Jump to content

Bly

Members
  • Posts

    4,570
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    25

Everything posted by Bly

  1. Bly

    300 BLK Erfaringer

    Jepp! 300 SMK er like ustabil med ræva først. Ikke samler de noe bra heller på 100 m. For denne kula virker det ene og alen som om det er lengden som avgjør stabiliteten.
  2. Bly

    300 BLK Erfaringer

    Ja, det er vel en av utfordringene med å skyte lange kuler i sub. Det er lite «trykk» på kula. Har knapt prøvd en, så jeg har null erfaring… Nei, jeg skjønner det slik at fenomenet bare gjelder for underlyd. «Overstabilsert» i «overlyd» er vel mere i retning av blytåke når kula går i filler.
  3. Bly

    300 BLK Erfaringer

    Jeg har også vært i den troen at det ikke er mulig å overstabilisere ei kule. Men nå hørte jeg nylig Litz si en podcast at lange kuler som 220gr i 300BLK sub ikke bør stabiliseres til «null» yaw. De må spinne med en limit cycle yaw som gjør at de «blir feit i ræva» og kan generere en «finne effekt». Kula må fly med en «trim» vinkel. Slik jeg oppfatter det må kula befinne seg i en likevekt mellom stabil og ustabil for å oppnå presisjon. Dette gjorde ikke subskyting mindre komplisert med lange matchkuler. Spørsmålet er jo da om man noen gang vil kunne se bare perfekte runde hull i skiva? Det er også interessant å se hvordan kuttingen av kula forandrer på stabilitetsfaktoren i over og underlydhastighet. Ukutta vs kutta Under lydhastighet er forandringen liten mot over lydhastighet hvor den er betydelig mere stabil.
  4. Bly

    300 BLK Erfaringer

    Jeg gikk til slutt for en runde med god gammeldags kutting av kula. 6 mm kortere og noen grain mindre.., og da så ammoboksen slik ut; Det så ut til å gjøre susen for stabiliteten på 300SMK ut fra pipa. På 100 meter var det ut fra hva jeg kan se runde fine hull. På 190 meter begynner variasjon i fart å gjøre seg veldig gjeldene, men hullen er fortsatt runde og fine etter hva jeg er i stand til å tolke. De som kommer ut i riktig fart havner der de skal i pappen om ikke annet. Jeg har prøvd å rekalkulere stabilitetsfaktoren til den nedkorta kula, og da ser grafen slik ut; På det absolutt verste har kula nå en stabilitetsfaktor rett over 2. 1,7 var tydelig vis ikke nok. Det er ikke helt lett å bli klok på sub. Jeg er vel tilbake til utgangspunktet om at 1:5 snurr antagelig er den ultimate stigningen for ei .338 pipe til sub skyting.
  5. Bly

    Tikkaklubben

    22-250 er en meningsløs patron med mindre målet er å spre fjærdrakten til pip-pipen i en omkrets på 10 pluss meter for etterpå lure på hva slags pip-pip det egentlig var .
  6. Bly

    Tikkaklubben

    Om det hadde vært min rifle så hadde den bestandig vært ferdig montert med pipe, stokk, montasje/kikkert, ferdig innskutt og plassert i skapet med en stor lapp på hvor det står; NB! IKKE RØR, MÅ IKKE TUKLES MED, BRUKES TIL JAKT !! Hva du gjør med treningsrifla/riflene er uvesentlig.
  7. Bly

