Jump to content

Torf

Members
  • Posts

    5,212
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    45

Everything posted by Torf

  1. Jeg vant engang en veldig uformell skarpskytterkonkurranse i HV med med KV M59F1 med diopter. Kikkerten i sidemontasje lå i futturalet. De andre brukte SSG69og div andre kikkertrifler. Været var så jævlig at optikk var helt ubrukelig. Jeg hadde stolpe foran og så skrudde jeg ut hullskiva på diopteret bak slik at baksiktet var en 5mm(?) ghostring/spøkelseshull . Dette fungerte bra. Senere skjøt jeg 92 eller 94p, husker ikke, på det militære skarpskyttermerket med spøkelseshullet. Skrudde aldri diopterskiva inn igjen. Dette var et bombesikkert oppsett når det snødde/sluddet/regnet sidelengs og oppover. Med 5mm åpning i baksiktet kom det mye lys gjennom siktet og det fungerte overraskende bra i dårlig lys sammen med stolpekorn foran.
  2. Torf

    Rifle for elg.

    Denne Vanguarden til 5k er et røverkjøp. Den har: - Sub-moa presisjonsgaranti med fabrikkammo (den liker) = mindre enn 30mm på 100m - Trykkpunkt avtrekk i matchkvalitet - Ekte fiberskjefte, ikke plastikk, med innstøpt beddeblokk i aluminium. - 60 cm flutet pipe. - Vekt på 3,0 kg Ingen andre fabrikkrifler under 20k slår dette. Her kan man få ei virkelig god rifle med Vanvard titandemper og en pent brukt Zeiss/Swaro/S&B 1,5-6x42 til under 20K. Dette er faktisk en nobrainer. Hadde jeg hatt behov hadde jeg kjøpt en selv.
  3. Torf

    Rifle for elg.

    Ikke hvis en starter med 9,3x62 som var årsaken til mitt innlegg. Om mulig vil 97% av førsteriflekjøpere skyte enda dårligere etter 50 skudd med 9,3 i ei jaktrifle.
  4. Torf

    Rifle for elg.

