Jeg stiller meg knakende likegyldig til hvor mye bly som teoretisk sett kan gjenfinnes i elgkjøtt, beregnet ut i fra gjennomsnittlig antall treff og gjennomsnittlig avgitt blymengde per treff. Etter min mening er modellen utilstrekkelig og egentlig uinteressant så lenge det ikke korrigeres for blymengde i innvoller og kassert kjøtt fra sårkanalen.
Resultatene fra analyse av kjøttdeig er derimot svært interessante. Imidlertid savner jeg henvisning til en vitenskapelig publikasjon i et tidsskrift med ekstern fagvurdering. Jeg forventer at det kan gjøres rede for hvilken metodikk og analyseteknikk som er anvendt. Resultatene slik de har vært presentert er mangelfulle, da det er uklart om det er metallisk bly eller blysalter som er målt. Dersom forfatterne mener at giftigheten til metallisk bly kan sidestilles med vannløselige blysalter, må de kunne argumentere for dette, da det ikke finnes støtte for dette synet i eksisterende medisinsk litteratur. Jeg vil også se analyseresultatene fra negative kontroller - dvs. kjøtt fra et representativt utvalg av dyr som er avlivet med blyfri ammunisjon.
Så snart dette er på plass, ville det vært ønskelig med en populasjonsstudie hvor det måles blyinnhold i blod hos folk som spiser elgkjøtt i forhold til en kontrollgruppe som spiser kjøtt fra landbruket. Elgjegere bør sannsynligvis utelukkes fra utvalget, da de neppe er representative for populasjonen grunnet tilleggseksponering for bly gjennom skyting, hjemmelading og inntak av kjøtt fra småvilt (blyhagl). En slik studie må nødvendigvis være omfattende og kostbar, men jeg er sikker på at det ville være enkelt å skaffe finansiering dersom det finnes holdepunkter for å anta at elgkjøtt utgjør en trussel mot folkehelsa.
Dette er mine personlige meninger som elgjeger og kjøttspisende kjemiker med forskererfaring innenfor analytisk toksikologi. Jeg har ingen kompentanse innen veterinærmedisin eller viltforskning, og jeg har ikke kjennskap til de aktuelle studiene utover det som har vært presentert i mediene.
Edit: Skrivefeil