Jump to content

sleskham

Members
  • Posts

    105
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by sleskham

  1. Ja. Jeg returnerte mitt apparat til Jaktdepotet nå nylig etter å ha korrespondert med dem via e-post. Her er et utdrag av hva jeg skrev til dem i min første e-post: Jeg kjøpte en Kahles Helia RF 10x42 fra dere i september 2019, og displayet og målingene har begynt å svikte. Displayet lyser svakt selv om jeg skrur lysstyrken (brightness level) opp til høyeste nivå (L5), og apparatet klarer ofte ikke å måle avstander lenger. Jeg har forsøkt å sette inn splitternytt batteri flere ganger, og dette hjelper ikke. Apparatet kostet for fire år siden 13.495 kroner hos dere, og det har vært i bruk ca én uke vinterstid og én uke hver høst. Ellers vært oppbevart innendørs i tørre omgivelser i romtemperatur. Med tanke på prisen hadde jeg forventet bedre holdbarhet på dette apparatet. Jeg har googlet problemet, og ser at en som kaller seg Dreyer92 på Kammeret.no meldte om tilsynelatende samme feil i november 2021. Dreyer92 hevder at selgeren, som er ukjent for meg, er kjent med at dette har skjedd før med denne Kahles-modellen. I Dreyer92s tilfelle ble visst apparatet sendt til Østerrike for reparasjon (...). Det er ukjent for meg når Dreyer92 kjøpte apparatet. Til info har jeg vært svært fornøyd med apparatet frem til og med vinteren 2023, for det var sist det fungerte slik det skal. Jeg oppdaget feilen nå når jeg tok apparatet i brukt nå for par dager siden når høstens jakt startet. I postforsendelsen la jeg ved et skriv hvor jeg skrev: Jeg legger til grunn at avstandsmåleren er ment å skulle vare minst fem år jf. reklamasjonsrettighetene, og at jeg dermed kan forvente kostnadsfri reparasjon eller ny vare innen rimelig tid. Dersom reparasjon eller utstedelse av ny, identisk vare ikke er mulig fra deres side, er jeg villig til å motta tilbud fra dere på nyere utgave av samme modell, eller tilbud på avstandsmåler i annet merke som løser samme behov. Så nå er det bare å vente på hva utfallet blir, altså hva Jaktdepotet konkluderer med. Og, som jeg også skriver til Jaktdepotet, jeg har vært meget fornøyd med apparatet frem til det sviktet nå i høst.
  2. sleskham

    Howa klubben!

