Jump to content

FrG

Members
  • Posts

    36
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by FrG

  1. Jeg har en M98 type BRNO Vz24 som reservevåpen til reinsdyrjakta og er blitt meget godt fornøyd med den.. Den er bygd om litt etter litt med "økonomideler", siste invistering var en Houghe overmold stokk på salg. Timney avtrekk ble kjøpt billig på en USA tur, Leopold QR baser og ringer likeså..... Speed lock sett kjøpt brukt på internettauksjon. Nytt jakt løp fant jeg billig på ett opphørssalg hos en lokal børsemaker, det samme med hengsla underbeslag. Og "gammle - kikkerten", en Leopold Vari III fungerer fortsatt greit nok. Montasje av kikertbaser, retting av låsekasse og kapping / tilpasning av løp måtte jeg få faggfolk til å gjøre. Jeg har fått et sikkert og anvendelig reservevåpen som jeg stoler på, og det har omtrent like lav vekt som min modifiserte Rem700. Og samler like godt (om ikke bedre) Helst hadde jeg kanskje bygd meg en Rem 700 til, men disse låsekassene er altfor dyre. Alternativ hadde vært å kjøpt ei ny billigpakke av en rem700 og bygd om den... Men fant ut det ble enklere å satse på en god Mauserkasse.
  2. Før i tiden ertet folk fra østsida av Mjøsa biringene med "biripinne breskelaus" fordi det etter sigende ikke skulle vokse einer (lokalt bresk) på Biri. Det er nok noe med jordsmonnet, . . .
  3. Bruker Interbond istedet. Som Maral skriver så er ikke denne tilgjengelig i tunge nok utgaver til at den tilfredstiller kulevektkravet på elg. Til rådyr derimot så er den tung nok. G.Larson
  4. Ja, men hvis du allerede har våpenet registrert på deg selv, og bare vil ha utført en "bruksendring" , -hvordan får du da omdefinert det til "våpen med affeksjonsverdi? Høres noe merkelig ut at man kan ordne dette pr tlf? Koster det noe gebyr? og får man tilsendt et nytt våpenkort?
  5. Dette vurderer jeg å gjøre med et par våpen, - framgangsmåte? Må man fylle ut våpensøknad ? må man betale gebyr for dette? Å levere dem inn til politiet for kondemnering og sletting fra våpenkort er det vel heller ikke ikke gebyr på ? (Skal jeg gjøre dette vil jeg først sage våpnet i to og selv gjøre det ubrukelig før jeg leverer det inn......)
  6. Av erfaring: - det å ha med seg et toppladede NIMh batterier i sekken som reserve er ingen god ide. Det som en gang var toppladet, kan etter uker i sekken være utladet pga selvutlading. Som reservebatteri er det bedre å ha med seg ferske tørrbatterier av et kvalitetsmerke. (Husk batterier er ferskvare og eldes selv om de ikke er brukt)
  7. FrG

    Juleølet 2009

    Les god smak, - ergo er Guinness utelukket. Nei, - norsk øl i norske ganer. Og norsk øl er faktisk anerkjent som noe av det aller beste man kan få tak i rundt omkring i verden.
  8. Jeg har en håndkikkert av et "kvalitets-merke" med 30 års garanti som jeg nesten griede å ødellegge selv. Kikkerten lå i bilen i hele sommer, -under førersetet, - akkurat der kaldlufta ifra air-kondition og varmlufta fra varmeapparatet i bilen blåser ut. Det tålte ikke kikkerten, stadig oppvarminger med gjenntatte nedkjøling til nær null grader. Det ble dugg inne i kikkerten. Nå har duggen forsvunnet, men jeg har nå en kikkert jeg ikke er helt fortrolig med. Min neste kikkert skal jeg være mer forsiktig med.
  9. Jeg har selv hatt Haldenstøver for mange år siden, og snillere hund med slik jaktinstinkt har jeg ikke hatt. Det er så sårt når man må ha dem fra seg. Kunne nå godt tenkt meg en slik hund igjen, men nå har jaktterrenget rundt hytta blitt til "ulve-land" ( Østerdalen), og jeg vil ikke slippe ett familiemedlem ut som bytte for ulven. Nå vil jeg slettes ikke at dette skal skli ut og vinkle seg til en ulvedebatt, men for meg er det ikke aktuellt med harehund nå pga dette problemet. PS: Forumansvarlig må endre klokka til "normaltid"
  10. FrG

