Jump to content

Strihår

Members
  • Posts

    17
  • Joined

  • Last visited

Strihår's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Strihår

    Ølbrygging

    Fint å blande ME i babygrøt for å få fart i trege babymager! Fås kjøpt i dagligvarebutikken, tror det står i nærheten av mel og ting til baking, står på glass og ser ut som sirup, ikke spesielt fancy design!
  2. Ha Ha! Har også tilgang på slik programvare, regner vanligvis på frost i jord, men det skulle være fullt mulig å lage en sirkulærsylindrisk modell med noen hundre grader under, romtemperatur utenpå og 100 grader inni. Temperaturen kan ha ulike funksjoner avhengig av tid, og jeg tror også jeg kan få ut resultatet som en liten videofil med fancy farger og greier!
  3. På grunn av ett tilfelle "hjelper ikke mentorer en dritt"? Så lenge det er mennesker innblandet kan og vill det skje feil, det er snakk om å minimere dem, og da mener jeg at opplæring av en erfaren, med de rette holdningene er positivt. Alle skyter på synsing, ingenting er sikkert, bortsett fra etterpåklokskap. Han du reffererer til som skjøt sønnen sin var sikkert "sikker" på at han skjøt mot en elg... Et ledd i å minimere risiko er å tømme kammeret før man forserer terreng hvor det er stor risiko for å falle, sannsynligvis vil du allikevel ikke klare å avfyre et velrettet skudd fra midt i elva eller klatrende i den frosne skrenten uansett, så skuddet har ingenting i kammeret å gjøre. Å skrive som du gjør og akseptere fall og skudd som går av er ikke bra. Men igjen det er basert på den enkeltes vurderinger og "synsing" hva som er vanskelig terreng, det eneste "sikre" er å la våpenet være hjemme.
  4. Jeg har ikke inntrykk av at det er siste generasjon med lave inntak til førstegangstjeneste som er overrepresentert ved hundedrap og jaktulykker som trådstarter spekulerer på. I de tilfellene jeg husker har det vært snakk om menn på 40+. Av egen erfaring har jaktkammerater som har jaktet mye med eldre jegere, gjerne far, bestefar eller onkel en sunn og god våpenkultur. Mens mer eller mindre selvlærte kompisgjenger i tenårene noen ganger kan ha en dårlig kultur. Erfarne jeger er ikke redde for å sette skapet på plass og sier i fra om våpenhåndteringen er dårlig. Om man er 16-17, ung og usikker og ute med kompissen er det ikke mange som tør å korrigere kompissen sin. (gjelder vel alle "nyutdannede" jegere uavhengig av alder) En 16-åring med bestått jegerprøve, som er svært lite praksis og en teoriinnføring på ganske kort tid har lov til å gå på jakt alene eller med hvem han vil. Dette gjelder forøvrig ikke bare tenåringer men også voksne folk som bestemmer seg for å endre livsstil og ta jegerprøven i voksen alder. Alle hadde nok hatt godt av å ha en skikkelig mentor med lang erfaring og som sier det som det er. Store eller små kull i forsvaret tror jeg ikke har mye å si i forhold til tema.
  5. Ja mine innlegg i denne tråden kan gjerne flyttes over i en rypeforvaltningstråd. Så skal denne tråden får leve videre med forhåpentligvis gode opplevelser i høstfjellet og MASSE bilder!
  6. Ja, jo, enig i at de levende rypene er bra for bestanden! Jeg klarte bare ikke å sitte å lese om alle hundeforbud-forslagene uten å kommentere det lenger. Jeg mener folk skal få jakte som de vil innenfor lover og regler. Men min erfaring etter å ha skaffet hund er at jeg etterlater langt færre påskutte vilt i fjellet enn som støkkjeger, for min egne del er det en vinn-vinn situasjon, fler fugl i frysa og fler levende fugl igjen i fjellet. Egentlig skjønner jeg ikke hvorfor man bestandig skal uglese de som jakter annerledes enn seg selv. Ønsker alle skitt jakt, så får grunneiere og myndigheter ha bein i nesa og på faglig grunnlag sørge for en fornuftig forvaltning.
  7. Ut fra hva jeg leser om støkkjegere som skadeskyter uten å finne igjen rypa. (Og egen erfaring før jeg fikk hund) vil jeg si at en støkkjeger antagelig dreper flere ryper enn bag-limit. Kanskje burde støkkjegere heller ha begrensing på antall patroner per dag, heller enn bag-limit, evt halve bag-limiten av hva en hundejeger har Det er tross alt antall drepte fugl som teller for bestanden, ikke antall fugl i frysa.
