Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 10/16/2021 in Posts

 1. På 1950 og begynnelsen av 60-tallet var retrekker den mest brukte mekanismen i OL-grenen "Løpende Hjort Dobbeltskudd". Det ble brukt mye resurser på å finne opp den "beste musefella" med statsstøtte. Til og med patronen 220 Russian, basispatronen til 6mmPPC, kommer ut av dette. De beste skytterne skjøt 20-30000 skudd i året dengang på trening og konkurranse. Nivået på skytingen var skyhøyt. Norsk rekord på en 20-skudds/10-sprangs serie før krigen med Krag og åpne sikter er 92p av 100. Direkte oversatt til dagens løpende elgskive er det 98p av 100. Altså 10 sprang på elgbanen med 2 skudd pr sprang. Det er bare å ta med seg Blaser'n med Aimpoint og forsøke det samme! Etter krigen konverterte det norske landslaget til Ross og John H Larsen SR ble OL-mester i 52 i Helsingfors med en slik. Den foretrukne retrekkeren dengang var, som sagt, ombygde kanadiske Ross. Til og med skyttere fra Sovjet brukte denne. I tillegg ble det brukt ombygde Mannlicher M95M og Schmidt Rubin av forskjellige modeller. I noen tilfeller ble disse retrekkerne også bygd om til pumper. På slutten av 60-tallet dukket så Husqvarna 1900 Sporter opp i 222rem. Den var spesialrigget for dobbeltskudd hjort med redusert hevarmsløft og minimum sluttstykkevandring. Den utkonkurrerte de gamle retrekkerne. Løpende Hjort er tatt av programmet i de fleste land men jeg tror 1900-rifla har alle rekorder internasjonalt og nasjonalt i de fleste land. Vi hadde en moromatch mot Sverige før pandemien og av ca 25 skyttere brukte sikkert 20 stk 1900. I Norge har Tor Heiestad rekordene 199/200 på enkeltskudd (40 skudd med 39 innerfemmere og en ytterfemmer på elgskive) og 198/200p på dobbeltskudd. OL-vinner og 3. mann i 1956. Til forveksling ser riflene ut som en SteelAction. JHL Sr fikk bygd en pumpe på Mannlicher M95M til OL56 i Melbourne. Den ser slik ut. Han endte på 8. plass. (Pumper med hane, stort sett Rem760, ble forkastet av de fleste pga lang lukketid) Når det gjelder tommelhull vs tommel opp vil mer enn 9 av 10 skyttere skyte bedre med tommel opp ved systematisk trening. Hvis man ikke merker forskjell på skyteresultatet mellom disse variantene skyter man antagelig for lite, mindre enn 5-6000 skudd pr år.
  13 points
 2. Er det noe vits med tommelhøl på rettrekker? Tar jo bare lengre tid å lade. Ole
  7 points
 3. Husk også, og dette gjelder alle og uansett hvor det skrives, at hvis du nevner Islam.nets oppkjøp av husvære i forbindelse med saken om at OSS legges ned, så har du ikke satt deg inn i noe som helst som angår noen av delene. Ikke ment personlig mot noen i denne tråden, men jeg er litt (veldig) (drit)lei av å lese at folk hopper på den der det første de gjør....
  7 points
 4. Fått originalene ut. Neste er å støpe kopier:
  7 points
 5. Noen som har lært et nytt ord? På norsk heter det "preke". Ole
  6 points
 6. Skjønner ikke hvorfor rifler uten åpne sikter ikke leveres med justerbar kolbekam. Alle blir jo alt for lave med kikkert. Noe av vitsen med rettrekker er jo å kunne levere høyere skuddtakt enn en boltrifle. Dette blir ikke optimalt så lenge du ikke har god kinnkontakt.
  6 points
 7. Lagde meg krutt trickler: Du trenger: En plastbeholder et rør Lag to hull nær bunnen av beholderen. Lag et hull i røret Tre røret gjennom beholderen, i mitt tilfelle en tom vitaminboks. Røret kommer fra en teleskop pølsepinne. Sørg for at hullet du lagde i røret, er inne i boksen. Fyll beholder med krutt. På bildet er min fylt med sukker da jeg ikke gadd gå i furteboden å låse ut en boks krutt for å teste. Vri på røret, kruttet vil falle ned i røret gjennom hullet du lagde. Sett noe som vibrer mot toppen av beholderen. Jeg brukte en gammel barbermaskin. Kruttet vil trickle ut gjennom røret. Løft vibrator av, når ønsket kruttvekt er opnådd
  6 points
 8. Det er vel en funksjonell gjennomgang av Berettaen for å se på hvordan egenskapene den har er sammenliknet med andre retrekkere og rifler siden den er helt ny på markedet? Det vanligste argumentet for anskaffelse av en retrekker er at den er enklere og raskere i bruk enn ei boltrifle. Da gjør det vel heller ingenting om at alle egenskapene til de forskjellige riflene blir "målt opp" mot hverandre og spesielt mot Berettaen?
