Jump to content

jmonsen

Members
 • Content Count

  3,983
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by jmonsen


 1. Dette er et meget kjent fenomen når det gjelder cal22 lr. Det har gjennom tiden vært flere tråder om dette. CZ leverte en serie av cal22 lr. Som hadde ekstremt avvik på første skuddet. 

  Problemet ligger i hvor trangt løpet er, hvor mye fett er der avleiret i løpet . Dette fettet stivner over tid og gir derfor hastighetsforandring som igjen gir utslag i avvik på treffpunkt på første og av og til på de påfølgende skuddene. 

  For konkurranse skyting har det liten ingen betydning, davi her stort sett har tid til opp til mange skudd for innskyting.  Til jakt er det et ikke aksebelt fenomen. 

  Min CZ 452 hadde opp mot 10cm avvik på første skudd når den hadde stått i ro en ukes tid. 


 2. En gammel og kjent debatt. 

  Vi kom frem til en del svar. Det gikk med adskillige pakker med amo.  Våpen ble testet og mishandlet. Skal ikke dra gjennom alle rare forsøk. 

  Kort versjonen er fettet i løpet, hvor lenge det har lagt der og hvor stivt det var blitt. Til mer fett kulene hadde og hvor lang tid våpenet hadde stått i ro påvirket avvik på første og noen påfølgende skudd. 

  Versting våpenet hadde henimot 10cm avvik opp høyre på førsteskudd, avstand 50m. 

  Etter total puss av våpenet så opplevde vi at der kunne gå opp mot 20-30 skudd før vi hadde godkjent presisjon. 


 3. I hovedsak dreier dette seg om vedlikehold og kontroll fra den eller de som drifter banen. Monterer en Frontskiven korrekt(Megalink) så får en normalt  ikke avvik. Nye og følsom teknologi på mikrofoner og dataprogrammer har bedret forholdene. Et flisete magebånd kan gi avvik. For test kjørte vi i min forening Bergens Jæger og Fiskerforening en lang periode uten magebånd på en skive,  Avvikene var meget små ca 1,5 cm vi hadde flere bytte av front og bakskive under testen.Det viste seg at avvike mellom skivebytte ikke gav utslag på treffpunkt. Holder en øye med mikrofontrykket så er det der en får første indikasjoner på treff avvik. På reinsfiguren er blir der sjelden avvik på treffpunkt, men skeiv på liming av rund blink gir avvik. Da må systemet kalibreres. 


 4. Et klassisk problem, men som Per-S skriver du har all rett på din eiendom. Om du vil jakte alene, så gjør du det. Vil du ut av Valdet eller opprette eget jaktfelt i valdet så kan du gjøre det. Ikke la vei og gjærer være noe som vedgår jakten. Skal dere dele kjøtt, så finn en fordeling med areal som grunnlag og legg til for innsats i forberedelse og deltagelse i jakten. 

  Lag en kontrakt som dekker disse forholdene. 


 5. Nå har jeg en Sauer 202 i 22-250. Bruker 52gr kuler. Ser ut til at det er en masseproduksjon fra Remington, de går mer eller mindre i oppløsning ved treff i vilt. Rev og lignede har sjelden gjenomskyting. Men det er fullstendig sørpe inne i dyret.  På kråkefugl er det støvsky av fjær og en fugl i oppløsning. Skal en ha 22-250 så bør en å drive hjemmelading .


 6. På ‎14‎.‎08‎.‎2018 den 11.39, Jenny Rolness skrev:

   

   

  Jakt er i mange tilfeller ikke nødvendig, og for rødlista arter er jakt uforsvarlig.  Det er mange arter som med fordel kunne fredes.  For andre arter der man har fjernet naturlige fiender blir det en annen situasjon, men da er etikken viktig og også tidspunktet for jaktstart, som er altfor tidlig for flere arter med tanke på avkommet.  Det bør tas mer hensyn til dyrene generelt, både i jakt og i andre sammenhenger.  

  Her fremfører Jenny R en rekke påstander. Jakt er ikke uforsvarlig fordi om en art er på rødlisten. Det er statusen på rødlisten som er avgjørende. Når det gjelder jaktstart punkt så er det ikke noe gale med de. Dette er datoer som er fastsatt ved mange høringer og i hovedsak styrt av NINA og MD. Nå er min tiltro til Jenny R lav, hun har gjennom mange år kjempet mot jakt og legger for dagen til dels holdninger som plasserer henne utenfor realitetene. Men hun skal få ros for et engasjement på dyrs vegne, selv om hun ikke alltid treffer blink eller skive. 


