Jump to content

Jeger

Members
  • Posts

    202
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Jeger

  1. Jeg har flere Sako-er med ulike kikkertsikter, og har hatt disse i mange år uten noen gang å ha opplevd verken sviktende hylseutkast eller problemer med kikkertsiktemontering. Hittil har jeg hatt følgende kombinasjoner: Sako 75 i kal 308 Win med Zeiss Victory Diavari 2,5-10x50 Sako 75 i kal 308 Win med Zeiss HT 3-12x56 Sako 75 i kal 22-250 Rem med Schmidt und Bender Klassik 3-12x50 Sako 75 i kal 22-250 Rem med Zeiss Victory Diavari 6-24x56 Sako 75 i kal 6,5x55 med Leupold VXII 3-9x40 Sako 75 i kal 6,5x55 med Zeiss Victory Diavari 6-24x56 Sako 75 i kal 6,5x55 med Schmidt und Bender Klassik 3-12x50 Sako Safari i kal 375 HH med Zeiss Diavari 1,5-6x42 Det har til dags dato aldri vært noe problem med hylseutkast. Samtlige sikter er/har vært montert i originale Sako Optilock baser og ringer.
  2. Jeg stiller med gratis ammo fra 2005. Når passer det å gjennomføre testen?
  3. @Arrowmaker: Det innlegget ditt er noe av det beste jeg har lest om temaet.
  4. Jeger

    Toppjakta 11/12

    Jeg har skutt et titalls tiur og noen orrhaner med 22-250 og Sako 50 grs helmantel ladet til ca 1100 m/s. Knall og fall på samtlige og minimale ødeleggelser. Jeg ser ingen som helst grunn til å bruke ekspanderende kule på toppjakta. Holdene har variert fra snaut 100 m til snaut 300 m, og effekten har vært den samme.
  5. Takk for innspill. Hvilke erfaringer har dere ift okular og forstørrelsesgrad på 65mm teleskopene? Jeg lurer også litt på utformingen av fokusjusteringen på Zeiss vs Swarovski. Som Pocher sier, er jo Swarovskis løsning mer strømlinjeformet, men hvordan er de to løsningene i praktisk bruk? Er forresten HD-versjonen verdt prisforskjellen?
  6. Utvilsomt en fin pakke. Hva er argumentet fot Leica fremfor Zeiss, Swarovski eller andre merker? Og hva med vinklet kontra rett okular? 80ish vs 65 mm objektiv?
  7. Jeg har bestemt meg for å kjøpe et spottescope/teleskop/skivekikkert til bruk på skytebanen, på hjortejakta og evt. på reinsjakta. Hvilket merke og objektivdiameter vil de som har mye erfaring med dette anbefale? Teleskopet vil også kunne bli brukt til noe fotografering. Rett eller vinklet okular? Pris er av mindre betydning.
  8. Hvis rifla skal brukes primært til toppjakt kan du stort sett se bort fra problemer med vindavdrift. Fuglen sitter sjelden på topp i kraftig vind. Selv har jeg brukt 22-250 med Sakos 50 grs helmantel ladet til drøyt 1100 m/s med svært godt resultat. Denne leveres også ferdigrullet fra Sako. Min erfaring er at ryktet til 22-250 som "kjøttsprenger" er betydelig overdrevet. 22-250 er et utmerket valg til toppjakta.
  9. Personlig har jeg aldri forstått hvorfor man skulle ønske å skyte tunge kuler i 22-250. 22-250 er perfekt til kuler rundt 40-55 grs, og er med disse kulevektene mitt førstevalg til bl.a beverjakt, toppjakt og predatorjakt (rev, kråkefugl). Hvis man har et behov for å skyte vesentlig tyngre kuler enn dette, er kalibre som 6xc, .243 Win eller selvsagt 6.5x55 langt bedre valg etter min mening. En .223 har normalt lenger levetid på løpet enn en 22-250, men sistnevntes rykte som notorisk løpsbrenner er ofte betydelig overdrevet.
  10. Jeger

    Skytestaver.

