Jump to content

Mausermekk

Members
  • Posts

    35
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

Everything posted by Mausermekk

  1. Hei godt folk... lenge siden sist jeg har frekventert dette forumet.. Jeg har gått å grunnet på nok et prosjekt.. Jeg gjorde for noen år siden en liten tråd på modifisering av en gammel M67 ref link Som jo til min forbauselse vekket større interesse enn forventet... Denne gangen har jeg pusset støvet av ei gammel Sovjetisk banebørse av merke "VOSTOK - ett eller annet"... Dette er arvegods etter min avdøde farfar, og børsa er jo "krutegod" den... Men igjen... veldig tung og solid... og blir av den grunn lite brukt.. Så tanken er litt som det var på M67 ombygginga... Lette litt på kjøttvekta, ny evt modifisert stokk.. med sikte om ei børse som kan brukes til både jakt og blink.... I dag stopper vekta på 5000 og noen gram.. Pipa måler ca 650mm i lengde og diameter på ca 23 mm hele veien.. Dette er også ei enkeltskuddsbørse. Noe som jo er litt tungvint.. Jeg ser for meg noe slik som følgende: - Kappe pipa til 400mm - Dreie ned pipediameter fra 23mm til "tynnere" - Usikker på profiltype.. - Bygge om fra enkeltskudds til en eller annen form for magasinløsning - Modifisere stokk / evt ny stokk for å kutte vekt (dagens stokk veier ca 2kg) Som det vises på bildet ovenfor, har jeg alt montert kikkertbaser... Dette ble gjort relativt ufagmessig for 13 år siden.. Så her blir det nok en liten ryddejobb for å fikse "skadene" jeg gjorde den gang da.. Første betraktning blir jo hvorvidt det er "forsvarlig" å potensielt ødelegge dette "smykket" av russisk håndverk.. Og nei den ligner ikke grisen, men presisjonen kan ingen si noe på.. Hva er konsensus blant medlemmene her?
  2. Takk for det.. Har fortsatt noen forbedringer å gjøre på børsa. Så det er fare for flere poster her etterhvert
  3. Da er børsa prøveskutt, og til min overraskelse gikk børsa trådbeint. Har ikke skutt pipa glovarm for å se om det vil medføre treffpunktforandring (det gjør det antakeligvis) Som jeg har nevnt et sted her tidligere, «slo» pipa seg ganske mye under maskinering. Jeg greide å lure det til underveis, og det har tydeligvis gått greit. Etter innskyting, samler den nå 3 skudd innafor femkroningen på 100 meter. Det er jeg fornøyd med, og skytteren er nok tross alt da den største begrensningen.
  4. Det er bare å kjøre på det vetu! Jeg har jo gjort mye, på mest mulig tungvindt måte.. Mesteparten av det jeg har gjort/laget kunne jo vært kjøpt like rimelig ferdig, For min del Var det litt av morroa å lage litt selv. Det eneste du må huske på med denne stokken, er at pipa på en orginal M67 er tykkere enn løpskanalen i stokken. Om du kjøper stokk direkte fra Boyds, tror jeg man kan spesifisere løpsprofil.
  5. Da er endelig børsa klar for prøveskyting. Bedda skinna og krona pipa i går. I dag fikk jeg freset ut spor for håndtaket på sluttstykket, da dette har en spesiell innsving på m67 og derfor nærmest må felles inn i stokken. Det ble derfor mange runder med rettsliper for å få passformen helt rett. Arvingen måtte selvfølgelig inspisere, og det ble heldigvis godkjent under tvil.
  6. Da er utformingen av skinna ferdig for denne gang. Det ble en liten hybridløsning av weaver og picatinny, en weavertinny Har planer om en sauer 200 «langholdsrigg» etterhvert, og vil da benytte meg av samme løsning der.. Det får bli en annen historie. Nå er i allefall spor freset ut og monteringsskruene er forsenket. Det gjenstår da «bedding» av skinne mot låskasse og kroning av pipe før testskyting. Vil også bedde stokken etterhvert, men vil gjøre meg «ferdig» med det mekaniske først, samt ha litt erfaringer fra før bedding (sammenligningsgrunnlag) Vurderer også anskaffelse av A-tec H2 demper med M14x1 gjenger etter hvert, men jeg venter med gjenging av pipa til jeg har testet ut tilstanden/presisjonen. Det er også mulig at jeg kommer til å flute pipa dersom den funker ok, men er litt ubestemt på dette enda. Det blir vel i grunn en kosmetisk, mer enn funksjonel greie...