    Hei, fellow howafolx. I februar 2008 kjøpte jeg en Howa Lightning 1500 cal. 223 i et pakketilbud fra Interarms, og den sjappa finnes jo ikke mer(?). Nå har detaljkunnskapen om min egen gønnert gått i glemmeboka, og jeg finner ikke krystallsvare klar ved googling. Men er det noen som vet hva slags riflestiging(?) (litt usikker på hva det heter) min Howa har? Er det 1:9, 1:12 eller noe annet? Det er godt mulig en kan finne ut av det med rifla i hånda, men den befinner seg et meget langt jessunavn unna her jeg er nå. Emballasjen den fulgte i likeså. Har gått gjennom alt av papirer og kvitteringer fra riflekjøpet, som jeg har skannet og dermed har tilgang til, men akkurat denne informasjonen er ikke oppført noe sted. På forhånd, takker for svar.
  3. Du har rett. Jeg legger opp. (Det skal sies at det er adskillig "more to the story", men ser ingen grunn til å bruke energi til å forklare det i detalj til en idiotisk og fullstendig ukonstruktiv kommentar, som bidrar med null og niks nyttig til denne tråden).
  4. Benytter anledningen til å takke gjengen på henholdsvis Straumsbukta skytebane, og ikke minst; Lyngen Skytterlag, for at innskytingen av kikkertsiktet mitt er berget – og treningsskytingen er unnagjordt – i forkant av den nært forestående kvitrypejakta. Fikk komme til Straumsbukta for å skyte der, og i dag (lørdag) kjørte jeg fra Tromsø til Lyngseidet (tur/retur) og fikk skyte hos Lyngen Skytterlag på Eidebakken skytebane. Begge steder lot de meg, en bortkommen og fremmed finnmarking, få komme å plimpre med småviltrifla mi blant en bønsj elgjegere, som på sin side i siste liten måtte gjennomføre sin ufravikelige oppskyting. Det var til tider trangt om plassen og stor pågang, men hørte ingenting ála "Nei, vi må prioritere egne medlemmer" eller "Nei, vi må prioritere elgjegere fordi de MÅ skyte opp for å få lov å jakte". For en gjestfrihet og service.
  5. Uaktuelt. Har prøvd det før, mange ganger. RIgge meg til i gjørma på liggunderlag, måle ca 100 meter med GPS fra en bjørk hvor man har stiftet fast en pappblink. Det blir spredning og fluer i hytt og pine. Jeg må ha ordentlige forhold til billigskvipet mitt som jeg skal skyte inn.
  6. Dette lurer jeg også på. Jeg MÅ få skutt inn kikkertsiktet mitt, men kan ikke finne noen baner her i tromsøområdet som har åpent nå lenger. Hvor er det folk her i Tromsø egentlig drar for å skyte inn kikkertsiktene sine, eller for å treningsskyte, i eksempelvis nå i slutten av september, eller i oktober/november og utover vinteren?? De siste skytebanene hadde åpent (i forbindelse med oppskyting til elgjakt) den 18. og 19. september. Men jeg er jo ikke storviltjeger. Jeg hadde bare trengt å få skutt inn kikkertsiktet mitt på en 223-rifle på en 100-meters bane, pluss noen treningsskudd. Trenger overhodet ikke noe fancy fasiliteter. Et jorde, sikker bakgrunn og en pappblink (som jeg har med selv) er alt jeg hadde trengt. Anyone?
  7. Javel folkens. Da teller vi nesten fem år etter at jeg skrev dette innlegget, og dersom det fortsatt er interesse for det, kan jeg omsider meddele et svar. Rypeforskerene ved Nina, Hans Chr. Pedersen og Bjørnar Ytrehus, skriver i en e-post til meg:
  8. Ja, jeg må også understreke at vi bruker heller ikke elgfett i elgburgere. Vi bruker reintalg også i elgburgere, og jeg mistenker at en del av grunnen kan være at ei heller elgfett er noe særlig (på lik linje med hjortefett?). Men nå skal det også sies at det er veldig lett å få tak reintalg i mine hjemområder, så dermed har det nå blitt en vane å bruke reintalg også i elgburgere, uten å tenke noe mer over det.
  9. Hjort er ikke min spesialitet, men slik lager jeg 1000 gram ferdigvare reinburgere: 850 gram reinkjøtt uten fett (men er det litt fett på kjøttet, så gjør det ingenting!) 150 gram reintalg, som man enten selv har skåret ut fra reinskrotten, eller som man kjøper på finske dagligvarebutikker. 10 gram salt 5 gram peppermix 5 gram krydder som består av oregan, timian og rosmarin. Jeg husker ikke hvor jeg har dette blandingsforholdet fra, men tror det var Døgnvill-gjengen i Oslo som blogget om dette en gang. Forholdet er 14-15 prosent fett (helst fra samme dyr!) og 85 prosent kjøtt, og 1 prosent salt. De andre tilsetningene er noe jeg har funnet på selv. Reinkjøttet skjærer jeg opp i store terninger, pælmer terningene i en stor bolle sammen med talgen, salt og krydder. Rører litt rundt i bollen for å grovblande alt. Saltet has i før kverningen, fordi det visst nok binder burgerne bedre sammen (mindre sjanse for at burgerne går i oppløsning i panna ved steking). Så kjører jeg alt sammen gjennom kjøttkverna med den groveste hullskiva. Burgerene former jeg i et lokk av en gammel kaffeboks av glatt metall av no slag. Bruker vanlig kjøkkenskjei som jeg væter i kaldt vann for hver burger jeg måkker oppi. Jeg bruker ikke mye press på kjøttet når jeg trøkker det inn i kaffebokslokket. Trykker og knør man for hardt og mye, så blir ikke burgerne møre. For hver burger væter jeg kaffebokslokket med iskaldt vann. Da slipper burgerne mye lettere fra lokket. Lag en liten nedsenkning midt på burgeren ved å trykke med tommelen. Da trekker ikke burgerne seg sammen til en rund kjøttkake under steking. Du bestemmer i grunn selv hvor store burgere du vil lage, både i tykkelse og diameter. Jeg liker litt "hockeypuck"-utforming, for de er enklere å få saftigere, synes jeg. Burgerene blir rundt 180 - 220 gram. NB! Det er viktig at det meste av redskapen, altså kverna, hullskiva, bollen etc. er iskaldt når man går i gang. Jeg bruker å ha all redskapen i fryseboksen i 20-30 minutter før jeg går i gang. De jeg skal steke samme dag, lar jeg stå i romtemperatur en stund før steking. De andre fryses ned, og når de er frosne, så vakumpakker jeg dem. Ingen vits å vakumpakke burgerne før de er blitt frosne, for da blir de bare most inni vakumposen. Ved steking; Samme prosedyre som biff og andre burgere. Brunes, og tas ut av panna for hvile. De skal være rosa og saftig inni. Når du steker, vil du oppdage litt av poenget med oregano etc. i burgerne. Du blir slått av en himmelsk oreganoaroma ved steking. Du får vann i munnen. Om min prosedyre funker på hjort; Aner ikke! Men let me know Svinekjøtt har overhodet ingenting i viltburgere å gjøre! Derimot er det lov å bruke reintalg i elgburgere. Ikke bare lov, jeg anbefaler det, faktisk. Nei, jeg har dessverre ingen god argumentasjon mot svinekjøtt i viltburgere, annen enn god, gammeldags aversjon mot det! ...men baconskiver oppå elg- og reinburgere, sammen med cheddar eller blåmuggost, DET anbefaler jeg! Snadder.
