Jump to content

Bisley

Members
  • Posts

    93
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

Everything posted by Bisley

  1. 310 er tingen hvis man ikke skal ha veldig harde ladninger. Brukte i mange år 320 til ladninger rundt 170 i faktor, men fikk mye jevnere hastighet og mindre uforbrent krutt da jeg byttet til 310
  2. Brukte .45 gap i dynamiskrevolveren, en S&W m625, i noen år. Fine å lade om siden de er litt kortere enn .45 acp. I fullmoon clips i revolver finner man heldigvis hylsene igjen. Den første batchen på 500 Starline hylser gikk 50 omladinger før de første begynte å sprekke, på de neste batchene sprakk de første hylsene etter noenog40 omladninger. Gode hylser, med andre ord. (230 grs kuler ladet til ca175 i faktor m N320krutt)
  3. Noen som har sammenlignet zeiss/swaro/leica i 8 eller 10x20/25? Vekt, optikk og kvalitetsfølelse?
  4. En kamerat har en Chapuis i .30-06 der det er frest spor for kragen slik at han kan bruke 7x65R-hylser, men funksjonen er ikke helt 100% med disse. Det virker som utdrageren henger i hylsene og av og til hindrer mating siden det ikke er utdragerspor i R-hylsene. Ikke noe problem med å dra ut hylsene, bare matingen så vidt jeg husker. Går sikkert an å frese utdragerspor i R-hylsene, men... Fungerer 100% med .30-06.
  5. Har ladet mye med federal magnum sp hetter i både .45 acp og 9mm i revolver. De er blant de mykeste jeg har prøvd, men litt hardere enn vanlige federal små hetter. Omtrent som Winchester. Har ikke utstyr for trykkmåling, men hastigheten har i mine revolvere alltid vært tilnærmet lik med vanlige og magnumhettene, så magnumhettene er nok safe så lenge man ikke ligger helt på maksladninger.
  6. Har du sjekket under stjerna at det ikke ligger et kruttkorn eller annen drit der? Ellers har jeg opplevd på 1911 at tennstempelet, som Graakall sier, kan henge. Ikke pga drit, men pga en skarp kant i tennstempelkanalen som bygde opp en grad i tennstempelet.
  7. Bisley

    Reim til jaktrifle

    Hvis du vil bruke reima til støtte i tiilegg til å bære rifla kan jeg virkelig anbefale en ching sling. Dette er en trepunkts reim som for meg gir støtte og stabiliserer børsa bedre enn moe annet jeg har prøvd, spesielt i andre stillinger enn liggende. Har bestilt mine fra Andy's leather i USA, men ser ut til at de kan bestilles fra Brownells også https://www.andysleather.com/products/ching-sling Ulempen er at det må monteres et ekstra remfeste foran magasinet, men selv jeg fikk til å montere et flush-feste selv
  8. Takk til Aasbø som la ut linken til customKragen. Den kommer til å bli mye brukt. Har forøvrig hatt både plast/rustfri børse og "moderne" våpen som f.eks Blaser. Er ferdig med det. Husker ikke hvem som opprinnelig sa det, men "life is too short to hunt with an ugly rifle"
  9. Tenker du å lade med svartkrutt eller røyksvakt? Jeg og en kamerat har ladet med røysvakt til .450 bpe 3 1/4" og .450-400 bpe 3 1/4". Bruker Vihtavuori N120 og 12-13 gr kapok for å fylle hylsa. Har gått ut fra 40%-regelen til Ross Seyfried og ganske enkelt byttet ut 4198 med N120. Ser ut til å gi omtrent samme hastighet og lavt trykk. Se artikkel under. Det er viktig å bruke et raskt krutt som brenner godt/rent ved lavt trykk og fylle hylsa godt med noe. Seyfried bruker dacron (polyester/putefyll), men vi liker heller å bruke kapok, som er et naturfiber (slakter "båtputer" fra Biltema). De eneste hylsene jeg fant til 450-400eren var Bertram fra et firma i Australia. Disse har muligens ikke spesielt godt rykte på seg, men har holdt veldig bra i det lave trykket NitroForBlack-ladningene gir. Artikkel om .500 bpe av Ross Seyfried: Ellers anbefaler jeg boka under for alle som skyter gamle britiske rifler eller patroner, mye nyttig info enten man skyter dobbeltrifle eller enkeltskudder:
  10. Fraser .375en og Lyon&Lyon .400en ute på vårlig kuletest i godværet
  11. Sjekk at armen er skikkelig skrudd fast slik at det ikke er noe slark i innfestingen. Hvis den er det er det ikke noe problem å file vekk litt i utsparingen på braketten (eller bordkanten der braketten er festet). Alternativt flytte pressen litt ut fra bordkanten den er montert på, men da blir det større påkjenning på innfestingen.
  12. Hvilken montasje er det? Går i tanker om å få bygget meg jaktkrag...
  13. .450-400 3 1/4" har samme tykkelse på rim som .450en, 3"eren har tykkere rim. Bestilte kenguhylser (Bertram) fra en forretning i Australia da jeg plutselig hadde en Lyon&Lyon 450-400 på vei i posten til meg i fjor.
  14. En kamerats Henry 450 exp sammen med min Daniel Fraser fra 1892 i .375 2 1/2" Han skyter nitro for black ladninger med en papirviklet kule på ca 330 gr. Beklager Docteren på Fraseren, men den var allerede besudlet da jeg køpte den, og jeg ser ikke så godt lenger...
  15. Bisley

