Jump to content

Boblen

Members
  • Posts

    47
  • Joined

  • Last visited

Boblen's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Man kan jakte uten at det har virkning på bestanden selv om det ikke er noe overskudd hvis man ikke tar ut mer enn 15 % i følge NINA http://www.nina.no/Aktuelt/Artikkel/tabid/945/ArticleId/1517/Default.aspx. Personlig har jeg fått mindre tro på at jaktuttaket har så stor virkning enn det jeg hadde tidligere. Her var det et kanonår i fjor med masse fugl og begrenset uttak (mannjaktdøgn + kvoter). Likevel er det nesten ikke ryper i år. De har blitt mat til rovdyra i steden for menneskemat. Det begrenser seg også mye selv. Er det lite fugl blir lite fugl skutt og de fleste jegerne avslutter jakta tidlig. Årskvoter som det er blitt her nå er galskap synes jeg. De som bare jakter en uke eller to får jakte som før. De som legger ned mye tid og penger for å trene og forberede seg til en human jakt får i år bare skyte 6 liryper på hele jaktåret. Å trene på leirduebane og ha hund gir ingen mening lenger. Man skyter kvota på noen få dager uansett. Det er snart ingen fordel å bo her i Nordland for de som er glad i å jakte og fiske. De fleste lakseelver er stengt (mye på grunn av lus fra oppdrettsanlegg) og man får skyte noen få ryper selv om man bor her. Jeg vurderer faktisk å flytte til Oslo og heller dra hit en uke eller to på ferie. Man får fisket og jaktet like mye uansett og med utdannelsen min får jeg en bedre betalt jobb i Oslo enn her.
  2. De fleste jegere ønsker vel eget terreng? Er vel få som helst vil gå der mange andre har gått tidligere. Burde være bedre sjanser for en jeger med hund å få skuddmulighet der støkkjegere har gått tidligere enn motsatt. Sånn sett er det vel støkkjegeren som burde ha ønsket seg eget terreng. Å ønske seg eget terreng er noe annet enn å faktisk skaffe seg det. Her i Nordland er forøvrig det meste av rypeterrenget eid av staten.
  3. Det var 55 000 rypejegere i 2011/12 i følge SSB: http://www.ssb.no/jeja/
  4. Takk for godt svar. Har vært og sjekket og det viser seg at haglen passer, men at det er jeg som monterer haglen feil. Holder på å øve inn riktig montering nå. Tar tid å få bort uvaner man har gjort lenge, men det blir vel bra med nok trening hjemme og på leirduebanen
  5. Før jeg monterer haglen må jeg legge hodet litt på skakke til høyre for at øyet skal komme riktig i forhold til hagleskinnen/kornet og for at jeg skal få god kinnkontakt. Ser at mange andre skyttere også har hodet på skakke. Er dette greit, eller skal hodet egentlig være "loddrett". Har hagla muligens for lite cast off?
  6. Jeg har venstre dominert øye, men skyter fra høyre skulder. Jeg liker ikke å skyte med ett øye lukket. Jeg hadde stor hjelp av EasyHit som enkelt settes på skinnen med medfølgende dobbeltsidig tape (har ikke vært antydning til at den løsner). Til å begynne med så jeg faktisk to siktekorn også med den, men det var på grunn av at jeg ikke hadde riktig kinnkontakt mot kolben. Etter at jeg rettet opp monteringen av haglen fungerte det fint. EasyHit er i prinsippet bare et rør med et fiber optisk korn i enden. Røret er så langt at du ikke ser kornet med venstre øye (med haglen til høyre skulder) på grunn av vinkelen mellom øyet og kornet. Har du fiberoptisk korn kan du jo teste ved å forme tape eller tape fast noe rør-formet med passende diameter på ca fem centimeters lengde inntil kornet slik at det blir et rør fra kornet og bakover slik at kornet skjules for venstreøyet og se om det blir forbedring. Er litt plaget med at det kommer vann i røret på EasyHit'en når jeg er på jakt slik at kornet vises dårlig så jeg må blåse ut vann innimellom, men ellers fungerer det bra.