  8. I fjor vinter gikk jeg meg på et rypekull på ca 6 fugler i nøyaktig samme område. Jeg kom fra Liaåsen i skiløypa ned på myrene sør for Lomtjønna, da de fløy opp fra nermeste vegetasjon til venstre, det blir like sørøst for lomtjønna som du beskriver. De satt i et område som er hugd ned, på netthinna mener jeg sporene gikk rundt elgspiste rognbusker. I styggedalen traff jeg en kar som kommenterte hunden og lurte på om hun var flink til å finne fugl, da jeg fortalte om rypene vi nettop hadde funnet, sa han at det hendte de var nettop der.
  9. Wingmaster HD foreksempel, høyere densitet enn bly og høy hastighet. Dette skulle i mine øyne gi bedre effekt enn bly, spesielt når en ser hvor trangt den skyter. Ulempen er høyt trykk i våpnet og at materialet er hardere enn stål - rikosjetter. For min del har jeg brukt denne etter gåsa, hvor rikosjetter ikke er noe problem og i ei pumpehagle som tåler harde ladninger. Enester "problemet" er da at skuddet koster 36 kr, men det er musepiss i havet i forhold til hva jeg ellers bruker penger på. Etter rype på fjellet med hund er det uaktuelt med rikosjerende materialer, men jeg har faktisk gode erfaringer med billige vismutpatroner her. Konklusjone er at til min jakt klarer jeg meg godt uten bly, man må bare velge haglmateriale med omhu. At bly var rimeligere og har bedre allroundegenskaper er jeg ikke uenig i. At vi kan skyte alle slags andre materialer enn bly, hvor enkelte er miljøgifter, forstår jeg ikke. Ei heller har jeg hørt om skader av bly i fast form med unntak av våtmarksområder.
  10. Vurderer å prøve meg på kortnebben i N-Trøndelag i helga, enten lørdag eller søndag avhengig av hvilken dag jeg skal gå jaktprøve i Meråker. Har ikke prøvd meg på dette før, så dersom noen vil ha en skytter til over bulvanflokken sin, eller det er noen som meg som vurderer å prøve dette, send meg en PM så kanskje vi får tilen gåsetur til helga.
  11. Det hørtes interessant ut, jeg tar gjerne en kopi av den rapporten dersom den er tilgjengelig!
  12. Jeg er heldigvis ikke så lettskremt, så jeg kastet marken og spiste rypa uten problemer. Man trenger jo ikke nødvendigvis å fortelle middagsselskapet om dette, hvis ikke man vil ha kjøttet selv, da. Rypa var en kylling og hadde mørnet i nesten fem dager, og var meget mør og fin. Skulle vært artig å vist hva slags parasitter dette eventuelt er, hvordan de smitter og hvordan dødligheten til en infisert rype er. Er det sansynlig at mange ryper i området dør i vinter pga underernæring osv osv?
  13. Jutul: Du tenker på maggot, du? Jeg tror ikke det er det som er tilfellet her. Maggoten ser annerledes ut, den er kort og tjukk og ligger rundt sår og andre åpninger. Fuglen var meget fint skutt, det fineste slaktet jeg har sett, kanskje den lo seg ihjel av dårlig skyting... Her tror jeg nok det er snakk om en parasitt som lever i fuglens buk mens fuglen lever. Fuglen var fire-fem dager gammel og marken var død, den hadde ikke vært i frysern, så fluelarvene skulle nok vært i god form!
  14. Kom glad og fornøyd hjem fra første rypejakt med egen hund i går, vi har lært mye begge to! Til middag skulle vi ha fersk rype. I buken rundt tarmene var det mange (minst 10) små lyse mark, de kunne vel være 30-40 mm lange og ca 2 mm tjukke. Har noen opplevd noe lignenede? Jeg har sett lignende i fisk men ikke i rype. Jeg tenkte ikke noe mer på det i går, men begynte å spekulere i dag, har snakket med fler som ikke har hørt om lignende, så da spør jeg dere. Hvis noen er interessert kan jeg ta den ufine jobben og ta bilde i søppelbøtta i ettermiddag.
  15. Takk for respons! Jeg sikret meg noen cordura potesokker i trasseen til Femundsløpet i vår på beverjakta, skal bruke disse utendørs nå. Kuttet er i bakpoten, hva var poenget med sokk på begge bakpotene? Jeg mener å ha hørt at danskene har et svar på "lommelegen.no" bare at det er for dyr. Som hundeeier med 1 års erfaring dukker det stadig opp ting man lurer på, har noen av dere hørt om siden jeg tenker på eller tilsvarende?
×
×
  • Create New...