Jump to content

R93LRS2

Members
  • Posts

    87
  • Joined

  • Last visited

R93LRS2's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

1

Reputation

  1. R93LRS2

    Nattoptikk

    Om du snakker om amerikansk lysforsterkning av denne kvaliteten er det ikke særlig enkelt å få tak i. US Gen 3 kan du være heldig å få tak i brukt i Europa på eBay - men prisen er desto høyere da dette er svært ekslusivt på denne siden av dammen, og konkurrerer med DEP -4 og XR-5 Gen 2+. Du må fort regne med å betale mer for en brukt enhet som har endel år på baken i Europa enn en ny av siste OMNI-versjon i USA. Ift Gen 4 så ble denne betegnelsen trukket tilbake på begynnelsen av 2000-talet. Det finnes et fåtall Litton tuber merket med NSN og Gen 4 merking. Det offisielle navnet på disse tubene nå er Gen 3 Filmless. Har ikke sett enheter med noen av disse tubene til salgs i Europa, og om de dukker opp må du belage deg på å betale en vanvittig høy sum for dem i konkurranse med lysforsterkningsentusiaster rundt om i Europa som er villige til å betale blodpris for dem pga ekslusiviteten. Gen 3 Filmless er det sterkere restriksjoner på i praksis enn resten av lysforsterkningstubene. Navy SEAL er f.eks kjent for å bruke mange L3 (tidligere Litton) produkt med denne typen lysforsterkningsteknologi. Når det gjelder termisk er det samme utfordringene ift eksportrestriksjoner. Ift å oppdage bytte om du skulle velge å jakte i land der det er tillat med lysforsterkning og termisk er termisk det som er mest effektivt til å finne bytte, mens lysforsterkning er best til å avgjøre om det er rett bytte (det man ser etter), og til å skyte med pga mye høyere detaljoppløsning. Om du googler litt på ITT, L3, Gen 3 thinfilm autogated og Gen 3 filmless vil du finne masse mer informasjon.
  2. Det finnes versjoner for montering både foran og bak, begge med sine styrker og svakheter. Simrad KN200 & 250 er en gammel versjon. Funker bra opptil 10X selv med gen2 tube. Ufordelen er treffpunktendring pga at den er montert over siktet, den er dyr som f..., krever spesielle montasjebraketter som om de ikke er bestilt tidligere fort vil koste et femsiffret beløp, og du henger 1 kg +/- fremst på kikkerten - ikke heldig. ATN PS-22 & 40 har visse problem pga kvalitetskontrollen på fabrikken. Det er noen på andre siden av dammen som har fått de til å funke bra etter å ha demontert dem først, renset bort all metallspon, remontert og kalbrert dem ordentlig. Men disse er svært godt kjent med lysforsterkning fra før av type superentusiaster. Basically er rådet du vil finne om du googler ATN og ser på diverse brukerforum å være svært skeptisk til produktene deres. PVS-22,24,27 er andre frontmonterte av militær type som good to go - men sinnsykt dyrt og svært vanskelig å oppdrive i Europa pga gen3 tuber. Disse leverer nesten på høyde med rene lysforsterkningskikkertsikter av velrenommerte produsenter. Siste alternativet er bakmontert. Her nyttes en monokkel som i tillegg kan nyttes til å kikke ute om natten ellers også. Optisk sett er dette klart dårligste løsning, men likevel den mest realistiske. Den krever en kolbeforlengelse for å få en naturlig hodestilling, og den kommer farlig nær øyet/panna. Er derfor ikke å anbefale på annet enn småviltkaliber. D300 er en mulig monokkel å bruke som fås i gen2 i Europa. Om du har litt tålmodighet er det mulig å få tak i an PVS-14 gen3 i Europa på eBay.co.uk med jevne mellomrom også. Prisen du må forvente å betale for en slik er rundt €3000 + mva til statskassen.
  3. R93LRS2

