Jump to content

havbris

Members
  • Posts

    11
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by havbris

  1. her snakker vi om nesten barmark, er snakk om 2-3 cm hardfrossen snø/ skare, området ligger i nord rogaland og det meste taler mot gaupe, jerv er det nok lite av i dette området.
  2. takker for mange svar, venter spent på og høra fra grunneiger når han har fått sjekka kameraet om det er noe der. selfølgelig kan kalven ha løpt i gjerdet og brekt nakken eller lignende og blitt tygd på i etterkant, men hadde vært innteresant og vist hvilket dyr det var. det var minus og veldig hard snø den natta så nesten umulig og finne spor etter noe dyr på snøen, hard skara oppå snøen.
  3. Hadde en opplevelse i helga. satt på hjortejakt på fullmånen, da det kommer 5 dyr innpå bøen, det er kun koller med kalv, og siden vi sku ha bukk så fikk dem beite rolig forbi på ca 50 meters hold, dem vandrer forbi og går opp på eit beite ca 70 meter bak meg, der oppe er dem ca 3-4 minutter før dem kommer løpende nedover som om dem hadde sett fanden selv der oppe, løper forvirret rundt på bakken foran meg før dem raser til skogs, kommer tilbake etter ca 2 timer men er fortsatt veldig urolige og skjerre, lurer da på om det er meg dem har oppdaga. eg bestemmer meg for og klatre til fjells og jakte og gjør dette, på veg ned fra fjellet går eg over beitet der dyra kom løpende ned fra, langs gjerdet på dette beitet ligger en død hjortekalv, en fin kollekalv med anslått slaktevekt på ca 20-25kg. eg blir seff forundret, går bort og løfter i den og den er fortsatt myk, ikkje dødsstiv, MEN den mangler hode, hodet er borte fra skuldrene så både hode og hals er tygd av helt inne ved skuldra. det er ingen spor etter noen kamp, men gjerdet bærer preg av at kalven har blitt jaga inn i det i stor fart, kolla har hoppet over gjerdet i like stor fart og landet hele 4 meter fra gjerdet, dette er tydelig pga snø, så ikkje rart hjortene var redde tidligere på natta. kontaktet viltnemda som mente dette dreide seg om gaupe uten og være sikker, det er nå satt opp eit viltkamera ved hjortekalven for og se hvem som eventuelt kommer for og spise på det. Hva mener kammerfolket kan ha tatt den? og hvorfor var hodet borte, har leita i området men finner verken hodet eller slepespor etter det.
  4. syntes dette virka meget innteresant, kan du forklare dette nermere C.E.A? 5 DAGER?? Joda, under kontrollerte forhold inntil 5dager tidligere.
  5. heisann ser det er mange med erfaring her, for oss som er nye innen bukkejakt lurer jo ofte på en del håper noen kan ta seg noen minutter og svare og kansje gi noen tips? om eg eit år jakter i eit område og ser storbukk i terrenget, men ikkje får skutt den det året, kommer denne bukken tilbake til samme område året etter om den overlever jakt/snø osv? og når bukkene går rundt i jakta, følger dem faste ruter eller er det tilfeldi hvor dem går? er sjangsen stor for at den kan komme på samme stien neste dag? kom gjerne med tips til ting eg ikkje har spørt om også
  6. kaster meg på denne her, og kan også anbefale denne boka på det sterkeste. klarte heller ikkje legge fra meg boka og brukte hvert ledige minutt til og kaste meg over den. bor selv i en av kommunene som er skrevet om i boka og det var utrolig bra lesestoff, ABSOLUTT ikkje kjedelig selv om det var faktastoff. Løp og kjøp, den som ikkje blir fornøyd med denne julegaven, trenger ingen gave neste år. bare historiene fra dem gamle dem har intervjuvet, samt dem gamle bilda gjør boka verdt pengene.