    Lyon&Lyon .400

    Omsider fått testet noen få skudd. Ladet to skudd hver med 40, 42 og 44 gr N-120 og 270 gr kulen og et par med 40 gr N120 og 305 gr kulen. Mørk og våt dag på banen, hadde ikke allverdens håp om små samlinger med de åpne siktene, men det gikk bedre enn fryktet. 40 gr-ladningen gav 1780 fps, 42 gr 1880 fps og 44 gr gav ca 1950 fps med 270 graineren. Venstre løp skutt mot venstre lufgeværskive, høyre mot høyre skive. De siste to med høyest hastighet trakk seg litt nærmere hverandre, men det kan jo være tilfeldig (halvgamle øyne, dårlig lys og v-skur og perlekorn). Synes det ser riktig lovende ut med 270 graineren, dette er allerede brukbar samlig/samskyting for kortholdsjakten jeg normalt bedriver. Prøver med litt mer krutt neste gang for å trekke treffpunktene sammen (kortere løpstid). 305 grainerne gikk det ikke så bra med. De landet ca 35 fra hverandre og det ene hullet i skiva var ikke helt rundt. Ser dermed ut til at kula ikke stabiliserer helt og at den uansett er for tung til å samskyte (for mye rekyl, som gjør at løpene skyter fra hverandre). Kan være at litt mer krutt/hastighet trekker dem sammen, men er ikke veldig optimist for denne kula. Må selvsagt testes mer med begge kulevektene, også i vått papir for å finne riktig legering for jakt.
  16. Da har jeg endelig fått prøveskutt den nye doblingen i .450-400 Exp (se tidligere i denne tråden). Ladet opp noen få skudd og kom meg på banen en mørk og våt dag. Ser ut til at 270 grainerne vil fungere riktig bra, selv om de må settes til ganske lang friflukt for å få nok kulehold. To skudd hver med 40, 42 og 44 gr N120 og ca 11 gr kapok gav rimelig samling selv om spennet i hastighet var ca 200 fps. Venstre løp skutt mot venstre luftgeværskive, høyre mot høyre. De to siste med høyest hastighet dro seg litt sammen,men det kan være tilfeldig. Åpent v-skur, perlekorn og dårlig lys gjør det ikke enkelt for halvgamle øyne, samlingene ble bedre enn jeg hadde ventet. 305 gr kulene gikk det ikke så bra med, samskytingen ble dårligere og det så ikke ut til at de stabiliserte (ikke helt runde hull i skiva). Kan være det vil gå bedre med mer hastighet, men frykter at den rett og slett blir for tung. Klarlakken fungerte utmerket. Ingen antydning til blying, selv uten gascheck i nesten 2000 fps. Dette blir utmerket medisin mot elg og hjort. Må selvsagt testes mer, også i vått papir for å finne optimal legering/hardhet.
  17. Bisley