  5 points
 9. Hjortejaktfølelsen kom ikkje før vi var kome litt ut i oktober. Mogeleg at 20 varmegrader og solskin drap litt av haustfølelsen. September var ingen jaktmånad hos oss. I år unna eg meg ei heil ferieveke i oktober. Så det vart ein del smygjakt og turar i lia. Gå sakte, speide, gå sakte vidare. Være på rett plass til feil tid. Vellukka smygjakt. Ei bondstrike i 6,5 Creedmoor var effektiv. Når jaktgudinna omsider sjenkar, då drikk eg 😉
  5 points
 10. Fra gårsdagens prosjekt: test av simultankapasitet! Lage middag, sosekjøtt av elg. Samtidig rense hylser, og tørke elghjerte i varmluftsovn. I teorien skal dette ikke være mulig for en mann (har opptil flere kvinnfolk fortalt). Men tidsklemma, og eventyrlyst presset meg til det. Og det gikk faktisk meget bra. La opp en logistikkplan, og fulgte den.
  5 points
 11. Jeg synes dette var en veldig søkt problemstilling for her blander du epler og bananer og appelsiner og det meste av frukter. Du kan jo ikke sammenligne en o/u hagle med en salongrifle eller Blaser R8. Det er jo helt forskjellige våpentyper. Det blir som å spørre hvorfor er en BMW så mye dyrere enn en el.sparkesykkel eller en racersykkel. For det første må du sammenligne en dyr o/u hagle med andre o/u hagler. Det er det eneste som vil gi mening. Du kan selvfølgelig også spørre hvorfor er en o/u hagle er dyrere enn en halvauto, pumpe eller S/S hagle, men det igjen er jo også forskjellige varianter, mekanismer og bruk. Akkurat som terrengsykkel, downhill, enhjuling etc Svaret er enkelt i begge sammenhenger: de er ikke nødvendigvis det. Det enkleste først: O/U hagler er ikke dyrere enn andre hagle varianter. Du finner omtrent like mange billige O/U som andre hagler. Tok meg under 2 minutt og finne en haug av disse. XXL hagle til 5999kr : https://www.xxl.no/alaska-ege-alaska-over-under-shotgun-jakthagle/p/1162208_1_style Jaktdepotet hagle til 6495kr : https://www.jaktdepotet.no/display.aspx?menuid=123&prodid=14904 Jakt & Friluft hagle til 8990kr : https://www.jaktogfriluft.no/churchill-206-black-synthetic-1276-71cm Skittjakt hagle til 5990kr : https://www.skittjakt.no/hatsan/234666/hatsan-optima-d12-extractor-12-76--71cm-valnøtt Masse på Finn.no Billigste akkurat nå begynner på 1200kr : https://www.finn.no/bap/forsale/search.html?product_category=2.69.3964.268&q=o%2Fu'&sort=PRICE_ASC Er O/U hagle det dyreste? Nei, det tror jeg ikke. Søk opp Holland & Holland eller Purdey S/S så skal du få se hva virkelig dyrt er Fra noen få hundretusen til x antall millioner. Selvfølgelig er det navnet på våpenet, treverket, utskjæringer, garnityr, graveringer etc som utgjør prisforskjellen. Men dette er jo ikke noe unikt for O/U hagler. Det gjelder alle andre våpen du nevner også. Være seg Blasere med beste kvalitet trestokk og gravering (ikke noe problem å tippe et par hundretusen på en slik), S/S hagler nevnt ovenfor etc. Så for å oppsummere: det er store prisforskjeller på alle typer våpen. Noen fordi de er bedre enn andre, men de store prisforskjellene skyldes i hovedsak navn, alder og utsmykking.
  5 points
 12. Då vart det nytt skjefte til min r93 lux. Det orginale skjeftet vart skjemt etter ein børsemaker skulle legge ny finish og eg var heldig og få dette skjeftet til ein særdeles hyggelig pris. Estetisk synes eg ein lux med svinerygg er finast og eg gleder meg til å få denne i hus. Då kan eg bruke denne ei stund og få reparert den andre - og so får eg sjå kven av dei eg velger å beholde.
