Jump to content

Orion

Members
 • Content Count

  119
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

About Orion

 • Birthday 06/15/1958

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Da var både støpeblokk fra Lyman og die-sett fra Lee kommet i posten for en tid tilbake. Noen kuler ble støpt i full fart, og patroner ladet. Patronene ble ladet med 70 grains Wano PP, bak denne Lyman-kulen på 340 grains. Patronen ble ikke helt full, så måtte legge noen shillinger av dynamitt-eske papp mellom krutt og kule. Kulen har gode riller for svartkrutt-fett, og disse ble fylt med hjemmelaget fett, før kulen ble satt med seater-dien. COL = 72,5 m.m. Foreløpig ble det bare ladet opp 5 stk testpatroner. Så, en dag bar det på banen for å teste. Vanlig halv-meter skive ble satt opp på 100 meters hold. Hadde ikke så store håpet om å havne i skiva, men jaggu gjorde jeg det. De 2 første skuddene havnet bra akkurat der jeg siktet, bare noen tommer til venstre. De 3 siste skuddene havnet også litt til venstre, men samlet seg i en fin gruppe på rundt 10 cm. (Glemte å ta bilder og måle gruppen) Dette var overraskende bra. Har gode forhåpninger om å få denne Mauser 1871/84 til å gå bra. Nye patroner er ladet (litt flere denne gang), så da blir det ny testskyting snart.
 2. Har ikke så mye brukserfaringer å komme med enda. Fikk kjøpt børsa for et par uker siden, så har bare så vidt begynt å skaffe ting som trenges for å få den i drift. Hylser fikk jeg 20 stk av, sammen med børsa, til den nette sum av kr. 1000,- Altså kr. 50,- pr. stk. Kaliberet kalles gjerne .43 Mauser, eller den mer tekniske betegnelsen 11.15 x 60 R. Det er en opprinnelig svartkrutt-patron, men har sett på youtube.com at noen lader forsiktig med røyksvakt. Kuledimensjon er .446", som er ganske uvanlig. Lyman har en tang som støper slike kuler, 340 grains, og en slik er bestilt for noen dager siden. Diesett får man fra flere, jeg bestilte et 2-die sett fra Lee, som kanskje begynner å nærme seg Norge snart!? Børsa kjøpte jeg fra selger her til lands. Infanterie Gewehr mod. 71/84, fremstillet i Spandau i 1887. Den er veldig pent holdt, er faktisk som ny å regne. Løpet er speilbankt innvendig, slugget til dim .446" Treverket er dessverre pusset noe ned. Men jeg er meget godt fornøyd med den. Så får vi se når utstyret kommer i posten, hvordan den presterer på banen.
 3. Hei ! Kjøpte meg nettopp en Mauser 1871/84, som jeg snart skal få klar til skyting. Magasinfjæren er ca 82 cm lang og ca 12,5 m.m. i diameter. Trådtykkelse ca 0,7 - 0,8 m.m. Follower er 18,4 m.m. lang, diameter utv er 15,0 m.m. Se vedlagte bilder.
 4. Du bør reklamere, det er helt klart feil hane. Den tilhører en annen børse. Evt selger har en original Springfield-hane, eller kan skaffe det.
 5. Begge mine Trapdoors har hane som ligger plant mot blokken. Bildet viser min mod. 1884. Synes din hane ikke ligner på hanene på hverken 1873 eller 1884. Se bildet. Hanen er avrundet, mens din er kantete. Tror den hører til en annen rifle.
