Jump to content

Merkelprewar

Members
  • Posts

    17
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Merkelprewar's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • One Year In
  • Week One Done

Recent Badges

0

Reputation

  1. Jeg er på jakt etter et amerikansk krutt lagd av Alliant Powder, Reloder 25. Er det noen som kjenner til importør til Norge eventuelt Sverige eller Danmark og hvor det går an å få tak i? Ladeprosjekt .333 Jeffery Flanged 300 greins Woodleigh til ei gammel Merkel dobbeltrifle jeg har som ble trukket opp i dette kaliber av Børsemakaren. Går brukbart med Rhino krutt, beste samling på 56mm men etter ladedata på nett skal Reloder 25 gi enda bedre samling. (Muligens)
  2. Anson & deeley system kontra blitz systemet. Det er riktig at en drilling med anson & deeley systemet blir kortere enn drillinger av laget blitzsystemet med avtrekkere plassert på avtrekkerplaten i låsekassen. Krieghoffs Trumpf drilling er også en blitzdrilling, men med et godt forsøk på å lage låskassen kortere. Men den viktigste forskjell er at avtrekkerne lar seg lettere stille inn med lavere av trekker vekt av en kyndig børsemaker enn blitz der de oftest kan ha et nokså hardt avtrekk. Drillinger med anson & deeley var gjennomsnittlig 25 % dyrere å produsere enn blitzdrillinger. J.P. Sauer & Sohn lagde bare sidelås drillinger og etterhvert fra 1930 en rimligere drilling basert på blitzsystem modell 30 og 32 en modelbetegnelse som holdt seg helt opp til 90-tallet på suhlerdrillinger. Gebrüder Merkel valgte etter WW I bare å lage drillinger på anson & deeley system, disse forsvant etter WW II med kommunistenes overtagelse av Merkel fabrikken fra 1.juni 1948. Jeg har selv endel av disse med forskjellige kalibre, løpslengder og gravyrkombinasjoner, endog med ejektor på løpene. Og et par av dem med såkalt svensk omsjalter med sikring og velger mellom hagle og rifle på kolbehals. Med kaliber 16 og 8 mm et særdeles velbalansert våpen med 68cm løp på 3,1kg, kanskje det optimale av tysk førkrigs børsemaker kunst. Hendrik Frühauf er en god venn og mestergravør i verdensklasse med arbeider for blant annet Holland & Holland og Sauer Eckernførde som de mest kjent av hans oppdragsgivere. Dessuten med en genuin interesse for suhler børsenmakerkunst og stor historisk kunnskap om dette emne. Der han ofte kjenner den enkelte gravørs arbeid på 70-80 år gamle suhlervåpen og kan si hvilke for lengst avdøde gravør som har gjort arbeidet. Jeg har trukket veksler på hans kunnskaper både som gravør og historiske kunnskaper om suhl, en felles glede og hans bror børsemakermester Marko Frühaufs arbeider på endel våpen jeg har kjøpt. Det har blitt mange turer til den gamle tyske våpensmie de siste 20 år.