    300 BLK Erfaringer

    Nå har jeg prøvd å stipulere twist og stabilitet til 300gr MK i 7 snurr (Vo-300m/s) med program av Geoffrey Kolbe og alt tyder på at kula skal være stabil? Faktor på 1.7 som dårligste mulighet på stabilitet.
  8. Jeg merker ingen forskjell, men så er jeg flink til å sørge for og skyte utenfor alle ordinære tidspunkt om jeg kan. På vinteren er det ingen organisert utendørsaktivitet noe sted som jeg kjenner til med unntak av skiskyttere og sporadiske happening fra"PMS-folket". Det er vel mangel på fasiliteter som er hovedårsaken tipper jeg? DFS vil ikke fryse eller måke snø, og hagleskyttere har ikke noe sted å være. Alt er helt som vanlig med unntak av noe dyrere ammo....
  9. Hvis inflasjonsmålet er på 2%, så er 10% nokså mye mere..
  10. Nei, men det høres da helt meningsløst ut. Det er på samme nivå til hakket verre enn 6,5x55AI i samme pipelengde. Til og med 260 og 6,5x55 er smått meningsløst med 50 cm pipe med mindre du har et spesielt mål med det som f.eks lav fart til fuglejakt. Jeg har mye erfaring med pipelengder fra 40 blank til 74 cm i 6,5x55. Med den PRC hylas som har minst 30 prosent mere volum enn en 260 ville ikke vurdert kortere løp enn 60-65 cm. De Proof pipene er nå ikke akkurat lett heller selv om noen stålklumper fra de kommer kamuflert som "lettvektere" i karbon.
  11. Jeg tror du må legge på i hvert fall 50 000 til Problemet med ammoprisene er jo at jeg husker, som om det var i går, da tennhette kosta 30 øre og kula 1-2 kr. Kruttet var da rundt 300 kr kiloet. Når de nå vil ha 2,50 for tennhette så skjønner jeg at det stritter i mot mentalt for mange. Jeg vet ikke helt hvor jeg er selv med tanke på å normalisere dagens prisnivå? Jeg har kjørt hard psykologi på meg selv ved å skyte kuler til mellom 10 og 25 kr stykk gjennom vinteren på latterlige korte hold med sykt dårlig presisjon. Det hjelper vel på med å legge en ny normal
  12. Unnskyld off topic, men hvor får du tak på alt dette gamle rælet?
  13. Jeg har hatt samme opplevelse en gang for lenge siden med 6,5 (for ordens skyld før måsene ble fredet). Jeg skjøt ei gås som satt sammen med noen andre fuler i fjæra. Det røk med to gås og to måser på et skudd. De siste 20 åra har jeg jaktet ryper med 223 rem. 243 win. 6,5x55 og 308 win. I 308 gikk det i lockbase og det gav veldig fine slakt. I 6,5 har jeg vel prøvd 100gr fmj og 144gr fmj, 140gr MK og 139 Scenar samt 130gr DL. Av de var det bare DL som har skilt seg negativt ut (ferdiglada DL felt) siden farta var noe spenstig. I 243 har jeg utelukkende brukt Hornady 80gr fmj som var ei nydelig fuglekule selv med litt for mye fart. Nå bruker jeg 223 med 80gr MK som er luka i tuppen og lada til 800m/s. Noen ganger sklir de gjennom fuglen og innimellom tar de til flukt for å stivne på vingene som ei hardskutt gås. Det er kanskje litt lite futt men slaktene blir veldig fine. Konklusjonen min er at alt virker så lenge farta ikke sprenger kula. Skal man ha fart så er det helmantel som gjelder. Hvis jeg skulle velge den beste kula for vind så hadde det uten tvil vært Lapua sin 6,5 - 144gr fmj. Det er lite som slår denne kula til fugl i hardt vær og druge hold.
  14. @Ranger#44Hva veier hele kreasjonen nå, og hvor/hvordan er ballansen? Jeg går ut i fra at røret er bedre å holde i med tape? Kanskje en lær hylse rundt røret hadde vært noe? Det er jo hot med lær og karbon for tiden