 6. 4895 Syntes PTHammer sitt tips var interessant, og gikk til anskaffelse av Hodgdon H-4895. I bruksanvisningen på sidene til Hodgdon sto det at man kunne ta utgangspunkt i full ladning, og lade med 60 % av dette for reduserte ladninger. Havnet da på ca 32 grns, og begynte der. Kulen jeg brukte er en støpt blykule, Lyman # 457122 på 330 grns.(hulspiss). COL = 64,5 m.m. 32,0 grns ble alt for slapt, og det sotet noe helt for j...., så jeg økte på etter hvert. Her er resultatene: 32,0 grn - 270,0 m/s 37,0 grn - ? (ikke kronografert) 40,0 grn - 360,8 m/s 42,0 grn - 426,7 m/s 45,0 grn - 462,7 m/s De siste 2 ladningene kjentes fine ut, og gav brukbar presisjon på 100 meter, så jeg føler vel at jeg er der. Før jeg fikk dette kruttet prøvde jeg 28,0 grns N-110. Var en frisk ladning. Den ble dessverre ikke kronografert, men kjentes vel unødig frisk ut.
 7. Takker for alle svar. Da har jeg noe å begynne å spekulere på
 8. Takk for den Rolf.... Får se om jeg prøver den eller ser hva annet vi får her. Har prøvd å sende PM til deg 32-40 Win, men ser ikke ut som det virker!? Er i alle fall interessert, så kanskje du kan sende PM til meg? På forhånd takk. MVH Tor
 9. Har fått meg en Winchester 1886 i cal 45-70 Government. (Ikke antikk) Nå er 45-70 ganske så friskt å skyte med fulle ladninger, og børsa har stål kolbekappe, så jeg hadde tenkt å bruke reduserte ladninger. Fant noen cowboy action ladninger i Vihtavuori sin guide, men de var med tyngre kuler (510 grains og N-120 og N-130 krutt). Har bestilt en kuletang fra Lyman, 330 grains hulspiss, som jeg ville prøve. Har også Lee sin 405 grains hulbase-kule. Så er mitt spørsmål: Er det noen her på forumet som har ladedata til slike moro-ladninger for bruk i denne børsa. Skal brukes mest til moro-skyting, men kanskje også til litt rådyrjakt?
 10. Høres greit ut, ja, men... Jeg ville brukt en "Round Flat" kule, men det går sikkert greit med "Round Nose" også. Det viktigste er å IKKE bruke spiss-kuler i rørmagasin! Rekyl kan sette av patronene i magasinet Jeg bruker litt tinn i blyet når jeg støper kuler til patronvåpen. Det gjør kulene litt hardere og det er lettere å støpe fine/gode kuler. Ca 5 % tinn er nok. Fettet du bruker...Er det et fett som er beregnet for svartkrutt? Det bør det være. Vanlig kulefett for moderne våpen vil brenne fast inne i løpet og du får en sabla jobb for å få det reint igjen. Som mas-36 sier, bruk en papp-shilling mellom krutt og kule. I tillegg bruker jeg en shilling av avispapir over tennhullet i bunn av hylsen, samt under kulen. Den som er under kulen skal hindre at papp-shillingen henger seg på kulen og forstyrre kulebanen. Basen på kulen bør også tørkes av etter smøring og før kulen settes i hylsen. Dette også for å hindre at papp-shillingen henger fast på kulen. Som papp-shilling kan du stanse ut melkekartong-shillinger med en hullpipe i 11 - 11,5 mm. Dynamitteske-papp er også fint, men litt tykkere. Når jeg lader mine patroner, fyller jeg opp hylsene med komponentene som brukes, avispapir-shilling øverst. Så tørker jeg av kulebasen og setter kulen i hylsemunningen og smører fett i rillene mens kulen står der (holder patronen i hånden), med en finger. Setter så patronen i pressen og seat'er kulen med seat-die og krymp. Tørker bort overflødig fett. Ferdig patron.
 11. Har selv ladet til en 1873 fra 1881. Bruker dette: Kule: Lee # 429-200 RF (Hjemmestøp) Hette: Remington No 2 1/2 LP Krutt: 30 grains Swiss # 2 (3Fg) svartkrutt Hylse: CBC 44-40 WCF Kulen har 2 smøreriller som ble fylt med hjemmelaget kulefett. Krymp satt i krymperillen. Patronen fungerte utmerket, men dessverre er rifling i mitt løp noe slitt, så presisjon ble ikke all verden. Når det gjelder mantlede kuler og svartkrutt har jeg fått det forklart at slagget fra svartkruttet er så hardt, at de mantlede kulene sliter ut løp/rifling veldig fort. Slagget blir som slipepasta på den harde mantelen/kulen. Om dette gjelder Pyrodex vet jeg ikke, har ingen erfaring med det. I alle fall, sammen med svartkrutt bruker man blykuler ! Lykke til. OBS! Glem ideen om å bruke røyksvakt krutt i disse, det kan få fatale konsekvenser !!!
