Jump to content

Per-S

Members
  • Posts

    6,536
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    92

Posts posted by Per-S

  1. Kennethj skrev (På 18.4.2024 den 11.46):

    Bedre kontroll en ræva ide?

    Ja, det er ingen sikker fasit på hva som bedrer sikkerheten. Dersom man nærmest skal umyndiggjøres på grunn av et samlivsbrudd så er du på ville veier. Det første og viktigste du har glemt er å vurdere hvem som forårsaker samlivsbrudd. Om det er våpeneieren så er det ikke så mye risiko forbundet med å la vedkommende beholde våpen. Det kan jo være at det blir en lettelse å bli kvitt en umulig livsledsager. Om det er motsatt så er verdien av en hobby for eventuelt å komme over et samlivsbrudd viktig dersom det ikke er en lettelse i seg selv. Det å ha en hobby og treffe likesinnede med er jo viktig. Om man mister sin hobby er det noe man ikke alltid vil fortelle sine venner og da blir resultatet at en stenger seg inne i stedet for å møte kamerater. Det øker risiko både for selvmord og andre hendelser og vil ofte øke risiko i stedet for å være risikoreduserende. Den største risikoen er vel å ikke avslutte et forhold som går dårlig før det blir voldelig. Det er virkelig risikoreduserende.

  2. Den beste kombinasjonen mellom god hastighet og god fremkommelighet på alle underlag som jeg har prøvd er firehjulstrekk ATV med "trekantbelter". Sammen med en lett pulk kommer den frem nesten over alt uten å sette store merker i terrenget. For å få elgen på pulken lagger du pulken oppå elgen og surrer den fast. Deretter kan du bruke vinsjen for å snu pulken rundt. 

  3. Jeg så noen ganger utstyret til Tonheim i drift. En CNC dreieautomat med stangmating. Programmet inne og riktig verktøy montert så gikk utstyret til det var tomt for materialet i "magasinet". Stangmateriale var dimensjonert slik at det ble minimalt svinn. Produksjonskostnad og materialkostnad vil nok da bli proporsjonalt med kulestørrelse. Mengden av material som må dreies bort og vekt av inngående materiale.

    Det som jeg mener er det største problemet er ikke prisen på kulene, men å få løp som en kan stole på vil gi presisjon med slike kuler. @M67skriver at det stort sett er amerikanske piper som går godt med disse kulene og da er mitt spørsmål om pipene er kamret av børsemakere i Norge eller om det er ferdig kamrete piper fra USA? Er det løpets dimensjoner eller toleranser ved kamring?

  4. Ingen patronomtale uten å se på våpenet de tilhører.

    De sveitsiske riflene var tunge og klumpete, men så vidt jeg vet var dette den første riflen med to symetriske låsklakker. Selv om de var plassert bak på sluttstykket var det første eksempelet på symetrisk låsing. Paradokset ved de italienske var at de ble oppgradert til sentertenning, men man tok bort magasinet. Et skritt frem og to tilbake? En av fordelene med å sløyfe magasinet var bedre håndterbarhet og sammenligner en sveitsisk rifle med italiensk karabin er forskjellen stor. Bildene viser disse to variantene.

    IMG_3225.JPG

    IMG_3226.JPG

    • Like 1
  5. PakningPå skrev (7 timer siden):

    På hvilket antall skudd ville dere ansett den som «trygg»?

    Jeg ville ansett den som trygg etter at en kvalifisert person har sett gjennom den. Er noe galt vet en ikke på hvilke skudd det skjer noe.

    • Like 1
  6. Olesøn skrev (2 timer siden):

    Uansett er testene i denne tråden absolutt interessante, men uten sammenligning med kuler funnet i vilt så sier de kanskje ikke så mye om hvordan de er på jakt.