    Lyon&Lyon .400

    Chiefen: Beklager sent svar, julejobbing og nyttårsferie Kjøpte rifla på en auksjon hos Holts. De har en egen norsk forhandler som ordner importen. Mer info på sidene til Holts. Ble ca 3000 norske til Holts for eksport, forsikring og frakt til Galemoen. Så ble det 8000 til det norske firmaet før jeg hadde børsa i hende. Dyrt i forhold til de 1600 en kamerat betalte på Flesland da han importerte selv, men de skal vel leve av sånt noe... I tillegg kommer 5% moms. Ikke gratis, men fikk børsa rimelig. Sammenlignet med f.eks masseproduserte tyskere ble det et i mine øyne et skikkelig røverkjøp. Satser på omsider å få prøveskutt om en ukes tid
  18. Bisley

    Lyon&Lyon .400

    Julen kom tidlig i år. Etter nesten 3 måneders venting kom endelig dobbeltrifla i .450-400 Express hjem til meg for et par uker siden. Det begynte på hjortejakt med en god venn. Vi bodde på hytta på vestlandet og fikk samme helgen skutt hjort med hver vår dobbeltrifle, han med en Chapuis og jeg en gammel Fraser i .375 Flanged 2½” bygget i Edinburgh i 1893. Fraser .375 Det ble selvsagt diskutert våpen, vi var begge på utkikk etter noe gammelt og småkalibret til småvilt og evt rådyr. På en auksjon i England dukket det opp en nydelig gammel sidelås fra Lyon&Lyon i .450-400 Express, og jeg sporet litt av fra enkeltskudder til småvilt og fikk fryktelig lyst på ny dobbeltrifle. Ikke at det er noe galt med Fraseren, den er et smykke somgår bra og dessuten passer meg bra. Men dere vet vel hvordan det kan være… Enden på visa var at jeg i et svakt øyeblikk la inn et lavt skambud og tenkte at hvis dette går inn er det i alle fall meningen at jeg skal ha denne rifla. Og sånn gikk det… Dermed måtte jeg ha litt greier. Rifla er som sagt i .450-400 Express (3 ¼” hylselengde). Den er laget rundt 1896 og dermed er det ikke en Nitro Express vi snakker om. Nitroversjonen kom få år senere og var ladet med en 400gr kule og opp til 60gr korditt, noe som gav kula en utgangshastighet oppgitt til 2150 fot pr sek. Men denne rifla er i det som nå kalles .450-400 Black Powder Express. Opprinnelig ladning var 110gr svartkrutt med en 230gr papirviklet kule i ca 2000 fps. Senere ble kulevekten økt til 270gr med samme kruttmengde, og på slutten ble patronen også ladet med 45 gr korditt og opptil 316gr kuler (”nitro for black”-ladning). Rifla er ikke merket med kulevekt/ladning den er regulert for, men siden den ble laget helt på slutten av svartkruttperioden satset jeg på at den ville regulere med 270gr eller tyngre kule. Jeg ante ikke hvilken kulediameter som ville passe heller. I svartkruttperioden var det ikke helt standardiserte mål på ting og etter å ha forsket litt fant jeg ut at en amerikaner som hadde målt en del rifler fra perioden hadde funnet løpsdiameter fra .406 til .412, men at de fleste hadde vært på ca .408. Jeg hadde selvsagt ikke tid til å vente 3 mnd til rifla var i hende før jeg bestilte støptenger, det er ca 10 ukers leveringstid fra amerikanske Accurate Molds. Disse lager støpetenger av utrolig kvalitet, og jeg bestilte etter mye spekulering to tenger som skulle gi ca 270 og 305gr kulevekt med hjulvektbly. Begge skulle gi en diameter på .410. Jeg valgte former med en stor flat nese for å sikre god effekt på jakt. Støpetengene kom en uke eller to før rifla og så riktig bra ut. Med en legering som gir hardhet på ca 22 brinell stemte vekt og diameter bra med det jeg hadde bestilt. Men hva passer i rifla? Det ville vise seg… Hylser og dier til denne patronen er ikke noe man finner på det lokale samvirkelaget. Hornady har laget hylser, men sluttet for noen år siden. De er fremdeles å oppdrive enkelte steder i USA, men de krever eksporttillatelse for å sende hylser ut av landet, og det rimeligste jeg fant var 500 dollar