Jump to content

mauseren

Members
  • Posts

    7
  • Joined

  • Last visited

mauseren's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Aha, takk for tipset. Søkte litt rundt på engelsk og fant følgende bilder. Antar det er dette du sikter til?!
  2. Hei Jeg har ladet min første batch med skudd. Jeg fikk anbefalt en lading med 52 gr og 81 mm total lengde. Jeg kikket i en ladebok, men der stod det lengde 84 mm for denne typen kuler. Jeg valgte allikevel å lade med 81 mm lengde da jeg har brukt skudd med denne ladingen før uten problemer i rifla mi. Mitt spørsmål er om noen kan forklare meg hva som skjer dersom kula sitter for langt inn eller ut? Og hvordan kan jeg se på hylsen om det er tegn på feil trykk. Takk så mye!
  3. Takk for tipsene! Jeg er ikke sikker på hva jeg skal gå for enda. Har en 12/222 på hånda, men er litt usikker. Leser mye forskjellig om dette kaliberet. Det virker som man kan unngå altfor mye kjøttsvinn med 222 om man velger tyngre kuler og lavere hastighet. Det er mange meninger om dette har jeg sett. Noen hater 222 mens andre elsker det... Har også lest at enkelte bruker opp til 9,3 på rådyr uten problem. Da med tunge og trege kuler. Kanskje jeg dermed like godt bare kan benytte elgbørsa i 30.06 til rådyr og toppjakt. Ulempen da er at jeg ikke har rifle jeg kan bruke på f.eks. rype. På en annen side er vel ikke 222 noe å bruke på rypa uansett. Bukkejakta nærmer seg jo også med stormskritt så jeg må få bestemt meg snart!
  4. Hei Jeg er på vei til å kjøpe meg kombi. Et par selgere jeg har snakket med roser 5.6x52R opp i skyene til min bruk som hovedsakelig er toppjakt, rypejakt og noe rådyr. Argumentene er at denne ammunisjonen ikke ødelegger like mye som 222 og 223 f.eks. den har også krage som er en fordel i knekkvåpen. Jeg har nå fått tak i en katalog fra Norma og kikker litt på dataene der. Såvidt jeg ser er det jammen ikke store forskjeller på papiret, men det er kanskje praktiske faktorer dere med erfaring kan forklare!? Det står bla følgende: 222 | oryx 3.6g | 930m/s@0m | 764m/s@100m | 1540j@0m | 1038j@100m 223 | oryx 3.6g | 950m/s@0m | 781m/s@100m | 1607j@0m | 1087j@100m 5.6x52R | oryx 4.6g | 850m/s@0m | 730m/s@100m | 1662j@0m | 1258j@100m 5.6x52R har tyngre kule og noe lavere hastighet, men høyere energi. Såvidt jeg har lært i fysikken er det viltet som tar imot denne energien. Er det ikke da naturlig at høyere energi gir mer skade? Takk for alle inspill!
  5. Hei Takk for info. Ble klokere nå! Blir litt skremt når dere anbefaler meg å holde meg unna hjemmeladingene. Jeg har skutt omtrent 400 skudd av skuddene ble rund blykule sålangt. Det har ikke oppstått noen problemer med de enda. Har samlinger på mindre enn 10 cm i snitt på 25 meteren, så de går greit nok. Problemet er vel heller at jeg ikke veit hvor hardt de er ladet. Skal sammenligne med fabrikklading og se om det er noen merkbar forskjell i rekylen. Den største faren er vel heller at de er for svakt ladet slik at kula kan bli sittende fast i løpet har jeg blitt fortalt, men som sagt er jeg ingen hjemmelader enda... Takk igjen =)
  6. Hei Jeg har nylig fått kjøpt et parti 9 mm som den avdøde faren til en bekjent har ladet for en tid tilbake. Min manglende kunnskap om lading gjør at jeg ønsker å høre om dere kan gi meg noen tips til hva dette er for noe. Partiet består av flere ulike typer skudd. Det er også noen fabrikkladinger såvidt jeg kan se. Jeg har lagt merke til at på enkelte av blykulene er det et kornaktig belegg utenpå. Kan jeg fortsatt benytte disse uten å skade løpet? Hva har de ulike lengdene å si? Hva brukes disse ulike skuddene til? Er det disse skuddene med flat nese som kalles wadcutter? Takk for all info =)