  15. Kanskje derfor den er nevnt eksplisitt i forskriften? Du har helt sikkert rett. Jus språk er ikke nødvendig vis helt som vanlig språkforståelse. Det lager et tonn av forvirringer for de som ikke er jurister og skal prøve å forstå hva som er ment med loven. Derfor er det også urimelig å forvente at menimannen skal klare å holde seg oppdatert på et lovverk som man kanskje ikke har forutsetninger for å skjønne i utgangspunktet. Og hvis man tar eksempelet med en riflestokk. Brukes den i eller på ei rifle? Ikke vet jeg (selv om loven antagelig sikkert et sted definere hva ei "rifle" er)? Jeg synes uansett begge er like dårige preposisjoner brukt om/"beskrivelser av" hva en riflestokk er/gjør - i eller på ei rifle. Det eneste jeg kan være tilbøyelig til å mene noe om er at riflestokken har manglende bruksområde andre plasser enn på/i ei rifle. Som du skjønner er jeg totalt forvirra menigmann og ikke jurist
  16. Som en kompis pleier å si; show me the man and i'll show you the crime , men selv om jeg ler er det jo dessverre den triste sannheten.
  17. Den eneste definisjonen på våpendel i loven som jeg har fått med meg er denne; Kapittel 1 Lova sitt føremål og definisjonar § 2.Definisjonar I denne lova meiner ein med: 3. Våpendelar: gjenstandar som er laga for eller særskild tilpassa for bruk i skytevåpen. Skal man forholde seg til dette så er jo alt forbudt. Jeg kan ikke tenke meg at det er meningen at man ikke skal kunne sitte hjemme i furtebua og spikke sin egen riflestokk uten å ha søkt og fått godkjenning av politimesteren. I så fall er det jo helt urimelig..
  18. På ingen måter uenig. Som veldig mye i våpenloven så føyer det seg godt inn i rekka med uforståelig regulering. Skal jeg gjette hvorfor dette er tatt med, så handler det sikkert om at de tror det vil utgjøre en "HMS" risiko om det var fritt frem. A-tec var i begynnelsen et godt bevis på det da det fløy biter og splinter av demper rundt om på skytebaner som utgjorde en bitteliten HMF (helse miljø og flaks) risiko. Jeg husker vagt at jeg synes det var tryggest å stå godt stykke bakom da jeg var standplassleder. Uansett er det veldig mange huller og uforståelig regulering i den nye loven for de som faktisk vet bak frem på et skytevåpen.
  19. I våpenforskriften er tilvirkning av lyddemper for salg spesielt nevnt; Tilverking, reparasjon og deaktivering av skytevåpen og våpendelar § 9-10.Krav til løyve for å drive reparasjon, ombygging eller tilverking av skytevåpen eller våpendelar Den som vil drive ervervsmessig, reparasjon, ombygging eller tilverking av skytevåpen eller våpendelar, som er løyvepliktige etter våpenlova § 5 og § 6, må ha løyve etter dette kapitelet. Kravet til løyve gjeld også for ervervsmessig tilverking av lyddemparar til løyvepliktige skytevåpen, samt for ervervsmessig reparasjon, ombygging eller tilverking av skytevåpen og våpendelar som er fritekne frå løyveplikt etter § 2-3 nr. 1 til 3. Edit; Jeg var bortreist, Skrueråmuttere har allerede påpekt dette!
  20. Du har tråkket inn i et ormebol Jeg hadde en sak gående for en tid tilbake hvor jeg søkte om å få bygge ei låsekasse. Etter mye om og men fikk jeg til slutt avslag (fra POD). Det som gikk igjen var en tydelig ide fra saksbehandlere (det var flere) om at lovens inntensjon (den nye) var laget for å sikre mot ulykker og uønskede hendelser. Greia er jo at de har ingen kunnskaper eller vilje til å vurder og bruke skjønn el.l for å ta noen avgjørelser, så avslag blir eneste utvei. Jeg har fått mange dårige bortforklaringer trykket på papir for å si det sånn. De skulle nesten vært rammet inn til skrekk og advarsel om hvilken vei samfunnet har utviklet seg. Og det er mange paradokser. Vi får jo lage ammo til egen bruk, som de fleste skjønner er langt farligere enn f.eks å lage en munningsbrems. Uansett så er jo dette ikke unikt for politiet, det gjelder hele linja med offentlig forvaltning. Det er ikke lengre samsvar mellom