  7. Det ble litt fremdrift i går også. Har nå borret og gjenget skinne og låskasse. Når det gjelder å få basen(e) montert på linje, er dette forsåvdt grei skuring takket være låskassejiggen jeg lagde. Jeg har lest at det finnes et standardoppsett på hullavstand for mausermontasjer. Jeg valgte å ikke følge dette oppsettet, da min låskasse nå ikke er «standard» uansett. Jeg har også gjenget låskassa for M4 skruer, det bør bli litt mer solid enn det «vanlige» som jeg har forstått er M3,5 (eller evt 6-48). Ser ingen god grunn til ikke benytte M4. Ved å bruke låskassejiggen, er det enkelt å spenne opp låskassa i fresen og finne senter. Alle montasjehullene blir da automatisk på senter og i linje. Da er det kun avstanden mellom hullene som er viktig å passe på (noe som også er enkelt med digitale akser på fresen). På bakre ring er det gjennomgående hull og gjenger. På fremre er det bakerste hullet gjennomgående, plassert rett foran låseklakken mens det fremre hullet er et blindhull (for å ikke ende opp i kammert). Grunnen til at jeg ikke har fulgt «standard» hullavstand, er at dette ville medført at det bakerste av de fremre hullene ville endt opp i selve låseklakken. Dette har jeg lest meg frem til at ikke er optimalt (selv om det sikkert ikke hadde gjort noe så lenge man ikke borer gjennom akkurat i låseflata). Det gjenstår nå å forsenke hullene på skinna (manglet forsenker av rett størrelse), samt å frese ut «picatinny-sporene». Selve skinna må også beddes mot låskassa, her vurderer jeg å bruke biltema metall epoxy. Usikker på om denne har noen fordeler kontra annen epoxy. Om noen har erfaringer med denne er det bare å dele. Legger som vanlig med noen bilder fra prosessen.
  8. Takk for gode ord Arti med litt positiv og konstruktiv tilbakemelding, Jeg er forsåvidt enig i det visuelle, og det kan godt hende at vi ender opp med løse baser. Det er uansett fort gjort å gjennomføre en amputasjon senere. Det er egentlig bare tull å ha hel skinne slik den er nå.. Nesten så jeg har ombestemt meg mens jeg skriver dette.. hehe.. dere får vente i spenning...
  9. Skinna begynner å ta form, og det er snart klart for montering på låskassa. Litt usikker på om den kommer til å forbli skinne, eller om jeg bare kapper bort den midterste biten og lager løse baser Tanken var at skinna kanskje ville gjøre låskassa mer solid. Men i og med at den er av aluminium, og jeg er nødt til å frese ut såpass mye for tilgang til magasinet. Så blir det lite «kjøtt» igjen, og dermed lite reell styrke.. Tror jeg prøver meg litt fram for å se om det fungerer, og så får vi bare se.
  10. Da ble det sveis. Så får tiden vise om det var lurt eller ei. Fikk også begynt på «picatinny» skinna. Setter den i hermetegn, da dette nok blir en slaks hybrid. Det blir i alle fall ei skinne.
  11. Ja, har sett det.. Men det er jo ikke noe gøy . Desuten syns jeg kassa blir finere når den får tilbake mer av den opprinnelige fasongen... Det meste av det jeg gjør her, er jo egentlig bare tull (med tanke på arbeid, kostnad og verdien på sluttproduktet).. så da må man jo i alle fall ha det gøy.. Å så hjelper det jo at jeg er 3.generasjon som bruker børsa.
  12. Så sant man ikke trenger å bore/gjenge i det sveisepåvirkede området tror jeg ikke det er noen større fare (med vekt på tror). Det vil nok påvirke herdingen på en eller annen måte. Jeg får prøve å se litt nærmere inn på en skrudd løsning. Dersom det blir veien, er planen å lime fast stykket med epoxy i tillegg. Fordelen da, er som du skriver at jeg får sparklet alle overgangene i samme slengen.
  13. Ja, jeg har vært inne på tanken. Evt bare sveise fast skruene i distansestykket, og slipe etterpå. Det blir jo sikkert sterkt nok i massevis. Utfordringen ligger i de to fremste hullene, disse vil komme veldig nære kanten. En annen utfordring er å «treffe» med alle fire hulla. Det er desverre ikke særlig stor presisjon på plasseringen av de eksisterende hulla. Men det lar seg nok gjøre.