for tillatelsen, i tillegg til at hylsene ikke akkurat var gratis. Til slutt fant jeg Bertram hylser og diesett fra C4H i en forretning i Australia, og etter laaang ventetid og litt krangling med tolluvesenet lå det hundre hylser og diesett i postkassen. Bertram har litt frynsete rykte i forhold til Hornady når det gjelder kvalitet, men jeg tenkte at siden dette er en lavtrykks svartkruttpatron må de vel holde en stund. Tiden vil vise. Og til slutt kom rifla. Den er nydelig. Det er en sidelås som har stempler fra Birmingham, vet ikke hvem som egentlig har laget den. Lyon&Lyon var et firma i Calcutta som kjøpte våpen og annet utstyr fra England og solgte det i sitt navn i India. Firmaet ble startet av James Lyon i 1895. Han jobbet for Purdey noen år før han flyttet til India og rifla har ”Lyon&Lyon, London&Calcutta. James Lyon, late of James Purdey” inngravert i gull foran baksiktet. (bilder fra auksjonsfirmaet, bedre enn det jeg får til...) Stokken er sannsynligvis ikke original, men den som evt har byttet den en gang for lenge siden har visst hva han holdt på med. Steinhard og glatt rød bakkappe, som seg hør og bør. Løpene er nok blånert opp, er som nye. Innvendig ser de riktig bra ut (har ikke hatt noe optisk instrument inni for å se bedre). Ellers har den dolls head med 3rd bite, sideclips, utvendige cocking indicators, ejektorer og vakker gravyre. Tight og fin. (Beklager at det er et par utenlandske uttrykk her, det går mest i britisk/amerikansk litteratur, orker ikke finne på oversettelser). Siktene er vanlig åpent v-skur bak, med to oppslagssikter for 200 og 300 yards. Forsiktet er et ørlite perlekorn og et flip-up ”moonsight”, altså et større korn med elfenbensinnlegg. Dette er bøyd og mangler innlegget, får prøve å rette det og legge inn en bit vortegristann. Tok en avstøpning av kammer og bakre del av løp. Ser ut til at innvendig diameter er ca .411, men det er litt vanskelig å måle helt nøyaktig siden de har 7 bommer. Kamrene er romme i forhold til nye hylser og dier (som nok er laget til .450-400 Nitro Exp standard). Kulene viste seg å bli .4105-.411 med en legering på 22 brinell hardhet. Med et lag klar pulverlakk blir de ca .415. Tenker å prøve med usizede kuler, har ikke fått tak i passende kulesizer ennå. Friflukten blir litt lang når man setter kulene til krymperillen. Normalt blir det vel best resultater med blykuler nå friflukten er minimal, men da blir det lite kulehold med de kulene jeg har. Får eksperimentere litt hvis ikke resultatene blir som ønsket. (6,5x55 til høyre som sammenligning) Går nok litt tid før jeg får testet på banen, jobb, jakt og korte, mørke dager begrenser mulighetene. Men har i alle fall ladet opp noen testladninger. Svartkrutt er ikke aktuelt med det første, det blir røyksvakt. For å få skikkelig forbrenning med lavt trykk i de store hylsene må man bruke hurtige krutt og fylle hylsen med et eller annet. Den mest anerkjente oppskriften er 40% av svartkruttmengden med H4198. Før nevnte venn har en Alexander Henry fallblokk i .450 Exp og vi fant at VV N120 gir samme resultater som oppgis for H4198. Disse ladningene gir lavere trykk enn svartkruttladninger, og jevn og fin trykkoppbygging så lenge man bruker filler. Ihht en trykktest av Sherman Bell i ”Double Gun Journal” er de beste fyllmaterialene dacron og kapok (fiber putefyll). Hylsen skal fylles skikkelig med dette fibermaterialet, ikke bare en liten dott. Starter med 40gr N120, ca 10gr kapok og 270gr blykule. .375 Flanged 2 1/2" til venstre, .375 H&H til høyre Gleder meg til å få testet.
