Jump to content

Bivdi

Members
  • Posts

    34
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Bivdi

  1. Vurderte VX-7R, men da den hadde for dårlig batterikassett, kun 2xAA og da kan man kun sende på laveste effekt 0,5W, så gikk jeg for VX 170. Dersom du er garantert å kunne lade de originale batteriene hver dag så er det jo greit, da trenger du ikke AA kassett. Prøvde VC-27, synes øreplugg er ubrukelig på jakt, mye bedre med øremusling. Kjøp mikrofonadapter YAESU CT-91, da kan du bruke øre/mic fra mange andre merker, bl.a Zodiac. Kjøp også en antenneadapter så du kan bruke antenner av andre merker. Lader for sigarettenneruttak kan være kjekt så du kan lade i bilen. Det er like greit å kjøpe flere sett med øremuslinger og antenner, det er ting som etterhvert ødelegges og må skiftes ved feltbruk. Disse ovennevnte tingene koster ikke allverden. Var meget forøyd med 170en, du kan se mine erfaringer lengere oppe i trdaden.
  2. Bivdi

    Knivstål FAQ

    Noen som kjenner til Japansk Seki stål? Jeg har hatt en SOG Tigershark med Seki i 12 år nu, og den er mye brukt, synes stålet er helt fantastisk. Litt vanskelig å sette opp, men når den først er blitt skarp holder den utrolig lenge, jeg har brukt et Lansky sett til dette. Ved vedkløyving har jeg flere ganger opplevd å hugge rett i stein uten at det ble hakk. Jeg klarte å knekke et par millimeter av spissen, men det var min egen feil, skulle bryte opp noe som var frosset fast. Den kostet 1600-1800 kr i 1996. De har nye modeller av Tigershark men de har ikke Seki og er billigere. Finnes det fortsatt kniver med Seki? Finnes det noe tilsvarende stål? Her er litt info om den gamle modellen: http://www.bladeforums.com/forums/showt ... p?t=541707 Min modell er sort og da er den vel "powder coated" (vet ikke hva det heter på norsk).
  3. Noen som vet om det finnes? Kan man evt "modde" andre kolber til å passe?
  4. http://www.tikka.fi under "T3 accessories" vet ikke om Schou Våpen har tatt inn disse, mest sansynlig, men kan ikke finne det på hjemmesiden http://schouvapen.no/wip4/ Sku gjerne hatt meg en sånn selv.
  5. Å si at Tikka har solgt seg til djevelen og å antyde at T3en er et dårlig våpen synes jeg blir helt feil. Har selv en T3 S/S i 222rem, har nettopp kjøpt den, jeg har vel skutt ca.300 skudd med den, så av egne erfaringer kan jeg ikke si så mye, annet enn at den er herlig og presis. Jeg har flere kompiser som har skutt MYE med T3. To av dem har vært på selfangst med disse, hvorav den ene børsa har vært med på to turer, han ene av disse er for øvrig våpenforhandler. Bare på fangst er den ene skutt over 2000 skudd med og den andre over 3000. De hadde den høyeste treffprosenten på ishavet det ene året, 1,27 skudd pr sel, det er sannsynligvis noe av det beste noensinne. De har ikke hatt noe probl med disse, og dette må vel gå inn i kategorien ”ekstrembruk”. Etter over 2500 skudd byttet de pipe, ikke fordi det var nødvendig men fordi rederen dekket det, det var ingen merkbar endring i presisjon. Og på det meste skaut han ene 400 skudd på en dag uten våpenpuss, heller ikke det hadde noen innvirking på ytelsen. Ang den plasthylse saken: Har dere som har byttet el skal bytte ut denne med aluminium/stål snakket med importøren Schou Våpen om dette? Det er, slik jeg har blitt forklart, meningen at den skal være slik nettopp av sikkerhetsmessige årsaker. Den skal gi etter dersom trykket blir for høyt. Altså om du lader for hardt, så holder den kanskje de første skuddene men vil etter hvert bli defekt, nettopp for å hindre at du over lang tid skyter med for hard ladning og kanskje sprenger hele skiten. Den er visstnok også konstruert på en slik måte at den skal gjøre minst mulig skade dersom noe skjer og trykket må ut en vei. Som han ene sa: ”jeg vil heller ha litt plast i øyet enn stål”.
  6. Bivdi