  4 points
 13. Ble ikke dette avgjort i april 2021 da regjeringa godtok lovforslaget om at "kunstig lys" skulle være lovlig til villsvinjakt? I forarbeidene til lovendringen i viltloven § 20 er "kunstig lys" avklart fordi omfanget tidligere var uklart. I forarbeidene står blant annet at: "4.2 Begrepet kunstig lys Fordi departementet nå fremmer et mer begrenset forslag til lovendring enn forslaget som ble sendt på høring, foreslår departementet i denne omgang ikke å ta inn en konkret definisjon av begrepet kunstig lys i loven. Departementet erkjenner at rettskildebildet har vært noe uklart når det kommer til hvordan ny teknologi skal vurderes opp mot forbudet mot bruk av kunstig lys i jaktøyemed. Forslaget om et nytt unntak fra forbudet i forbindelse med jakt på villsvin gjør det aktuelt å avklare hva som etter viltloven skal anses som kunstig lys. Departementet har også merket seg at mange høringsinstanser har etterlyst en tydeliggjøring av hva som er kunstig lys også i andre sammenhenger. Departementet vil derfor knytte noen kommentarer til begrepet kunstig lys i jaktøyemed. I høringsnotatet ble det vist til behovet for å avklare begrepsbruken, blant annet som følge av den teknologiske utviklingen og særlig bruk av nattoptikk. Departementet mener at begrepet kunstig lys må tolkes i lys av samfunnsutviklingen. Departementet legger til grunn at kunstig lys er lys som ikke stammer fra naturen i form av direkte og indirekte lys fra solen eller månen. Kunstig lys kan være synlig lys i form av ildslys, for eksempel lys fra fakler og bål. Det kan være elektrisk lys, for eksempel lys fra lommelykt, hodelykt eller en lommelyktlignende lyskaster som monteres på våpenet. Det omfatter også lys som stammer fra en kjemisk reaksjon, for eksempel lysstaver eller lignende. Kunstig lys omfatter også all form for nattoptikk. Med nattoptikk menes fosforbaserte eller elektroniske restlysforsterkere med eller uten infrarød lyskilde og enheter som omformer varmestråler til synlige bilder i såkalte termiske kikkerter eller siktemidler. Bruk av nattoptikk som håndholdte kikkerter likestilles med siktemidler på våpenet, så lenge bruken er «i jaktøyemed»." Etter dette er det vanskelig å argumentere med at termiske hjelpemidler ikke er "kunstig lys". Når det gjelder begrepet "jaktøyemed" så skal det forståes som "både den forutgående observasjonen og lokaliseringen av viltet, selve fellingen/påskytingen, den etterfølgende lokaliseringen av det påskutte viltet og et eventuelt ettersøk i regi av jeger eller jaktlag." For meg ser det dermed ut som om viltloven§ 20 ganske klart forbyr bruk av termiske hjelpemidler til jakt.
  4 points
 14. Som vanlig vrir du rundt på det folk skriver, og legger til etter eget godt befinnende. Konspirasjonsfantast? Fra deg? Du sprer rundt deg med kvasfysikk og egne teorier titt og stadig. Husker godt den ene tråden hvor du ble sablet ned av en fysiker, men gikk inn i full benektelse og tordnet videre usakligheter gjennom halve tråden. Uansett; Her har det aldri vært skrevet at 130gr penetrerer bedre enn 150gr..Kun at den penetrerer tilstrekkelig- du skal tross alt kun skyte gjennom en elg-ikke tre! Penetrasjonen vil i de fleste tilfeller være irrelevant her, da begge kuler vil gi gjennomtrekk på stor elg Hurtig ekspansjon med ei kule som beholder 99,9 % av restvekt er en fordel så lenge den gir gjennomskyting. Ei kule som ekspanderer i bløtvev(mellom to ribbein) til en konstant diameter, men også gir gjennomskyting ved treff gjennom bog er vinn-vinn. "..høy fart fører til mer kavitasjon og mer av den energien kulen har forsvinner til unyttig arbeid i stedet for å brukes til å påføre vitale skader." Kavitasjon (temporary cavitation) er din venn for å ødelegge omkringliggende bløtvev (lever, hjerte, hjerneetc)- ikke bortkastet energi. "Hvordan kan det gi bedre ytelse og bedre penetrasjon?" Har ALDRI skrevet bedre penetrasjon. Bedre ytelse pga. høyere fart som gir raskere og tryggere ekspansjon (igjen husk- denne kula holder sammen), som igjen gir større sårkanal (ja, ved lik diameter vil den kula som har høyest fart gi størst sårkanal. Drit i penetrasjon- begge penetrer tilstrekkelig gjennom dyret..). "En hurtigekspanderende kule gir et stort overflatesår og lite dybdevirkning." Du glemmer det er snakk om ei kule som beholder nær sagt all vekt- og ekspanderer til en konstant diameter. "..likevel påstår du at en 130 gr penetrerer bedre enn en 150 gr, forklar det." HVOR I ALLE DAGER HAR JEG SKREVET DETTE? Så må du forklare hvordan dine påstander stemmer med Newtons lover. Basert på tidligere tråder så har du svært varierende kunnskap om dette, og definerer, utreder og konkluderer etter hva som passer deg. "Piss preik", "svada" "tullprater og diverse usakligheter blir gjerne liret av deg i ett sammensurium av newtons lover og forenklinger av fysikkteorier, mens du messer rundt deg. Jeg gidder derfor ikke gå inn i den vanlige runddansen rundt dette med deg..