    Speking av hjortelår

    Noen her som, etter salting, - pensler på med honning før man henger det opp? Og jeg har hørt at man kan, hvis det er en særdeles rå og fuktig høst, - pakke inn og putte låret i fryseren etter salting og ta det fram og henge det opp igjen når det er blitt tørrere i været. Spekeprosessen stopper ikke opp om man har det i fryseren, men går veldig sent. Sikkert ikke helt etter boka, men det går an. På stabburene rundt om på gardene frøs jo maten på vinteren tidligere også. Sjøl har vi hengt spekematen i uthuset på hytta oppå fjellet. Og der henger det fint til utpå våren.
  11. Takker for alle svar, da tar jeg med meg disse tilbake til det andre forumet: http://frontkjemper.info/forum2/viewtopic.php?f=7&t=677&p=4315#p4315 (man må muligens opprette bruker for å få lesetilgang) Og så sier vi at saken er drøftet og utredet?
  12. Rinnan var vel en dekorert offiser (agent) i tysk tjeneste. Colt og 765 .... høres ut som en lommerevolver?
  13. Jeg har sakset og redigert dette spørsmål hentet i fra et annet forum, kanskje man vet mere her inne så vi kan hjelpe spørsmålstilleren? Henry Rinnan snakka under rettssaka om ein Colt 7.65. Han brukte (i følgje referenten) både uttrykka maskinpistol og vanlig tenestepistol. Tidspunktet er april 1945. Veit nokon kva slags våpen dette kan ha vore? Mulige feilkjelder i referatet er mange. SD-agenten Rinnan omtalar våpenet som maskinpistol og vanlig tenestepistol. Dette ser litt merkelig ut, ikkje minst at folk i tysk teneste skal ha brukt ein Colt, og med dette kaliber som tenestevåpen. Den mest sannsynlige forklaringa er vel at Rinnan som vanlig hadde eit svært upresist forhold til detaljar. Går ut frå at tyskarane hadde eit visst system for kva dei utstyrte agentane sine med, men dette er det vel vanskelig å finne ein fasit på.
  14. FrG

    Hvilken jervenduk?