    Alle slike tråder burde ha denne overskriften: "Nybegynner skal ha storviltrifle, kikkertsikte, 1000 treningspatroner og 100 jaktpatroner. Hva anbefaler dere?".
  5. En kompis, som tidligere jobbet på RANO i Nittedal, hadde ei kasse med 303 helmantlede hulbasekuler liggende. Han ga disse kulene til Svein Solli/Våpenjournalen. Mener å huske Solli fikk den beste presisjonen han noengang hadde fått i 303 med disse. Kompis og Solli hadde en teori om at hulbasekula, med gasstrykket, ekspanderte og tilpasset seg drittpipene i disse riflene og at det var derfor de gikk fint.
  6. Jeg testet denne, 55gr softpoint/blyspiss, i ei Sako 75 boltrifle for et par år siden. Hadde 5-skudds gruppestørrelser på ca 2 - 2,5cm. Presisjonen i den rifla er mye bedre enn FMJ fra Fiocchi, S&B, etc.
  7. Denne rifla kjennes bunnsolid og "udødelig" ut. Prisen fra FN i USA er ca 10 år gammel. Pipene er produsert hos FN USA. Rifla hos HH til 22000.- DKK er et røverkjøp. Den er ny så man får momsfratrekk i DK. Min rifle, og jeg tipper rifla hos HH, har dessverre det nye MOA-avtrekket. Jeg foretrekker det gamle superenkle M70-avtrekket. Selve avtrekket på min rifle er bra. Har et nytt Timney avtrekk liggende, men det er unødvendig å montere. Underbeslaget er custom hengslet i stål i et stykke. Ikke todelt som vanlig M70. Denne er til salgs hos Huntershouse i København: Winchester M. 70 SPR .308 Win. Totallængde: 114,5 cm. Pibelængde: 61 cm. Pibetykkelse: 23 mm. Ny Winchester M70 riffel, som er særdeles velegnet til PRS skydning og andre former for præcisionsskydning. Syntetisk, grønt skæfte i rigtig god stand. Forrest på skæftet samt på pistolgrebet er overfladen ru for at give et bedre greb. Skæftet er monteret med en højdejusterbar ryg i metal. Skæftet er afsluttet med et kolbekappesystem, som gør det muligt at justere skæftelængden meget hurtigt. Klargjort til montering af rembøjler og evt. bipod. Matblåneret matchpibe (Ø: 23 mm.) uden korn og kærv sigtemidler. Piben er i rigtig god stand, står helt uden blåneringsslitage. Blåneret låsestol med blåneret bundstykke. Magasin i form af hængslet magasinlåg, som udløses på ydersiden af aftrækkerbøjlen. Trepunktssikring gør det muligt at aflade riflen i sikret tilstand. På låsestolen er monteret en picatiny rail. En fantastisk riffel til baneskydning. Det specielle skæfte og den tykke pibe er med til at give utrolig høj præcition, hvilket også ses på den medfølgende skydeskive. En prøveskydning med tre skud, der sidder oven i hinanden.
  8. Jeg er den lykkelige eier av denne Win M70 med krommet pipe. Den sliter ikke med presisjonen. Den har krommet pipe fordi disse riflene skulle i sin tid holde et visst presisjonskrav etter 15000 skudd med Federal GM XXXgr SMK. Tror det var 10 skudd sub-MOA på nynorsk. Pipa er laget for presisjon på produksjonslinja til M240 MG-piper. Rifla er litt kontroversiell i USA. Den vant testingen og utvelgelseskonkurransen men ble aldri kjøpt inn til bruk i FBI. FBI beholdt sine HS Precision rifler, kappet pipene på dem (til alles store fortvilelse) og puttet låskasse/pipe i chassier fra MDT.
  9. I 2022 var prisforskjellen på pipesett til Beretta SO5 i vanlig stål vs Antinit $6000 i USA.
  10. I 2022 var prisforskjellen på pipesett til Beretta SO5 i vanlig stål vs Antinit $6000 i USA.
  11. Du kan kjøpe Sakoen i 30-06 med god samvittighet. Så kan jeg ta slitasjen i mine rifler og skyte opp natoammoen for deg
  12. Ubesudlet Winchester M70 i 308win til 5900.- hos Jakt&Friluft: https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=347904867 Sakoen amatør linker til er ikke dum. Jeg har både Sako 75 og Win M70 i skapet og jeg foretrekker faktisk Winchesteren.
  13. Et annet problem med Tonheims kuler var at de ga høyt trykk. Labbet på Norma testet, med ordentlig utstyr, nesten alle Tonheim-kulene og flesteparten ga overtrykk, og tildels stort overtrykk, innenfor akseptable "salgbare" hastigheter pr kaliber. Dette er så lenge siden at jeg ikke husker detaljer, men ofte var reelt trykk to "vektklasser" off (nynorsk). Feks vet at ei 150gr .30-kule oppførte seg trykkmessig som ei 180gr enkelt fortalt. Dette fikk selvfølgelig også konsekvenser for hvordan kulene oppførte seg i viltet.
  14. Dachs som rase ligger an til å bli forbudt i Tyskland på grunn av dyrevelferd. https://www.nytimes.com/2024/03/28/world/europe/dachshund-dog-breeding-ban-germany.html
  15. Løp og kjøp til 7k: https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=347911252
  16. Landrø har/hadde: Det finnes fler enn i dette utklippet.
  17. Når det gjelder presisjon i konkurranser på 200yds/182m er 6ppc enerådende. Den har omtrent samme ytreballistikk som 223. Er det noen som ikke ville brukt 6ppc til baneskyting på 200m hvis det var tillatt og alle patroner i alle kalibre kostet det samme? 223 er allerede billigere enn 6,5. Jeg skjøt banestevne på 200m med NROF på lørdag. De tok 8.- pr skudd på banen. Tror det var PMC 55gr SP. Den ammoen har jeg testet i ei boltrifle for et par år siden, og den gikk bedre enn fmj bulk. Ca 2cm på 100m. Jeg skjøt rullelås i 7,62 på lørdag..
  18. Hvis 5,56NATO hadde blitt tillatt i DFS hadde prisutviklingen blitt som 9mm vs 40/45acp i praktisk og feltskyting med pistol.
  19. Jo, det også.. Vi er jo inne i en klassisk avsporing. Det det koker ned til er at 223 er det mest økonomiske alternativet man kan skyte i grovkaliber uansett hvordan man snur og vender på det. Er 223 brukbart på 200m er det egentlig en nobrainer.
  20. Ja, men hylser inngår også i patronpris.
  21. Nja, prisen for kaliberspesifikt verktøy blir rimeligere når det blir produsert i skala 1000 - 1. Tipper man får forenklet produksjonsverktøy spesifikt kun for .224 og .308. Samme gjelder sikkert utstyr til hylseproduksjon. Tenk GGG som bare produserer ammo i 223 og 308. Disse produsentene setter også standarden for hva de med vidt produktspekter kan forlange for militære kalibre.
  22. Mengde. Se på forskjellen i pris på 222 og 223 hylser. Her byrde jo 221 være billigst sett fra råvarekost.
  23. Men du glemmer at de som produserer messingstenger også lager 1000X+ mer for .224 enn 6,5mm. Det gjør også noe med den prisen. Samme gjelde produksjonsverktøy.
  24. Fordi det er 100%+ mer materialkost på 6,5 og at de sikkert produserer 10x+ mer i .224.
×
×
  • Create New...