    Jeg synes det er en litt forhastet konklusjon. Bakgrunnen til Movikens tester var en diskusjoner om kuler og ytelser her på kammeret der jeg var en av de aktive. I tråden ble det fritt referert til ulike tester i ulike former for medier uten kritiske vurderinger. Jeg skrev den gang at det ikke var mulig å få noe meningsfylt ut av sammenligning av tester i forskjellige medier. Selv tester i gelatin gir ulike resultater fra test til test. Jeg skrev at det eneste testmediet som vil være likt fra gang til gang er vann.

    Nå har Moviken testet utrolig bra i vann, og ut fra de testene kan kulene sammenlignes og rangeres innbyrdes slik at vi kan rangere kulenes ytelse ut fra testene i vann. Når det så fremkommer nok rapporter om hvordan ulike kuler fungerer i vilt vil slike data være et "fastpunkt" på en sammenligningsskala. Får vi slike fastpunkter fra flere kuletyper vil vi ha en formening om hvor store ulikheter det er på vann og i vilt. Movikens tester er unike i den forstand at alle kulene er testet i et medie som ikke er forskjellig fra gang til gang og der en slipper å kalibrere hver blanding av mediet mot en standard. 

    Det problemet vi ikke har løsning på er naturlige variasjoner. Resultatene av testene vil overveiende sannsynlig følge en normalfordelingskurve, men med et stort antall tester vil vi få et troverdig resultat. @asterixhar skrevet at hans jaktlag har felt et stort antall hjort med TTSX, de erfaringene kan sammenfattes for å belyse ulikheten mellom vann og vilt for denne kulen. Vi kan også anta at forskjellen mellom vann og vilt vil være tilsvarende for andre lignende kuler. Da har vi ett "fastpunkt", andre kan muligens bidra med slike "fastpunkter" for andre kuler.

    • Like 3
  7. I dag snakket jeg litt med en bekjent som er børsemakerutdannet fra Suhl. Han hadde erfaring fra produksjon av både hagler og dobbelrifler i en Antinitt variant. Han husket ikke nøyaktig sammensetning men mente det i hovedsak var krom og nikkel som legerinselementer men også en liten del vanadium. Han skulle forhøre seg med en som hadde noe mer erfaring med det stålet og muligens få mer data. Hans erfaringer med denne varianten av Antinit var at det var svært seigt og vanskelig å bearbeide. Det ga også stor verktøyslitasje. Et stål med tilsvarende egenskaper var 42CrMo4.

    Jeg glemte å skrive at de produserte "chopper lump" pipesett og foretok ingen varmebehandling etter at pipene ble hardloddet sammen. Emnene ble levert ferdige og brukt uten varmebehandling. 

  8. Federal86 skrev (9 timer siden):

    Men jeg synes en MD er mye mer eksklusivt enn en PhD.

    Veldig mye underlige folk har PhD i 

    Jeg synes det er enda flere merkelige emner som forekommer som masteroppgaver og noen av dem kan vel kalles for totalt bortkastet. For mange av disse oppgavene skulle tittelen vært "Master of nothing"

  9. Beretta, Miroku og Browning er kvalitetsvåpen. De finner en av og til på Finn. Jeg er enig i at cal 12 er absolutt det beste valget.

    Ta kontakt med noen som driver leirduebaner, de har ofte prøvd ut ulike merker som klubbvåpen og har tanker om hva som er slitesterke og pålitelige våpen.

    • Like 1
  10. moviken skrev (4 timer siden):

    Litt lei tid å få tak i skinn på, er redd min ryddige jaktleder har gravd ned avfallet fra i høst, men jeg skal skjekke litt.

    Om du ikke har det altfor travelt så saltet jeg ned noe hjorteskinn av en bukk jeg lurte på å stoppe ut. Det blir det ikke noe av og jeg tror skinnet fremdeles er godt saltet. Hvor mye trenger du om det blir aktuelt?

  11. Jeg fant priser fra Mauserwerke fra -39/-40. En topp magnum rifle i 8x68 kostet 320 RM. En tilsynelatende lik rifle med Bøhler eller Krupp stål var priset til 450 RM. 

