Jump to content

Pontus

Members
  • Posts

    15
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Pontus's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • Dedicated Rare
  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter

Recent Badges

0

Reputation

  1. Vurderer å kjøpe meg et nytt kikkertsikte. Er godt fornøyd med mitt Nikon Monarch Gold 2,5-10 x 50, men skulle gjerne hatt mer forstørrelse siden jeg bruker rifla mer og mer til småvilt på litt lenger avstand. Brukes på en 308. Ønsker fortsatt nedre zoom-grense rundt 2 til 3. Øvre grense gjerne 12 og oppover. Så, heller enn å spørre om hva dere generelt anbefaler, så spør jeg annerledes enn i de fleste tråder: Er det noen som kan anbefale noen kikkertsikter i omtrent samme kvalitetsnivå som en Nikon Monarch Gold, men som har høyere forstørrelse? Om jeg må øke fra objektivdiameter 50 og opp til 56 så kan nok det gå greit. Og når jeg mener kvalitetsnivå, så tenker jeg på linser og mekanisk kvalitet. Altså at den tåler røff jakt, ikke har rare treffpunktforandringer (selvfølgelig) når man vrir noen klikk hit og dit.
  2. Lovlig sent på banen her, men rakk det ikke før nå. Vet ikke om jeg har så mye å henvise til ang. hastighetsøkning med demper, men har lest om det i blant annet disse trådene: https://www.kammeret.no/topic/18730-hastighet-308w-v45cm-løpslengde/ https://www.kammeret.no/topic/27233-kan-en-demper-øke-hastigheten/ https://www.kammeret.no/topic/39905-høyere-hastighet-og-mindre-vinn-drift-med-lyd-demper/ Men om det på generell basis utgjør så mye som de 70 prosentene jeg snakket om, det er sikkert veldig usikkert. Høres ut som en fin betraktning, selv om den ut i fra det du skriver, kommer fra et kjedelig og trist erfaringsgrunnlag. Men takk for at du deler. Jeg har lest og lest, og undersøkt en del, og jeg har vel landet på at tanken om å kun klare seg med en veldig god demper montert på en 308 (uansett lengde), IKKE vil være tilstrekkelig for å beskytte ørene. Det blir vel å fortsette med Sordinene i tillegg til en god demper. Samtidig er det for meg et poeng at børse og demper er satt opp slik at det demperen demper meget godt, da dette er et sikkerhetsnett i tilfelle øreklokker/propper ikke sitter godt i skuddøyeblikket. Men uansett, jeg gir meg ikke på å hevde at tester av lyddempere også burde inkludert demping ved skytters ører, gjerne med ulike pipelengder Konklusjon: Jeg er fortsatt i tvil om 46 cm eller 51 cm pipelengde er det jeg bør gå for , og sånn går no dagan... ,
  3. Takk for svar alle sammen, dere får meg jo til å tenke. Ikke dumt tenkt! Men det var det med hendig lengde da... Ja, det er dilemmaet her jeg står i. Børsa vil kun bli brukt med demper, og dermed frister det med et kortere løp. Men 45 cm (eller 46 cm er det tror jeg), er liksom veldig kort. Jeg har lest her på forumet at hastighetstester tilsier at en lyddemper gir økt hastighet tilsvarende 70% av det lyddemperen bygger. Med andre ord, hvis en lyddemper bygger 10 cm, så tilsvarer det i hastighet et løp som er 7 cm lengre enn selve løpslengden. I mitt hode skulle det være slik at et løp på 46 cm påmontert en JD224 som bygger 14 cm, i praksis vil ha en hastighet som tilsvarer 70% av 14 cm + 46 cm som blir ca 10 cm + 46 cm, som igjen tilsvarer et 56 cm langt løp. Og et 56 cm langt løp ui 308 skulle jo kunne gi den hastigheten som er nødvendig i en 308? Som dere sikkert skjønner frister det med 46 cm langt løp. MEN, det er flere ting jeg lurer på, som jeg rører så vidt i det første innlegget mitt: Jeg er veldig opptatt av at så lite som mulig av lyden fra smellet skal nå ørene mine. Jeg bruker vanligvis hørselsvern, men ønsker allikevel at dette ikke skal være det eneste som redder ørene. Jeg ønsker at børsa blir dempet godt. 1000-kroners spørsmålet blir dermed om noen kan klare å forutsi lydforskjellen mellom en 308, 46 cm løp + en hausken JD224 xtrem og en 308, 51 cm løp + en hausken JD224 xtrem. Har lest tester av lyddempere så jeg blir ør i hodet. Jeg klarer virkelig ikke å forstå hvorfor slike tester måler dempet lyd én meter til side for løpet. Det eneste jeg bryr meg om er lyden ved mitt øre ved en viss løpslengde, gjerne ved ulike lengder. Skyter aldri med hodet liggende én meter rett ut fra løpet... Noen som klarer å beregne dette, eller som har målt selv? Setter veldig stor pris på svar.
