Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 01/17/2020 in all areas

 1. 6 points
  ignorance is bliss. Hadde det ikke vært for alle private samlere og ildsjeler som går rundt som vandrende leksikon og deler av sin kunnskap så hadde veldig mye våpenhistorie og kunnskap gått tapt. Sånne folk, i alle fall de jeg kjenner, skaper engasjement. Og engasjement er viktig for rekruttering. Dessverre er det mange som deler ditt syn om at våpen bare skal være ett verktøy for jakt og idrett. Om teknisk og historisk våpeninteresse var like anerkjent som idrett og matauk, trur jeg mye av det illegale markedet hadde kollapset.
 2. 5 points
  Velkommen til forumet, @bjarneo! Vær bare klar over dette: Jo enklere spørsmål du stiller, jo mer kompliserte svar får du! Og jo lenger ut på viddene roter "svarerne" seg: Helt normale svar på "kammeret", altså!!! Det er mange veteranskyttere som bruker "utlagt" sikte. Men de har skutt etpar mannsaldere "rechts", før svikt i synet på høyre-øyet tvang dem til å sikte med venstre øye, mens skytestilling, ladegrep etc. var innøvd i "rett" skytestilling (gjelder kanskje også "links"-skyttere, som må sikte med høyre øye, sjøl om jeg aldri har sett det). Det går greit, unntatt på grovfelt, som @IvarU skriver. Men for deg, som "relativt fersk" skytter, er links-skyting løsningen. Både utvalg og priser på links-våpen er heldigvis blitt ganske brukbart (på brukt-markedet går links-våpen til lavere priser enn tilsvarende "rett"-våpen). Når det gjelder skyteopplæring etc, skrev @M67 alt som er verdt å nevne på dette stadiet, 11 innlegg lenger oppe (før han og andre rotet seg ut på vidotta!!!).
 3. 5 points
  Neppe mange her inne som ville likt om polske jegere kom til Norge og bevisst brøt lover...
 4. 5 points
  @pondoro hadde du svart som du gjorde nå..hadde du ikke fått noe kritikk fra meg.. jeg respekterer at andre har et annet syn, samt oppfatning til hvilke våpensystemer som de foretrekker.. og hadde den tilleggs informasjonen og begrunnelsen som du kom med i ditt siste innlegg så hadde jeg ikke reagert.. men når du formulerte deg slik du gjorde..ja da kom det et lite motsvar😉 sarkasme og i mange tilfeller av «smal» humor kan være vanskelig å få fram i det skrivende språket👍🏼
 5. 4 points
  @Skaubjønn her er et sluttstykke jeg har som fungere, for å forsøke å forklare. Blå pil er i åpen posisjon, gul er i låst. Det som skjedde var at den ene "klakken" ble stående i åpen posisjon som bilde med blå pil, den andre "klakken" ble stående i låst posisjon som bilde med gul pil. Disse skal i utgangspunktet bevege seg parallelt med hverandre. Når de ikke gjør det får man ikke kammret skudd pga klakken stopper mot beslaget i stokken. Håper det ble en forståelig forklaring. Har ikke hørt noe fra børsemaker enda, så venter på tilbakemelding fra han. Takker for de som har vist interesse for saken. Ellers hær så va d jævli my vas om my ainna rart som itj har nå me innlægget å gjørra, som vi si i Trøndelag
 6. 3 points
  Det gjør det helt sikkert ikke, men det blir litt slitsomt i lengden. Med en gang Blaser nevnes kommer det alltid en hel haug med idiotkommentarer. Selv i denne tråden, TS har faktisk sitt første innlegg her på Kammeret. Det er omtrent som å nevne "Listhaug" i et rom fullt av lærere! I gamle "Sluttstykkets" tid var det på akkurat samme viset- samme "morsomhetene" - i snart 20 år...🙄. Jeg kjøpte sågar min første R93- for å sjekke om den var så bra- eller dårlig- som enkelte hevdet. Siden har det blitt mange... TS kommer med ett seriøst spørsmål- svaret på problemet han beskriver kan være av stor interesse for mange av oss. (Og er en riktig heldig får humoristene en ny ting å vitse om. 😉)