  3. Gebrüder Merkel modeller 32 og 30 bygger på J.P. Sauer & Sohn førkrigsmodeller i blitzutgave det vil si avtrekker og hanner er festet på bunnplata i låskassa. Modellnummerene betegner året de kom. Modell 30 var den mest påkostede med en noe enklere utgave modell 32. Etter krigen ble produksjonen før videre under Fortuna Werke der de respektive modeller fikk navn etter faktisk hvilke land de ble eksportert til. J.P. Sauer & Sohn ble delt etter krigen fabrikken og produksjonsutstyret lå igjen i Suhl, mens Sauer familien solgte rettighetene til et Vesttysk konsortium som startet opp produksjon i Eckernförde mellom Flensburg og Kiel. De første årene ble det produsert våpen på begge steder under samme navn, men av to forskjellige selskaper. På slutten av femtitallet tapte Østtyske Sauer retten til å bruke J.P. Sauer & Sohn navnet i en rettsak. Noe de elegant omgikk ved å innføre ordet Vorm. foran J.P. Sauer & Sohn. Vorm. er en forkortning for Vormals som betyr tidligere. I denne sammen heng tidligere J.P. Sauer & Sohn, Suhl. Simson ble drevet som et eget verk av russerne og hadde egne modellnavn på sine drillinger, men var i utgangspunktet like med Sauer modellene. Laget på blitzsystem. Til Sverige ble disse drillingene sendt under Gebrüder Merkelnavnet og etterhvert også på åttitallet hittil Norge. Modell 30 var luksus modellen, normalt med jaktgravyre og med noe bedre stokktre. Modell 32 var den vanlige noe enklere modellen. Stort sett ble de importert med såkalt svenske omsjalter. Det vil si med omsjalter og sikring på kolbehals. Simson & Co navnet ble brukt stort sett brukt på drillinger sendt til Danmark og her hette modellene 90 i enkel utgave og modell 94 i luksus utgave. I Tyskland ble drillingene solgt under alle navn men da nesten konsekvent med sidesikring og med velger mellom hagle og kule der sikring på et haglevåpen normalt sitter. Disse gamle drillingen med svensk omsjaltet fra 50 og 60 tallet er kvalitetsmessig meget bra våpen. I kaliber 16 og forholdsvis lette og smidige. På 80-tallet ble det forsøkt med en lettere drilling med samme grunnprinsipp, blitzlås nå i kaliber 20 under navnet Gebrüder Merkel Lützen i Sverige noen av disse kom også til Norge. De har alle sidesikring. Omkring 1990 kom modell 90 med sikring og omsjalter på kolbehals med i en litt annen utførelse enn tidligere. Modell 95 av i dag har alt samlet i en tangent. Alle disse modellene kunne fås med riflespenning og sidesikring. Endog full oppspenningstangent på lik linje Blaser og Krieghoff av i dag. J.P. Sauer og Sohn hadde også en sidelåsdrilling inn på 60-tallet med modellbetegnelse 25 A. Senere under Gebrüder Merkel navnet ble den betegnet med modellnavn 4000 S.
  4. Er det noen her på forumet som har kjennskap eller tilgang på litteratur angående riflestigning til .333 Jeffery?
  5. Jobber med saken er i øyeblikket begravet i den litteratur jeg kan finne og har om .333 Jeffery
  6. Litt banalt. Hvordan skal jeg få lagt inn bilde her vanlig klipp ut/kopier - sett inn går ikke.
  7. Jeg kjøpte ei gammel Merkel dobbeltrifle sist år med 2 løpssett. Opprinnelig bygd for skyting på løpende viltmål og i dertil "ukurante" kalibere, begge var opprinnelig 6,5x55 Swedish Mauser som det heter. Det ene løpet var nok forholdsvis utskutt og en tidligere eier har trukket opp det eldste løpssettet til 7,5x55 Swiss. I anslagsenerigi og funksjon er kaliberene ganske like og like vanskelig å forandre på ved deres store hylse diameter. Da det ene løpssettet allerede var uorginalt meldte tanken om et større kaliber seg og på den måten ha ei side ved side dobbeltrifle for hjemlig jakt og kanskje gris, eventuelt en afrikatur med en klassisk sideligger, dog noe tung. .375 H&H Flanged var drømmen da de fleste kontinentale kalibere falt ut ved for liten diameter på hylse, men løpene ble for tynne. .300 H&H Magnum Rimless og Flanged ble vurdert, den sist i svakeste laget, men begge patroner var for "tynne" i forhold til 7,5'n. 8x68S hadde gått, men da fikk børsemakeren både frysninger og nervøse rykninger ved en 8x68S i ei dobbeltrifle. Så alt så ut til å bli bare en drøm. 348 Winchester, .318 Westley Richards ble også målt og ville ikke passe. Men så i en patronbok ble en gammel mester funnet og etter søken på internett og graving i litteratur ble en nå i dag nærmest utgått patron sterkt aktuell. .333 Jeffery som også ble lagd i Flanged utgave (krave) noe som hører hjemme på ei dobbeltrifle. Størrelsemessig fysisk sett i forhold til 7,5x55 Swiss passet den godt og som patron ellers med anslagsenergi "knock out value" etter gamle "Pondoro" Taylor ble og er patronen høy aktuell. Faktisk helt opp i nesten .375 H&H Flanged klasse og et gammelt sterkt ry fra Afrika i John F. Burgers bøker som i hans øyne den ideele bøffelpatron. Kynoch leverer ammunisjon 250 og 300 grains Woodleigh kuler, dog til en meget brutal pris så påsikt vil det være et ladeprosjekt der Midway leverer alle komponenter. Er det noen som har erfaringer med kalibereret i rimless eller Flanged utgave?
