Jump to content

Ranger

Members
  • Posts

    6,531
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Ranger

  1. Grand basset 60 minutter? Andre støvere har 120 minutter!

    Nå blir det litt feil å sidestille en GBGV med maks mankehøyde på 44 cm med feks en russisk flekket støver på opptil 68 cm da. Det du egentlig sier, er at jaktchampionatet på en basset ikke henger så høyt som for en beagle i dine øyne. Vel vel…. La meg forsøke å forklare da. Når det gjelder drevtider på hare og jaktchampionat, så finnes det nok ingen basset som er blitt jaktchampion utelukkende på hare. De brukes for det meste på rådyr og dernest hjort, og har blandet interesse for hare. Anslagsvis bare 10% av alle drevprøvepremieringer på basset er på hare. Derfor snakker jeg videre her først og fremst om drev på klauvdyr. Basset er ingen støver eller beagle/drever, og skal ikke være det. Kort- til mellomlange drev i moderat tempo med rask retur om drevdyra drar ut, er essensen i disse rasene. Ikke om å gjøre å jage lengst mulig på viltet. Filosofien henger sammen med at det hundene driver med først og fremst skal være jaktbart for eget jaktlag, ikke nabojaktlaget. Med en prøvetid på inntil fire timer så skal hundene gjøre mye riktig på kort tid for å gjøre et topp resultat (da kreves flere enn én førstepremielos), sammenlignet med de opptil 8 timene NHKF-hunder har til rådighet. De 10 momentene bassetrasene dømmes etter virker å vektlegges mer i forhold til lostid enn hos NHKF-hunder, slik jeg har skjønt det. Lostid bør ikke være alt! En harehund kan godt få egenskapspoeng 1 på et moment, og likevel gå til førstepremie. Da ville en basset automatisk fått Graverende feil (G) og bli sendt hjem. Med poengsum 2 på et moment vil basset ikke kunne få førstepremie (maks er 6 poeng). For NHKF-hunder er egenskaper som samarbeid/kontakt og lydighet (sistnevnte bedømmes bare i konkurranse!) vektlagt lite (og hvorfor det…), mens dette teller mye mer hos bassetrasene. Drevmåte/fart er et eget moment hos oss, for å kunne "straffe" hunder som driver for fort. Det momentet er helt fraværende hos dere… 60 minutter er mer enn nok til å danne seg et bilde av hunden, da skal den kobles uansett om den vil drive mer, så får man heller se mer nøye på hvordan hunden jobber. Alt dette viser at det er forskjellige måter å tenke på når man skal vurdere hunders innsats på prøver, og at det er flere veier å gå. For basset og dachs har man valgt en mer skånsom tilnærming til denne type hundesport som ledd i avlsarbeidet. Like stort utbytte av jakta og opplevelsen har man likevel! ;) Men nå kan vi stoppe stolpetissekonkurransen her ja, siden vi har kuppet tråden! :)

  2. Det er sjelden basset jager tiden ut uten å få tilsvarende premiegrad (1. premie), men jeg skal ikke si at det ikke har hendt. Det hender dog at basseter kan ha nok egenskapspoeng til 1. men ikke lostid nok, av forskjellige årsaker.

     

    Drevprøvereglene for basset er ganske like som for dachs, men ingen blåkopi. Det er litt forskjeller. Og det er absolutt ingen "enorm forskjell" på å drive 90 istedet for 60 minutter! For de fleste basseter jeg er i befatning med handler det om å greie å stoppe drevet etter 60 minutter, mer enn å greie 60 minutter. Jeg har dømt såpass mange drevprøver og sett såpass mange rådyr i drevet i årenes løp, at jeg er veldig glad for at kravet for basset ender på 60 minutter. En rask beagle som må drive 90 minutter for premiering av første grad stresser dyra en halvtime ekstra, og rådyr har dårlig kondis!