  4 points
 15. Jeg har hengt rundt i pistolklubber i en liten mannsalder, og har i perioder hatt diverse roller i styret, trener, skyteleder etc, så jeg har nå opparbeidet meg litt erfaring. Våpen i en pistolklubb bør dekke litt forskjellige behov da folkene som kommer inn er forskjellige. Både med tanke på hva de ønsker å få ut av skytesporten, men de er også forskjellige med tanke på fysikk - både størrelse på hender og styrke. Man bør ha en lite miks av våpen med andre ord. Noen ganger har man kjøpt såkalte "billigpistoler". Fordelen er at de ofte krever lite vedlikehold, men hvis skytterne kommer opp på et vist nivå så kan dårlige/harde avtrekk etc ødelegge litt for presisjon. Og folk går litt lei. Så man bør ha noen matchpistoler for de som er ivrige og ønsker å skyte konkurranser, og ikke minst teste slike våpen før de eventuelt kjøper selv. I min klubb har vi både Pardinier og Benellier. Jeg har ingen formening om den ene er bedre enn den andre. Litt tilfeldigheter og pris gjør at vi har begge deler. Pass på å ha litt miks av størrelser på grep og høyre/links. Ikke alle liker anatomiske grep og er "skeptiske" til rørpistoler. For disse så har vi Walter Hammerli X-esse. Veldig bra pistoler som både ser ut slik nybegynner forventer at en pistol skal se ut, og ikke minst har den har et godt avtrekk som gjør at man kan skyte veldig bra med den. I tillegg så kan det være lurt å ha 1-2 våpen av type 9mm, revolver og kanskje en spesialpistol og/eller spesialrevolver slik at når man tar med nybegynnere på sine første stevner så kan de forsøke å skyte litt forskjellige klasser.
  4 points
 16. Med så lette kuler er ikke ekspansjonen det store problemet, det er penetrasjon. Begge kulene har mer enn flat nok kulebane. Om du leser litt om jakt og valg av ammunisjon vil du fort oppdage at de erfarne bruker tunge kuler for kaliberet fordi det gir best effekt. Disse erfaringene er basert på blyholdige kuler, men gjelder også for kobberbaserte homogene kuler. Husk på at kobberbaserte kuler ikke er magiske, de er underlagt de samme fysiske lover som tradisjonelle kuler, og all erfaring tilsier at de tunge kulene er best. En av de bedre bøkene er "Kevin Robertson, The Perfect Shot".
  4 points
 17. Hvis medlemmene i SOS kan skyte approberte stevner i NSF må klubben pr def også være medlem av NIF. I lovene til NIF mener jeg at det bare er Årsmøtet/generalforsamlingen i klubben som kan legge ned en klubb og eventuelle midler i klubben tilfaller NIF. Jeg er ganske sikker på at for de skytterne som har betalt avgift til NIF kan ikke et styre vedta nedleggelse. Det kan kalles inn til ekstraordinær generalforsamling i år, velges et interimstyre for resten av 2021. Interimstyret kaller så inn til vanlig generalforsamling Jan/Feb 2022 hvor man vedtar vedtekter, kontigent, velger styre, etc. Dette får man hjelp til av NSF. Har man en klubbkultur det er verd å ta vare på er det bare å sette igang.
  4 points
 18. Har sjølv ei Sako s491 i 6mmPPC, med originalpipe 1:12 snurr. Eg hadde omtrent bestemt meg for at eg måtte til med pipebytte for å få kuler på 90gr og tyngre til å gå, men eit siste forsøk med anna krutt gjorde at eg har slått frå meg tanken, per nå hvertfall. Sako 90gr FMJ går greit da eg fant rette oppskriften:
  4 points
 19. Til info endte jeg opp med en nærmest ubrukt Miroku 3000 med 4 choker, autosikring og enkel avtrekker. Den har blitt brukt litt på jakt, men ellers har den stort sett vært ubrukt. Mao fin hagle til mitt bruk.