    Blaser Tactical 2

    Her må jeg arrestere deg. LRS 2 ble levert i 338LM omtrent frem til Tactical 2 kom. Men du har rett i at du ikke får tak i nye LRS 2 i 338LM lenger med mindre det er en eller annen forhandler som har en stuet vekk en nedstøvet i et hjørne.Ellers slutter jeg meg til de som gratulerer med en utrolig flott rifle. De 5 månedene jeg måtte vente på LRS 2'en var vel verdt det.
  4. Om du hadde en 12mm Hardox 450 på 1,5X2,5m (stdstørrelse på plate) du har kappet gongene ut av så koster den i dag ca 42000,- hos Norsk Stål. Jeg tror nok jeg hadde låst de 3 gongene du har igjen inn i våpensafen om jeg var deg ja Kan bli en dyr affære å erstatte dem
  5. Når det gjelder IR-laser så må man ha i minne at AN/PEQ-2A som brukes av Forsvaret ikke har større effekt enn maks 50mw - det duger som siktelaser/peker ut til 2000m og belyser på ca halvparten. Dedal sin IR-laser er 4 ganger så kraftig med tilsvarende økt fare for øyeskade. Også brukeren selv av en så kraftig laser kan få øyeskade om laseren rettes mot en god reflektor på kort hold uten at bruker er klar over dette. Over 1mw klassifiseres som 3R, over 5mw som 3B og over 500mw som 4. Hva denne type lasere kan forårsake av skade, og dermed bakgrunn for klassifiseringen av den er beskrevet her: http://www.nrpa.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Center_6304&LeftMiddle_6254=6264:0:&CenterAndRight_6254=6304:0:15,6301:1:0:0:::0:0&Center_6304=6312:87766::1:6322:1:::0:0 Lysforsterkningsopptikk med topp optikk og de nyeste tubene vil ikke ha samme behovet for belyser på jaktavstander som med Gen 1 og første Gen 2. Forøvrig finnes det IR-lykter, f.eks Night Optics USA K2 Pro Extended Long Range IR Illuminator, som holder i massevis ut til 300-500m med Gen 2 og 3 tuber. Da slipper man faren laseren representerer for øyeskader, og det er normalt mer enn langt nok for jaktbruk. Til jakt tror jeg nok jeg ville valgt termisk om jeg måtte velge mellom lysforsterkning og termisk. Den har også den fordelen at den fungerer like godt i lyse også, og man finner godt kamuflerte dyr uten større problem med den. Men aller helst ville jeg hatt DUNS: http://www.omnitechpartners.com/osti/products/duns.htm
  6. Du finner Norsk Stål her: http://www.norskstaal.no/kontakt/salgskontor/ Prisen for 12mm Hardox 450 gong på 25X25cm ser ut til å være ca 700,- + kapping av platen. 40X40cm ca 1800,- + kapping. Du må vel høre med øvingsfeltoffiseren. Mange skytterlag har gjerne egne avtaler om bruk av enkelte baner i skytefeltene ifm treningene de gjennomfører, og et utvidet lån ifm konkurranser når det er behov for det (f.eks feltskyting i DFS). Hvordan Forsvaret stiller seg til at en privatperson låner aner jeg ikke. Trolig enklest om et skytterlagsmedlem låner bane som del av organisert trening i regi av skytterlaget.
  7. Både termisk og lysforsterkning har sine styrker og svakheter. Kombinert får man det beste fra begge verdener. Fusionteknologi (der termisk og NV-bildet legges over hverandre i samme enhet) er spådd å bli den neste store utviklingen der de store penga blir spyttet inn - noe vi alt ser med f.eks DUNS. Gen 2+ av typen XR-5 er på enkelte områder like bra eller bedre enn Gen 3 Pinnacle, begge fås meg autogating. Gen 2 har helt grønt bilde (som er den fargen menneske ser flest nyanser i) mens Gen 3 har et mer grønngul farge. Finnes mye info på AR15.com der nightvision-forumet ligger under armory. Hvor bra man klarer å detektere og gjenkjenne avhenger også av hvor godt trent man er i å bruke utstyret. Rett innstilt og mye praktisk bruk øker ens kapasitet.