     

    Jeg tror nok at i framtiden tvinges det fram kortere drevtider for at vi i det hele tatt skal kunne holde på med denne typen hundesport, prøver og jakt. De langjagende hundene vil nok snart bli bannlyst av et stadig mer oppmerksomt publikum. Der har vi en utfordring med bassetene og, men Norsk Bassetklubb gjør iallfall sitt for at man ikke skal stimulere til lange jag. Lostiden begrenses derfor, mens man stiller ditto høyere krav til hundens arbeidsmåte (momentene) for å gjøre det virkelig bra på prøver. Man behøver ikke 90 eller 120 minutter drevtid for å se hvordan en småhund/harehund jobber heller, man bør heller vektlegge mer de egenskapene dommer ser i hunden. På den annen side har jeg og flere tatt til orde for at basseter bør opp på 60 minutter på hareprøver, for haren tåler det langt bedre! Da vi lagde drevprøveregler for den noe mer langbeinte Grand Basset Griffon Vendeen så ble kravet til den 60 minutter på hare, og den rasen får ikke jage rådyr og hjort.

  3. - Alpha 100 kan bare peile T5 og T5 Mini

    - Alpha 100 er dermed ikke kompatibelt med DC20, DC30, DC40 og DC50

    - Alpha 100 vil "pælme ut" alle Astro 320 dersom et T5-bånd er i bruk i et jaktlag (Astro 320 får ikke kontakt)

    - Astro 220 kan peile alle bånd opp til og med DC40, men ikke DC50 og T5

    - Astro 320 kan peile alle bånd inkludert T5 (kanskje ikke DC20, men hvem har det i dag?)

     

    Jobber nå i bransjen, og jeg ser at ytterst få hundefolk vil ha Alpha 100, de foretrekker Astro 320 med DC50 (fases dog ut) eller T5. Det medfører at vi får stadig påfyll av A320, og selger i grunnen lite av Alpha 100. Personlig synes jeg Alpha 100 er et småsleipt forsøk fra Garmin på å få oss til å handle noe nytt og dyrere, ved å ikke gjøre det kompatibelt med noe som helst annet enn T5-familien. Noe som ikke blir godt mottatt i jaktlag!

  4. For drivende hunder tilsluttet Norske Harehunders Forbund kreves det en 1. premie på drevprøve, mot bare en 2. premie for bassetrasene (som tilsvarer en 3. premie for harehundene).

    Da ser du isolert bare på lostid, Ole-Johan? En basset skal ideelt sett "ikke være en drever" selv om de fleste lett jager like lenge. Det er 10 momenter bassetrasene skal bedømmes etter og få tilstrekkelig poeng på + lostid, før 1. premien er inne. Det er litt flere momenter enn hos harabikkjene? Ellers er svarene over korrekte. :) Bassetrasene må (som mange andre raser) også være utstillingspremiert før de kan stille på drevprøve, og minimumsalder på drevprøve er 9 mnd. Personlig synes jeg det hadde vært greit om bassetrasene også måtte ha førstepremie på drevprøve før NUCH utløses.

  5. Hvor han ene har Astro 220 og DC40 bånd og han handre har Astro 320 og DC50 bånd.

    Dersom jeg kjøper Alpha 100, kan jeg få inn hundene deres under jakt? Han ene vil uansett ikke få inn T5 båndet. Han andre er jeg usikker på.

    Han med A220 vil ikke få inn DC50 og T5, og du med evt. Alpha 100 vil ikke få inn DC40 og DC50. Blir mye radioprat av sånt. :) Astro 320 er kompatibelt med både DC30, DC40, DC50 og T5. Eldre 320 må få programvareoppdatering for å få inn T5.