  4 points
 20. Før jeg kjøpte en Franz Jäger, ville jeg vært helt sikker på at denne mannen sitter bak lås og slå.
  4 points
 21. På det holdet blir det stygt, uansett kule og kaliber. Ikke mega`n sin feil.
  3 points
 22. Det skal sies at de 4 første svarene du fikk oppsummerer omtrent all informasjon som finnes i saken, og korrigerer noen innledende misforståelser. Det er ganske bra statistikk til internett å være. Du kan gjerne si at OSS bidrar til spekulasjoner ved å ikke dele mer informasjon og motivasjonen for å holde kortene tett til brystet kan være sammensatt, men det er ikke vanskelig å tenke seg at de som part i en pågående politisak vil vurdere det dit hen at det er bedre å dele for lite enn for mye inntil saken er avsluttet. At informasjon og velmente råd noen ganger kommer med ett tilsnitt av trolling og besserwisseri må en ta med i beregningen. Velkommen til internett. Og ikke glem at det trengs to for å danse tango
  3 points
 23. Hva man kan gjøre med en plombert hagle:
  3 points
 24. Ser jo videoene på Youtube @Torfat de repterer med riflen uten å flytte hodet så jeg tror neppe retrekker i øyet blir et problem. Med to links skytende sønner så er denne Berettaen mildt sagt mind-blowing. Jeg er heller ikke den som kjøper og selger våpen over en lav sko, så når jeg kjøper noe så er det stort sett for å ha det en stund. Setter min lit i det lange løpet på et kvalitetsselskap som har holdt på i over 400 år. Ganske sikker på at de er der også om 20 år hvis jeg skal kjøpe et nytt løp eller har ødelagt et sluttstykkehode. Pluss at for meg så er det en trygghet å handle hos Jakt & Friluft. Ikke minst fordi jeg enkelt kan kjøre bort å besøke butikken fysisk, og de har aldri skuffet meg med noe som helst over mange, mange år.
  3 points
 25. Her har du et forklaringsproblem, du er som en amerikansk konspirasjonsfantast uten rot i virkeligheten. Men du kan få forklare noen forhold. Hva er det som er magisk med kobberlegeringer som kulemateriale. Verken dyret eller sårkanalen merker om det er en blyholdig eller en kobberbasert kule. Det er diameter som er avgjørende. En 130 gr blyholdig kule regnes som varmintkule i 30 kaliber, men du påstår at når den er i kobbermateriale så blir det en bedre elgkule enn en 150 gr, det er tull og tøys. Hvorfor er hurtig ekspansjon en fordel, de fleste med kunnskap om storvilt vil ha en kule som ekspandere litt langsomt slik at den trenger inn i dyret før den ekspanderer fult. En hurtigekspanderende kule gir et stort overflatesår og lite dybdevirkning. Farten er din venn påstår du, men høy fart fører til mer kavitasjon og mer av den energien kulen har forsvinner til unyttig arbeid i stedet for å brukes til å påføre vitale skader. Hvordan kan det gi bedre ytelse og bedre penetrasjon? Noen forskere påstår at så mye som 80% av energien i en høyhastighetskule kan bli brukt til kavitasjon i stedet for penetrasjon, men likevel påstår du at en 130 gr penetrerer bedre enn en 150 gr, forklar det. Så må du forklare hvordan dine påstander stemmer med Newtons lover. I 30 kaliber er 200-220 gr de beste elgkulene, og med homogene kobberkuler kan en gå noe ned i kulevekt men under 165 gr blir etter min mening tvilsomt.
  3 points
 26. Då reiser eg til fjells i morgon og skyter ein hjort på ca 60 meters hold - so kjem eg med tilbakemelding 😁😁😁
  3 points
 27. Hva som gjaldt for noen år siden er lite relevant nå som vi har ny våpenlov og ny forskrift. Dessverre er ikke alle forhandlere og børsemakere helt oppdatert på hva som faktisk er av muligheter, er en hel del bra i det nye regelverket. Det som er relevant her er våpenforskriften paragraf 2-2 annet ledd. https://lovdata.no/forskrift/2021-05-07-1452/§2-2 Så lenge nytt kaliber lovlig kan brukes til det samme bruksområdet som det gamle og ikke står på forbudslista, så kan forhandler/børsemaker endre kaliber uten søknad og bare sende melding om endringen. Dette er logisk og fornuftig, en søknad om endring fra ett lovlig kaliber til et annet ville alltid blitt innvilget og dermed er det bare unødig papirarbeid å skulle kreve søknad.