 7. 3 points
  Rolige tider her, enn så lenge. Restaurering av gammel traktor og snøscooter spiser det meste av ledig tid, men det hender seg at jeg klarer å konstruere et våpenrelatert problem som må løses. Jeg fikk for meg at jeg ville forsøke å lage et tårn til en Leupold Freedom her en dag. Blokk og tegnestifter, i form av data med egnet program, ble funnet frem sammen med et skyvelære og litt kaffe. Kaffe er en essensiell ingrediens i produksjon av tegninger. Det sies at den har en kreativ effekt. Vel, etter litt plunder og omfattende (etter min standard) tankevirksomhet så viste dataskjermen noe sånt: Tanken er at dette skal tres nedover den originale justeringa, som en hatt. For å feste den så var planen å bruke en dråpe lim. De originale tårna ser sånn ut: Prøvemontering uten lim: Forsøk på demontering viser at lim trolig er unødvendig: Sa da vet vi hvordan det ser ut under justeringsknottene på en Leupold. Den observante ser kanskje avvik mellom tegning og produsert del. Det skyldes at jeg i ettertid har endret tegningen slik at gripeflaten blir 5mm høy og ikke 2mm som på den dere ser her. Jeg kan legge til at Leupold løser "klikkfunksjonen" med ei fjær som går mot noen tenner. Fjæra sitter under den originale justeringsknotten. Når denne er demontert er det bare friksjonsjustering. Med tid og stunder skal jeg forresten justere litt på denne: Seven XCR 308w Det legges absolutt ikke opp til noe stort og interessant prosjekt, men "kolven" ryker vel så fort det dukker opp noe greier i karbon/glassfiber. Har ei børse til som det skal gjøres større justeringer på, men det får vente litt. Den som lever får se.
 8. 2 points
  Historisk sett, så har det vel ikke vært noen store suksesshistorier rundt det å ha et monopol som videreformidler historien.
 9. 2 points
  Dette blir selvsagt veldig grovt, og det er til tider mulig å finne kjøpere som ser større verdi i slike våpen, men dette er egentlig "den klassiske dødsbo lista". Jobbet for en tid tilbake for våpenforhandler som tok inn bruktvåpen for videresalg, og det meste av dette er sånt som har en tendens til å bli stående og støve ned i en krok. Hadde jeg fått inn dette på den tia, ville jeg sannsynligvis ha bydd 2-3000 for å ta dette inn til butikken. Brno .22 - 1500 til 2000 Cz550 - 2500-3500 Kongsberg 6.5x55 1000-1500 Mauser 6.5x55 - 1000-2000 Winchester mod 37 - 500 Sistnevnte er ei hagle, den kan godt være lovlig uregistrert (kjøpt før 1990) men er reg.pliktig ved salg. Når det med verdien er sagt, er strengt tatt alt dette solide bruksvåpen som stort sett har større bruksverdi enn salgsverdi. Prisene forutsetter forøvrig at våpnene er i normal bruksstand, det kan teoretisk være ting som trekker verdien ned til skrapverdi (men det er sjeldnere å se på slike våpen), f.eks gravrust i kammer/pipe osv.
 10. 2 points
  Jeg anser alt under 60 cm som pistolløp og uegnet til skyting på lengre hold.😉
 11. 2 points
  Her var det mye o.t med Afrika, synsing og sterke meninger i alle retninger. Men hva skjer med det sluttstykket? Vil gjerne se bilder.