  8. 600m på Bardufoss er dessverre ikke godkjent lenger pga nye krav til sikker bakgrunn. Når det gjelder gonger er det mulig å bestille hos f.eks Norsk Stål i Harstad. 12mm Hardox 450 el 500 skal holde bra, bør være skåret med vann for å ikke svekke kantene. De tar en pris for selve platen (kvm-pris) + kapp- og borrepris. Om det er flere som går sammen om å kjøpe seg en eller flere gong(er) hver lar det seg nok gjøre å få seg en kvalitetsgong til tålelig pris for flere. Det finnes mange baner i Troms/nordre Nordland der man kan skyte langhold på godkjente baner - det er bare det at de er i militære skytefelt. Det er denne type baner i Blåtind, Mauken, Setermoen, Sørlia, Ramsundodden og Bjerkvik. Hvor glad Forsvaret er i å låne dem ut til sivilt bruk vites ikke. Men det finnes baner som egner seg som er innenfor akseptabel kjøreavstand for de fleste om man får låne dem.
  9. Enig pr. nå ja. Men POD kan nok ha malt seg inn i et hjørne ift de som kommer inn under §14. Ift intensjonen her vil det bli svært vanskelig for dem å argumentere for at denne kategorien ikke skal kunne erverve sivile halvautoversjoner av respektive 5,56 tjenestevåpen. I tillegg spørs det hva EU vil si om det blir en viss forespørsel etter MR223 (som det er et potensiale for med §14), som er tilpasset sivilt regelverk, om Norge nekter salg av den samtidig som man iht §14 tillater salg av flere AR15-våpen av visse merker som er godkjent fordi en importør har tatt seg bryet med å få godkjent hos POD, uten at man er tilsluttet NFPS/NROF. Kommer EU inn under det som defineres inn som EØS i siste ledd av §7 er vel veien inn for MR223 strengt tatt da kunn en formalitet?
  10. Har en 458X2". Ikke brukt til sub, har derfor 1-15" løpsstigning. Kammret av Jakt og Friluft. Jeg har ikke hatt det problemene som Etterbrenner hadde med hylsene. Jeg har bare kappet av 458Lott, samt 300WinMag hylser jeg hadde liggende, trimmet til rett lengde og kjørt dem i pressen. Mao forholdsvis veldig enkel villkatt å lage. Innvendig brotsjing - no need for it. Har mistanke om at kammeret til Etterbrenner var i mildt sagt trangeste laget ift mitt, men det er noe av faren med å velge en villkatt uten universelt standarisert mål. Det som kommer frem i hans artikkel i Våpentidningen ift å produsere hylser til den er altså definitivt ikke i samsvar med min erfaring med patronen, og du bør ikke la det skremme deg i fra den. Etter å ha søkt litt på ARforums fant jeg i prosjektfasen ut at diene til 450Marlin skulle kunne bruke uten problem. Og det stemte. Mao ingen behov for customdier. Hornady levere settet til en grei penge. Jeg har siste årene brukt Woodleigh 400grs PP i jaktammunisjonen. Denne utmerker seg med meget god presisjon i mitt våpen. Som en bonus mater den silkemykt med den kulen. Til trening brukes 405Rem. Absolutt en patron jeg vil anbefale. Og hylsetilgangen for å produsere den av vil garantert være god i resten av min levetid, noe jeg ikke er så sikker på at mange av de andre vil ha. Også hovedårsaken til at jeg valgte 458X2" i stedet for 450Marlin.
  11. R93LRS2

