Jump to content

jmonsen

Members
 • Posts

  4,005
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by jmonsen

 1. Slakteavfall er en sikker vinner på kråkefugl. 22lr er og en OK patron til dette. Dagens lille jakt ble en fornøyelse. Der var Ørn, havørn og to hønsehauker. Hønsehauken mobbet Ørnen og kråkene. Men Ravnen fikk være i fred. Denne ble på stedet.
 2. Da er der en som har besøkt åteplassen ved Revens Kvile. Så er spørsmålet når den møter en hissig kule fra 22-250.
 3. Da er REVENS Kvile kommet i bruk. Det ble en voksen tispe uten antydning til skabb. Min vante varsler satt på fanget da den kom snikene langs bekken. Jenny forsiktig ned på gulvet. 22x250 bjeffer og da ble det en til i regnskapet. Vekten var 6kg.
 4. Dette er ikke uvanlig på hjort. Men jeg synes de var store. På min kant av landet kalles det Ørtel. Det er ansamling av fett som lager slike klumper. Noen andre som har sett så store Ørtler på Hjort.
 5. Noah , Peta, Dyrevernsaliansen og andre fanatikere er ikke jaktens største trussel, slik dette har tatt av er jeg mer redd Mattilsynet. Kråkefugl drar ikke langt vekk om en skyter de. De holder seg unna det treet hvor der falt en kollega. Men sitter gjerne 100m vekk. Her er en gjeng med kunnskapsløse vernere , som med et enkelt pennestrøk kan ruinere jakt og Viltstell
 6. Da falt NR 7. Det ble en litt spesiell rev. Hanne rev 1 år gammel. Den kom frem 6m fra buen , den kom bakfra. GM Jenny så den med det samme. Jeg kjente at hun stivnet og at her kommer det lyd. La fingeren på snuten og hun tidde still. Reven krysset forhand buen på 7m. Løftet hunden ned fra fanget. Og tok opp riflen. Den svinset oppover jordet mot åte. Lot den komme ut på 35m før jeg dro i avtrekkeren. 22x250 bjeffer og det ble en stille rev. Lot den ligge en 45minnuter før jeg gikk å hentet den. Hadde håp om at der var en følger. Men ung handrev er nok ikke den som blir forfulgt. Nesten hjemme så kom kveldens store opplevelse. Ser to Hjortekoller komme spaserende fint på fortauet nedden for huset hvor jeg bor. Tenkte at de der har gått på kurs. Idet jeg svinger opp på gårdsplassen ser jeg fire dyr til. Kolle, kalv og spissbukk. Det siste var så kjapt at jeg ikke fikk sett hva det var, men antar at det var en voksen bukk.
 7. Da var NR 6 nede for telling. Det ble en jakt opplevelse med litt spenning. Var på post kl 1900. Der har vært rev på åte eller i nærheten flere ganger. Men de har ikke vært i ro eller på for langt hold. Har hatt Ugle og mår ved åte , så nå var det på tide å få hull på byllen igjen. Varsleren satt på fanget og jeg registrerer at hun fokuserer på venstre siden av åte. Ser ikke noe, og lurer på om det er en hund som lurer meg. Løfter Jenny ( Norsk Svart Elghund) ned på gulvet , og tar opp kikkerten. Joda der kommer en liten luring smygende. Reven holder seg i skjul eller prøver å komme inn på åte uten at jeg skal se den. Skulle tro det var en erfaren gerilja kriger som kom, og ikke en årsvalp. Stiller seg opp og studerer åte. 22-250 bjeffer og lyset er av.
 8. Det har vært stille på åte en stund. Viltkamera viser ikke noe, og sportegn var det lite av. Så kom der frost og snø. De første dagene var det stille , lite kråkefugl og ingen spor etter rev. Men der var håp om bedring, der er rev i området. Det var kommet rev på åte, ikke mye spor , men spor. Så i går kveld var det å komme seg på post, der var flere reksler av rev ved åte som viste at her er det håp. Var på post ca 2130 , og planen var å sitte til midnatt. Ca 2400 ser jeg en rev på vei mot åte, den har kurs direkte mot åte stedet, men det går sagte. Våpenet ligger i vinduet med hevarmen opp. Jeg tar forsiktig i våpenet. Og retter det opp. Reven bråsnur og løper som om den er truffet av lynet. ??????. Hva skremte den. Hvar det en mikroskopisk bevegelse i løpet. Var det et vinddraga fra buen eller noe annet. Jeg vet ikke. Dette er ikke normal oppførsel på rev. Våpen bevegelsen var nærmest 0. Har hatt mange timer og felt mange rev fra denne posisjonen, men her er jeg i villrede. Avstanden til reven var ca 35m. Det var tett snødrev. Gav meg litt over 0100. Noen som har gode forslag eller ideer.
 9. Det å stoppe jakt var en lettvint løsning , da for å vise handlekraft. Hvor faglig dette er begrunnet er mer tvilsomt. Og at en automatisk hiver på Ravn, Kråke og Skjære er det som folket rundt i jeger Norge lurer mest på. Dette er fugl som ikke jaktes som mat vilt, men som en del av viltstellet. Når vi fikk Skrantesyke på rein ble det beordret hysterisk nedskyting, da med en faglig begrunnelse. Her tar de et valg med motsatt fortegn. ???????????
