Jump to content

jland

Members
  • Posts

    57
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

jland last won the day on May 15 2021

jland had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

jland's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/17)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

38

Reputation

  1. Har en .458 Lott (brotsjet opp fra Win.Mag), min erfaring er at kulevekt har mer å si mtp rekylen enn utgangshastighet. Merker ikke så stor forskjell på rekylen med samme 500 grains kule i Win.Mag ift Lott til tross for forskjellen i hastighet. Forskjellen mellom en 450- og en 500 grains kule opplever jeg som større. Om mindre rekyl er målet ville jeg heller ha forsøkt med en noe lettere kule, ihvertfall før løpet kappes så radikalt.
  2. Kan være villig til å kvitte meg med dette om det passer
  3. jland

    Type diopter?

    Ett diopter har kommet meg i hende, uten at jeg blir klok på hva det kan ha tilhørt. Ut fra bilder synes jeg det ligner på noe Schultz & Larsen M69 er avbildet med, men får ikke det til å stemme med hvor det kommer fra. Kan det være at det hører hjemme på en Krag? Noen som har kjennskap til hva dette heter og hvor det er brukt?
  4. Haha, javel? Presisjon, mekanikk eller begge deler? Stokken blir klipp og lim uansett og har en kikkert som skal på.
  5. Hei, funderer litt på å anskaffe ei billig presis boltrifle, har hatt to Anschutz som skiskyttergevær tidligere så jeg har et vist begrep om hva som er mulig å få til av presisjon. Av aktuelle kandidater har Våpensmias rekruttrifle kommet opp som et mulig alternativ. Hva er forskjellen på VSM004 modellen og VS86K? Med tanke på deler, er det stort sett ombyttbart? Mvh Jland
  6. Hei, nei. Du kan ikke øke/skjøte lengden på pipa, da må du få satt inn ei lengre pipe. Om det blir mer treffsikkert av lengde, nei ikke i seg selv. Om du får mer "kraft", ja du kan få noe mer utgangshastighet sammenlignet med en kortere pipe. Hvor mye er avhengig av en rekke faktorer.
  7. Støtter det Per-S skriver. En militærmauser i 30-06 er ikke nødvendigvis all verden verdt, og veien fra den til en "moderne" jaktrifle etter "dagens standard" er både lang (og dyr), om man finner glede i det så er det jo utrolig mye man kan gjøre selv. Jeg har funnet stor glede i prosjektene og har bare 4 mausere nå... Angående om pipa er brukbar vil en visuell grundig inspeksjon (etter puss) kunne si noe, prøveskyting kanskje mer (forutsatt at kroningen er fin). Om du får børsa til å samle før kapping så blir det ihvertfall ikke dårligere etter kapp og demping. Hva som er akseptabelt må du jo selv vurdere, hvis blinken er en elg på 100m er neppe sub-MOA presisjon noe du egentlig trenger
  8. Hei, noen av oss mener jo at gamle Mausere er gøy, om det er veldig fornuftig å kaste gode penger etter en gammel? Mauser kan jo sikkert diskuteres. Jeg tror jeg ville gjort det omtrent i denne rekkefølgen: 1: Vurdere om børsa er noe å satse på før du begynner å bruke penger på den. Er f.eks pipa i god nok stand eller er et pipeskift rett rundt hjørnet? Hva med stokk, avtrekk, sikring, montasjer? I det du begynner å handle deler flyr penga fort. 2: Om du vil ha demper er det kurant å kjøpe brukt. Men sørg for at det er en til .30 kaliber. Jeg ville ikke hengt meg så mye opp i tallene på demping, rent generelt gir mye volum bedre demping. Tykk og lang er bedre enn tynn og kort. Først når du har demperen er det greit å bestemme seg for pipelengde, om demperen bygger mye fremover eller bakover vil ha betydning for balanse og totallengden på børsa. Prøv deg litt frem med teip og vekter, da får du en brukbar følelse. 3: Hvor mye du kan kappe ei 30-06 pipe finnes det ikke et absolutt svar på, det kommer blant annet an på hva du skal bruke rifla til. Personlig ville jeg nok ikke gått så mye under 55cm. 4: Regn med ca en 1000-lapp til børsemaker for å montere demperen.
  9. jland