 12. 2 points
  I dag kom det jaggu en 3D-printer i posten. Hasta meg hjemover og begynte å montere så fort jeg hadde ledig tid. Monteringsanvisningen som fulgte med var helt grei så det gikk ganske fort å få satt sammen printeren. Så var det klart for å begynne med innstillinger og kanskje få printet noe. Etter noe testing og litt lesing så kom jeg frem til noe som funket greit. Hadde litt trøbbel i starten med at printet ikke ville sitte fast i plata, men jeg tror årsaken var at jeg brukte for tjukt papir da jeg justerte dyseavstand. Det går smått..... ....men det blir etterhvert. Første utkast av tårnet ble omsider ferdig. Det ble prøvemontert og funnet ikke i orden. "Skjørtekanten" var litt lang så det ble for stor friksjon mot o-ringen i bunn og dermed så gikk de to vortene rett av. Jeg gir meg selvsagt ikke så lett. Tilbake til tegnebrettet, helt ny modell med diverse justeringer, både her og der. Jeg hadde også bestilt noen skruer av ymse slag for å se om jeg fant noe som passet i midten av tårnet. Diameter hadde jeg ganske grei kontroll på, men stigning på disse småtassene er helt ukjent terreng for meg. Flaksen ville ha det til at jeg fant noe som passet. M2,5x0,45 tror jeg den heter. Resultatet etter justering av tegning og litt filing på skruen ble da ikke så aller verst. Finishen er ikke den helt store, men det driter jeg i så lenge det fungerer. Første test blir i morgen. Jeg har forøvrig ikke merka det ettersom det skal på ei børse som ikke har kommet enda. God helg!
 13. 1 point
  Siden 1980- tallet har vi fått EØS avtalen. De tyske "front firing" er CE merket og godkjent i hele EU/EØS som 15 mm signalpistol. Dvs. at de er å regne som signalpenn med tanke på eierskap. Men de er riktignok våpenkopier og ulovlig å bære på offentlig sted. Tåregass ammunisjon er ulovlig å eie. Det at det er produsert tåregass ammunisjon til dem kan ikke være avgjørende. Da ville alle signal pistoler være ulovlige. Også kaliber 4.
 14. 1 point
  Og en ordning hvor filmskapere kan søke og få innvilget erverv til det bruket vil ikke være spesielt problematisk. Forøvrig ligner ikke den modellen på noe ekte våpen, så den egner seg ikke en gang som filmrekvisitt.
 15. 1 point
  Det var vel flere enn kun et firma som gjorde dette, hvis jeg husker riktig.
 16. 1 point
  Dette må dere gjerne utdype😶
 17. 1 point
  De snakket om 9mm i videoen. (da snakket de vel kun om den pistolen de viste i videoen).
 18. 1 point
  @Djupsnøjægern har du forsøkt noe så enkelt som å ta av bolthodet og sette det inn igjen? Dette vet du sikkert, men det er viktig at den den tverrliggende hendelen som holder bolthodet på plass må være innfelt i helt riktig posisjon. Børsemakeren har hadde nok også sett det, men det er mange bevegelige deler i et R8 sluttstykke og alle står i forhold til hverandre. Tenkte at noe kanskje kan «falle på plass» igjen (om du Ikke allerede har prøvd det)...
 19. 1 point
  Nei.. det har jeg ikke gjort, med mine Norma hylser.. for meg så er 8x57 et reint jaktkaliber og jeg bruker kun norma hylser som er sortert på vekt og plassert i bokser/Zipp poser slik at vekten ikke avviker med mere men 1-2 grs mellom hylsene pr 50 stk.. Er ikke vits i gjøre ting mere komplisert enn nødvendig.. har hylsen plass til volumet med krutt som er tenkt brukt så fungerer det..en må uansett skyte en stige med de komponentene en har tenkt å bruke.. kule..krutt..tennhette..hylse osv.. og da har en de data en trenger for en sikker ladning..
 20. 1 point
  Nosler måler hylsekapasitet på en noe uvanlig måte, ved at de oppgir vannvekta (volumet) med aktuell kule satt til oppgitt COAL, så det er ikke så rart at dette ikke stemmer om en måler dette på vanlig måte. Nå skal det likevel sies at de har brukt Federalhylser til sine data og de er gjerne tunge ift feks Norma. (Feks på .300 Win Mag hylser skiller det over 30 gr på hylsevekta). I tillegg er kanerne gjerne svært konservative på ladedata til patroner som ofte kamres i gamle europeiske (surplus) våpen. Har titta i loggen og finner at hylsevekt og volum på Norma og Sako (Normaprodusert?) hylser er hhv ca 177 gr og 62,3 gr vann, iflg mine målinger. Kan nok variere litt mellom produksjonsloter. Fø har vi en samletråd for 8x57IS, det kan være verdt å ta en titt i. Edit; ser Kjella var før meg.