  10. Så... Ingen som har kjøpt og/eller testet denne ennå? https://www.youtube.com/watch?v=bEbwjDq4qNk
  11. Åijj, her var det kommet en del gode tips. Har brukt tipsene til å google litt rundt. Den derre "krylon'en" var vanskelig å finne i Norge. Fant den på eBay, riktig nok. Men... Fant ved hjelp av tipsene her og litt googling denne: http://www.armygear.com/ec-paint-white-400ml.html" target="_blank Kjøper 3 bokser av denne, og griser ned sekken med denne til det ugjenkjennelige Rapport kommer en eller annen gang etter 1. januar Takk for all hjelp!
  12. Kva slags material er denne sekken laga av? Finner ikke noe info om det, dessverre. http://catalog.bergans.no/Ryggsekker/Ja ... 0000326749" target="_blank Sekken er hjemme i Finnmark mens jeg befinner meg i Oslo, så får ikke sjekka om det skulle stå på en merkelapp eller no slikt.
  13. Har en godt brukt Bergans Tuva 50 L, som jeg tenkte å gjøre om til en permanent vinterjaktsekk. Er dritlei av å stå i skauen og knote med kvitkamotrekk. Denne sekken kommer så vidt jeg vet ikke som vinterkamo-modell (jeg har iallfall ikke funnet det). Derfor har jeg bestemt med for å, en gang for alle, farge sekken helt kvit. Så kjøper jeg meg heller bare en ny høstjaktsekk, for ny sekk må jeg ha uansett. Noen som har erfaringer med å farge jakt- og ryggsekker? Er det bare å kjøpe omså en billig hvit billakkspray, og dynke sekken? ...eller vil denne type spray bare smuldre av etter hvert? Billakkspray er vel ment for harde overflater og ikke tekstil? Eller må man gå til anskaffelse av slikt: http://www.oft-shop.no/alle-produkter/5-spraymaling/" target="_blank (...og disse har jeg iallfall ikke erfaring med!). Jeg går for den enkleste og billigste løsningen! Det trenger slett ikke å se så jækla bra ut, bare det funker, og ryggsekken ikke blir ødelagt. Takker på forhånd for svar.
  14. Faenskapet er rusta fast. Klarte ikke å bryte hanen tilbake. Nå la min far og jeg ikke så alt for hard innsats i å fikle med våpenet. Men med litt bannskap, smørning og kjærlighet, så klarer vi vel å få løs hanen (og..øh.. høna??) til slutt. Forstår for så vidt ikke bæra av den derre "sentertent"- og "randtent"-praten Tror vi sier det slik at når (evt. hvis?) jeg klarer å få løs mekanismen fra rusten, så tar jeg nye og mer detaljerte bilder som jeg legger ut. Har satt min far på oppgaven i å se etter den eventuelle K'en med krone. Takk for hjelpa hittil!
  15. Forsøkte å se etter slikt som stempler og innrissinger, men klarte ikke å finne noe. Det er mye mulig slikt dukker opp hvis man orker å pusse litt her og litt der..?! Skal se etter den K'en med eventuell krone, neste gang jeg tar i våpenet. Når du sier "Rolling Block", så forstår jeg det slik at dette er en type våpen, og ikke et merke? (Jf. Rolling Block på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_block" target="_blank" target="_blank )
  16. Dårlig peiling på våpen fra gamle dager her i gården. Er det noen som klarer å identifisere våpenet (til tross for at det bærer preg av tidens tann)? På forhånd, takk for alle innspill
  17. Som 30Ihmsa sier; her er det nok ikke snakk om etterbehandling. Denne rypa ble skutt nest-siste jaktdag. Og jeg husker at jeg småstusset litt over denne flassen mellom bena, allerede da jeg plukket rypa opp fra snøen (men jeg tenkte ikke noe mer over dette, og pakket den bare i viltnettet utenpå sekken). Denne rypa var, i tillegg, mye mindre enn de tre andre rypene som ble skutt i samme område, i løpet av noen dager. Den var som sagt også radmager, noe jeg oppdaget da jeg skulle flå den. I tillegg manglet den fjær rundt halsen. Ufyselig var den.
  18. @Kimjorgen Takk skarru'ha, din datanørd
  19. Da var vinterjakta over for i år. Det ble tre flotte ryper den siste jaktturen... og én rype som ikke var så alt for flott! Denne rypa var atskillig mindre enn de øvrige vi skjøt. Og da jeg skulle flå den, oppdaget jeg at den har noen mystiske "hud"-/skinn-symptomer (som jeg personlig aldri har sett før!) Det ligner på flass, og fjærdrakta satt veldig løst på skrotten. I tillegg var rypa svært mager. Har forsøkt å google dette, uten hell. Hva i all verden er det med denne rypa? Den havner ikke på matfatet, for å si det slik (ei heller for nabobikkja!) http://www.flickr.com/photos/sleskham/8563715202/" target="_blank og http://www.flickr.com/photos/sleskham/8563712796/" target="_blank (Fikk ikke til å embedde bildene her, dessverre)
  20. Men altså.... jeg har hørt at treffpunktet endrer seg en smule etter hver av- og påmontering av demperen. Er dette korrekt? Hvis det er tilfelle, da må man jo skyte inn rifla før hver gang man skal jakte med demper...?!
  21. Det blir fullstendig elendig her i Finnmark! Vil fraråde absolutt hver en eneste rypejeger her på forumet, og i hele landet, til å ikke sløse bort lønna (evt. trygda?) deres på å reise opp hit til oss. Til dere som har bestilt tur og hytter og rød løper, hornmusikk og ordfører til å ta dere i mot; avbestill turen, så slipper dere å bli skuffet. Så omtenksom som jeg er overfor mine rypejaktkolleger sørpå og i andre fylker, så tenkte jeg at jeg må bidra med nyttig info http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.8279446 P.s: Ikke hør på han derre Somby, han er privat forretningsmann. Selvfølgelig kan han ikke innrømme at det blir katastrofeår for rype og rypejakt, for da taper han jo kunder - og dermed inntjening. Nei, hør på SNO, de er bunnsolide kilder hva gjelder kommende katastrofale rypeår her i Finnmark. Ii mihkkiige maid giitit
  22. Unnskyld at æ ødelegger idyllen dokkers her på forumet og i den hær tråden, menneh......... http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/trom ... /1.7477669" target="_blank ...for øvrig skrevet på dialekt i retorisk øyemed
  23. sleskham

