Jump to content

villmænn

Members
  • Posts

    290
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by villmænn

  1. Hei! Mange år siden jeg var aktiv på forumet her, da livet som kjent har sine perioder med småbarn og andre ting som stjeler tid. Med barn som vokser til, har tiden og interessen for noen nye prosjekter begynt å melde seg. 

     

    Kjapt til spørsmålet:

     

    Hvordan er det å få registrert egentilvirket våpendel som privatperson? Er det mulig, eller må man gå via en børsemaker?

     

    Saken er den at jeg har lyst til å bytte ut rubbel og rake av rifler og salongrifler,for å lande på er systemvåpen som kan gjøre jobben. Har prøvd litt av hvert av systemvåoen opp gjennom, og har falt ned på konklusjonen at det eneste saliggjørende er løpsmontert kikkert til hvert kaliber hvis man i praksis skal kunne veksle mellom piper og gå rett på jakt uten å måtte skyte inn børsa på nytt. Jeg har i mange år brukt min Sako Quad i .22 LR for rimelig trening, samt .17 HMR for relativt stille småviltjakt, utfordringen her er treffpunktforrandring ved løpsbytte som i praksis gjør det litt tungvint når man bytter mellom kaliber. Har de siste årene hatt en Blaser R93 i grøvre kaliber for større vilt, og av de systemvåpem jeg har prøvd er dette det eneste som man trygt kan bytte piper uten å skyte inn på nytt, hvertfall dersom man har egen kikkert for hver pipe. Jeg ser absolutt nytten av et systemvåpen som kan gjøre all jobben, istedenfor å måtte bruke flere våpen, og dette har gjort at jeg ønsker å lage meg pipe og magasinløsning for blaser R8 i kaliber .17 HMR, basert på .22 LR kittet som er å få kjøpt.

     

    Jeg skulle naturligvis ha fått registrert løpet når emnet er kamret og operativt, men kjenner ikke til regelverket her. Er det noen godkjenningsordning/lisens for å lage lage registreringspliktige våpendeler, eller kan jeg søke om og få registrert egentilvirkede deler som privatperson?

  2. Gammelt innlegg, men drister meg frem å foreslå arbeidsplassen min, Thune Produkter Raufoss AS. Vi tilbyr herding av stort og smått i både vakumovner med nitrogenkjøling, for herding av gassherdende metaller som høylegerte stål, inconell, titan, HSS/Vanadis/SS 2722 osv. og gassovner med endotermisk gassatmosfære og oljekjøling for settherding, seigherding og nitrering/nitrokarburering. Vi har minstefakturering, så det kan være fordel å samle opp litt hvis det er snakk om små deler. Send meg en forespørsel på fk(a)thuneprodukter.no, så kan jeg se på det for deg :-)

  3. Vi har 3d printer på jobben, arti leketøy, men det er akkurat det det er. Værtfall den vi har, ikke veeeeldig bra oppløsning, og styrken blir så som så. Brukes stort sett til å printe prototyper for å kunne vise frem no fancy og håndfast til kunder. Har tenkt på å lage stokk selv, men jeg tror nok jeg velger å bruke feresemaskina der uansett. Solidworks, solidcam og 5-akset fresemaskin er gode verktøy å ha tilgang på når man er glad i litt for avanserte private prosjekter!

     

    Potetkanon for overtrykksladning o gassoppmålingssystem i kolba :-P

     

    20121228_002254.jpg

     

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

  4. Edit: svaret var tiltenkt villmænn, som sletta innlegget sitt :/

     

    Var no mess med taptalken så det så ut som en dobbelpost, også var det ikke det alikevell :-P men det jeg skrev var at 3d printing i stål er langt fra uvanlig, jeg har ved flere anledninger ettermaskinert deler som har blitt laget i en såkal 3d sintringsmaskin, og materialkvaliteten er ikke langt fra vanlig verktøystål. Søk på DLMS på youtube så ser man hvordan det foregår. Men det er ikke så lett som at man kan modellere et våpen å trykke print å få ut noe brukbart. Overflata blir grov, litt grøvre en sandblåst, og nøyaktigheten er ikke god nok for trange toleranser. Som andre skriver her, Jeg og ca 5-600 andre bare i industriparken på raufoss har tilgang til utstyr som egner seg mye bedre til å lage våpendeler i. Sånn har det vært i mange tiår og det har aldri vært et problem. Skal man hindre det så må all produksjon legges ned i norge, det er tross alt mye av det samme verktøyet som brukes i våpen produksjon og annen metallproduksjon. Vi lager forøvrig mye våpendeler på jobben fra før av, dvs deler til nammos testkanoner bla.

     

    Og som det også er nevnt så trengs det et ganske høyt kunnskapsnivå for å konstruere og produsere noe hensiktsmessig fungerende. Noe jeg innbiller meg at det er få i alfabetgjeng miljøet som har.

     

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

  5. Du får vertfall litt mer igjen for de tingene du nevner en å se på et lys og et smell, sånn det var vel brukt 500 lapp :D

    Og å like ting du selv ikke liker er ikke greit?

    "Noe så dumt som å bruke masse tid og penger på å lage hull i papp"

  6. Har hatt en beretta teknys siden konfirmasjon, det begynner å bli 10 år siden nå. Den bygger på samme mekanisme, bank i bordet, den har ikke hatt et feilslag. Selv ikke etter 1500-2000 skudd uten puss. Er eneste våpenet som ikke har blitt byttet ut i min garderobe, ikke kommer jeg til å bytte den heller.

  7. Hmm, jeg viste sannelig ikke at grunnstoffet bly er totalforbudt i kongeriket? Kan man egentlig bli nektet å importere "blysøkker uten hull"?

     

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

  8. Detta med kjølevesker kan være kinkige saker. Vi har brukt blaser kjøleveske på den maskina jeg har stått mest i på jobben, og bakterie og soppmesdig så har den egentlig vært veldig bra, men det blir ganske klissete etter den. Vi bytta nå i sommer, førdt til en type fra cimcool, kjørte systemrens og soppdreper og hele pakka først. Gikk 3 dager så var det bare dritten i tanken, i tillegg til at vinduene og alt på maskina ble klissete og jævlig med en gang. Nå har vi kjørt rens på ny og prøvd en annen cimcool type, den ser ut til å fungere betydlig bedre. Skummer litt, men en kork med antiskum en gang i blandt har gjort susen. Jeg husker ikke betegnelsen på de to cimcool veskene vi har brukt, men det kan jeg ordne viss du vil. Virker som det varierer veldig hva slags veske som virker bra til forskjellige bruksområder og materialer. Vi kjører nesten utelukkende verktøystål av ymse slag, lite glødeskall og andre møkkete deler.

     

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

  9. I en perfekt verden burde det være sånn ja, men det er det desverre ikke. Det er en merklig trend dette med gjenging av piper for demper. Istedenfor å forholde seg til toleranser som med alt annet, så blir som regel gjengene tilpasset den enkelte demperen. Siden forskjellige produsenter har forskjellige toleranser på gjengene, tilogmed forskjellig innad fra en produsent, så er drt rett og slett bingo om dempere med samme gjenger går om hverandre på forskjellige løp eller ikke. Derfor er det beste om man har mulighet til å teste i butikken først :-)

     

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

  10. Var en kamerat av meg som akkurat hadde samme problemet, da var det feil sluttstykkehode. Han har skutt mange skudd før han merka det. Var hakket for stort sluttstykkehode som gjorde at det gikk ved noen tilfeller, og ikke ved andre.

     

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

×
×
  • Create New...