  8. Ved utviding av 25 våpen går jeg utifra det gjelder samme samleområde.
  9. Som de andre skriver medlemskap i Norsk Våpen Historisk Selskap er første kriterie. Det neste er et nåløye som nå er blitt meget trangt. Militære håndvåpen og maskin-automat våpen er etter det jeg skjønner nå bortimot umulig, hvis ikke i praksis forbudt. Det må søkes på tidsperiode, merke/produsent, kalibere og modeller og søknaden må formuleres på en slik måte at det ikke skapes noe som helst tvil eller mulighet for romslig tolkning underbygget av mest mulig dokumentasjon gamle kataloger og/eller tilsvarende. Dessuten i den nye våpenforskriften kan man ikke lenger skyte med våpene uten å ha innhentet tillatelse av politiet på forhånd. Og skyting skal da foregå på dertil egnet sted. Ved innvilget samlerlisens gis det for opptil 25 våpen. Det kan søkes om 25 våpen til, men da må samleren vist seg som en seriøs person/samler (eller hva det nå står) så kan det gis tillatelse dette. Men som det også står i høring og forskrift at det ikke ønskes at det blir bygd opp rene arsenaler av samlervåpen. Uansett skal søknaden rettes til ditt lokale politikammer og våpenkontor som videre sender den til Politidirektoratet der den oftes kommer tilbake gjerne et par ganger med krav om det ene eller andre som må rettes før den går igjennom. En sunn skepsis er det nok gunstig å ha her. Det har lenge gått rykter om at myndighetene helst vil at samlervåpen skal plomberes og på den måten uskadliggjøres/ødelegges. Så det skulle ikke forundre meg at påsikt kan det komme en slik ny bestemmelse. Med den verdiforingelse mange vil oppleve på sin samling hvis det forlanges. Dessuten hvem vil samle veteranbiler hvis de ikke for lov til å ha motor og ikke for lov til å kjøres med?
  10. Svindler, tja det er varierende moms i de forskjellige EU land, brukte våpen betales det ikke moms på landene i mellom mens vi må betale 25% på all import og danske krona ligger i øyeblikket på 1,3 kr. Den lå lenge på ca 1,07-1,10 i forhold til den norske krona. Så moms og kronekurs tar nok noen solide jafs av differensesummen og høyst sansynlig tar nok Schous seg også betalt det de kan.
  11. Angående stempel og serienummer ser det ut til at en kopling med J.P. Sauer & Sohn nok ikke er tilstede. W K er stemplet til løpsmakeren "Rohrmaker". De fleste kjøpte løpsemner fra en bestemt løpsmaker firma og W K er stemplet til en av de mest vanlige, Wilhem Kelber, Gewehrlauf Fabrik, Suhl. L K kan være børsemakeren og det kan stå for noe annet. Serienummeret er kun fire siffer og testskyting var fra 1935 så det tyder på at enten er serienummeret Vandereys eget eller så er det et mindre børsemakerfirma som har stått for jobben. De fleste firmaer ga sine våpen et serienummer tidlig i produksjonen, enten når låskassa var laget eller når løpsemne og kassa var ferdig smidd og "koplet" i sammen. Kombinasjon av testskyting, serienummer, riflekaliber og sikringssystem bekrefter det allerede testskytingsstemplet viser at våpenet er laget i midten-siste halvdel av trettitallet og jeg vil påstå av et mindre børsemaker firma.