regulering og risiko. På det tidspunktet jeg søkte var våpenloven nokså ny og det har kommet et rundskriv https://www.skyting.no/wp-content/uploads/2022/12/rundskriv-2022-008.pdf etter den tid hvor det er noen oppklaringer rund tilvirkning til eget bruk som sier følgende; 7.6. Tilvirkning av skytevåpen og våpendeler til egen bruk Tilvirkning av løyvepliktige skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon krever løyve fra politiet etter våpenlova § 25 første ledd. Tillatelse kan utelukkende gis personer som oppfyller kravene til alder, vandel og personlige egenskaper. Formålet med tilvirkningen må være ens eget bruksbehov for gjenstanden. Tilvirkning med henblikk på videresalg, herunder byttehandler, gaver, o.l., utløser krav om løyve etter våpenlova § 23. Et løyve til tilvirkning kan bare gis for skytevåpen eller våpendel som tilvirkeren selv oppfyller vilkårene for å erverve, jf. våpenforskrifta kapittel 4 og 5. Tilvirkningsløyve skal avgrenses til å gjelde én eller flere spesifiserte skytevåpen eller våpendeler, eventuelt prosjekter. Søknaden må presist angi hvilken gjenstand(er) en ønsker tilvirke. Det skal fremlegges en plan (prosjektplan) for tilvirkningen med en tidsramme som skal inntas i løyvet. Det presiseres at det kreves løyve til innehav av den ferdig tilvirkede gjenstanden, jf. våpenlova §§ 5 og 6. Den ferdig tilvirkede gjenstanden må omsøkes og dokumenteres før løyve til innehav kan gis. Dette innebærer f.eks. at tilvirkerens «jaktgarderobe» må ha kapasitet til å innlemme den ferdig tilvirkede gjenstanden når den er ferdigstilt. Av sikkerhetsmessige grunner skal det kreves at gjenstanden forelegges en godkjent børsemaker for kontroll og angivelse av gjenstandens tekniske utforming før registrering finner sted. Dette skal inntas som et vilkår for løyvet til tilvirkning. «Ferdigattesten» fra godkjent børsemaker lagres i WebSak og er grunnlag for registrering i NVR. Politiet skal følge opp tildelte løyver til tilvirkning slik at det ved utløpet av gyldighetsperioden avkreves status på tilvirkningsarbeidet. Eventuelle løyvepliktige gjenstander som har blitt tilvirket og som tilvirkeren ikke ønsker å forelegge for etterkontroll hos godkjent børsemaker, kan innleveres politiet for destruksjon, eventuelt deaktiveres. Hva som er "våpendeler" ut over de registreringspliktige i denne sammenhengen er like uvist for meg?
  21. Hva er forskjellen på 6,5 og 6 mm? Svaret er 0,5 mm. Jeg har hatt begge kalibrene. 243 win har jeg avviklet for veldig mange år siden. Skal du først drive på med kaliberbytte, eller flere kaliber så er eneste grunnen jeg ser å gå i en ekstrem retning i form av at du f.eks skal ha en liten ultralett rifle som ikke har plass til 6,5x55. Du lurer deg selv hvis du tror at en 243 win gjør noe annet enn en 6,5x55. Den eneste 6mm patronen til fuglejakt som jeg synes er aktuell er 6x45, og da i en S&L legacy, Sako XS eller Vixen.
  22. Og skyter du langhold, så skyter du ikke langt nok om rekyl er et problem
  23. Eller bare for egen del og komfort om man driver med langholdsskyting hvor tiden ikke spiller noen rolle. Skal man bare kose seg og ikke har det travelt er det lite som slår en lyddemper . Men kjøp en i stål som tåler bruk, f.eks en Ase Utra.
  24. Bly

    300 BLK Erfaringer

    Målte diametern på 300mk mot 300cc og 285 Amax. 300mk er en til to hundredeler større på diametern. Den burde da «fylle» løpet best.
  25. Bly

    300 BLK Erfaringer

    Ja det er lite… Jeg har 2.8 nå. Sager jeg av 5 mm av tuppen så er jeg på 4. Sist jeg surra med 168mk i sub så brukte jeg 12 snurr. Da saga jeg vel av 5-6 mm før kula ble stabil’ish på 100m
×
×
  • Create New...