  6. Godt spørsmål Ole-Johan, og jeg lurer fortsatt på det samme spørsmålet jeg stilte for evigheter siden. :) Men jeg kjøpte Astro 320 og DC50, og gjorde en enkel kortholdstest med DC50 og mitt gamle DC30 opp mot Astro 320. Jeg la igjen A320 ved trappa og gikk "tisserunden" med bikkja med DC30 og DC50. I luftlinje ca 500 meter ut, med høye brøytekanter samt at veien var høyere i lende enn huset. Huset skjermet i tillegg håndenheten. DC30 begynte å "hakke" og datt etterhvert ut. DC50 hadde full dekning hver bidige meter av turen! :) Jeg brukte den lengste antenna på DC50, så DC30 hadde et handikapp, men den lange antenna er jo til for å brukes… :)

  7. Det som skyldast skepsisen min er først og fremst alderen på bikkja. Er den for gammal til å bli ein brukande drivande hund?

    Det er sikkert ikke umulig å få fram "jakta" i en 16 mnd gammel hund, men et mer åpent spørsmål er om kombinasjonen beagle/pointer kan skape en drivende hund. Hadde det vært en miks med støver så hadde muligheten vært god. Enda viktigere er: Hvor høy er bikkja oppå manken? Drivende hunder til hjortevilt får ikke ha mankehøyde høyere enn 41 cm.

  8. Uansett rase: En får den hunden en fortjener. :mrgreen:

    - Synes Jibrag oppsummerte det veldig bra her! :D

     

    Artig å lese andres erfaringer, noe av det stemmer med mine oppfatninger også. Som drevdommer har jeg dømt 5 av 6 bassetraser (Grand Basset Griffon Vendeen er ennå ikke stilt på prøver i Norge), og har sett basseter som i stor grad stilles på drevprøver fordi eierne mener hundene er klar for det. Det går som regel godt. I tillegg er vi ute med flere forskjellige bikkjer i jakta. Det er flere blodslinjer jeg liker sånn jaktmessig, og jeg har inntrykk av at bassetfolk har mer og mer fokus på utvikle søk og andre egenskaper som kan føre basseter til toppen av hierarkiet. Det er som sagt unge raser her på berget, i forhold til de mer etablerte.

     

    Det er ikke noe problem for en fauve eller en petit å jage rådyr i 3-7 timer (eller mer), men det er slett ikke ønskelig av hensyn til viltet og omgivelsene. Har man ikke greid å felle losdyret etter 1-2 timer, så er det like greit at bikkja returnerer eller lar seg kalle inn og kobles. Basseter har gode egenskaper når det gjelder å legge av om viltet drar langt ut, og disse egenskapene forsøker vi i Norsk Bassetklubb å ta vare på. De som kommer hjem og skryter på feisbukk at "bikkja trøkket på i 7 timers los i dag" har misforstått hele greia, og er dårlige ambassadører for oss hundefolk. Vi studeres med argusøyne av de som vil vårt kjære jakthundehold til livs.

     

    God påske! :)

  9. Enig med Ole-Johan; det er variasjoner innen alle rasene. Men at en over her skriver at bassetraser kan bli brukbare på rådyr synes jeg er en underdrivelse, for de kan bli meget bra på rådyr. Men her, som ved alle raser, så er det jobben hundeeier legger ned i hunden som for en stor del avgjør. Jevnt over er nok drever den rasen som er lettest å få til, da det skal endel til for at en "idiot" av en hundefører skal greie å ødelegge jaktegenskapene i den.

     

    Basset Fauve de Bretagne er bra bikkjer, om enn kanskje litt dårligere i losmål/losføring enn Petit Basset Griffon Vendeen (iallfall i snitt på de jeg har opplevd i skogen). Men de durer på og gir seg ikke lett. Dachs har ikke imponert meg, men jeg har sett altfor få til å danne meg noe sikkert bilde. Her i Skandinavia er bassetrasene i sterk framgang jaktmessig, men til den type jakt vi her nord bruker bikkjer til, så er bassetrasene ennå veldig "unge" i forhold til dachs, drever og beagle som har vært avlet til vår type jakt i mange flere generasjoner og antall. Det kan derfor være variasjoner i jaktegenskaper, som gjør det om mulig enda viktigere å velge fra rett kull. Snille og gemyttlige familiehunder er de iallfall.

