Jump to content

knutb

Members
  • Posts

    92
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

knutb's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. 5000psi ~345bar. Da får en jo utnyttet ganske mye av flasken hvis man trenger 200bar fyllingstrykk. Bare pass på å ha kontroll med trykket i sylindren; over 300 bar i en 200 bar sylinder er mildt sagt usansynlig dumt. 300 bar i en 30mm sylinder gir sånn ca. 3 tonn skyvekraft hvis "lokket" gir seg (kanskje ikke mest sansynlige feilmodus, men dog...)
  2. Har ikke prøve å fylle fra flaske, men vi kan jo prøve et kjapt "skrive på servietten" overslag. Hvor mange fyllinger man får, avhenger av hvor full sylinderen må være - trykket i flaska vil jo falle litt hver gang man fyller, og dermed er det bare ved de første fyllingene at man får tilnærmet fullt trykk. Anta at pistolen fungerer ned til 50 bars trykk, og at sylinderen dermed må etterfylles når trykket har falt til dette nivået. Anta videre at sylinderen har et volum på ca. 100 cm3. For å toppe opp fra 50 til 200 bar går det da med 150bar * 0.1liter = 15 normal liter luft. For en 15 liters flaske gir dette et trykkfall på 1 bar. Om man nå aksepterer at fyllingstrykket går ned til 150 bar, klarer man sånn omtrent 50 fyllinger. Veldig omtrentlig dette her, med en god porsjon forenklinger/antagelser, men så voldsomt galt bør det ikke være.
  3. Jeg har en manuell pumpe, riktignok for å fylle opp sylindre til en Hämmerli, men det burde jo komme ut på ett Fungerer helt greit; noe kraft kreves det naturlig nok, men så får du jo en smule mosjon med på kjøpet! Det eneste jeg har tenkt litt på er fuktighet i luften. Noe luftfuktighet vil det jo alltid være, og noen skikkelig kondensutfeller er det egentlig ikke. Sylinderen monteres dog vertikalt, med fylleventilen nedover, på pumpa under fylling. Så mesteparten av kondensen blir formodentlig liggende igjen i det laveste punktet (dvs. utenfor sylindren) - det er jo det som er prinsippet for en kondenspotte. Det står litt om dette i brukermanualen, men ikke veldig utfyllende. Noen som vet mer om dette - om det utgjør et potensielt problem?
  4. I løpet av fire dager skal det gå ut opp mot 100 lag, noe som innebærer rundt 1000 kommandosekvenser. At samtlige av disse skulle forløpe helt uten feil, er ikke veldig realistisk tror jeg. Men hvis en så viktig kommando som "klar" ble utelatt, var vel omskyting en selvfølge - noe standplassleder formodentlig var enig i...? Synes arrangementet har gått meget bra så langt. At kulene hittil har gått i hytt og pinne, og har sett ut til å lide av langt fremskreden pappfobi, er formodentlig ikke arrangørens feil
  5. knutb

    Multifuelbrenner?

    I utgangspunktet burde vel "multi" bety "flere" eller "mange", mens "omni" burde bety "alt". Sånn sett er Omni et håpløst navn, for "alt" - det er sannelig mye det Omnifuelen kan for eksempel ikke brenne rødsprit uten modifikasjoner. Nå er det kanskje ikke så mange som har noe ønske om å bruke den med rødsprit grunnet betydelig lavere energiinnhold enn parafin/bensin, men altetende er den altså ikke. Om man legger godviljen til, kan vel kanskje "omni" tolkes som noe i retning av "alle vanlig brukte brennstoff for trykkbrennere" eller noe i den stilen, men her er det nok markedsavdelingen som var frampå da krapylet skulle døpes. Coleman med to bluss ble nevnt ovenfor - jeg har en lignende sak med ett bluss (http://www.coleman.com/coleman/colemancom/detail.asp?product_id=533B705&categoryid=2020 - finnes også i en litt lettere utgave). Fungerer svært bra med miljøbensin den også. For dem som er interessert i en litt større/tyngere brenner, er disse meget bra. Sånn bortsett fra at man må pumpe trykk i tanken er det like lettvint som gass. I motsetning til gass kan man toppe opp tanken når den er halvfull, og dessuten fungerer bensin selv kvikksølvet tar seg en tur nedover på gradestokken.
  6. knutb

    Multifuelbrenner?

    Tja, parafin krever en brenner som takler det. Og lekkasjer fører til mye søl (tennvæske er i så måte veldig mye bedre enn vanlig fyringsparafin). Men jeg synes parafin fungerer fint... Rødsprit til forvarming er dog en stor fordel, og akkurat det er en medvirkende årsk til at jeg stort sett fyrer Omnifuelen med bensin - jeg slipper å dra på ekstra brennstoff til forvarming. Så spørs det jo hvor viktig det med multifuel er da? Trenger man muligheten til å fyre med nær sagt hva som helst, eller går det greit å holde seg til ett brennstoff som man vet fungerer godt? Og for å øke utvalget/forvirringen en smule, skal vissnok denne være ganske rå: http://coleman.com/coleman/colemancom/detail.asp?product_id=9770-A25&categoryid=24752
  7. knutb

    Multifuelbrenner?