 10. Det ble en felle runde i regnværet. Jenny (Svarthund) reagerte når vi var ca 100m fra fellen. Så tydelig at hun reagerte på noe, ikke helt makering på hjort. Men at der var vilt lukt i luften. En hann mår 1,5 kg - Syning felle åtet med fiker og vrak honning.
 11. Til VUX . Antar at det er meg du spør. Kulen er en 55 gr Hornady , Den har ingen formell betegnelse, Kjøpt i bulk i USA for 25 år siden. Den er veldig tynn i mantelen , og går i oppløsning ved treff i vilt. Kråke og Skjære blir sprengt i stykker.
 12. Skogen og fjellets renovatør. Men og en veritabel eggrøver. Glad at de ikke vet hva 22-250 er og dens rekkevidde. disse er skutt på litt i overkant av 100m. Håper noen reir er reddet fra eggrøverne.
 13. Ankom Revenskvile 2000. På vei inn til buen ser jeg to lysene prikker i terrenget til høyre for buen. Nå er det tredje sesongen denne buen er i bruk. Og rev har aldri kommet inn fra den kanten. Etter en time vil Jenny (svarthund) opp på fanget. Hun snuser litt og roer seg. Lar henne sitte siden hun er lydløs på post. Kjenner at hun blir stiv og stirrer ut i mørket, motsatt side av der jeg så lysende øyne. Det der revene kommer inn . Ser en grå skygge kommer gildene rolig inn i det grønne lyset. Kursen er rett mot åte, stopper og plukker opp en liten kjøtt bit. 22-250 hoster og den dør med en kjøtt bit i munnen. Ingen gjenomskyting. En hanne mindre i terrenget, dessverre angrepet med skabb, det synes på halen, bilde fra viltkamera er ikke samme reven. Så der er flere som står på listen over forflytning.
 14. Hils på nr 3 i denne sesongen. Bestanden av rev er relativ stor i Bergens området. Og det er ikke så mye skabb rev som det var for noen år siden. Men det er muse år, og de har nok mat i skogen.
 15. En gammel tråd. Men litt kommentarer. Har du tilgang på fast åteplass. For litt hele året, har reven først funnet mat en plass. Vel da kommer den innom å sjekker med ujevne mellom rom . Jeg har åte ca 40 meter fra buen, og en liten sildre bekk i mellom meg og åte. Reven registrerer ikke at jeg sitter der. Bare la våpenet ligge klart på lydløst underlag.
 16. Har ca 90m lang ledning. Og en batterilader med vedlikeholds ladning til batteriet. Dette fungerer utmerket. Ser at der er ca 13v på baterispening. Det er brunst lys og mørke rele på åte.
 17. Høflig fremtreden. Gå å spør. De fleste bønder ser positivt på predator jakt. Er du åpen og spør om råd, så er det mye støtte å finne. Lykke til.
 18. Castor er inne på noe vesentlig, du trenger ikke utstyr til titusener av kroner. Bruk det våpenet og den kikkerten du har. Ta litt tid i skog og ved jorekanter. Få en avtale med grunneier og kom deg ut. Det å sitte ute i kvelding og grålysning gir spenning uansett om reven kommer eller ikke. Kommer reven er det spenning så det holder. Jakt på rev er det beste viltstellet du kan utøve. God jakt.
 19. Langt tilbake i forhistorisk tid. Var jeg på besøk hos DN i Trondheim. Her holdt den gang DN direktør Janne Soli et foredrag om villsvinet og dets utbredelse potensial. Så langt har hun hatt rett i sin påstand. Villsvinene kommer, Og de vil vandre inn fra Sverige. Vi kan ikke unngå å få de til Norge så lenge Sverige vil ha villsvin i sine marker. Vi kan begrense spredningen inn i Norge ved å jakte hardt på det som kommer over grensen. Vis det er det som er ønskelig. Vær klar over at jakten på disse dyrene blir meget vanskelig med snøfattige vintre. Og det må enes over store arealer om en skal ha eller fjerne grisen. Grisejakt kan og være en ekstra inntekt for grunneier. Det er god jakt og god mat. Og disse panserdyrene har og en tøff fremferd mot Ulv. God Jakt.