    Trofeelg

    ja jeg synes åsså det kan se ut som et parykkgevir men er ingen spesialist på gevir så skal ikke påstå noe.. Det er jo mulig, trudde ikke elg fikk parykkgevir og at det var mer "hårete" enn dette? Så ikke dyret selv, fikk bildet på mobil. kanskje det er lettere å se utfra dette bildet, har zoomet litt, men bildet er ikke av høy kvalitet.
  7. Noe som kjenner til denne? http://www.sai.dk/sai-carbon-hunter.php Virker meget interessant, og UTROLIG lett Lages i Danmark, importeres av Magne Landrø AS. Er i ferd med å kjøpe meg demper, først og fremst til T3 S/S i 222rem, men også tenkt brukt i M98 i 30-06 og M67 i 308. Også var det prisen da, klarer ikke å finne den noen steder hverken her eller i utlandet, men frykter det værste
  8. Bivdi

    Trofeelg

    Ja, ganske unikt dette. Ble skutt i Ailigas valdet, ved Børselv i Porsanger. Det var faktisk nabovaldet Moksa som tok ut dette dyret, losen varte i 23 timer og gikk over i Ailigasvaldet der den ble felt av ailigasvaldet. Hvor i Sapmi er du fra / jakter du?
  9. Bivdi

    Trofeelg

    Noen som er interessert i et fint trofe? Nabovaldet skaut den etter 23 timers los. Ska vel egentlig ikke kødde med syke dyr, men dette dyret var i bra form, feit og fin og bra kjøttkvalitet, det var kun geviret som var infisert, så dette dyret har ikke lidet Dette må jo være fibropapillomatose (elgvorter), som har utviklet mens oksen hadde bast på hornene(?).
  10. Enig med de andre her. Syns ikke kua virket SÅ ille, men det er kanskje noe annet når man ser den "live". Jeg syns den kalven virka ganske stor, en ku som klarer å få fram så store kalver må jo være verdifull(?). Men det er jo vanskelig å si ut fra en filmsnutt, det kan jo omså være en liten 1 1/2 åring i følge med kua, selv om det likner en kalv.
  11. Er litt sen å poste her, har for det meste vært på fjellet de siste 14 dagene. Anyway, i år ble vi trukket til et lite 2-dyrs vald i min hjemkommune Porsanger. 1 fritt dyr og 1 ungdyr/kalv. Etter det er det flere tilleggsdyr å ta av etter ”først til mølla” prinsippet. Vi er 4 faste på jaktlaget, og i år er det også med en førstegangs jeger et par dager. Jakta er 25 sept – 15 okt, med muligh for forlengelse. Første dagen startet meget bra Det hadde ikke gått 1t før vi oppdaget første dyret, en okse. Da vi har dårlige hunder i år, bestemte vi oss for smygjakt kombinert med postering. Det endte med at førstegangs jegeren skaut 2 skudd på 250m med 9,3x62. Han trudde det var 200m og holdt altfor lavt. Elgen stupte men reiste seg opp, haltet litt, men gikk videre. Treffene var sannsynligvis lavt i muskelen/kjøttet på bogen. Vi startet ettersøk med egne hunder og etter hvert kom viltnemda med sporhund. For en tragisk start Etter å ha fulgt elgen 15 km inn i neste vald ble elgen friskmeldt av viltnemda. Jeg gikk sammen med karen fra viltnemnda på vei tilbake til leiren, da vi kom over en bakkekant oppdaget jeg en okse på vandring ca. 400m unna. Jeg gjorde han oppmerksom på oksen og snek meg 50m lengre ned. Da den var på 257m (målt med Leica Geovid) ropte jeg et brunstbrøl og fikk stoppet den. Da var det selvfølg busker foran. Den gikk videre og samme skjedde igjen, typisk Da den var på vei inn i tett skog så jeg ikke annen utvei enn å lokke den helt opp til meg, og jeg stilte Kahlesen fra 9x til 3x forstørrelse. Den vandret rundt i tettskogen, og svarte på lokkingen min, i ca.10 min før den endelig kom ut av skogen. Der stod den på skrått mot meg på 50m. Med nylig ettersøk, og han fra viltnemda i nakken på meg, skal jeg innrømme at jeg aldri har hatt så høy puls noen gang med elg i kikkerten. Norma Oryx 30-06 gjorde jobben. Elgen knakk flere trær på sin dødsferd gjennom skogen. Den stupte etter ca.150m, en 12 spirs på 300kg slaktevekt. Kula hadde gått inn i forkant av bogen, gjennom begge lungene og ut bak den andre bogen. Kryssing av elva som går midt i valdet. 95% av elva er 2-4m dyp, 4-15m bred og har høye kanter. Manges loser stopper i denne elva, da de fleste hunder ikke vil/kan krysse. Det har også skjedd at hunder har druknet i likn elver da de ikke klarer komme seg opp bratte elvekanter. Her er et utsnitt av elgvaldet. Ikke akkurat storskog, men veldig tett mange plasser. Typisk mange steder i Finnmark. I slikt terreng går mye av tiden med i kikkerten. Og en god kikkert er en nødvendighet. Det går i Opticron, Swarovski og Leica. Lunchtime Elgen ble vommet før det ble mørkt. Vi lot den ligge med skinnet på til dagen etter før vi parterete og hang den på stedet Vi har enda, utrolig nok, ikke klart å ta ungdyret/kalven. Det skyldes delvis at mange ikke har hatt muligh til å stille opp hver dag på jakt, men vi regner med å felle den ganske snart, da er det bare å håpe på fritt dyr el okse som tillegsdyr
  12. Til orientering, fra wikipedia: Jeg trudde faktisk at dem var enda større, men det er vel monstergevirene som får dem til å virke SÅ mye større enn de skandinaviske elgene. Men bevares, de er jo store da
  13. Takker, det var det jeg lurte på. Har diskutert litt med kompiser. Jeg mente at rundvekten av en elg er nesten dobbel så mye som slaktevekten og det er stemmer jo (nesten). Ganske sykt å tenke på at det faktisk vandrer rundt dyr på over 700kg i skogen her i Norge
  14. Noen som vet hva forholdet er for elg/elgokser? Hva er f.eks rundvekten av en elgokse på 200kg?
  15. Bivdi