 21. 1 point
  Helt normal kulebane for den utgangshastigheten du kan forvente med din pipelengde. Jeg har kronografert 765 m/s i 53 cm pipe, Norma oppgir 830 m/s i 74 cm pipe for GT. Med 60 cm pipe kunne du forventet 30-40 m/s høyere utgangshastighet, uten at det ville betydd all verden for kulebanen.
 22. 1 point
  Fjern heller sperregrensene og reduser antall folkevalgte stortingspolitikere til 100. 1 % stemme på landsbasis gir 1 plass på tinget. Slutt med regionale utjevningsmandat. Når hele prosentpoeng er telt opp og mandatene fordelt, så kan partiene slåss om de siste brøkene. Enten blir det noen og nitti stortingsrepresentantene, eller så blir de enige (foran direktesendt kamera) hvordan fordelingen av promillene skal være slik at de kommer opp i 100 Du får ikke MER demokrati med færre partier representert på Stortinget...
 23. 1 point
  Jeg er ikke ute for å kverulere! Jeg påpeker bare at dette ser ut til å være en framifrå kikkert! Det eneste som får meg fra å knuse sparegrisen med en gang, er at en tilsvarende kikkert i f.eks. 2,5 - 15 kan være vel så godt egnet til mitt "kombi"-bruk, bl.a. pga. større synsfelt, og at den kanskje vil bli litt lettere. Hvis det kommer noe slikt, er fristelsen STOOOOOR - !!!!!
 24. 1 point
  Det er nu en sikkelig genial funksjon 👍 da har jeg bestemt meg blir supernova på meg 😊 takk for svaret ! 😃👍
 25. 1 point
  Plutselig var det å tide å legge på kvlar duk. Jeg spekulerte lenge på hvordan jeg skulle få det til å bli slik at det ikke ble for manfge stygge skjøter. Når Sako lager stokk til Carbonlight så bruker de en karbon strømpe som tres utenpå, dermed blir det ganske lekkert... I mangel på avanserte produsjonsmetoder bestemte jeg meg for å bruke to deler og å ta det i to omganger. Skjøt med noe overlapp i pistolgrepet vil vel også gi litt ekstra styrke til et anntatt svakt punkt. Jeg brukte fargemiddel i epoxyen for å unngå blindspots. Smurte inn og lot det herde til det var klebrig nok til å holde litt igjen da jeg tok på med engangshansker. La på duk og lot det herde til det var ca 80% herdet før jeg smurte inn med epoxy, la på peel ply, tørkepepir og gladpack før det ble stappet i vakuumpose.
 26. 1 point
  Du trenger ikke diplomet. Har du fått betalt jegeravgift har du opplagt bestått.
 27. 1 point
  På det siste bildet over ser man tydelig ulempen med på bruke kjernemateriale med forskjellig hardhet. Jeg blandet epoxy med mye microlight og fylte hele veien utvendig. Dette var ganske lett å slipe til:
 28. 1 point
  I den følgende operasjonen ble det dårlig med bilder da det ble ganske hektisk. Epoxyen blir ikke lett å jobbe med om det går for lang tid… (Det er altsåher det er greit å være to) Nå skal de ni delene (fem Divinycell biter og fire karbonpaneler) settes sammen til en enhet. Oppdelingen av lamineringen er ikke basert på annet enn magefølelsen og det er sikkert mange varianter som kan funke. Her er det lett og stivt som er målet. Før man blander epoxy er det viktig å være helt klar med underlag bestående av gladpack (for å kunne gjenbruke vakuumposen dersom den er kappet lang nok). Oppå den legges tørkepapir for å suge opp overflødig epoxy, oppå der legges et lag peel ply, tilvarende gjøres klart for å legge oppå. Gjør klar en vakuumpose som er en del lengre enn akkurat så er gjenbruk mulig. Bruk engangshansker, her blir det fort litt søl. For å gjøre det mulig å håndtere dette brukte jeg tape som hengsel på 20mm sidene som skal lamineres med karbonremse horisontalt. Smør epoxy i snittflaten, legg karbonpanelet inni og lukkt hengselet, (kan være litt vrient å få panelet til å ligge riktig). Legg siden på det klargjorte underlaget og smør epoxy på siden. La så på karbon panel med kolbeprofil og smør epoxy, (ikke bruk mer epoxy enn nødvendig) alt blir presset sammen og overflødig epoxy er bare ekstra arbeid. Nå er det 10mm Divinycell som skal oppå før den siste siden lamineres og legges oppå et karbonpanel. Bruk elektrotape for å holde det hele sammen mens det legges i vakuumposen. Dette ble sikkert litt vanskelig å se for seg. Det neste bildet viser hvordan det skal bli til slutt, kanskje det gjør det litt enklere å forstå. Eellers er det bare å spørre!