  3 points
 28. Eg jakter primært hjort og i hovedsak smygjakt kombinert med posting. Etterkvart som eg har tilbakelagt meir og meir timer i fjellet, so blir tilnærminga meir og meir minimalistisk når det kjem til utstyret. For 10 år siden var det full ryggsekk, fulle lommer, svær handkikkert, stor og tung rifle osv. I dag har eg ingenting i lommane, ein liten ryggsekk eller hoftesekk med det mest nødvendige, ein skytestokk og ein liten kikkert hengande rundt halsen. Det å utstyre seg lett synes eg effektiviserer jakta samtidig som min totalopplevelse blir bedre. Eg har ein 10x44 som eg bruker hvis eg skal ligge på eit høgdedrag og spotte dyr, men til bevegelig og postjakt, føretrekker eg 8x30/32 formatet. Eg opplever forskjellen i størrelsen og vekt på desse som veldig stor, eg kan gå heile dagen med min 8x30 hengande rundt halsen - ikkje merker eg at den er der og den er heller ikkje i veien. Eg har også ein avstandsmåler som eg gjerne har med meg i lommen hvis eg jakter i ukjente områder. Når eg har vert i samme område nokre ganger, blir den igjen heime - for då har eg målt opp dei fleste plassane der eg trenger å vite om det er 190 meter over den myra, eller om det er 250. Eg skyter ikkje på "lange" hold, men innafor ein radius på 300 meter liker eg å ha kontrollen. Derfor er avstandsmåler kjekt å ha, men til mitt bruk er det ikkje nødvendig å ha den med meg heile tida og eg har heller ikkje behov for presise målinger på lange hold. Derfor er eg fornøgd med ein liten og vanntett bushnell som kan bli med om nødvendig. Hvis eg hadde jakta og skutt mykje på sopass lange hold at nøyaktig avstandsbedømming hadde vert nødvendig, ville eg vurdert kikkert med avstandsmåler. Men dei er store, tunge, klumpete og dyre. Men når eg egentlig trenger å måle opp på enkelte plasser der det kan bli "litt langt", klarer eg meg lenge med ein enkel og rimelig måler. Og fordelen med å ha ein liten og hendig kikkert av god kvalitet, overgår behovet for å alltid vite avstanden - det er berre eit fåtall ganger eg har behov for å vite det. Og min 8x30 er sopass hendig at den blir alltid med, og eg gidder til og med å ta den med om eg berre skal ein tur i skauen å lufte hundane - eg tar aldri med meg 10x44'n hvis eg ikkje må.
  3 points
 29. Eg har brukt Barnes tsx 250 grns og Nosler partition 286 grns på hjort og har hatt særs fine slakt med begge desse kulene. Eg har høyrt utelukkande positive erfaringer med mega i 9.3, so eg trur du har vore uheldig. Ein vil alltid oppleve enkeltsituasjoner er kuler ikkje fungerer som ein forventer og det er ikkje urimeleg at det er nettopp det som har skjedd her. Fortsett med kula og skyt nokre dyr til og sjå korleis det ser ut då. Eg har mega liggande, men den blir valgt vekk fordi eg desverre ikkje får god presisjon med den - satt opp mot dei andre kulene eg brukar.
  2 points
 30. Du jeg leter etter kuler som kan funke i litt hastighet, er klar over at dette kanskje ikke har allmenn interesse men ettersom jeg driver å tester tenkte jeg at jeg like godt kunne poste resultatene. Skal på langen teste de samme ladningene på 200 m
  2 points
 31. Han må selvfølgelig få gjøre hva han vil med våpenet sitt. Men når han spør på et diskusjonsforum, er det jo for å få høre hva vi andre (mer eller mindre begrunnet) mener om spørsmålet.
  2 points
 32. Skjønner ikke. Kan ikke @Frolandfår lov å kappe sin børse om han ønsker det?
  2 points
 33. Men du er godt kvalifisert til å skrive i denne tråden; https://www.kammeret.no/topic/70684-tråden-for-de-som-har-blitt-krenket/
  2 points
 34. Angående bolt i øyet, ser ut som han på filmen ikke har det problemet. Et oppkonstruert problem? Selv synes jeg den virker grei i første omgang. 5 skudds magasin som kan mates når det står i våpenet. Slankt våpen. Universel montasje. Enkelt løpsbytte. Justerbart avtrekk uten verktøy. Høyre/venstre skytter. Trenger ikke lukke den med vold. Tre punkts sikring. Personlig er jeg delt mellom oppspenner og "vanlig" sikring. Er forferdelig mye tyngre med oppspenner. Grei pris må jeg si.
  2 points
 35. Kravet er vel kulevekt på over 140gr og faktor på 190. Det oppnår du greit med standard kulevekt på 158gr i 366ms. N110 blir for tregt krutt, du ender opp med full hylse og masse uforbrent. Egner seg best for tyngre kuler eller ladninger helt opp mot maks. 7.5gr N340 bør gi grei hylsefylling, full forbrenning og en faktor på 195 - så har du litt å gå på.
  2 points
 36. SR30 er "treg" fordi den spenner slagfjæra når bolten lukkes etter at den har gått i lås. Den nye Haenelen ser ut til å gjøre det samme, På SteelAction er slagfjæra ferdig spent når bolten lukkes så den er "glatt og fin". Lynx har jeg prøvd og likte den ikke. "Hevarmen" er feilplassert og virket "klumpete" å bruke. Skjøt den side ved side med Hq1900 og 1900 er mye "glattere". (Det skal jo sies at jeg har skutt mye med sistnevnte) Jeg mener faktisk at Ross, M95M og Schmidt Rubin gjorde det riktig for 100+ år siden. SteelAction er "helt lik" og i kort utgave får man ikke bolten i ansiktet med jaktskjefte. Skal man på systemvåpen er Blaser R8 det soleklare valget. Der også hadde jeg valgt en kort patron siden "slaglengden" på hevarmskula er ekstremt lang i forhold til kaliber. Funfact: Lengden på ladegrepet på en Sauer 90 i 30-06 er kortere enn på en R8 i 223.