    Jeg har brukt "Trigger-Stick" et års tid, og får ikke fullrost denne. Funker fint som walking-stick, og er høydejusterbar på en måte som ingen andre er i nærheten av. http://brunst.mystore.no/ds_product_info.php?products_id=175
  11. 37 grs N 150 foran ei 50 grs kule er en "allround" ladning som mange bruker. Jeg har brukt denne ladningen til bl.a 50 grs Sako speedhead (helmantel) med godt resultat, selv om 35 grs N 140 gir enda et lite knepp bedre presisjon i rifla mi. Det burde uansett ikke være vanskelig å finne mye ladedata med N 150 til 22-250.
  12. Sakos 50 grs helmantel fungerer utmerket til orrfugl og storfugl, og jeg har ikke opplevd unødvendig store skader en eneste gang på de fuglene jeg har skutt med denne kula i 22-250.
  13. Ut ifra beskrivelsen din, kan det synes som om han har en Tikka M 65 Battue (Den har kryssmagasin for 5 patroner) Mateproblemene kan selvsagt skyldes dårlig vedlikehold/puss. Er det samme patron fra magasinet som gir mateproblemer? Altså f. eks siste skudd hver gang? Kamrer de patronene som gir problemer hvis de slippes rett ned i kammeret?
  14. Underlig. Jeg har aldri hatt problemer med å nå Landrø på telefon, og har fått utmerket service der alltid. Jeg har aldri verken opplevd selv eller sett at de ansatte der har ignorert kunder. Tvert imot er det mitt inntrykk at de er svært oppmerksomme på nye kunder som kommer inn i butikken. At telefonen til tider ringer mye, og at de da prioriterer å yte service til de kundene som faktisk er i butikken, synes jeg er bra.
  15. Jeg har testet svært mye hagleammunisjon over mange år, og bruker et oppsett der det skytes fra fast stilling, med 1,5 m avstand til kronografen. Fast siktepunkt der ladningen går 25 cm over fotocellene har stort sett gitt pålitelige resultater med en Chrony.
  16. Osv.. I tillegg er det et poeng som mange ser ut til å glemme, nemlig at stor utgangspupill (større enn øyets pupill) gjør at det er mindre kritisk hvor øyet havner i forhold til senter på siktet. En utgangspupill større enn øyets pupill fører altså til at man får maks lys inn på øyet selv om øyet ikke er sentrert 100 % i siktet. Stor utgangspupill er derfor en fordel for de aller fleste av oss, uavhengig av alder.
  17. Jeg har både noen Sakoer og en Sauer 202. De børsene som blir med ut på jakt er Sakoer. Det er liksom noe mer pålitelig over dem, og magasinløsning og sikring på Sako 75 er etter min mening overlegne i forhold til på en Sauer. For meg er Saueren å foretrekke på skytebanen pga tilgang til relativt rimelige løp, mens Sakoen er førstevalg på jakt.
  18. Jeg har ingen erfaring med Sigma-objektivet det vises til, men har Canon sin variant (EF 70-200L IS USM f/2,. Dette er et meget anvendelig objektiv til allsidig naturfoto, men til fugl er brennvidden helt klart i korteste laget. Jeg bruker dette objektivet mye på en 30D, som er forgjengeren til ditt kamera. Hvis du skal ta mye bilder av fugl, vil jeg anbefale en fast 300mm (med telekonverter ved behov), eller evt en 400mm f/5,6, som også kan finnes brukt til en overkommelig penge. Jeg ville kombinert en 70-200mm med enten kit-ojektivet eller en fast 50mm med så god lysstyrke som mulig. Canon har en 50mm f/1,8 som koster rundt en tusenlapp, og den er faktisk ganske god.
  19. Jeger

    Valmet 412 S

    Kjøpte min på Hauk Sport i Drammen i 1983 eller -84. Da kostet den kr 3800,- med faste choker. Noen synes 412-en er litt klumpete og tung, men jeg liker den godt. Min har gått mange tusen skudd, og er like fin. Litt slitt blånering etter noen år fikset importør Aaberg gratis. Makan til service er det ikke mange som tilbyr.
  20. Det ser ut som om jeg blir stående uten kort av noen som helst type i år. Hvis noen der ute har gapt over mer enn de kan svelge av kort, eller kan tipse meg om muligheter for å få kjøpt kort i Rondane Nord, Knutshø eller Snøhetta, vanker det noen flasker god rødvin. Begynner å få litt angst nå....
  21. For hva det er verdt; 50 grs FMJ fra Sako går svært godt i min 22-250 med 1-14" snurr, og har også "vært snill" med kjøttet på de titalls orrhaner og tiurer jeg har skutt med denne kula.
  22. Mye interessant stoff i denne studien: http://teora.hit.no/dspace/bitstream/2282/794/1/Efficacy_of_cartridge.pdf
  23. I en riflesekk fra Jahti Jakt er det plass til to ungtiurer, en liten termos, ei lita matpakke og noen ekstra patroner. De andre tiurene får du henge på utsiden. Det går an å feste snorer i hullene på toppen av sekken. Den er riktig nok ikke særlig god å bære med flere tiurer hengende på utsiden, men akkurat den vekta kjennes god uansett.
  24. Etter min mening er 22-250 et langt bedre kaliber enn sitt rykte. Effekten på rådyr har andre beskrevet tidligere i tråden, så jeg kan jo bidra litt med erfaring med 22-250 på fugl. Med Sako 50 grs helmantel fabrikkammo er effekten upåklagelig på matfugl som storfugl og orrfugl, uten nevneverdig ødeleggelse av kjøtt. Stort sett utgangshull omtrent som et kronestykke, og knall og fall. Til bever kan jeg vanskelig tenke meg et bedre kaliber. Med 45-50 grs hullspisskule (UMC fabrikkammo er helt perfekt) har jeg ennå til gode å få gjennomskyting, og beveren ligger urørlig på skuddplassen. Både en 223 og en 243 vil gjøre omtrent samme jobben som en 22-250, så personlig preferanse får avgjøre. Ryktet som løpsbrenner er også overdrevet etter min mening. Det er mulig det er et problem ved heftig bruk i en overfylt koloni med "Prairie-dogs" i USA, men ved normal jaktbruk under norske forhold ser jeg ikke problemet. De 22-250ene jeg har vært borti, er også svært presise med det meste av ammunisjon.
×
×
  • Create New...