  7. Har funnet ut at hagla er en sporting utgave (325 SP). Jeg visste ikke det når jeg kjøpte den, for det var ikke oppgitt. Det passer imidlertid veldig bra Skyter endel på leirduebane og jeg holder på med styrketrening, så den ekstra vekta er grei for meg også på jakt. Ikke mange grammene tyngre enn min gamle Star Baikal uansett. Det jeg har funnet ut er at sporting-utgaven min har tykkere skinne (12 mm), justerbar avtrekker og det er et ekstra korn på midten av skinna. Den er også cirka 400 gram tyngre enn jakt utgaven. Det jeg lurer på er hvor den ekstra vekta ligger. Har sjekket på nettet men har ikke funnet svaret. Er det mere vekt i mekanismen, løpene, kolben eller flere steder? Noen som vet??
  8. Laupa fmj er butte kuler så vidt jeg husker. Det blir ikke bra på rypa. Du bør bruke spiss helmantel. Da får du vanligvis et pent blyanthull i rypa.
  9. Bare positive svar. Så bra Da har jeg slått meg til ro med at jeg har gjort et godt kjøp og har hagle for resten av "karrieren" hvis jeg tar godt vare på den. Takk for alle tilbakemeldinger.
  10. Hei kjære forumvenner. Nå har jeg gått til anskaffelse av en ny hagle. Nå skal min trofaste Star Baikal få avløsning Jeg har kjøpt en brukt Browning B325 kaliber 12 med 5 choker som det er skutt noen hundre skudd med og ser ut som ny. Den ser slik ut: Jeg lurer på om noen av dere har noen erfaringer med den / hørt noe om den og om 8000,- var en OK pris for den.
  11. Enig med prince. Jeg bruker mye stål i størrelse us 4 på rypa. Fungerer utmerket. Jeg har stål i nedre løp som har 1/4 choke og vismut i øvre løp som har 3/4 choke. Når det er høye steinblokker og bratte fjellknauser legger jeg vismut i begge løp for å unngå rikosjetter.
  12. Skjøt min lirype nummer 30 i dag. Har hatt 10 dager med jakt, så det blir tre per dag i snitt med 4 ryper på det meste (pga. kvota) og 1 rype på det minste. Jeg ser brukbart med fugl i terrenget, men det blir ikke så mye mer rypejakt på meg i år.
  13. Jeg har også sett flokker. Tipper flokkene har vært på 25-60 fugl. Flere flokker på et mindre område. Da jeg var på jakt i helga kom en flokk tilbake etter en runde. Jeg fikk tatt ei rype som kom nærmere meg enn de andre. Det er blitt mer hvitt på dem allerede. Den jeg skjøt var lirype, men flokken satt på 800 meter og oppførte seg mer som fjellrype. Dette var i Hattfjelldal. Har ikke vært på jakt i det området tidligere og vet ikke om det pleier å være slik der.
  14. Har hatt ei uke rypejakt i Børgefjell. Tok det med ro og gikk ikke ut i terrenget før i 10 tiden på dagen. Kvoten er på 4. Hadde 3 i snitt per dag. Det er jeg fornøyd med. Avsluttet ofte tidlig for å spare hunden (og meg selv ). Skytinga var heller ikke den beste de første dagene. Har jaktet der noen år nå og betrakter dette for å være et normalår.
  15. Som jeger og fisker har jeg på Vega blitt møtt med åpne armer og god organisering motsetning til mange andre steder i og rundt Brønnøy der du kan føle deg som halvkriminell selv om du har retten på din side. At øyfolket og andre snakker negativt om "naboene" er vel standard i Norge (og er stort sett humoristisk ment).
×
×
  • Create New...