  12. Hei! Jeg var i Hamburg hos Hartmann & Weiss rett før jul. Vi var 2 nordmenn på et lite børseraid i Danmark og Tyskland. Det ble lite kjøp, men mange fine våpen å se. Jeg har tidligere sett et og annet våpen med Vandrey gravert/stemplet på skinna en Gebrüder Merkel 303 hos Våpenbua i Høland og en dobbeltrifle med ekstra hagleløp hos en våpenforretning i Tønsberg 2-3 år tilbake. Noe informasjon har jeg tidligere funnet, at firma var en av Hamburgs største våpenforretninger kjente jeg til. Besøket hos Hartmann & Weiss bekreftet dette og det var ikke mange år siden forretningen ble lagt ned, hvor mange ble opplyst, men det er gått i glemmeboken. F.W. Vandrey & Co var Hamburgs største og fineste våpenforretning og alle de eldste som jobbet hos Hartmann & Weiss hadde sin bakgrunn derifra. Det var mange store våpenforretninger i Tyskland før krigen, hver storby hadde sin. Fra begynnelsen av hadde de nok egen produksjon av våpen, sannsynligvis i hvert fall før WWI. Men etterhvert ble alt laget i Suhl ved eget børsemakerverksted noe Robert Schüler, Køln hadde i Suhl. Ernst Steigleder, Berlin hadde også det og sikkert mange andre som henviste til eget børsemaker verksted i Suhl som i praksis var en egen bedrift. Det er kjent at en av de mange Merkel brødrene, Bernhard Merkel lagde våpen for Barella - Berlin, R. Bessel & Sohn - Sagan. Gebrüder Merkel lagde våpen for Otto Bock-Berlin, Miller Val Greiss - München, Stahl & Berger - Hamburg, Karl Körmes - Leipzig og flere andre. Oskar Merkel & Co lagde våpen for O. Geyger - Berlin, også Miller Val Greiss - München, Stiegele - München. Mange andre våpen som har mindre kjente navn og adresser på skinnen har også stempler fra Suhl og formen på låskasse, serienummer og gravyr tilsier at de ganske sannsynlig er produsert av Merkel eller med emner fra de. Den store smia i Suhl var Rhömerverke der størsteparten av børsemakerfirmaene hentet emner til sine låskasser slik ar man finner stor likhet mellom låskasser fra Ernst Kerner, Emil Kerner, Chr. Funk og flere andre kjente firmaer utover på 20-30 tallet. Sempert & Krieghoff, Gebrüder Merkel, J.P. Sauer & Sohn, Frans Jäger & Co hadde egne smier. Hvor denne Vandrey drilling er produsert er åpenbart, Suhl det sier testskyting stemplene. Men hvem som har lagd den på oppdrag fra Vandrey er verre å svare på. Siden våpenet har Krupp Laufstahl og med den spesielle fangstangsikringen som også er avbildet i kataloger fra J.P. Sauer & Sohn i siste halvdel av 30-tallet kan det være en kobling her. Da vil det sannsynligvis være stempler å finne på løpene med Sauer & Sohn logoen, en oval med S&S inn i.