    Slaktevekt vekt

    Hvorfor trenger du en vekt som går til 100-300kg. Du kan jo bare veie, bog, steik, nakke, sider, steik, etc. og legge sammen? Slik blir det gjort når en får veid elgen, for å fastslå vekten som gir grunnlaget for kjøttprisen, på statsgrunn i Troms og Finnmark. Da ser man forøvrig at 6 x steik ikke alltid stemmer.
  16. Takk for begge tipsene Tenkte meg egentlig at det sannsynligvis går ann å endre på dette. Den er et teknisk vidunder og brukermanuelen er på 86 sider, så jeg har ikke klart å få med meg alt. Dette gjør den enda mere imponerende, da har det for det meste av jakta vært tilstrekkelig med 0,5W. Vil den automatisk gå opp til høyere sendestyrke igjen dersom neste sending ikke er av god kvalitet?
  17. Nå har jeg testet mine to Yaesu VX-170 nesten 2 uker i felt under elgjakta i varierende forhold, inkl. kuldegrader, regn, sludd, haglbyger. Jeg har benyttet begge radioene ca. 50/50 i.l.a jakta. De har fungert bra og virker veldig robuste. Jeg bestilte mine fra USA. De kom med sperring for sending på 137MHz - 174MHz båndet. Jeg fulgte denne oppskriften http://www.cato2000.com/VX170/ Med den enkle modifiseringen, der en kutter av "tracen" og ikke fjerner "resistorene" (vet ikke hva det heter på norsk). Jeg kuttet/skrapte forsiktig med et skalpell og sjekket med en lupe at den var helt kuttet av. Skal si jeg var nærvøs med pølsefingrene mine og tynnerer enn et hårstrå skulle kuttes av. Men det gikk altså veldig bra. Mine radioer måtte resettes manulet. Deretter la jeg inn norske og svenske jaktkanaler samt maritim kanal 16. Dette er veldig enkelt når man kommer inn i det. Har ikke fått testet den på skikkelig på lange avstander, da elgvaldet vårt er lite i år, ca. 8x6 km. Oppdaget raskt at original antenne ikke er tilstrekkelig på disse avstandene når det blir kuppert. Benyttet derfor en Mfj-1717S langpisk. Den fungerte bra, men jeg skal kjøpe en enda lengere skogsantenne. Sendte for det meste på 3W (medium) og aldri på 5w (high). Har for det meste brukt AA batterier, de har vart 2-3 dager, avheng av temperatur og traffikk på nett, det synes jeg er bra. Sammenliknet med Hunter, Lafayette og Icom har vi hatt mest problemer med skurring og uleselighet på Icomen. Liker at mik/øre pluggen er skrudd fast, da vet en at den holdes på plass. Av negative ting kan jeg nevne at jeg har hatt problemer med den ene av radioene som noen ganger automatisk går over til lav sendeeffekt, selv om batteriene er nye. Vet ikke hva dette kan skyldes. Men det er ikke et kjempeprobl så lenge en er klar over det. Ellers er det litt irriterende at det ikke står på displayet om radioen er i medium el lav sendeeffekt. Det står kun "low"uansett om de er i lav el medium, når den er i høy, står det ingenting.