    Grovkaliber

    Mine 2 cent er basert på endel erfaring med mye forskjellig i spennet mellom .223 og .458Lott. Høyde og vekt på skytteren har ikke veldig mye å si, det som virkelig betyr noe er at stokken passer deg og er "rett", altså ikke bayersk / svinekolbe eller lignende. Du vil ha en rett stokk som gjør at du ikke slår kinnbeinet. Støtter det flere skriver om å finne et kaliber som kan lades opp og ned, da kan du bygge erfaring grain for grain både med kulevekt og ladning. Rifla min i .458Lott kan også skyte .458WM. med 300 grains kuler er den håndterbar for de fleste. Jeg tror det dummeste du gjør er å kjøpe ett eller annet latterlig grovt og banke løs, det er sannsynlig den aller sikreste metoden for å trene inn nappavtrekk og møte rekyl med skulder. For meg holder det med 10-12 skudd med Lotten, etter det merker jeg at jeg begynner å gjøre feil. Skytestilling er også av betydning, knestående eller stående (evt med skytestokk) er det som gjelder for meg.
  10. Jeg har dette på salongen og det er godt innenfor prisen du ser for deg. https://athlonoptics.com/product/rifle-scopes-talos-btr-4-14x44-aplr-ffp-ir-mil/ Hvis du liker FFP ikke synes det blir for mye julestemning med hele treet i retikkelet kan det være et bra valg. Litt "mushy" i klikkene, men bra repeterbart. Jeg kjøpte det mest pga parallaksejustering ned til 8m.
  11. Velkommen til en interessant hobby! Uten at du er noe mer spesifikk på hva slags jakt det er snakk om er det umulig å svare konkret. Jegerprøvekurs og eksamen må du uansett ha, i tillegg til en årlig jegeravgift på noen hundrelapper. Om du ikke har egen jaktrett som grunneier finnes det fortsatt billig, eller gratis jakt (rev, gås, due etc). Elg, hjort, rådyr osv må du nok fort regne med å betale endel for å jakte. Når det gjelder utstyr vil helt vanlig friluftsutstyr sannsynligvis fungere helt fint å begynne med. Våpen kan du kanskje låne først og eventuelt kjøpe brukt når du vet litt mer hva du egentlig vil ha. Mye utstyrshysteri blant endel jegere, uten at det nødvendigvis betyr at de får mest glede eller fangst av den grunn
  12. Kravet til å erverve, altså kjøpe ammunisjon er vel våpenkort? Dvs så lenge du har et våpenkort på hagla er det ingen krav om at du må være 18 år. Selv om det finnes en og annen inkonsekvent lov og forskrift har politiet faktisk gitt deg lov til å eie et våpen med det formål å kunne bruke det til jakt/konkurranse. At du ikke da skulle ha lov til å kjøpe ammunisjon til dette våpenet blir meningsløst. Det finnes, eller ihvertfall fantes det et unntak for å kjøpe haglammunisjon med kun jegeravgiftskort, for å dekke opp lovlig uregistrerte hagler kjøpt før 1990, gitt spørsmålet er vel neppe det en aktuell problemstilling her
  13. For et par år siden (en dag med alt for lite å gjøre) lagde jeg meg en "generisk" pakningsplan, mest for å gi en form for ro i sjela med at jeg har fått med meg alt samt å slippe vurderingen hver eneste gang. Bruk den som inspirasjon hvis du finner noe av det nyttig. Som en "sidenote" er egentlig sekken kjekk å ha ferdig pakket til plutselig oppdukkende turer også. Den er ikke spesifikt tilpasset ettersøk og jeg bærer garantert med meg veldig mye mer enn jeg normalt vil trenge. På den andre siden er jeg nok forberedt på det meste, og kan om nødvendig ha det relativt komfortabelt om dagen/natta i skogen skulle bli lengre enn forutsatt. Noe som alltid henger på siden av sekken er sanitetsutstyr, ikke bare plaster og ting for overfladiske kutt, men også et torniquet. Jeg håper selvfølgelig og aldri få bruk for det på meg selv eller andre, men den potensielle verdien av å ha det med er i mitt hode større enn de grammene det veier.
  14. Er vel gjerne greit med rekyl i dobbeltrifler, fingeren kan lett komme på bakre avtrekker når du trykker i fremste
  15. Funksjonen til lomma bak på jakka var en nøye planlagt villedningsopersjon (maskirovska) for bruk i Finnmark. Lomma ble primært brukt til å romme matpakke, typisk inneholdene noen tørre brødskiver med hva messa aller nådigst hadde satt frem. Det russerne observerte på vei UT av leiren var soldater med en merkelig kul nederst på ryggen, i løpet av første fremrykningsleksjon var kulen blitt til en klissete pannekake og lunch kunne spises supereffektivt. De samme russerne observerte de samme soldatene på tur INN i leiren, uten kul på ryggen. De brave norske soldatene måtte altså ha deponert noe hemmelige greier ute i øvingsfeltet for det finnes ingen, absolutt ingen, fornuftig grunn til å lagre matpakke i overgangen rygg/rumpe.
×
×
  • Create New...