    Hva som er "best" er det som kjent farlig å mene alt for mye om - det spørs helt hva man legger vekt på. Jeg har en Primus Omnifuel, og den fungerer i hvert fall meget bra. Har for det meste brukt miljøbensin (grønn kanne på Statoil), og det brenner rent og fint og med relativt kort forvarming. Rimelig bra effektregulering har den også, men er kanskje litt ustabil på helt lav effekt. Noen mener at Omnifuelen er litt i tyngste laget, og så er den langt fra lydløs. Ellers vet jeg at en del brennere har problemer ved bruk av parafin - mange såkalte multifuel brennere fungerer best på bensin, og til nød på parafin. Noen krever lang forvarming, og andre gror relativt raskt igjen ved langvarig bruk av parafin. Omnifuelen går bra på parafin, og jeg har inntrykk av at det samme gjelder for Optimus Nova (her i Skandinavia har vi jo tradisjon for å fyre brennere med parafin). Og når det gjelder "parafin" bruker jeg stort sett tennvæske for grill. Det fungerer svært bra; den brenner rent, lukter minimalt og er dessuten billig. Forvarming med parafin er dog noe søl uansett.
  8. Enig i at utseendet bør være enkelt og funksjonelt. Og når det gjelder selve diskusjonsforumet, fungerer det stort sett greit i den formen det har i dag, men det ser ut til at mange har problemer med å legge inn vettuge bilder, så her er det rom for forbedring. Når det gjelder funksjonen som portal derimot, kan det gjøres mye. Det finnes pr. idag veldig mye bra informasjon på forumet, men kun i form av tråder. Hvilket naturligvis er bra for diskusjon og meningsutveksling, men mindre egnet for mer "statisk informasjon", eller hva man skal kalle det. Dels fordi trådene flyter omkring etter som tiden går, og gjør dem vanskelige å finne igjen. Men også på grunn av uungåelige "forurensninger", avsporinger og så videre som (nesten) alltid vil forekomme i diskusjonstråder (og det er vel også litt av sjarmen med diskusjonstråder...). Følgelig vil en godt organisert faktadel med artikler og lignende, være krutt verdt. Beskrivelse av skytebaner er nevnt. Et annet aktuelt emne kan være "hvordan begynne med aktivitet X" med informasjon rettet mot begynnere. Ellers kunne nok de fleste kategoriene i dagens forum få sin egen faktadel, men jeg tror kanskje at det ville bli litt vel mange faktakategorier, og en viss sammeslåing vil nok være på sin plass. En slik faktadel burde også gjøre diskusjonsforumet bedre; dels fordi man forhåpentligvis slipper en del gjengangerspørsmål (som besvares en gang for alle i faktadelen), og dels fordi faktaartiklene kan være en god referanse for videre diskusjon. Jeg ser for meg hovedsiden med tre hoveddeler: Diskusjonsforum, faktadel og relevante linker (organisasjoner, klubber, lover & regler, forhandlere, importører, gode hjemmesider mv.)
  9. Det samme lurte jeg på for en tid tilbake, og konsulterte Google. Fant ikke så veldig mye konkret, men her (nederst på siden) er det en slags oppskrift: http://www.thehighroad.org/archive/index.php/t-19202.html Kan knapt nok kalles en veldig pålitelig eller offisiell kilde, så en god porsjon fornuft og litt innsikt kommer nok godt med. Ellers avtrekket såpass enkelt at det ikke er veldig vanskelig å se hvordan det virker. Det aller viktigste er jo uansett at avtrekket er sikkert.
  10. Aha, den berømte Lillesand makrellen formoder jeg?
  11. knutb

    Howa 1500

    Manual ja, er det denne du tenker på? http://www.legacysports.com/pdfs/Howa1500%20Manual.pdf
  12. Et alternativ kan kanskje være å "drukne" tennhetta før den presses ut? Solvent, vann, sånt som man normalt skal holde seg langt unna når man lader... Hylsa må selsagt være tørr før ny hette settes inn.
  13. knutb

    Feltrevolver

    Utgangspunktet skulle jo være en ren .38 revolver, hvilket utelukker magnumfelt. Og hvis man kommer i nærheten av 200 meter i revolverfelt, da er det noen som har strukket reglementet litt faderelig langt. Skal man derimot ha en revolver til både vanlig revolverfelt og magnum I, blir sikkert vurderingen mhp. løpslengde litt annerledes. Men det kan andre svare bedre på; jeg har skutt svært få magnumladninger og bare ett eneste magnumfeltstevne - lenge før dette ble en offisiell gren.
  14. Vel, det holder jo at kulehullet - eller rettere sagt tolken - tangerer det det svarte (eller hvilken farge det nå måtte være). Sånn sett er det i teorien mulig å skyte fullt hus og klistre hele stasen med bare hvite lapper
  15. Skytterorganisasjon - den organisasjonen som skytterlaget/klubben er knyttet til. For eksempel Noges skytterforbund eller DFS. Se denne tråden for flere: http://www.kammeret.no/viewtopic.php?f=31&t=6168
×
×
  • Create New...