 29. 1 point
  Det er jo forfriskende å se at vi har klart å dra diskusjonen milevis bort fra det som var TS sitt emne, igjen....😂
 30. 1 point
  Vel, med tidligere bakgrunn som noen ganger pålagt instruktør i HV, er det mindre ildavbrudd med 200 gjennomsnittlige AG3 skyttere enn med 20 gjennomsnittlige KV59 skyttere hvis alle har lært basis ildhåndgrep.. Bare synd AG'en ikke er lovlig på jakt Så mye for Mauser.. og jeg er egenlig Mauserfan..
 31. 1 point
  Den må ikke det, man kan skyte inn med fast avstand fra siktelinjen til treffpunktet. Det er snakk om elgjakt, så man må ikke. Er geværet innskutt på f.eks 100m og siktet er 50mm lagt ut til siden, bommer man med mindre enn 25mm for alle avstander mellom 50 og 150m. Helt ubetydelig for elgjakt. Men jeg er enig i at å starte med ett linksgevære er beste løsning
 32. 1 point
  Av alle dårlige løsninger, er utlagt sikte den dårligste. Det fører til at siktelinje og kulebanen krysser hverandre sideveis. Ved skyting på varierende avstander må du derfor korrigere på sideskruen for å få riktig treffpunkt. Gjør som M67 sier, lær deg å skyte venstrehendt.
 33. 1 point
  justerte gass på en sånn for et par mnd siden. har glemt det allerede
 34. 1 point
  Artig advarsel på boksen
 35. 1 point
  Topp tråd 358 Win. Mye patron for pengene Melior, for de som liker kraftige patroner. Selv har jeg brukt den med 32 grams ladning i kal 16, hastighet og ladning som en normal kal 12. Har også en 32 grams fra Rio i kal 16 som jeg vil tro er lagd på samme fabrikk, helt lik Melior, men vel dobbel pris
 36. 1 point
  Du har vel avsettning for revehaler i det minste, markedet har vel økt med 2 ekstra årsklasser siden mopedbiler har slått an i Notodden.
 37. 1 point
  Jeg har skutt både dynamisk og hurtigøvelsene i NSF/ISSF. Jeg mener vi må snakke om ulike teknikker fordi så mange ting er forskjellig. I dynamisk er det et poeng å skyte hurtigst mulig, ofte bruker en begge hender og målene er relativt store. I NSF/ISSF er poenget å skyte innen den tiden som er til rådighet og det er nyttig å utnytte denne, en skyter alltid enhånds og målene er langt mindre.
 38. 1 point
  debatt om dette på Dagsnytt 18 i dag, mellom Sp og Elvestuen.
 39. 1 point
  @sunnmøringen fikk desverre ikke tatt bilde av problemet før sluttstykket ble sendt til børsemakern, da jeg ikke fikk orden på det selv. Skal se om jeg får forklart det med et bilde av et annet sluttstykke. Takker for tipps, har kjennskap til dette med tørrpussing når det e kaldt så tror ikke det kommer av for mye olje/fett.