  4. Hei! Har nå i flere år gått og grublet på å kjøpe meg en lettere allround-rifle med demper, enn den jeg har nå. Har lest mye her på kammeret om både lettvektere, avtrekk, dempere og alt mulig rart: Har i grunn landet på at det blir en eller annen modell av Browning x-bolt i 308, og jeg skal velge en modell på 2,6 eller 2,8 kg, men skulle gjerne hatt noen tilbakemeldinger på valg av løpslengde i kombinasjon med demper. Har liten erfaring med ulike løpslengder. Ser x-boltene kommer i flere lengder, og jeg vurderer 45 (46)cm, og 51 cm. Mine tanker: Fordelen med 51 cm kontra 45 cm løp, er noen m/s høyere hastighet (uten at jeg anser det som viktig), og at munningen inkl. demper kommer lenger unna øret. Lenger løp gir mindre smell(?), og lenger unna øret bidrar til enda mindre smell? Kortere løp frister imidlertid når jeg tross alt driver å går i relativt tett skog. Ser ut til av våpnene med 51 cm har vekt 2,8 kg, de med 45 cm løp ser ut til å ha vekt 2,6 kg Det jeg egentlig lurer på er om de ekstra 5-6 cm vil utgjøre særlig mye hvis jeg kjøper en skikkelig demper? Jeg ser for meg en Hausken JD 224 xtreme. Setter pris på tilbakemeldinger, og foreslå gjerne en annen demper som eventuelt kan settes sammen av moduler for å evt. få så mye demping som mulig...
  5. Skal kjøpe meg ny fuglehund, og denne gangen står valget mellom en breton, irsk setter eller en engelsk setter. For å gjøre denne tråden litt annerledes en lignende "valg av rase tråder", ønsker jeg å stille to spørsmål jeg håper folk vil svare på. Begrunn gjerne. 1) Du som har jaktet med/sett jaktprøver med de tre rasene, hva mener du er den største forskjellen på de tre rasene. Prøv gjerne og tenk rase, ikke individ. 2) La oss si at man velger ut 5 bretoner, 5 irsk settere og 5 engelsk settere fra de 5 "beste/sikreste/mest populære" kullene i de tre rasene. Man bruker ingen eller svært lite tid på trening på tamfugl, dressur, standtrening, søkstrening osv. i valpe- og unghundperioden. Man lar de bare utforske skogen og fjellet slik de finner det naturlig. Så tar man en status når de er 1,5 år, og ser hvilke individer som søker i jaktbar avstand fra fører, finner og står for mest fugl, og som klarer å presentere fugl for skudd. Vil individer fra breton, irsk setter eller engelsk setter toppe lista, eller vil de være jevnt fordelt. Kanskje viktigst, fra hvilken rase finner vi de individene som ikke blir fungerende fuglehunder? Spørsmål nr 2 er kanskje litt lite realistisk. Men svarene på spørsmålet kan nok si mye om de tre rasene. PS: har du bare erfaring fra to av rasene, så tar du det derfra.
  6. Takk for svar! Litt dårlig formulert fra meg, men jeg har brukt elektroniske hørselsvern fra Sordin på nesten all haglejakt de siste 15 årene. Jeg har også vært innom Soundscope støpte øreplugger, og jeg har også prøvd andre type forstøpte (og ikke-forstøpte) propper. For å gjøre en lang historie kort, så lar det seg ikke gjøre å formstøpe propper til ørene mine med godt nok resultat. Misunnelig på de med normale øreganger for det virker som en kanonløsning. Men jeg har blitt vant til å gå med elektroniske øreklokker, så det går greit. Utfordringen nå er at jeg må kjøpe nye, og jeg lurte derfor på om noen har erfaring med både Brecom og Sordin, og om Sordin egentlig demper haglesmellen godt nok med tanke på den tabellen jeg la inn. Hadde Brecom vært mer vanntett hadde jeg prøvd de, siden de ser ut til å dempe faktisk litt bedre.
  7. Hei! Må ha nye hørselsvern etter at mine Sordin tok kvelden etter 10 år. Ser nå på lyddemping grunnet redsel for hørselsskaper. Har sett på brecom sine kontra Sordin pro x. Men de tilbyr litt ulik demping på ulike frekvenser. Jeg bruker demper på rifla i tillegg til hørselsvernene, så for rifleskyting påvirker det ikke så mye. Men til hagla har jeg ikke demper, og er da avhengig av god demping. (Jeg tenker da i jaktsituasjon, på bane bruker jeg propper i tillegg). Slik jeg vurderer det ser det faktisk ut til at brecom demper best ut fra disse tabellene: Hvordan passer dette med tanken om å dempe hagleskudd? Hvilke frekvenser har hagleskudd? Holder en knapp på Sordin egentlig med tanke på vanntetthet og at jeg har silikonputer til disse liggende, men samtidig synes jeg det er viktig å prioritere lyddemping. Noen som kan noe om dette, eller som har erfaringer? Eller andre modeller?
  8. Hei! Har prøvd søkefunksjonen, men finner ikke en tråd ang. dette. Min 220 og DC 30 har fungert utmerket i flere år, men plutselig her en dag ville de ikke koble seg sammen. Det kommer bare opp "?" på 220-en når jeg slår de på. Har prøvd å lete opp DC 30 i menyen, men finner ikke hundeenheten. Noen som kan hjelpe?
  9. Pontus