    Antar vi at en tilsvarende magnum rifle ville kostet 20000 i dag vil merkostnaden bli ca 10000. Antinitstålet som ble brukt rundt 1940 må kalles et kostbart stål ut fra den prisforskjellen. Et pipesett til hagle er vesentlig dyrere å produsere enn en riflepipe og 60000 mer for pipesettet i USA med sine tollsatser virker ikke så mye mer om en regner i prosent. Nå er det mye usikkerhet om ulike varianter av Antinitstålene så denne sammenligningen halter nok en del. Men det kan vel konkluderes med at det var et kostbart og eksklusivt produkt.

    • Like 1
  12. amatør skrev (21 minutter siden):

    Nå får du gi deg. 

    Jada -Jada

    Alle som driver testing av stål vet at begge typer er likeverdige og er i bruk.

    For denne tråden er det kun av betydning å vite at alle opplysninger om stål er av verdi uansett om det er oppgitt i pund, tonn, kilo, N eller MPa.

    Om du vil kverulere fordi jeg brukte N så ta det med de som skriver norsk standard siden de også bruker N.

  13. Torf skrev (7 minutter siden):

    I 2022 var prisforskjellen på pipesett til Beretta SO5 i vanlig stål vs Antinit $6000 i USA. 

    Da har vi noe konkret å forholde oss til, men vi vet fremdeles ikke hvilke av antinit stålene som er brukt. De gamle opplysningene fra Mauserwerke er ganske sikkert relatert til en annen variant av antinit. i 1927 var merkostnadene med antinitpiper i jaktrifler 32 mark, Det var nok mye penger i 1927. Jeg kunne prøve å finne ut hva en basisversjon kostet på samme tid.

  14. 16-65 skrev (På 10.4.2024 den 10.00):

    Er Antinit så kompakt at gassene ikke trenger inn i stålet, og derfor ikke trenger forkromming?

    Den artikkelen/rapporten du linker til er for artilleri og lite relevant for hagle og rifleløp.

    Det i Russland dette er best utviklet og de har fått til haglepiper med hardforkrommet løp som viser god slitestyrke og som tåler slitasje. I AK riflene er det også vellykket med hardforkromming. For rifleløp til jakt og konkurranse er dette ikke vellykket.

    Antinit og alle andre stål som brukes til piper i våpen er så kompakte at gasser ikke trenger inn i stålet. Fordelen med hardforkromming er at både korrosjon og erosjonen blir mindre, og oppvarmingen av overflaten på stålet innvendig i pipen blir mindre. Da blir det lavere utmatting av ståloverflaten og levetiden øker. Ulempene er at om det blir hull i krombelegget vil korrosjonen i dette området øke dramatisk og tære vekk stålet på innsiden av krombelegget. Det er veldig vanskelig å få krom til å sitte fast på en ståloverflate og normalt blir forkromming gjort ved at stålet først blir belagt med kobber som henger godt på stål. Deretter blir krombelegget lagt på kobberoverflaten. Denne prosessen kan ikke brukes i våpenløp, der må krommet forbindes direkte på ståloverflaten. Jeg husker ikke i detalj prosessen, men ståloverflaten må etses for å få binding direkte mellom krom og stål. Etsing og vanskeligheter med å styre tykkelsen på krombelegget gjør at rifleløp lett får innvendige diametervariasjoner som ødelegger presisjonen. Derfor brukes dette mest i høyt belastede våpensystemer, der er forbedringene i levetid store, og kostnadsbesparelsene gjør det verdt innsatsen. I et høyt belastet kanonløp er trykket gjerne det dobbelte av det vi har i et rifleløp, og varigheten av trykket er mange ganger større. Da blir gevinsten med krom verdt kostnadene. (et slikt rør koster gjerne et par millioner).

    • Like 1
  15. Ruger #1 skrev (På 9.4.2024 den 10.50):

    Jeg måtte bare, siden jeg har tilgang til apparat :winke1:

    Godt jobbet!

    Så dette var ikke så vanskelig som Amatør i flere innlegg har hevdet?

    Vet du omtrent når våpenet er produsert slik at bruk av denne ståltypen kan settes inn på en tidslinje?