  13. Merkel eller Krieghoff Trumpf? Jeg har hatt begge deler først en Merkel/Sauer modell 32 kjøpt hos Hauk Sport i Drammen etter brannen for de som husker den. Kaliberet var 12/70 og 6,5x55 uten kikkert med en meget funksjonell velger foran sikringen. Tung var den og dårlig balanse, men meget god presisjon. Men så fikk jeg mulighet å kjøpe en Trumpf Dural i kaliber 12/70 og 7x57R, samt en Zeiss 4x32 i hakemontasje. Våpnet hadde dessuten en forhøyd sikring som de fleste kjenner ligger til venstre for den separate riflespenningen. Sauer/Merkel'n ble solgt og Krieghoff'n ble tatt i mot med åpent sinn og åpne armer. Universalvåpenet, tenkte jeg, reinsjakt, fuggel, hara og litt rådyr det perfekte valg. Vekta uten kikkert var 3,15 kg, 63,5 cm lange løp og fortung mer enn ventet. I den tida var det 5 skudd innenfor ringen som gjaldt til storviltprøva. Rifleløpet var vanlig lodda ikke frittliggende (mange er ikke klar over et frittliggende løp vil øke vekta på våpenet da godset i løpet er tjukkere), to skudd lå rett ved hverandre, det tredje begynnte å klatre, det fjerde lå helt mot sirkelen over og det femte stort sett utenfor. Her måtte en bruke tida til hjelp. Dessuten den gangen var det kun RWS Brenneke Tig i 7x57R som klarte storviltkravet og den var sinna. Børsa var lett, kolben med svinerygg og en begynnende aversjon mot rekyl begynnte å melde seg. Jeg skjøt mye for å vende meg til drillingen både med hagle og rifle, det tålte den ikke. Det ble slark og hengslebolten ble skifta, det hjalp noe. Det datt noen harar og ryper for drillingen var med på reinsjakt noen ganger uten at den fikk prøvd seg der. Til slutt så ble den solgt. Jeg har siden vært heldig og funnet noen førkrigs Merkel drillinger både her hjemme og i Tyskland i kaliber 16 og 20 som tilfredsstiller mine krav om balanse og vekt og i dertil egnede riflekalibere. De har lengde på løp, vekt og balanse som ei gjennomsnittlig side ved side kaliber 12 hagle og for noen av dem med velger og sikring på kolbehals. Nå og da dukker det opp Sauer Suhl drillinger fra 60-tallet oftest i kaliber 16 og 8x57IRS på bruktmarked her hjemme. De har sikring og velger på kolbehals og dessuten en vekt på ca 3,2-3,3 kg og god balanse. Er man så heldig å komme over en slik drilling i pent brukt tilstand og kan leve med kaliber 16 så er det noe av det beste man kan finne av drillinger produsert etter krigen med hensyn til vekt og balanse. De fleste drillinger som er på markedet i Tyskland har såkalt greenersikring plassert på siden, tyskerne foretrekker helst den da den er mest sikker som sikring. Hvis man kan leve med og lære seg å bruke den kan man gjøre gode kjøp i Tyskland av femtitalls J.P. Sauer og Sohn, Krieghoff og Sauer Suhl drillinger. De er lette, ofte høyverdigstål i løp og meget god balanse med løpslengde 65 cm. Av nye drillinger holder jeg en knapp på de siste fra Merkel, spesielt de lagd på kaliber 28 baskyle er nok ikke så glad i de korte løpene. Krieghoff Optima, Blaser går jeg forbi i stillhet de er rett og slett for stygge. Antonio Zoli vil jeg helst ikke nevne det må i så fall være på grunn av prisen. Heym lager drillinger ennå, men noe tunge. Sauer Eckernførde har sluttet å produsere drillinger. Og Ferlach nyproduksjon er for nyrike russere.
  14. Tenker du må abonnere på det ja, har ikke sett det til salgs over disk i Norge.
  15. Hei! Jeg tenker det er Jagen Weltweit du har rasket med deg. Har noen linker til tyske jaktblader og interessante internettadresser; http://www.wildundhund.de/cgi-bin/r30ms ... ebergabe=1 http://www.dwj.de/ http://www.pirsch.de/sro.php?redid=1928 http://www.djz.de/447,2/ http://www.jww.de/445,2/ http://www.gebrauchtwaffenprofi.de/gebr ... &anzahl=25 http://www.vdb-waffen.de/ http://www.jagen-waffen.de/ http://www.egun.de/
×
×
  • Create New...