  14. Trenger noen råd, dersom det er noen som mot formodning følger med på fremgangen her For det første, noen synspunkter rundt løsningen med distansestykke på bakkant av låskassa? For det andre... noen synspunkter på å sveise (forsiktig) distansestykket fast i kassa? Jeg hadde tenkt å skru denne, men må da bruke 4 st m3,5, og jeg tror ikke det blir veldig pent. Leker med tanken på å tigge distansestykket fast.. ser ikke for meg at dette skal av igjen. Tror heller ikke det vil ha noen negative konsekvenser praktisk sett? Noen som har noen tanker?
  15. Ny dag, nye muligheter. Fikk begynt å se litt mer på kikkertmontasje i dag. Som tidligere nevnt, vurderer jeg en modifisert picatinny variant. I og med at bakre låskassebro er modifisert av KV, er det lite å jobbe med der. Låskassa har nå en slags V-form og 4 stk M3,5mm skruhull. Jeg ser her for meg å lage et distansestykke tilpasset denne v-formen. Distansestykket formes ellers sylindrisk med radie 17,5 og blir dermed identisk med fremre del av låskassa. Tanken er det dermed blir lettere å tilpasse skinna, da den blir lik i begge ender. Jeg dreide til en stålbit på ø35mm, merket av den endelige formen og freste vekk mesteparten av det overflødige. Det gjenstår nå å fintilpasse, samt bore hull som matcher det usymetriske boltmønsteret på låskassa.
  16. Etter noen sene timer i går kveld, har pipa nå inntatt sin endelige form. Profilen følger utfresningen i stokken så godt det lot seg gjøre, og jeg er vel i utgangspunktet fornøyd med resultatet. Det viste seg å være vanskelig å dreie ned så mye av diameteren (har tatt av nesten 5mm), da det var en del spenninger i metallet som kompliserte prosessen. I korte trekk så begynte pipa å bøye seg i flere plan underveis.. dette medførte behov for litt konstruktiv maskineringspraksis.. Det skal bli veldig spennende å se resultatet av dette til slutt.. Jeg stiller meg per nå litt tvilende til om det er mulig å få presisjon ut av pipa som følge av dette. Men dette var jeg jo klar over på forhånd, og det var en sjangs jeg var villig til å ta. I verste fall blir det ny pipe time will show... Syns forøvrig at det ble fint med blank pipe... Så i utgangspunktet for meg svart cerakote, men heller nå mot å finne noe mer grå/metall-ish..
  17. En liten teaser / oppdatering på M67 prosjektet. Har fått dreid ned hovedprofilen, og det gjenstår nå å dreie ned overgangen fra gjengepartiet i låskassa og «tuppen». Jeg kommer til å gjenge munningen til M14x1 (tror jeg) for å kunne montere demper. Må bare finne ut hva jeg vil ha... Fikk også picatinny «blank» fra Brownells i går. Denne skal etterhvert tilpasses låskassa... Slenger ved noen bilder...
  18. Enda litt mer fremgang å melde på mauserprosjektet. Pipa er kortet med nesten 20cm, og er foreløpig på ca 54 cm. Kommer nok til å bli enda litt kortere etter hvert. Har spent opp pipe og låskasse i dreiebenken, stilt inn riktig vinkel på toppsleiden. Støttebrille og klokkeholdern funker utmerket. Ved neste ledige stund begynner pipeprofileringen for fullt.
  19. Vel, da greide jeg å få presset inn noen ettermiddagstimer i verkstedet, og fikk gjort siste rest på prosjekt «støttebrille»... Sett bort fra den falmende malerjobben, synes jeg resultatet ble ok, tatt i betraktning «man tager hvad man haver» prinsippet.. Da er det snart bare å spenne opp pipa i benken å kjøre på....