 40. 1 point
  Mulig jeg må bytte ammo da Jeg klarer ofte ikke bedre enn dette (liggendetrening i gårkveld), med Eley Tenex Men - det er bare ett høl - så da er det vel hølihøl? K
 41. 1 point
  Jeg stusser litt på denne: "I følge offentleglova § 13 første ledd er opplysninger som er underlagt taushetsplikt unntatt fra innsyn. Etter forvaltningsloven § 13 første ledd nr. 1 er opplysninger om «noens personlige forhold» underlagt taushetsplikt. Det er imidlertid i annet ledd presisert at fødested, fødselsdato og personnummer, statsborgerforhold, sivilstand, yrke, bopel og arbeidssted i utgangspunktet ikke regnes som personlige forhold. Opplysninger om kjønn og personstatuskode er ikke nevnt i § 13 annet ledd. Jeg vurderer imidlertid at dette er opplysninger av tilsvarende karakter som de som er eksplisitt angitt i § 13, og at dette ikke er opplysninger om «personlige forhold» som er underlagt taushetsplikt." Greit nok at navn, fødested osv ikke er personlige forhold. Mye av dette finnes jo fritt på 1881 for de fleste. Det handler jo om konteksten opplysningene blir gitt i. Det er vel ikke bare å lage lister over alt mulig og publisere i avisa med full personalinfo? Kan avisa f.eks publisere en liste over alle lokalt som har lappen på minibuss med fullt navn og nummer? Eller lignende opplysningslister bare i tilfelle noen sitter hjemme og lurer litt? Agendaen bak å publisere en liste over lokale lisensjegere må være å skape bryderi og problemer for dem. Jeg kan ikke se at noen har behov for å vite hvem som er på denne lista ut av noe annet enn i beste fall nysgjerrighet, eller for å plage dem. Har de kanskje et ønske i tilfelle de plutselig får akutt behov for å ringe sin nærmeste lisensjeger på et oppdrag? 🙄
 42. 1 point
  Gulesider.no, kan se på kartet hvor du vil jakte, se hvem som bor der, send de en sms. Kan ikke få mer enn ett nei
 43. 1 point
  23gram telefon? https://www.multicom.no/tinstar-bm10-minitelefon-rod-dual-sim/cat-p/c/p1500011429
 44. 1 point
  Lenge til jakta, men kan jo drømme. Min erfaring (8år) med Leupold vx3 4.5-14x40 på vinterjakt er god, terningkast 6. Ofte skudd rundt 200m+ med 22-250. TS har vel kjøpt nytt nå.
 45. 1 point
  Jeg har brukt 6,5-06 i mange år og liker veldig godt patronen, men den er ikke så langt vekke fra 270. Jeg har bruk den på bever med Serra 85 målt til 1150 ms og effekten er formidabel. på rådyr og hjort har jeg 930 med 140 gr nosler patittion og den viker. Jeg har også 2 løp til sauer 200 str. men begynte og rote med hylser. så nå er det 6,5 55 løp i saueren og den viker det også (Jeg har en rem 700 i 6,5-06 og to løp til saueren og dem kammer ikke i remingtonen)
 46. 1 point
  Regnværet forsetter, så da blir det mer slirer: Farget og oljet valbjørk/hvaltann/never Blad fra Steen Nielsen Ganske lik en over her, men denne har litt mørkere skaft og slire Black Ash og mamutt Blad fra Asbj. Solheim Stabilisert bjørkeknute og mamutt' Blad fra Br. Nylund Coolabahtre og mamutt Blad fra Steen Nielsen
 47. 1 point
  Takk alle sammen. erikraude: værsågod, her i slire:
 48. 1 point
  Har vært mye dårlig vær i det siste så noen kniver har fått slire. Skaft: Osage Orange og maiskolbe Blad: Steen Nielsen Skaft: Oljet valbjørk/hvaltann/never Blad: Steen Nielsen Skaft: Desert Ironwood og mamutt Blad: M.Styrefors
 49. -1 points
  Bør en være bekymret for det? Det er da fint å ha noe å strekke seg etter. Særlig om en ikke kan skyte.
 50. -19 points
  Forby salg av startpistoler, softguns og andre lekesaker. La museer overta våpensamling. Våpen er for aktive sportsskyttere og jegere.
This leaderboard is set to Oslo/GMT+01:00
×
×
 • Create New...