    Nettojakt.no

    Hei! På nettsidene til nettojakt ser det ut til at disse jaktdressene kommer MED meshfor. Stemmer dette? Virker dressen fint? Jeg vurderer en av dressene fra nettojakt selv, men er i utgangspunktet skeptisk til slike meshfor. Mine erfaringer fra tidligere er at når man drar på skikkelig oppover lia og svetten renner, så blir disse meshforene skikkelig bløte, og de blir vanskelig å tørke over kaffebålet? Har andre noen erfaringer med dette?
  10. Hei! Jeg setter veldig stor pris på tipsene, men min kompetanse omkring elektronikk er nok begrenset. En seriekobling skjønner jeg hva er, men kan noen være vennlig å beskrive hvordan jeg gjør alt dette i detalj. Altså, hva kobler jeg, med hva, og hvordan osv. Beklager brydderiet altså, men jeg trodde at det fantes veldig enkle løsninger for dette. Så for meg masse folk som var mange dager til fjells uten strøm, og som hadde enkle fancy løsninger å batteriutfordringene til hundeenheten på astroen. Pontus
  11. Aha. Har ikke enhetene for hånden nå. Har du en ide hvordan jeg kan løse dette? Hva gjør dere andre når dere er flere dager på jakt uten tilgang til strøm, men bruker peilere flere dager?
  12. Da skjønner jeg hva du mener. Upresis begrepsbruk av meg. Det er selvfølgelig hundehalsbåndet jeg snakker om (DC 30). Peileren er ikke aktuell å lade. DC30´en derimot, den må nok lades. Vil denne kunne lades med denne solcelle-powerbanken? Pontus
  13. Takk for svar, men...hæ..? AA-celler? Nå skjønner jeg ikke. Pontus
  14. Hei! Vet noen om en slik powerbank med solcelle kan lade en Astro 220? http://www.clasohlson.com/no/Powerbank- ... Ah/38-6140 Pontus
  15. Hei! Er ganske ny her på forumet, men har forstått det slik at dette er tråden for Astro-hjelp/problemer? Håper isåfall noen kan hjelpe meg, da jeg drar på jakt om få dager, og ser ut til å ha en kjempeproblem. 12v-laderen (sigaretttenner-hanne) er forsvunnet, og jeg har bare den vanlige laderen igjen (den med stikkontakt). Jeg skal på ei hytte med solcellepanel og skulle gjerne hatt en billader (sigaretttetter) til hundeenheten til astroen. Det ser ut til å være vanskelig å skaffe i Trondheim der jeg bor. Jeg har Garmin Astro 220 DC 30 Nordisk. Jeg kan dessverre omtrent ingen ting om elektronikk, men lurer på om jeg kan bruke en slik omformer som jeg vet de har på biltema. http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-t ... mer-38122/" target="_blank" target="_blank" target="_blank eller en slik en: http://www.clasohlson.com/no/Spenningso ... 0#moreinfo Vil dette fungere? I så fall hvem av dem? Eller kanskje begge? Jeg hadde blitt vanvittig glad hvis noen kan gi meg et svar, eller bidra til at jeg får til dette på en måte Pontus
×
×
  • Create New...