 12. Takk for tips Kammerherren. Blir sikkert veldig stilig
 13. Da var die-sett mottatt, hylsene freset til rette lengde, vasket og skrubbet, og her før helgen ble det ladet opp noen test-patroner. 10 stk ble ladet med 100 grns Wano PP, og de 2 som ligger ble ladet med 110 grns. Som det vises valgte jeg å sette en svak krymp for å holde kulen i patronen. Metoden som Kammerherren skriver om har jeg brukt mye ved lading av .45-70. Setter bare kulen med fingrene i u-sizet hylse. Fungerer veldig fint i min trapdoor 1873, men betinger at patronene behandles litt forsiktig. Har patronboks hvor patronene står med kulen opp. Dette har jeg ikke fått tak i til .45-120, så derfor valgte jeg å sette en liten krymp. På søndag ble det så en liten tur på banen. Ble skutt liggende på 100 meter, med støtte under løpet på Sharps'en. Første 3-skudds serie var den fineste samlingen, men alt for lavt, da siktet ikke var innskutt. Havnet helt I nedre kant av skiva. Justerte siktet opp, og da kom denne serien: Under lading av disse patronene, skulle jeg prøve å "seate" en kule I en sizet hylse. Resultatet var deformasjon av kulen. Merker etter seate-pluggen og kulen var sammentrykket. Kommer derfor til å fortsette å finger-sette kulene, og så snart jeg finner oppbevaringsbokser til disse, sløyfer jeg krympen også. PS! Kjell Olav: Håper det ikke gjør noe at jeg "bruker" din tråd?
 14. Bildet viser forskjell på .45-120 og .45-70:
 15. Joda, har da fått prøvd noen skudd. Det fulgte med en del ferdig ladet ammo. Skulle etter hva forrige eier opplyste være ladet med "spreng-krutt". De virket, men det var ikke noe særlig futt i dem. Kulene ser ut til å være av rent bly, tror det blir for mykt. Dessuten var ikke hylsene freset til rett lengde, de var forskjellige lengder på, så det var ikke så bra. Men børsa er helt topp. Måtte bare stille inn "sett-trigger" riktig, så var den grei. Siktet er et Pedersoli sikte, tror det heter "Long Range Silhouette Creedmore - USA 431", da det står på esken som fulgte siktet/børsa. Har brukt dagene etter at børsa kom til å skyte bort "gammel-ammoen" og vaske, frese til rette lengde og ellers stelle hylsene, mens jeg venter på die-sett. Har brukt et 45-70 die-sett til å lade opp noen test-skudd med Wano PP. Blir litt vanskelig å få satt og krympet fast kulen uten riktig lengde på dien, men det gikk nå på et vis. Disse skuddene ble det litt mer futt i. Begynte med 90 grns, økte til 100 og sist hadde jeg i 110. Det er absolutt overkommelig å skyte med. Brukte en rekyl-beskyttelse første gang, men droppet det under siste prøveskyting, og det gikk helt greit...Ikke blå-skulder. Kulen jeg bruker er: RCBS # .45-500-BPS. Bly/tinn 98/2 % Løpet har jeg slugget til .457" og tangen slipper kuler på .458" så det skulle være greit. Ser for øvrig at det skrytes av SPG kulefett. Det skulle jeg vist om før jeg bestilte die-settet fra Midway. Får prøve det en gang jeg bestiller noe derfra.
×
×
 • Create New...