  2 points
 37. Det er litt søkt å skylde på mediehusene for at du (eller "folk") drar en feil konklusjon. Forventer du virkelig at mediehusenes rolle er å avkrefte alle spinnville teorier som "folk" kan finne på å lansere? Jeg for min del setter jaggu krav til de som danner seg en mening og konkluderer selv tar ansvar for å bygge den på noe. Å lansere en konspirasjonsteori for så å si at media har jo ikke skrevet at den var feil så da må det være rett, er jaggu lavmål. Men kanskje jeg tar feil, som @Olesøn spør, kanskje det finnes mange gode eksempler på at det er media som har skapt dette? Min Google viser at Islam Net er kontroversielt og at Oslo Skytesenter legges ned, men jeg kan jaggu ikke se at det er noen link mellom disse tingene. Så når du sier at det i innleggene her "preaches" til feil person så er jeg neimen ikke sikker på at du har rett.
  2 points
 38. Jeg tror på tverrsnittsbelastning, SD (Sectional Density) - BC har liten praktisk verdi for den alminnelige norske jeger. Ingen med normal forstand skyter mot uskadet elg på 700m,..håper jeg. Skjelden man får både i påse og sekk, men en -helst loddet- tung for kaliber kule oppfyller ofte dette. Som @Per-SPer-S sier; det er ingen magi i homogenkuler, snarere tvertimot . De krever høy hastighet,..ikke for at dette er en god ting,- men av nødvendighet for å sikre ekspansjon. De må være lettere,.. ikke for at dette er en god ting,- men for at de blir så lange med sin lettere legering. Ta da også med ulempene med høyere trykk, mantelavlagring osv... Se istedet etter gode loddede fra sikre produsenter ss t.eks Woodleigh med høy SD og verdi helst over .300,- det betyr 220 grain i.30kal (30-06), - 156 grain i 6,5×55, osv- faktisk må du opp i 500 grain I 45-70, ..her må jeg innrømme at jeg fusker og bruker lettere.
  2 points
 39. Har du en link til en sak i norske medier som linker eiendomshandelen og nedleggelsen?
  2 points
 40. Det er en utrolig bra leveregel som jeg også har praktisert lenge, de fleste som mener noe om ting har jo ikke peiling på det de mener noe om heller 😆
  2 points
 41. Selvmotsigelsen ved konstruksjonen er at man må flytte hodet under ladegrepet for ikke å bli truffet av sluttstykket. Da bortfaller liksom begrunnelsen for raskt ladegrep med en retrekker for meg.
  2 points
 42. De bare ser like ut. Helt annen låsing, fordelen av løp montert langt bak har ikke berettaen. Oppspenner har den ikke. Men en reel konkurent til savage impulse er det.
  2 points
 43. Det er feil, ballistisk gelatin er et brukbart medie for å teste ekspansjon og fragmentering, men kulen og bitene må samles og vurderes, helst bør det tas røntgenbilder for å evaluere. Det er ikke mulig å bedømme ekspansjon og penetrasjon fra bilder av en gelatinblokk. Det er også viktig å oppgi hvilken type gelatin som er brukt, uten å vite både type gelatin og testtemperatur er dette mye dårligere enn det gir inntrykk av. Et bilde av en gelatinblokk uten tidsangivelse er rett og slett verdiløst fordi det som foregår er en dynamisk hendelse, og når en ikke vet hvor i hendelsen bildet er fra gir det ingen informasjon. Det som påfører et dyr dødelige skader er det permanente hullet som kulen lager i vevet, og de blodårer som kulen fysisk river i stykker. Det midlertidige kavitasjonshulrommet som alle blir imponert over har ingen effekt på umiddelbar dødelig effekt, det er faktisk kun bortkastet energi. Jo høyere hastighet jo mer av kulens energi blir kastet bort på kavitasjon i stedet for å brukes til nyttig arbeid med å lage vitale skader i dyret. Penetrasjon er proporsjonal med kulevekt, og med samme ekspansjon vil en tyngre kule penetrere bedre enn en lett kule. Lette kuler med høy hastighet bruker også forholdsvis mye mer av energien til kavitasjon og har da mindre tilbake for å lage permanente skader i dyret. Dette vet ammunisjonsprodusentene, se på Norma sin PH serie, der brukes tunge solide kuler for kaliberet. Det er fordi det gir best effekt på jakt. De fleste homogene kuler av kobberlegeringer fungerer noenlunde likt og jeg har ikke prøvd så mange av dem. Skal du jakte reinsdyr eller hjort vil jeg tro at både 130 og 150 gr kuler fungerer greit på sideskudd, men om du vil ha sikker effekt på mer vanskelige skuddvinkler er 150 gr absolutt bedre. På elg ville jeg ikke brukt 130 gr, marginene blir for små. Rent generelt skal du ikke tro for mye på de testene du ser publisert, de er ofte laget av en markedsavdeling og er lagd for å selge produktet. Skal du kunne vurdere testen må relevante data oppgis for hver kuletype, anslagshastighet, penetrasjonslengde, ekspandert diameter, restvekt, type gelatin og testtemperatur. Dersom slike opplysninger ikke fremkommer så mistenk at det er gjort noe tjuvtriks i ludo for å få kulen til å fremstå som bedre enn den er.