 20. Jenny Rolness er imot jakt. Det har hun vert alltid. Men når en henviser slik som hun her har gjort til en rekke mer eller mindre seriøse artikler er hun på vidvanker. Hun er fanatisk mot det vi står for. Jakt, høsting av mat i naturen , og Viltstell. Det å sette press på predatorviltet har klar innvirkning på annet vilt. Men det blir ikke jubel år av rype eller hare om alt av predatorer fjernes. Hennes påstand eller ønske om natur i balanse viser bare at kunnskapen står til stryk. Natur er ikke i balanse, den er i kontinuerlige svingninger. Der er mange forsøk og telle oppgaver hvordan og hva som skjer om en fjerner eller reduserer predatortrykket. Konklusjonene er at annet vilt oppsøker de områdene hvor der er lavt predator trykk. Men letter en litt på utak av predatorer, vel så er predator mengden fort oppe på det nivået som mattilgangen tilsier. I populære turområder er der markant oppgang av flere predator arter, pga tilgang av mat fra oss tobeinte. I gode jordbruksområder er der mye rev. Vi har områder hvor det har vært brutal innsats på å fjerne rev, mår og kråkefugl over flere år. Resultatet er oppgang av hare og skogshøns. Når uttaket av predatorene ble stoppet gikk fort de nevnte bestandene av hare og skogshøns ned. Angående uttak av rev i Øst-Finnmark, så hadde det til hensikt å forsterke overlevingen av fjellrev. Dette ble og gjort i fjellområder i syd Norge. Resultatet ble ikke mer rype. men noen flere kull av fjellrev. At flere store rovdyr hadde stoppet eller redusert utbrudd av CWD er klart motbevist i de deler av USA og Canada som har denne sykdommen i rikelig mon. Dessverre så er det menneskelig aktivitet som er en av årsakene til store stammer av predatorer, vi har gitt de tilgang på mye gratis for. Reven patruljerer veiene på nattestid etter døde dyr. Rundt oppdrettsanlegg, finner en alltid kråkefugl og på skoleplassen har skjære og kråke lettvint tilgang på mat. Så jakt predatorer med god samvittighet. Det er Viltstell og spenning. Men gjør og noe med tilgang på gratis mat for predatorene så blir det litt mer annet vilt.
 21. Det ble en ny tur til REVENSKVILE , var på plass 1900. Mørket var begynt å komme. Bilen ble parkert i god avstand. Går inn til åte plassen. Jenny (svarthund) blir bratt i nakken og veldig fokusert mot åte. Det var min faste gjest, gråpus med hvite labber. Den er sky og trakk unna. På plass i buen, fyrer opp gassovnen og setter meg godt til rette. Møkka vær, snø, sludd og regn. Det går en time og en skygge kommer inn i høyre hjørne. Gråpus. Den finner noe mat rester og pellets, og blir på stedet. Mystisk lukt, Jenny har lagt seg litt for tett oppi gassovnen. Tar henne vekk fra ovnen, hun vil opp på fanget. All den tid jeg vet hun er stille får hun sitte der. Det går en liten time og Jenny vrir hode mot venstre og stivner, der kommer mikeline gildene. Katten har ikke registrert konkurrenten om maten. Jeg slipper reven nesten frem til åte, Jeg finner bogen Swaro 8x56 legger krysset rett bak bogbladet. Mikeline blir på stedet, katten fikk det litt travelt med å forlate serveringstedet. En liten tispe, ca 5kg. Antagelig en 1 åring.
 22. Stilt som i graven, vel en ugle holdt meg med selskap. Lysende øyne i skog kanten, men dette var kolle og kalv. Et hvit glimt beveger seg inn i synsranden, fandens møl som reflekterer lyset. Jenny svarthund sitter på fanget å følger med, hjortene er på ca 100m og de har hun kontroll på. kjenner Jenny stivner til , og at hun prøver å finne noe til venstre for oss. Opp med kikkert og der kommer busksmygeren godt skjult av lyssiv og buskas. Jenny må ned fra fanget. Kikkerten er klistret på bevegelsen. Reven kommer inn på åte, men står med halen mot meg. Etter en stund snur den sakte mot venstre. Der var det en kule i kjelerommet og slutt på den røveren. Hanne ca 7,5 kg. Våpen Sauer 202 cal 22x250 og en super ekspanderende kule 55gr.
 23. Dette er et meget kjent fenomen når det gjelder cal22 lr. Det har gjennom tiden vært flere tråder om dette. CZ leverte en serie av cal22 lr. Som hadde ekstremt avvik på første skuddet. Problemet ligger i hvor trangt løpet er, hvor mye fett er der avleiret i løpet . Dette fettet stivner over tid og gir derfor hastighetsforandring som igjen gir utslag i avvik på treffpunkt på første og av og til på de påfølgende skuddene. For konkurranse skyting har det liten ingen betydning, davi her stort sett har tid til opp til mange skudd for innskyting. Til jakt er det et ikke aksebelt fenomen. Min CZ 452 hadde opp mot 10cm avvik på første skudd når den hadde stått i ro en ukes tid.
 24. En gammel og kjent debatt. Vi kom frem til en del svar. Det gikk med adskillige pakker med amo. Våpen ble testet og mishandlet. Skal ikke dra gjennom alle rare forsøk. Kort versjonen er fettet i løpet, hvor lenge det har lagt der og hvor stivt det var blitt. Til mer fett kulene hadde og hvor lang tid våpenet hadde stått i ro påvirket avvik på første og noen påfølgende skudd. Versting våpenet hadde henimot 10cm avvik opp høyre på førsteskudd, avstand 50m. Etter total puss av våpenet så opplevde vi at der kunne gå opp mot 20-30 skudd før vi hadde godkjent presisjon.
 25. Bruker en Sauer 202 i cal 22-250. Bruker en 55gr ekspanderende kule.
×
×
 • Create New...