  18. Etter å ha levert to meoptaer til reklamasjon kjøpte jeg Kahles Helia CT 3-9x42 til elgbørsa i 2005. Er meget fornøyd med den. Vi har testet den i felt mot tilsv swarovski og den er hvertfall ikke merkbart dårligere. Kompisen min er våpenfreak, jobber i sportsforretning og har et arsenal av kvalitets- våpen og kikkertsikter. Etter å ha kjøpt sin første Kahles har han ikke kjøpt flere swarovskier. Ikke fordi den er bedre, men fordi Swaren ikke er verdt de ekstra tusenlappene i forhold til Kahles. Det skal dog nevnes at han akkurat leverte inn en splitter ny Kahles Helia CT 3-9x42 han kjøpte til sin Merkel SR Halvauto 9,3x62. Vet ikke hva problemet i kikkerten var, men kulene havnet i hytt og gevær.
  19. Hvordan ser man ut ifra et spor om det er en ku? Ikke veldig lett, men i mange tilfeller er kua mye spissere foran på klauvene enn oksen som er "rund". Her snakker vi selvfølgelig voksne dyr. De som ser forskjell på spora til kvige og piggokse juger! Jeg anser ikke meg selv som særlig erfaren på elgjakt, har kun jaktet fast på jaktlag siden 2005, har skutt 8 dyr, herav 5 okser. Har prøvd å tyde forskjellen, som du nevner, på sporene uten å klare å se tydelig forskjell. De andre tre i laget har jakta 20-30 år hver, de sier det er umulig å si med sikkerhet ut fra sporene. Det har jeg også hørt fra alle andre erfarne jegere, jeg har også lest det samme i "jaktporno" blader. Man kan kanskje få en viss pekepinn som du sier, men å vite sikkert det er vel umulig.
  20. Hvordan ser man ut ifra et spor om det er en ku?
  21. Kjøpte selv Conquest 4,5-14x44 S/S finish til min Tikka T3 S/S, for litt over 4000 NOK i USA. Synes den virker meget bra. Har ikke fått testet den mot andre sikter, men den virker veldig lyssterk i skumring. Ser fram til å teste den mot mine egne og andres: Swarowski, Kahles og Meopta. Kommer tilbake med rapport.
  22. Er det noen som kjenner mulighetene og forholdene for dette?
  23. Bivdi

    Hare(unger)

    Javist, det skulle du gjort. Si fra om du finner noen som har hare lengere nord, hittill har jeg kun funnet på Øst- og Vestlandet, og harene skal til Finnmark. Men jeg kjører omså og henter harer om det er eneste alternativet. Vi kunne evt leid en varebil og hentet sammen. Jeg bor forøvrig i Tromsø.
  24. Bivdi

    Hare(unger)

    Dette er en ganske liten øy. Det er kun observert tre harer der i år og i fjord, og det har gått gradvis nedover de siste 20 årene. Akkurat samme skjedde for 40 år siden, da var bestanden i ferd med å dø ut, og harer ble satt ut, da blomstret bestanden igjen. Det er jo en selvfølge at en liten bestand degenereres av innavl når det ikke tilføres nytt blod, eller har jeg misforstått hele evolusjonen(?) Joda, kanskje jeg skal kjøpe meg en dunker, så jeg kan få tatt de tre siste harene
  25. Noen som har erfaringer med denne? Jeg vurderer denne, spesielt m.t.p på elgjakt og evt gaupe- og jervejakt. Bruker nå en Swarovski SLC 8x30. Elgjakta her oppe er en kombinasjon av smygjakt, lokkejakt og hundejakt (los og driv). Mye av tiden går til å lete etter elgen med kikkerten. Hver eneste jaktdag sitter en der: "er det en rotvelt eller er det en elg?, om man bare hadde litt høyere forstørrelse" 10x er jo perfekt for kikkertsøk, så kan en bare svitsje over til 15x for å studere detaljene. Men den er jo litt tung da
×
×
  • Create New...