  2 points
 44. Jamfør ny våpenlov så trenger du ikke søke om lov til å skifte kaliber på rifle. Børsemaker skal gi beskjed til politiet at jobben er utført. Så utstedes nytt våpenkort i det nye kaliberet.
  2 points
 45. Må nok skifte pipa også... 🤣
  2 points
 46. Rengjør støvlene grundig, lar de tørke litt om nødvendig, jobber inn Good lærsmøing med hendene, lar de stå slik til de skal brukes neste gang, tørker av overskudd/gnir blanke. Kiwi og børste til neste gang de trenger å smøres.
  2 points
 47. Fant noen bilder fra DTI som var lagret. Rådyrbukk på ca 150m, hjortebukk på ca 60-70m og hare på ca 10 og 30m hold fritt etter husken.
  2 points
 48. Jeg har ikke sett hare på 200m, men du ser lett at det er en rev ute 200m på jordet med en Pulsar trail XQ50. Jeg bruker den mest til å se at det er NOE der ute i grålysningen, og så jaktes det videre uten termisk. Å se at reven vaser rundt omkring langt utenfor lyset på åtet gjør det veldig mye mer spennende enn å plutselig se Mikkel rett foran deg
  2 points
 49. Jepp, og derfor er ikke "Just-in-Time" prinsippet brukbart innenfor beredskapslogistikk. Da bør varene være på lager når krisen inntreffer, ikke på en båt som sitter fast i Suezkanalen, eller holdes igjen av et en annen stat som mener de trenger varene selv... (Husker dere mangelen på smittevernutsyr i begynnelsen av den nåværende pandemien, som tilogmed var en varslet krise)
  2 points
 50. Jeg er en kløne på kjøkkenet. Av den typen som kan svi vann hvis jeg skal varme vann til teen. Heldigvis har jeg både ei kone og ei datter som elsker å kokkelere så mitt fravær på kjøkkenet utgjør ikke noe problem. Har begynt å få en viss lyst for kunne lag noe selv. Må jo starte med enkle ting da jeg er håpløs. For noen uker siden laget jeg en Georgia Peach Cobbler dessert som falt i smak hos alle i huset og besøkende, så jeg ble litt inspirert til å forsøke enda noe nytt. Så i går og i dag laget jeg meg rådyr beef jerky. Beklageligvis glemte jeg å ta bilde av fileteringen og marineringen, men fikk nå tatt et par bilder underveis og sluttproduktet. Kutt så tynt som overhode mulig. Jeg har skjønt at det lønner seg å skjære kjøttet halvtint da det skal gjøre saken lettere, men dette rådyret har aldri vært innom en fryser. Kjøttet skjæres på tvers av fiberene. Marinade av (alt på øyemål): en måleskje Worcestershiresaus en måleskje Kikkoman soyasaus dash kværnet pepper dash chiliflakes dash chipotle chillikrydder Marinaden røres godt, og alt kjøtt får en skikkelig dynk i marinaden. La alt kjøtt ligge i marinaden og dekk til med en plastfolie og sett i kjøleskapet over natten. Neste morgen tar du ut kjøttet og sprer det ut på tørkepapir. Dekk også tørkepapir over og forsøk å "klapp ut" så mye av marinaden som mulig. Fordeles på en eller to rister og settes i stekeovn. Min jerky var ferdig på ca 3-4 timer i varmluftsovn på 60 grader. La døren stå litt åpent slik at fukt slipper ut (jeg lot en tresleiv stå i toppen av døra så jeg fikk 1cm åpning. Flytt fra risten over i en brødpose og la det kjøle seg ned der. Kan oppbevares i nevnte brødpose i kjøleskapet eller flyttes over i et finere type Norgesglass etc Smakte fortreffende!! Også eldste arving gav to tommel opp, og foreslo at vi skulle ta det med som snack til James Bond på kino i kveld 😅 Tror jeg skal lage en ny batch nærmere jul og gi vekk til familie i julepresang. Kona får jobb med å finne noen fine glass til gaven.
  2 points
This leaderboard is set to Oslo/GMT+02:00


×
×
 • Create New...