  19. Etter tipset fra spindrift ble klarlakk og matt sølv bestilt og kuler støpt til .450-400en (kunne ikke motstå fristelsen til å lage "sølvkuler"). Klarlakken fungerer riktig bra, dekker godt med ett strøk. Sølvlakken er mye dårligere, må ha to strøk og blir mer ujevn. Rifla har endelig kommet og en avstøpning av kammer og løp viser løpsdiameter på ca .411 (litt vanskelig å måle nøyaktig siden de har 7 bommer). Kulene blir ca .415 med et lag klarlakk. Tenker å prøve kulene som de er, uten å size dem først, har ikke kulesizer ennå. Ville bestille fra NOE, men de har ikke på lager for tiden. 6,5x55 til sammenligning. Kammeret ser ut til å være ganske romt i fohold til dagens hylser og dier. Har ladet opp noen hylser med forsiktig startladning med N120 og ca 10 gr kapok som fyllstoff, men ikke rukket å prøveskyte ennå. 375 Flanged 2 1/2" til venstre og 375H&H til høyre. Litt utfordringer med kulesetterdien som ikke liker kuler med .415 diameter, men det går på et vis. Ikke fått testskutt ennå. Lager sikkert en egen tråd om børsa når jeg en gang får tid. Edit: Siden jeg får så mye kjeft får jeg vel legge ut et bilde av rifla også (Fra auksjonsfirmaet)
  20. Da er klarlakk bestilt. Bilder kommer senere, kanskje i en egen tråd. Juvelen har ankommet landet, men ikke kommet seg helt fram til meg ennå. Det er en Lyon&Lyon, London&Calcutta. De produserte ikke våpen selv, men kjøpte inn i England og solgte videre i India. Det er en sidelås, sannsynligvis produsert i Birmingham. Patronen er ikke nitroexpressversjonen som kom senere, men svartkruttversjonen. Ble opprinnelig ladet med 230 gr kuler og 110 gr krutt, senere med 270 gr kuler og samme kruttmengde. På slutten også med opp til 316 gr kuler og cordite krutt ("nitro for black"-ladninger). Siden rifla er laget på slutten av svartkruttperioden satser jeg på at den regulerer med litt tunge kuler, så jeg bestilte støpeformer som skal gi ca 268 og 305 gr kuler med hjulvekter. Hastigheten lå på 1750-1850 fps. Dette er ikke en elefantbørse, ble mest brukt på hjortestørrelse dyr, men tenker den holder med god margin til hjort og elg med gode flatnesete harde kuler. Aner ikke dimensjonen på løpene før jeg får den i hus, varierte fra så lite som .406 til så mye som .412 etter det jeg kan finne, men normalt lå det nok på rundt .408. Bestilte støpetengene til å slippe kuler på .410 med hjulvekter og håper det passer noenlunde. Hadde ikke tid til å vente, 8-10 ukers leveringstid på formene.
  21. Da er straks den nye dobbeltrifla i hus. Den er fra 1896 og er i svartkruttpatronen .450-400 3 1/4" bpe. Denne må selvsagt fores med blykuler. To støpetenger fra Accurate Molds ankom i går, ser utrolig bra ut. Tenkte å prøve pulverlakkering for første gang. Ser tidligere i denne tråden at det er forskjell på hvor godt de forskjellige lakkene fungerer, men at den lyse blå fra Gasolin skal fungere veldig bra. Jeg er imidlertid bekymret for at den erverdige 125-åringen ikke tolererer slike skrikende farger. Er det noen som har prøvd andre farger som er litt mer duse som fungerer like bra? (Grå, svart, metallfarget av noe slag?)
  22. Har brukt Arizona-hatten fra Chevalier som det linkes til lenger opp i tråden i flere år. Bruker den når det er mye vær. Den er vanntett og øreklaffene kommer godt med om det er kaldt. Hvis det er lite vind og ikke høljer ned bruker jeg en hatt av tovet ull. Varm og god, men puster godt. Holder regnet ute ganske lenge, og begynner det å trekke gjennom er det bare å riste vannet ut av den.
  23. Kjør til nærmeste bensinstasjon, spør om du kan få 7-8 av de tomme spylervæskekannene de har i sekken på utsiden. Fyll dem med vann og sett dem etter hverandre på 200m. Hvis kulene ekspanderer i dem er du good to go
  24. Har fått utført 3-4 jobber hos Rafdal og har bare gode erfaringer. Greie priser, tar kontakt hvis det er spørsmål ang jobben, svarer raskt på henvendelser, har levert til avtalt tid og jeg har ingenting å utsette på kvaliteten.
×
×
  • Create New...