  7. Takk for svar! Bukken var slik at kolben ble satt ned i en holder mens stokken hvilte på en myk skumgummisak. Det kan godt være at avtrekket ble forskjellig fra jeg satt ved bukken til jeg la meg. Skuddene gikk nesten hull i hull når jeg skøyt fra bukken, så jeg antar avtrekket ikke kan ha vært så halv galt. Dermed er det vel mer sannsynlig at jeg kanskje trekker av litt feil når jeg ligger/sitter antar jeg. Greit at jeg har blitt obs på det iallefall!
  8. Hei Jeg har testet litt i sommer med ulike skytestillinger siden jeg alltid har lurt på hvor stor forskjell det gjør med treffpunktet. Jeg har ligget, sittet på stubbe og på stolsekk. Alle disse posisjonene gir meg samlinger som sitter der jeg sikter med 5-10 cm spredning på 100m. Dette må ansees som bra skyting med den tynnløpa "relativt" presise gamle mauseren. Idag var jeg på banen for å skyte inn børsa. Jeg bestemte meg for første gang for å benytte bukk. Jeg har ikke rørt kikkerten siden ifjor og benytter ammunisjon fra samme ladeparti. Jeg reagerte med en gang på at skuddene satt midt i blinken høydemessig og omtrent i 7'er streken til venstre. Ifjor var den skutt inn i senter ca 5 cm over på 100m. Jeg skrudde og skøyt 2 skudd til som satt midt i og 5 cm over slik jeg liker. Flott tenkte jeg og la meg ned for å skyte uten bukken. Det viste seg da at skuddene gikk midt i høydemessig, men nå lå det omtrent i 7'er streken til høyre. Jeg gjør tydeligvis noe annet når jeg skyter uten bukk som gjør at jeg legger skuddene litt ned og til høyre. Noe som bekrefter hvorfor jeg stusset på at jeg måtte skru i bukken i første omgang. Som nevnt har jeg ikke benyttet bukk for å skyte inn før og har aldri hatt noen problem med å treffe om jeg skyter den inn manuelt. Noe de ulike skytestillingene bekrefter. Spørsmålet er selvfølgelig hva denne forskjellen kommer av. Hadde jeg møtt børsa eller noe slik med skulderen vil jeg anta at treffpunktet hadde blitt flyttet til venstre og at samlingene hadde vært betraktelig dårligere. Det er vel også naturlig at jeg ikke må skyte inn børsa i bukken, men heller gjøre dette manuelt. Selv om jeg antar at ideelt sett skal man skyte like bra selv som når børsa er skutt inn i bukken. Det er jo tydeligvis jeg og ikke børsa som gjør denne forandringen. Noen som har noen erfaring med dette? Takk
  9. Hei Jeg arvet en Voere 30.06 rifle med en ombygd Mauser låsekasse av farfar. Det står selvfølgelig ikke noe produskjonsnummer utover at det er Voere/Kufstein som har laget den og at det er 30.06. Dette gjør at jeg ikke finner noe info om rifla. Jeg er heller ingen ekspert på våpen så jeg spør dere. Jeg lurer på om det er noen risiko for at jeg kan ødelegge rifla med hjemmeladede skudd. Det er selvfølgelig forutsatt at ladningen ikke er utover gitte kriterier for kruttmengde osv. Jeg har også lagt merke til at det kommer messingstøv på sluttstykke etter skyting. Kan dette tyde på at kasse eller slutstykke er begynt å bli for slitt? Jeg er 95% sikker på at det ikke er noen problem med en god gammel mauser, men vil bare høre for sikkerhetsskyld. Takk.
×
×
  • Create New...