    Vakuumpakker

    Hva mener du med auto vs manuelt egentlig? Man må jo manuelt åpne "luka", legge poseenden inn, klappe igjen, og trykke på "seal" for bare å forsegle, eller "vacuum" for å trekke ut lufta OG forsegle. Jeg vet ikke helt om jeg forstår spørsmålet ditt, her altså. Det ser ut som at tykkelsen ikke skal være noe problem. Da er det verre med bredden på posene. Disse kan nok ikke være bredere enn 30 cm, for hvis de er bredere, vil ikke maskina klare å "gape" brett nok over posene. Posene som skal brukes må være slike som tåler å forsegles med varme. Personlig er jeg meget fornøyd med maskina så langt.
  24. sleskham

    Vakuumpakker

    Da var anskaffelsen av Princess Vakuumpakker i boks. Måtte jo selvfølgelig teste'n, selv om det er en julegave. Kjøpte også 2 stk 6-meters ruller som man kan klippe til selv. Test: 2 pakker røykalaks 2 indrefiléer av storfé 1 par adidas tennissokker Konklusjon: Meget imponert over resultatet, foreløpig. For øyeblikket ingenting å utsette på, svært enkel å bruke. Tar liten plass. Men den virkelige testen blir å se om forseglingene og posene holder i fryseren over litt tid. En tidligere vakuumpakker jeg testet, var ubrukelig til fryselagring. Etter en liten stund, så var vakuumet borte og/eller mye ising inne i posene. Rapport følger til sommeren, når vinterfanget røyer har ligget i fryseboksen i par måneder.
×
×
  • Create New...