 7. Har drevet krig mot kråkefugl i mange år, noe som har resultert i at de skyr området hvor jeg har hytte. Her er en som satte seg i toppen av en Eik og brukte kjeft på hunden min. 80m er ikke trygg avstand. Den er skutt med 22-250 . skuddet inn gjennom brystet og store deler av ryggen er vekk. :-) 

  AAA_1538.JPG

  • Like 3
  • Haha 1

 8. Her er det like mange meninger som der er produsenter av dempere. Jeg er svak for A-tec. På min 22-250 bruker jeg en A-tec demper som jeg og bruker på en cal 308W- Jeg skyter med den uten hørselvern. Så det går fint å bruke en demper med litt grovt hull på en 223. Det gir deg en tilfredsstillende løsning om du har behov for flere dempere.

  • Like 1

 9. Som Standplassleder og en som er på banen litt for mange ganger i løpet av en uke er dette et artig tema. Ser de fleste ligger å skyter, mange er så anspente at det går galt på skudd 3 og 4. For de festes del skyldes dette forlite trening og manglende kunnskap om skyting. Prøven er ikke noe som gir annen verdi en at våpen og skytter treffer en sirkel på 30cm. At jegre føler seg kompetent til å jakte når de har klart prøven ved et arbeidsuhell ved fjerdeforsøk har forundret meg i alle år.  Jeg skyter opp i den stillingen som jeg føler for og det er vilkårlig hva jeg velger.


 10. Der er nok dukket opp flere våpen lagre fra krigen. Disse blir ikke alltid levert inn. Familien vet ofte ikke om før de tilfeldig dukker opp under den store rydde jobben. Så da er det et håp at disse havner som spiker.

  Ellers burde våpen av verdi blitt solgt, og innleverer burde få oppgjør for våpenet.

  Ellers står der nok flere gamle hagler i skap og avlukker som kan ende sitt liv som spiker.

  Dessverre blir nok de uregistrerte uønskete våpnene forbli i de svarte kriminelle markeder.


 11. Det er nok rev, katter og løshunder som er den største trusselen mot åte nattestid. Her er ingen fasit svar. Prøv deg fremm. Bruk dagtid i starten. Men du vil nok se at de etter en stund kan komme i gryningen . Men prøv. Her hos meg når jeg er på hytten, hører jeg kråken i tretoppene om morgenen. Og er der skytelys :-)


 12. Hos oss er det papp utan grav eller skivetrekk, så pauser blir det. Og einkelte meinar også at det er kun det som er rett, for elektronikk er ikkje til å stole på :D:lol:

   

  Skal arrestere deg litt på det siste utsagnet. Elektronikk kan du stole på, men det er en forutsetning. Og det er at den eller de som drifter banen gjør jobben sin. Gjøres det så er der minimale avvik.

   

  Jeg drifter en NJFF bane Bergens Jæger og Fiskerforenings bane på Kismul (BJF.No). Sist jeg skiftet alle front og bak skiver. samt dro frem mage bannet var største avvik på treffpunktet mellom målt treff og fysisk treff 9mm.

  Så elektronikken kan du stole på om den stelles.


 13. Erfaring med kråkejakt med rifle har jeg i mengder.

  Har flere steder brukt åte på kråke

  Men kråkene lærer fort hva som er farlig område.

  Hiv ut maten på kveldstid, helst etter mørkes frembrudd. Da forbinder de ikke foringen med deg. Dessverre vil de og sky den plassen i rimelig lang tid etter at noen kråker er felt der. Du får gjerne to til tre forsøk per plass.

  Her hvor jeg har hytte er de ikke mye glad i å lande på revåte mitt. Men de setter seg jo i trærne på ca 100m avstand. Poff. og de detter pent ned.


 14. Nå vet jeg ikke hvor du bor.

  Det er faktisk en god hjelp for deg og oss om du fører opp kommune i profilen-:-)

  Bor du i Bergens området er du velkommen til BJF sin skytebane, så tar vi alt der :-)

   

  Et moderne våpen. Kjøp skudd. Gå å skyt. Pusse gjør du når du kommer hjem.

  Innbreking, :-) Joda det var noe en drev med når en i forhistorisk tid ikke hadde finmaskinerte løp. ( nå trekker jeg på meg en masse folk)

  Skyt og spør de erfarne på banen om hjelp.


 15. Tror ikke jeg ville prøve å strekke strikket på at du kommer klar lovverket på dette.

  Om du ikke finner nøyaktig definisjon på at dette er forbudt. Så ligger forbudet i lovens intensjon med bruk av kunstig lys

×
×
 • Create New...