Jeg leser at det er litt forskjellig praksis på dette. For å tilstrebe lamming om våren er det vel best å lage en egen innhegning til væren utenom parringstiden? Eller styrer de dette selv? Imøteser erfaringer og synspunkter på dette. Fortsettelse følger.
  10. Hei Steyr og velkommen til forumet. Hva slags lyddemper må du nesten bestemme deg for selv, men jeg kan selvfølgelig hjelpe deg med noen tips. Smak og preferanser er forskjellig og derfor finnes lyddempere i et utall forskjellige varianter. Jeg anbefaler deg å bruke litt tid på følgende linker: http://www.jaktogfriluft.no/display.aspx?menuid=12001 a-tec.no var for tiden under omarbeiding men her finner du mål og vekt. http://www.hausken.no/ http://www.alms.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=list&b_kid=531889 http://www.artemis.as/br_reflex.htm Dette er vel de vanligste lyddemperne i norge p.t. Men det finnes selvfølgelig mange flere produsenter. Du må vurdere hvilke kriterier du vektlegger mest. Er vekt viktigst? Lengde? Material (alu, rustfritt eller stål)? Diameter? Frontmontert eller teleskopisk? (teleskopiske har en del av totallengden bakover på løpet, det blir f.eks trøbbel med åpne sikter.) Når du har funnet ut hva som er viktigst for deg så er jeg sikker på at du finner deg en demper du blir fornøyd med. Hvis ikke er det bare å skru den av å kjøpe en ny Bortsett fra de aller minste så er forskjellen i lyddemping kun av akademisk interesse. Mener jeg. Lykke til med valget! Enz.
  11. Hei MacJoJo, takk for tilbakemeldingen. Det var jo akkurat den informasjonen vi trengte. Da har vi bestemt oss for å skaffe oss 3 stk. nye kjæledyr. To søyer og en vær av typen Gammelnorsk sau, eller villsau om du vil. Arbeidet med å sette opp gjerde starter om to uker når vi skal utover neste gang. I mellomtiden skal vi undersøke hvor vi kan få tak i sauer. Tror ikke det skal bli noe problem da det vistnok er flere som driver med villsau både på Hitra og Frøya. Men om det er noen som vet av sauer i Trøndelagsområdet så rop ut. Takk for alle bidrag! Bilder og fortellinger kommer senere.
  12. Hehe artig Flashman, gleder meg til fortsettelsen jeg også. Kommer det sau på nesset så skal jeg love å holde deg oppdatert med bilder. Det har jo kommet en del gode tips så langt, takk skal dere ha. Sjekka ut norgeibilder.no, ser ut som 42daa var litt optimistisk men det er i hvertfall i nærheten av 40. I følge vilsau.no så regner man 15-20daa pr. søye. Og det holder jo til 2 stk som vi hadde i tankene. Om vegetasjon står det: Nærmere kommer man ikke. hyperlink: Genialt! Jeg skal prøve å sjekke ut litt på egenhånd først, men går det helt i stå så tar jeg kontakt! Jibrag: Jeg er glad du skrev det siste der. Viktig poeng. Finner vi ut at vi skal investere tid og penger i dette så gjør vi det 100%. Akkurat som om det var en ny hund eller katt. Dyrevelferd er elementært for oss. Gården har ikke vært drevet på, tja fåglarna vet hvor mange år og består stort sett av utmark. Så det er dårlig med tilskudd. Omsetning? Nei, som sagt så har vi sett for oss et par søyer som kan gi oss en 2-4 lam hver høst. Som hyperlink sier, perfekt pinnekjøtt! Har smakt det ved et par anledninger og bedre blir det faktisk ikke. Flere tips der ute?
  13. Hei! Fra tid til annen får man noen mer eller mindre gjennomtenkte innfall. Denne gangen har min samboer og jeg funnet ut at vi har lyst til å starte med villsau. Vel, starte og starte fru Blom. Dette er tenkt helt på hobbybasis. Vi er begge glade i dyr og syns det hadde vært artig å kunne ha et par villsau gående som kunne gitt oss noen lam i avkastning hver høst. Situasjonen er at vi har noe eiendom på øya Hitra i Sør-Trøndelag. Blant annet dette området som i utgangspunktet ikke kan brukes til noe som helst: Etter en rask oppmåling på skjemen fra kartet på 1881.no har jeg kommet frem til at arealet er på ca. 42daa. Nå vet jeg ikke hvor nøyaktig målestokken der er, men det er det beste estimatet jeg har foreløpig. Turkartet i 1:50 000 ble litt i minste laget å måle på. Jeg har et større kart som jeg kan kontrollere i mot, men ikke for hånden. Så vi sier ca. 40daa inntil jeg har fått dobbeltsjekket dette. Vi har sett for oss å lage et gjerde der den røde streken går, det er liksom et naturlig skille og da får de med seg en liten eng. Forøvrig består terrenget av lyng, furu, noen bjørkespirer og andre buskevekster. Vi har ikke annen erfaring med husdyrhold enn hest, hund og katt og lurer derfor på følgende: God eller dårlig idè? Mattilsynet ønsker sikkert å vite om dette, hvordan søker man? Hvor får man evt. kjøpt et par søyer? Hvilken tid på året er det best å evt. sette ut sauene? Hva trengs av tilleggsforing? Det er ingen tilgang til drikkevann på nesset så dette må bæres frem, i alle fall om vinteren. Hvor mye vann trenger de? Er arealet stortnok for et par dyr? Kan man ha en vær også, eller bør man leie inn en sjarmør til parringstiden? Hva krever de av stell og tilsyn. Vi bor i Trondheim men er stort sett utover hver helg fra vår til vinter. Utover det mer sporadisk. Men foreldrene mine bor på gården og kan ha et oppsyn til dyrene til daglig. Kan man slakte selv? Vi er begge jegre så vi ser ikke mørkt på det. Eller er det blitt så strengt med slike ting at det må settes bort? Hvor mye jobb er det egentlig? Andre ting vi bør tenke på? Imøteser alle innspill, kommentarer og gode råd! Hilsen Enzo.
  14. Godt fortalt historie. Men kan du ikke si noe om hva som kan ha utløst aggresjonen til den der stripelsede sinnataggen? Kjønn, alder, rang osv. på kamphanene. Hvordan går det med dreveren nå da, har den fått slikket sårene?
  15. Er enig i det du sier generelt sett når det gjelder måneskinnsjakt, men når det gjelder denne spesifikke saken kan jeg ikke se at det kommer frem av artikkelen at det er bedrevet jakt i skumring/måneskinn. Eller er det noe jeg har gått glipp av? Uansett, gratulerer til jegeren. Det skulle bare mangle, skumringsjakt eller ikke.
×
×
  • Create New...