    Blaser lrs2

    Beklager at jeg ikke har fått svart tidligere. Som brukernavnet indikerer har jeg et eksemplar av dette etter mitt sysnpunkt meget flotte våpenet. Forskjellen på en LRS 2 og en Tactical 2 er i praksis at det er montert en picatinnyskinne på løpet i stedet for feste til saddlemounten. Men det finnes saddlemounter fra andre leverandører enn Blaser som har picatinnyskinne på, så jeg ser personlig ikke den store grunnen til å legge restriksjoner fra Blasers side annet enn å ytterligere presse prisen opp på den. Ang 338LM så ble denne før innføringen av Tactical 2 også levert i 338LM på LRS 2, men da med en annen litt kraftigere bolt og løpsinnfesting for å få plass til et kammer med større dim enn resten av patronene. Jeg kunne kjøpt denne når jeg handlet grombørsa mi, men valgte å holde meg med en std kaliber slik at det ble mulig å nytte andre blaserløp og kaliber, noe som ikke går med 338LM'en iht de rundt i verden som har denne. 37000,- Prisen har sannelig gått opp siden jeg kjøpte
  12. Forslaget til M67 støttes : Mauser M67 i 6,5X55 med Bushnell 3200 10X40. Hiv på en god stålmontasje og -ringer av et kjent merke, så tror jeg det er det som er enklest å få til innenfor de gitte parameterene uten å lete seg i hjel over lengere tid etter et eller annet av tilsvarende kapasitet, og i tilsvarende kvalitet, på bruktmarkedet. Om sinnsvake hastigheter er det som ønskes bør det være mulig å skremme en 85grains Berger eller Sierra kule opp i svært høy hastighet i 6,5X55. Hvor nær 1200m/s disse kan presses kjenner jeg ikke til. Ei heller er disse kulene egnet til det jeg definerer som langhold. Til det er BC aaaaaltfor lav til den type skyting. Viktigst for langhold er god presisjon og høy BC. Hastigheten behøver nødvendigvis ikke å være mer enn normal 2700+/-fps. Matchkuler i området 108-142grains i 6,5X55 gir rekkevidder på 1000+++ meter.
  13. Personlig falt valget på S&B PMII 5-25X56 med P4F-retikkel. Alternativet jeg vurderte ift den var Hensoldt 6-24X56/72. Valgte S&B pga større justeringsområde, samt at jeg liker denne type retikkel (P4 hos S&B, TMR hos Leupold) bedre enn std mildot. Begge har milrad-justering, men det var ikke et absolutt must i så måte kontra moa da jeg har lært meg, og bruker begge typer. Men om du er ny i gamet er milrad-justering det som faller oss metriske mennesker mest naturlig, og ergo er enklest å lære.
  14. Har en 458X2"American (458 WinMag forkortet 0,5") der det samme skjer. Men jeg har ikke hittil målt noen hylseforlenging etter skyting, så jeg har vanskelig for å tro at levetiden på hylsene blir noe særlig forkortet. Det positive jeg derimot har erfart med dette er bedre og sikrere mating, og meget godt hold på kulen ifm rekyl. Ikke behov for å krympe hylsen i kulen så langt iallefall. Presisjonen er også meget god med rette kulen og ladningen.
  15. Hvorfor ikke først prøve å utnytte den riflen du har. Prøv Lapua ammo med 155grs Scenar. Denne gir meget god fart i 308Win og har i tillegg en rimelig grei BC for vekten å være. Bør strekke den supersoniske rekkevidden på riflen din til 1100+m, og med en tilsvarende forbedring på kulebanefallet og vindavdrift (mindre mao). Når du behersker den kan du vurdere å kjøpe deg noe mer flattskytende om du har behov for lengere rekkevidde og mindre vindavdrift. Personlig mener jeg 7mm for tiden er det beste fordi det er her du finner kulene som har best BC ift vekten (6,5mm har siden tidlig i forrige århundre vært forskånet med meget gode kuler BC-messig som har gitt dem sitt gode rykte med full rett, men de er nå de siste 10-15 år forbigått av 7mm), og du selv med en moderat magnum som 7mm RemMag med 180grs Berger VLD har omtrent identisk ballistikk som 338LM med 250grs Scenar (både V0 og BC er omtrent den samme) med betydelig mindre rekyl og kostnader både til våpen og ladekomponenter. Går du opp til det større og mer uregjerlige og tempramentsfulle 7mm STW eller 7mm RUM er forskjellen betydelig til 7mm'erens fordel. Her får du både meget flat kulebane og lite vindavdrift. På kortere hold (i denne sammenheng under 1000m!) kan lettere kuler presses opp i svært høy hastighet med påfølgende flatere kulebane. Men pga dårligere BC på disse kulene blir som oftest ikke vindavdriften særlig bedre, og det du oppnår da er egentlig ikke så veldig mye verdt da det som er vanskeligst på lange hold er vindavdrift. Alle andre parameter kan måles og kompensasjon kalkuleres med ballistiske kalkulatorer. Vind kan du normalt bare måle på en (ved skytteren) til to (ved målet) plasser, og alt i mellom blir mer eller mindre kvalifisert synsing, både når det gjelder styrke og retning. Her er det å skyte mye i forskjellige vindforhold beste/eneste måten å få mest mulig erfaring på for å kunne bedømme vinden mest mulig riktig. For kulebanefallet er akselerasjonen, G, en kjent faktor. Når den kombineres med flyvetiden til målet er det enkelt å beregne kulebanefallet. Når man tar inn lufttrykk, lufttempratur og kruttempratur er det man gjør egentlig å rekalkulere flytiden til kulen for de rådende atmosfæriske forholdene, G er uansett konstant. Beklager om dette ble for teknisk, oppstykket og forvirrende
×
×
  • Create New...