    Angrer litt på mitt kjøp, jeg valgte termo ekstrem varianten...og ikke den letteste.. Er reinsdyrjeger og skulle hatt valgt den med minst vekt, har jeg erfart nå. I august september er ikke kulda den store plagen. Og 2 kg til i sekken betyr at da blir den liggende igjen i bilen.
  15. Uff, slikt burde ikke skje. Hva oppnår saueeier ved en slik handling? Det går an å skille mellom sak og person, det var vel ikke hunden saueeieren var irritert på, snarere hundeeieren? Har sjøl stått og sett på haren løpe rett over ett jorde (inngjerdet innmark) med fullt av sau, med harehunden noen minutter etter. Losen gikk over i støting da hunden mista været (lukta ifra haren) midt i saueflokken. Hunden sprang jo rundt imellom sauene en god stund og bjeffa en gang i blant før den ga opp og begynnte å rekke "bakspor" istedet. Hunden viste ikke interesse for sauene, men det rangla jo fælt i saubjeller mens den var utpå der... En historie ifra "strøm-behandling / sauerenhets dressur kurs" av harehunden min for en del år siden: Jeg og instruktør Per Riise gikk ut på jordet sammen med harehunden i bånd og påsatt strømhalsbånd; - harehunden ble sluppet i nærheten av sauene og hunden fikk fot med en gang. Den viste ikke interesse for sauene, men løp rett imot rutetråd-gjerdet, hoppet over og der startet harelosen rett oppover lia (hunden fortsatt med strømhalsbåndet på seg). Harehunden lot seg ikke rope inn ifra los, og strøm kunne vi jo ikke gi den og på den måten ødelegge den som harehund. Det hører med til historien at strømhalsbåndet det fallt av uti skogen og jeg som hundeeier ble nødt til å erstatte det med 50%. Nær 800 kr måtte jeg ut med husker jeg. Med disse to historiene vil jeg bare vise at haren godt kan oppholde seg nær eller blandt sau. Men det er ikke sikkert alle detaljer har kommet fram i lyset: Hvis hunden var i harelos, men de var ikke på jakt (kun trening) - var det lov å slippe i det aktuelle området? Hadde jakta startet? Generell båndtvang er over, men kommunale regler /grunneiers bestemmelser kan vare overordnet. Ofte er det slik at det ikke er lov å slippe harehund før jakta er startet.
  16. Da er reinsjakta på snaufjellet over for i år. Har hatt noen kjempefine jaktdager. Det ble både Simle og kalv etterhvert. Og problemet jeg fryktet ville komme i mitt første jaktår som avhengig av briller viste seg å ikke bli noe problem. Jeg valgte å ikke benytte de progressive brillene på jaktturene. Til bilkjøring har jeg en enstyrke minus brille som passer meg utmerket. Den viste seg å fungere veldig bra også i fjellet. Nå kunne jeg se reinsflokken i det fjerne igjen, uten å stadig måtte bruke kikkerten. Regn og dugg ble ikke noe stort problem, likedann det med kikkertbruk. Kikkerten jeg bruker lar seg fint benytte med brillene på, og skulle jeg sitte lenge i ro og mak og studere terrenget med kikkert brukte jeg å ta av meg brillene. Focus skruen på kikkerten blir jo flittig brukt uansett.
  17. Noen som har fått tilsendt kort enda ifra Inatur / Ringebu fjellstyre? - eller som vet når de sendes ut? FrG
  18. Jeg gjorde som du har gjort nå og byttet løpet til et flutet på 47cm for noen år siden..... tanken bak var å bygge meg en mer egnet lettvekter til reinsdyrjakta. En ting du bør tenke på: - nå greier du ikke lenger å stablisere så tunge / lange kuler som før. F.eks bør du holde deg langt unna Barnes X. Kronografert får du rimelig bra hastighet, men presisjonen og egenskapene er ubrukelige. Her "lurer" elektronikk skivene oss til å tro at vi har "en dårlig dag på bana" eller litt unormalt stor spredning, - mens vi i realiteten skyter kulene sidelengs inn i blinken. Ofte har vi forskjøvet treffpunkt, men fin samling. Faren er da at man godtar dette og skrur etter. Vi hadde sett det mye tydeligere på pappskiver med ett tydelig avtrykk etter tilta eller liggende kule. En måte å få våpenet til å stablisere bedre på er å forsøke og gå opp i hastighet, uten at en kommer over max-grensen. Hvordan oppnå beste potensial for hastighet er vel gitt i innleggene ovenfor. Eller kanskje Kjell Olav kan utfylle meg? Vi gjorde noen tester på dette for et par år siden. Du har laget deg et "sært" våpen, men fordelene med det korte løpet overgår ulempene når du kjenner svakhetene. Jeg vil ikke bytte igjen på denne riflen. Men jeg ville valgt et annet våpen til elgjakt med tyngre kuler. Ps og en avsporing litt utenom selve emnet til trådskaper: Dette med kuler som kom sidelengs inn i blinken så vi mye før når vi satt timesvis i skyttergrava og anviste under pliktskuddene , innskyting og under prøva.... Folk forklarte ofte treffpunktforandringen når de gikk fra "nato" til noen tunge blypotter av noen jaktkuler med at "slik er det i rifla mi, - jeg må skru slik og slik" Det de ikke så var hvordan kula brøt pappen. Dette er på 100 meteren, - hvordan blir da resultatet på 200 m eller i en dyrekropp?
  19. Jeg var også heldig med trekningen i år, - simle og kalv på Inatur. Ringebu, Rondane Sør. Så da er det å gå igang med lading av ammunisjon og testskyting. Jaktprøva, - for to våpen er jeg ferdig med, og resten av utstyret er stort sett klart.