     

    Det nytter ikke å gi noe entydig svar på hvilken rase som er "best" (og meningene er alltid forskjellige), du må heller gå inn på individnivå uansett rase og se etter de egenskapene som også kan tilfredsstille mor i huset.

  10. Om jeg har noe i "pappen" vet jeg ikke, men har hatt samme problemet! :D Min hund var også veldig glad i elg i ungdommen, og kunne drive den /%#$%%"%#% elgen i en time. Ved 4-årsalderen begynte interessen å dabbe av, og det kulminerte i at jeg tror en elg gikk regelrett til angrep ved nærkontakt. Siden det bryr han seg ikke særlig om elg, kan i høyden "dytte" de unna med en 300-meters los, før han returnerer og finner seg et rådyr eller en hare istedet. Bikkja di bør få en verbal overhøvling ved elglos, og roses når den bryter av og kommer inn. Henting av valp i denne fasen bør unngås, men skjønner jo at du ikke vil valpen skal drive på med dette.

  11. Tja, jeg vet av mange petiter som søker ut 5-700 meter, jager gang på gang 1-2 timer (vil helst ikke nevne de som jager lenger enn det) over fjell og myr, med et losmål og nyansering de fleste drevere kan misunne. :) Men jeg føler med deg Cameron, det er ikke artig når bikkja ikke innfrir. Dette blir forøvrig på siden av tema i tråden, så jeg skal ikke spore av mer. Måtte bare få det ut! :D

  12. Cameron har dessverre vært ekstremt uheldig med sitt individ, ikke nødvendigvis rasen. Det er ikke uvanlig at petiter søker ut flere hundre meter, så det er ikke noen begrensning i rasen. Men søket må man med fordel jobbe med, som trådstarter også riktig gjør. Søket er også et arvelig moment hos bikkjer, så sjekket dere hva slags poengscore på søk foreldredyrene deres har oppnådd på drevprøver, gutter? Det er aldri noen garanti, men gir en pekepinn.

  13. He he, artig triks over her! :D Prøv i harehegn du, det kan umulig skade å forsøke. Som du sier så kan haren ses oftere enn rådyr, og det kan smelle igang kjeften på bikkja. :) Normalt bruker mange dachser å være temmelig lauskjefta, så this was en new vending. :)

  14. Enig i at forskjellen er liten, det kommer egentlig ned på individnivå. Stabilt god jaktlyst i de fleste fauvene jeg har sett, men det er de som føler de har bra nok bikkjer til å stille på drevprøver. Har sett en tendens til at petit er bedre i målbruk enn fauve, som kan være litt glissen/sparsom i losføringa. Gemyttet på alle av begge raser jeg har møtt har vært bra (typisk basset å være snill og grei). Dette koker ned til smak og behag, og det individet du finner uansett rase. :)

  15. Her på Helgeland prøver vi å få til et bassettreff en eller to ganger i året, det er et voksende miljø for bassetraser her oppe. I tillegg arrangerer vi jo Vegaprøven i mer formelle former, da er det gjerne internasjonalt miljø. Noen nettside for slikt finnes ikke, men på facebook finnes det grupper for bassetfolk i Norge, her er to av de:

     

    :arrow:https://www.facebook.com/groups/265523553484794/ (Basset Norge, for alle raser)

     

    :arrow:https://www.facebook.com/groups/218977111537629/ (Petit Basset Griffon Vendeen Norge)

     