  20. Denne kjøpte jeg på nett fra jaktogfriluft.no
  21. For å fortsette fra forrige innlegg, så må jeg også modifisere litt på tilbehøret til dreiebenken. Dreiebenken er en gammel, men veldig god solid svensk jernklump på 2,5 tonn. Jeg har tenkt å prøve å unngå å demontere pipa fra låskassa, rett og slett fordi jeg er litt lat (og mangler nødvendig verktøy til dette, men ender sikkert opp med å lage dette etterpå likevel...). Jeg vil derfor spenne opp låskassa i bakkskiva og bruke senterspiss i munningen. Siden jeg skal kappe pipa, må jeg uansett krone munningen på nytt. Å for å greie å krone munningen uten å demontere pipa, må jeg bruke ei støttebrille på ytterste del av pipa. Pipa vil få en sylindrisk diameter på ca 17mm ved munningen, og støttebrilla må derfor kunne justeres til 17mm. Her oppdaget jeg at den minste brilla mi ikke greier å lukke til mindre enn ca 25mm. I tillegg er «fingrene» i brilla godt slitt, og skulle hatt en liten shining. Disse fingrene er laget av støpjern, og fungerer godt på harde materialer som stål. Jeg har lenge fundert på en måte å forbedre dette designet. En vanlig metode er å bruke bronse på tuppene, evt ruller. Jeg tok en liten leterunde i diverse rotekasser og fant begge deler (bronse og ruller). Siden dette blir så smått, ender jeg opp med å modifisere fingrene og sette på bronsetupper. Jeg raidet derfor en gammel havarert hydraulikkmotor jeg hadde liggende, og plukket ut stemplene i denne. Disse er av bronse (en eller annen legering), og er allerede formet slik jeg trenger. Så langt har jeg freset «fingrene» plane på tuppen. Det gjenstår nå å dreie ned lengden på bronsetuppene, samt maskinere hull i tuppen av hver finger. Deretter loddes (evt limes) bronsetuppene på plass....
  22. Det er vel på tide med en aldri så liten oppdatering. Det har vært stusslig med fremdrift på mausermekkprosjektet. Delvis på grunn av sjuk unge, men vel så mye av den grunn at diverse utstyr må på plass før jeg kommer videre. Neste steg er som tidligere nevnt å dreie ny profil på pipa, både for vekta sin del, samt for å slippe å gjøre modifikasjoner på stokken. Med fare for å gjøre dette om til en «verktøymakertråd», tar jeg med stegene jeg må gjøre på veien, som innebærer både modifikasjon av verktøyet jeg har så vel som noe nytt verktøy jeg må lage for å gjøre jobben enklere. Og for min egen del synes jeg dette (prosessen) er vel så viktig/morsom som resultatet. For å dreie riktig utvendig profil på pipa, tar jeg den enkleste veien og vinkler toppsleiden på dreiebenken til korrekt vinkel. Pipa skal ha en konisk reduksjon på ca 1mm per 100mm for å matche stokken. For å sette opp denne vinkelen korrekt, bruker jeg et måleur. Og jeg har lenge tenkt tanken på å lage en måleurholder som holder måleuret nøyaktig på senterlinja, for enklere kunne gjøre disse målingene. Som tenkt så gjort... Siden pipa ikke er sylindrisk, er det viktig å holde målepunktet nøyaktig på senterlinja. Med dette verktøyet blir dette riktig med en gang, og det er raskt å sette opp.
  23. Hei. Noen som har erfaring med mengde cerakote man trenger for å lakke pipe og låskasse? Ser de selges i 120ml fra durano. Hvor mye dekker dette? Har i utgangspunktet 2 rifler å behandle.
  24. Jeg kunne nok ha beholdt og modifisert orginalstokken også. Den er beddet og fungerer feilfritt. Men nå har jeg kjøpt ny og litt mer fancy stokk. Valget falt på en At-one stokk fra Boyds. Litt overasket av hvor kort stokken er, så jeg må muligens sette på et distansestykke for å få den litt lengre. Men ellers ser den da fin ut. Fargevalget heter «pepper». Banepipa mi er for tjukk til å passe stokken, så neste steg blir nå å dreie ned og korte inn pipa. Må også tilpasse stokken litt for å passe omsmidd hevearm, da det ikke er utfresning til dette fra fabrikken. I og med at denne rifla ikke vil bli brukt på storvilt (har også en 30-06), så bryr jeg meg ikke så mye om kulehastighet, og går heller for mindre vekt. Men usikker på akkurat lengde. Vurderer 55cm som en mellomting, tiden vil vise. Tofoten på bilde er kun montert for å gjøre det lettere å arbeide meg stokk og låskasse. Den kommer nok ikke til å bli brukt i jaktsammenheng (vekt).
  25. M67 er ferdig omsmidd fra KV. Tror derfor ikke det blir nødvendig i mitt tilfelle. På en orginal M98 må man vel «smi om», men dette slipper jeg. Hvordan det evt gjøres har jeg ikke fasit på. Jeg hadde nok kappet av den orginale og tigsveiset den på i riktig vinkel.
×
×
  • Create New...