  20. Jeg sitter også her og planlegger ladedata for Accubond 165gr i 308W til reisdyrjakta. Har tre krutttyper å velge mellom: N202, N203-B, N11 (lot93231) Tenkte først å prøve 44 gr med 203-B. Har kort jaktløp i en Rem700, og har opplevd problemer med å stablisere "lange" og tyngre kuler tidligere.., - mener at høyere hastigheter gir sikrere stabilisereing av kula? Ellers får jeg gå ned til 150gr kulevekt igjen hvor jeg har gode erfaringer fra tidligere med denne kula. Noen som har synspunkter ?
  21. Hei. Jeg har en Mauser M98 med en slik Hogue alu blokk bedding. Låsekassa passa rett inn uten annen tilpassning enn fjerne en liten kant med en fil. Kjøpte nye skruer. Denne Mauseren er et rent reserve jaktvåpen og blir ikke så mye brukt, men jeg er godt fornøyd med kolben så langt. Og leser nå med interesse om ham som bestiller en til sin REM 700, - det blir mitt neste prosjekt. Jeg liker kolben så godt at jeg vurderer å kjøpe en slik til min Rem 700 (short) også. ( Her spiller vekt en rolle, så jeg ser fram til bilder og å få høre vekten.)
  22. Hei. Da er jeg fått klarhet i dette rundt linser kontra briller (progresive) for jakt / friluftsliv. Kommer tilbake etter at jakta er ferdig med en evaluering.
  23. Jeg tenkte meg nesten det, - bare synd du bor så langt unna , ellers skulle jeg bestillt meg en time med det samme. Best å få dette tilpasset i god tid før jakta starter. Da har jeg to ting jeg skal til optikker for; - å ta ut databrille (som jeg slipper å betale for sjøl) og for å tilpasse "jaktlinser" . Hva ligger en slik tilpassning av linser på i ca pris? og hva koster slik ca ett sett med daglinser da? Kona gliser av meg og gjør litt narr: Hun sier; - du har flere par lesebrller i fra Nille som du bruker på jobb og de glemmer du igjen over allt, dyre progressive som du bare bruker når du kjører bil eller ser tv, jåle - solbriller med styrke når du skal på skitur / biltur og nå skal du attpåtil ha databrille og egne "jaktlinser" Selv har hun ett par og greier seg med dem.
  24. Hei, - det er mulig jeg svartmaler dette her noe, - for det er ikke til å legge skjul på at jeg synes briller er noe h......, men etterhvert har jeg forstått også at det er en nødvendighet. Det er nok bare tilvenning som skal til, brillene er antageligvis riktig tilpasset. Og de er greie nok å lese med også....bare jeg vil. Kanskje nødt til å presisere hva jeg mente med " å bikke hodet ned" når jeg ser i sidespeilene i bilen når jeg er ute å kjører med mine progressive briller : Normal avstandsyn er rett fram, og når man ser i speilet skal man jo se langt fram (bakover) men det dumme er at når jeg sitter og ser rett fram og kaster ett blikk ned i sidespeilet på venstresiden kommer dette normalt i det progressive feltet og jeg ser bare grøt (selve omrammingen til speilet er focusert, men i speilet er det grumset....) derfor må jeg bikke hodet litt ned slik at jeg ser over det progressive feltet. Alternativet hadde jo blitt å senke brillen på nesen. Likedan må jeg kanskje beskrive følelsen jeg opplever i terrenget bedre ved bruk av de progressive brillene: hvis jeg går på en sti og ser langt fram er allt greit, - med brillene ser jeg skarpt og fint på avstand. Men så skal man jo også se ned eller nær foran seg, der er det progresive feltet igjen og ødelegger slik at det ser ut som flate bakken heller nedover, beina mine er blitt så små og det er så langt ned dit hvor jeg skal sette beina oppå eller bak steinene i stien. Problemet er nok at det progressive feltet i brillen er berengnet på leseavstand, og ikke til presisjonsfotarbeid på en kronglete fjellsti. I en skogsjakt situasjon er man vannt til at blikket stadig vandrer, man ser opp i trærne, langt fram, under busker...overallt hele tiden fokusert på det man bedriver. Derfor blir det nok enstyrke linser på meg til jaktbruk, da unngår jeg å stadig pusse brillene, problem med dogg og , regndråper, og jeg kan enklere bruke håndkikkert og optikk på rifla, og jeg ser klart på avstand. Nå må jeg undersøke vareutvalget og kjøpe meg noen slike engangslinser, og prøve dem ut både på skytterbana og i felt, i god tid før jakta. Ikke minst venne meg til å gå med dem. Jeg forstår at det er erfarne (optikere?) folk her på tråden som kanskje kunne komme med råd om dagens vareutvalg til en som ikke er så godt skolert i linsebruk.
  25. Må nok prøve linser ja. Er litt skeptisk på laseroperasjon nå som synet er i så rask endring. På ett år har jeg gått fra forholdsvis greit syn til å måtte bruke arbeids / lesebriller og til å ha ett helt annet par som kjørebriller. Ser ut som vi er enig om at progresive briller ikke hører hjemme i skogen på jakt etter tiuren, eller på høyfjellet på reinsdyrjakt. Trenger vel ikke lesesyn da....., har jo lange armer. Kikkertbruk blir jo akkurat det samme, - å stille til klarest mulig på det man vil fokusere på. Briller og kikkert er uansett noe klundrete. Finnes det endags-linser (bruk og kast) med polaroidvirkning?
×
×
  • Create New...