    Gruppene er ikke hyperaktive, men der finnes det mange flinke bassetfolk fra hele landet som mer enn gjerne svarer på spørsmål. Avhengig av hvor i landet du bor, så finnes det helt sikkert folk som kan bli med deg ut i skogen, eller møtes over en kaffekopp. :) Hovedmassen av medlemmer i Norsk Bassetklubb befinner seg på Østlandet, men det er også et voksende miljø i sør-sørvest, blant annet med et par nyutdannede drevprøvedommere i tillegg til en allerede etablert drevdommer. Ellers så finner du folk med PBGV over det meste av landet opp til Saltfjellet i Nordland. Det følger pussig nok den jaktbare utbredelsen av rådyr i landet… :D

  16. Enig med siste taler, men man behøver ikke å være dårlig jeger, bare lat jeger! :mrgreen:

    En hundemann med stolsekk, tunge støvler og tjukk ekstragenser i sekken har bedre forutsetninger for å få til bra bikkje, enn en som tar til skogen i joggesko, langrennstrikot og ei lita rumpetaske med sportsdrikk. ;)

  17. Enig med RDJ, innjaging kan man begynne gradvis med når valpen er eldre, fra halvåret og utover. Selv om det godt kan dukke opp noen korte loser før den tid, noen valper begynner gjerne å interessere seg for viltet og gir litt lyd fra seg helt ned i 4-5 måneders alder. Jaktlysta vil nok vise seg gradvis, og er også et tildels arvelig produkt av foreldrene til valpen. Det er ingen fasit som sier at to jaktchampioner gir jaktchampioner til avkom, men det kalles jo gjerne et litt sikrere utgangspunkt. Noen hunder våkner sent, og kan først i 2-3 årsalderen jage fort fullt. Det er heller ingen garanti at søket kan bli over 100 meter selv om man gjør alt rett i skogstilvenning og innjaging. Hvis hunden søker metodisk og vettugt, så kan det fungere helt fint med et søk på 100 meter til hver side. Noen har snevrere søk enn dette, andre slår ut mange hundre meter. Hunder er så forskjellige, så det finnes ingen garantier eller fasit. Man velger seg en valp fra et kull, og så jobber man som best man kan med det utgangspunktet. Du har en fin høst foran deg, så stå på og jobb på den måten du har trua på! :)

  18. Jeg understreker at det er sånn min filosofi er, og at andre sikkert vil velge andre metoder. :) Jeg har tro på dette for min del. Hvis jaktlysten er enorm, så spiller det liten rolle hvordan man går i skogen med en voksen hund. Den vil nok mest sannsynlig dra ut på jakt uansett. Man vet imidlertid ikke jaktlysten på en valp før den har begynt å vise en trend når den er litt eldre. Søket er arvelig, men det kan påvirkes; både utvikles og ødelegges. Alt ettersom hvordan man gjør det.

     

    Det man gjør i skogen fram til hunden er ca ett år gammel, er utrolig viktig for hvordan den vil fungere livet ut. Det første året er den mest lærenemme og påvirkelige tiden, men også år 1-2 er viktig for å utvikle jaktvett, da er de også mer ferdig utviklet i beinstruktur osv og tåler mer bruk enn yngre hunder. Kanskje bør man da bruke det første året til å prøve å gjøre ting "rett", og så kan man senke skuldrene litt senere. Hvis du ønsker å gå med valpen løs, så kunne det kanskje være en idé å gjør det på mindre stier og i utmark, framfor skogsbilveier? Det kan være et greit kompromiss. Og; gå ikke så fort…. :)

     

    Det er som kjent "mange veier som fører til Rom," og bikkjer er forskjellige individ. Det er bare å prøve seg fram og se hva som funker best med nettopp den bikkja.

  19. Stikkordet er vel ofte det "ekle" ordet jaktlyst (og det gjelder ikke bare BAN). Etter min mening er det viktig å få stilt de BAN som jager bra på drevprøver, så de kan komme mer i betraktning som avlsdyr. Rasen er så liten i Norge, den trenger å få alle gode individ fram i lyset. Husk at hunden må være utstillingspremiert etter 9 mnd alder, så er det lov å melde på drevprøve.

×
×
  • Create New...