  16. amatør skrev (På 9.4.2024 den 9.53):

    Stress måles ikke i newton.

    Her tar du også feil.

    Stress i denne sammenhengen er et engelsk ord, du som er så opptatt av å bruke korrekte ord bør bruke det norske ordet.

    Newton er korrekt betegnelse. Det som måles er den kraften som stålstykket utsettes for. Du finner også bruk en av Newton i norske standarder for stål. 

    • Like 1
  17. Da jeg foreslo bruk av skinn i movikens gelatintester skrev jeg dette

    "Jeg tror at resultatet kan endre seg om du har en bit hjorteskinn limt fast til gelatinen. (eller at du bruker hjorteskinn som form når gelatinen herder. Men jeg er ikke sikker på hvilken vei resultatet endres, det kan variere fra kule til kule."

    Det jeg tror er at skinn vil kunne ha stor negativ innvirkning der en er avhengig av stor hulspiss for å få ønsket effekt. En stor hulspiss vil virke som en stanse og kutte ut en seksjon av både hår og skinn som legger seg i bunnen av hulspissen slik at den hydrauliske virkningen av bløtvev i hulspissen blir begrenset til den øverste delen og dermed endrer kulens ekspansjon (eller fragmentering), og muligens begrenser den til kulespissen. En mindre hulspiss vil ikke være like effektiv til å stanse ut hår og skinn, og vil ikke like lett fylles av disse. Grunnen til at jeg nevnte hjorteskinn er to, først er det fordi hjort har kraftig hårlag og relativt tykt skinn. Det blir da en vanskelig test. Hjort er også det dyret det skytes mest av med litt kraftige patroner, over 50 000 pr år, og er derfor det som norsk jaktammunisjon bør optimaliseres mot.

    Jeg jaktet i mange år med kuler fra Tonheim og besøkte ham flere ganger. Han var primært fokusert på å lage gode og funksjonelle jaktkuler og det klarte han godt. Hans kuler var etter mine erfaringer bedre enn andre produsenters kuler på den tid. Men som @ignorantskriver var han frustrert over variasjon  materialkvaliteten han fikk levert. Han kjøpte messinglegering som stangmateriale i flere dimensjoner. Både hardhet og duktilitet varierte mye fra parti til parti og det påvirket ytelsen til kulene slik at de fragmenterte for lett i stedet for kontrollert ekspansjon. Dette er egenskaper som er kritiske for funksjonen til monolittiske kuler og jeg regner med at også ignorant opplever samme problem med reproduserbart fragmenteringsmønster. Tonheim var også tidlig ute med kuler for presisjonsskyting, eller target. Bildet viser en 210 gr 338 kule fra Tonheim.

    Jeg er som de fleste har oppfattet en smule kritisk til fragmenterende kuler, movikens test av Lutz Muller kulen forklarer greit hvorfor. En slik fragmenterende kule vil føre til at svært mange dyr skutt med perfekt treffpunkt vil få avskutt spiserør eller hull i vomm. Jeg liker ikke å øse ut gørr og halvtygget gras fra slaktet og mener at slike kuler er uegnet til bruk i Norge der vi har forfølgingsrett. Slike kuler gir heller ikke alltid utgangshull og det gjør dem mindre effektive, og det blir dårlig med blodspor om dyret ruser ut et stykke.

    De Sonic kulene som moviken har testet ser ut til å brytes opp i biter som er store nok til å penetrere dyret og gi utgangshull og det blir interessant å se flere forsøk. Jeg har tidligere skrevet at slike kuler er svært effektive i større kalibre der fragmentene blir så store at de gir utgangshull uansett skuddvinkel, men det krever en viss masse i hvert fragment. Så flere skudd i vannkanner med disse kulene vil være interessant for å få litt statistikk over fragmentstørrelse og penetrasjon. Jeg jakter mest med litt grovere kalibre, og når jeg går tom for de jeg bruker nå er denne typen kuler et mulig valg både i 9,3 og .338.

     

     

    IMG_3223.JPG

    • Like 1
×
×
  • Create New...