  7. dette med priser har tatt helt latterlig av etter min meining, alt over 6000kr for en voksen bukk er etter min mening helt horribelt. dere viser til større priser der det er mere dyr? der burde det vel være billigere så bonden får leid ut jakta og får bort dyra?? områder med tett bestand er ingen fordel for bonden med tanke på avling og buskap. betaler selv en slikk og ingenting for 8 hjort og er selvfølgelig glad for det, blir stadig oppringt av bønder som vil ha meg til og skyte for dem, betaler 0 og får litt kjøtt for jobben. Det er jegrene selv som ødlegger med prisene, noen har for feit lommebok og byr over andre for og få jakta i området, mens en normal mann, ungdom osv ikkje kan konkurere med "snobben". Nei tenk på framtida og vær med og redusere prisene på denen fantastiske aktiviteten så vi får beholde den i laaang tid. 1500 for kalv, 3000 for ungdyr, og 5000 kolle og 6000 bukk er etter min meining ein fin pris.
  8. Spissbukker på 63 og ca 70 kg på radøy? Når veier du dem da? helt ferdi slaktet eller med skinn på? må si det var ekstreme vekter her på spissbukker her i distriktet, jakter selv sør for deg og har skutt spissbukker på 46 og 48 kg i år, da veid etter og ha hengt ferdig.
  9. C.E.A har veldig gode poenger her, og eg kjenner hans kunnskaper om hjort, jakter i samme distrikt gjør vi også, enig med alt han skriver. Men ved og spare dem store kollene som går fast hos oss om høsten, har vi kunnet høste kalven hennes år etter år, hun har også fått bukker og andre dyr på heng så vi har kunnet høste av, slike dyr er utroli viktige for eit område. Eg tror at med dagens avskytnings system vil stamma bli bedre og bedre, og all ros til kommunene som setter opp skrapdyr vekter osv i forvaltningen. Eg skylte ikkje på jegere i mitt innlegg, men stilte det som eit spørsmål, misforstå meg rett. Her eg jakter er det ekstreme mengder med ungdyr som kommer svømmende og bidrar til at her er stoore mengder hjort, og det blir derfor skutt en god del ungdyr, vi har f.eks tatt to spissbukk på våre to bukkekort i år og er ferdige med bukkene. En annen ting eg ser her ute i sunnhordaland som eg er sikker på MÅ plage dyra er flåtten, i år er det ekstreme mengder av dette utøyet, dyra vi har slakta har en plass mellom 50 og 100 flått på innsida av låra og er blå under skinnet, dette må også være forferdelig for desse små kalvene osv. Men eg mener og veit at det i maaange jegermiljøer er "konkuranser" om og ta den tyngste, den med mest takker osv, skyter du skrapdyr så ler dem av deg, stakkar idioten som fikk spissbukk på bukkeløyvet, men er han så dum? studerer man hjorten i områder med mye koller og storbukker så er det dem største, prektigste og sterkeste som kollene vil parre seg med, det er nok grunner til dette
  10. Har vel det en kan kalle stor interesse for hjort og hjortejakt og syntes det er skremmende dårlig utvikling på hjorten vertfall her i sunnhordaland som eg jakter. La en ting være sagt, har aldri sett mer hjort her ute, så det er ikkje det som skremmer meg, men slaktevektene peker rett nedover, storbukk finnes det knapt lenger, er vi hjortejegere rett og slett blitt for grådige på dem store dyra? I år har vi selv skutt 2 spiss på 45 og 48 kilo ganske rundt normalen her, 2 kalv på 18 og 16 kilo som ikkje er noe og skryte av, har ennå ikkje sett en bukk eldre enn spissbukk og har sett rimelig mye hjort. Hvordan er slaktevektene rundt om i distrikta andre steder?? Eg er av den oppfatning at vi skal høste av overskuddet, og forvalte stamma på en god og fornuftig måte men ser skremmende mange jegere her som skal ta dem største bukkane og helst den store kolla med den store kalven, ikkje skyte dem små skrapdyrene som knapt er kjøtt på, dette er skremmende i mine øyne og en ser sjelden bonden slakte dem største avlsdyra og ta vare på "skrapet" til videre avl. Bare en tankevekker, og gjerne helt på jordet i noens øyne dette her, men har selv lyst at mine barn og barnebarn skal få oppleve og se det stolte flotte dyret hjorten og ikkje bare høre om hvordan det var før i tida. hilsen aktiv vestlandsjeger
×
×
  • Create New...