Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 01/14/2021 in all areas

 1. Ellers, siden jeg har selverklært ADHD, klarer jeg ikke la være å fikle på ting... Jeg har også en gammel og sliten Merkel 200E i kaliber 16/70. Denne har jeg blitt veldig glad i, og til slutt klarte jeg ikke å se på forfallet. Den var helt svart i kantene mot stålet, og den blanke låskassa/baskylen var også matt og skjoldete. Da endte det til slutt med å plukke den fra hverandre for å pusse alt. Da jeg skulle sette den sammen igjen, knakk sikringsfjøra, så den måtte bestilles. Til tross for at hagla er produsert i 1957, var det ikke noe problem å få tak i ny. Problem ble det nå uansett da, fo
  8 points
 2. Ble visst prosjekt ut av rifla mi etter hvert... På nyåret 2019 ramlet det inn en Howa mini i 6,5 Grendel. Denne viste lovende takter i starten, men så begynte den å spre skuddene. Byttet kuler, byttet krutt, byttet kruttvekt, men ingen endringer. Byttet stokk, sikteskinne, sikte flere ganger, justerte avtrekk, beddet, kronet om, byttet underbeslag, prøvde både med og uten demper og til og med ny demper da jeg rotet bort den gamle, men ingen store endringer. Den ble faktisk noe bedre etter børsemakerbesøk (ny kroning av pipa og ny bedding av stokk der). Men, fremdeles er den ustabi
  6 points
 3. En liten oppdatering. Det ble to rådyr, en mår, noen duer og ender og en gås med vierlingen i høst. jeg har begynt på stokken nå. Blir spennendes se hva som bor i den veden! Første steg er sikling. Jeg holder på med nettskjæringen. Den er svært tett. Har ikke vært borti så tette linjer. Men det går.
  6 points
 4. Når det gjelder å forandre kaliber på våpensøknad, så kan det oftest ordnes med en telefon eller e-post til våpenkontoret hvor du forklarer situasjonen så du får forandret kaliberet på søknaden, det er ofte så enkelt som det Pistoler i .22lr som ser ut som "skikkelige" pistoler er ofte søppel (har enda til gode å se en .22lr 1911 som er pålitelig). Hammerli sin X-esse ett av få unntak, det er en reinspikka konkurransepistol. For 9mm, så er Shadow 2 et av de beste kjøpene med tanke på hvor mye du får for pengene.
  3 points
 5. Da står den på plassen sin, uten presser foreløpig.:
  3 points
 6. Dreiv å støpte litt 30-kuler i ettermiddag men plagdes med temperatur. Det ble plutselig litt vel varmt i smelten når det minket og kulene ble ikke så bra. Tok en snartur bortom butikken for å få tak i termometer og ble stående å prate såpass lenge at jeg overbeviste meg selv om at jeg måtte ha en 6-hulls tang til fortsettelsen i morgen tidlig. En 311-93 fra lee. Uten gascheck og egentlig en pistolkule men skal vel få den til å fungere som en salongrifle for voksne☺️
  2 points
 7. Stående skyting har nå fint lite med presisjon å gjøre😉 Nå skal man skille mellom nøyaktighet og presisjon. Så kan man også spørre seg selv; Har presisjon noen verdi om man er unøyaktig? Påstanden min er at mange bruker all tiden sin på å teste presisjon (ladningsutvikling og hva vet jeg?)og har ikke noe forhold til nøyaktighet. Jeg har vært der selv, da jeg var ny som rifleskytter. I dag bryr jeg meg mindre om presisjon så lenge den ikke er helt på bærtur. Jeg legger nesten alt fokuset på å skyte nøyaktig.
  2 points
 8. Jeg har rifler i både 6,5x55, .308 win og .30-06. Jeg bruker, og verdsetter, alle sammen. Som nevnt over, tillater den rause kruttkapasiteten og sedate trykkstandarden til 30-06 at hjemmeladeren kan hente ut mer ytelser enn man får i fabrikkammunisjon. Viktigere for min del, er at jeg kan oppnå ytelser som er tilstrekkelige langt unna den røde streken. Ladningsutvikling med dyre jaktkuler er veldig enkelt og sorgløst, og medfører for meg et meget lavt forbruk av dyrere kuler under ladningsutvikling. Jeg er stort sett fornøyd sånn litt over midten av tabellen.
  2 points
 9. Det slo meg plutselig at det er lettere for meg å pusle med noe, ta et bilde, og legge det ut her som "det ikke er så farlig" enn i en fancy prosjekttråd som bare omhandler en ting. Uansett, begynner å ta form nå. Alt av metall skal bli grått sånn som dere ser magasinbunn og avtrekkerbøyle allerede er. Skal ha sånn artig sølvgrå Leupold når jeg en vakker dag finner en med lys. Nei, jeg skal ikke lakke den Leupolden som står på nå.
  2 points
 10. Aldri så galt at det ikke er godt for noe: Nordmenn går tur som aldri før – men DNT mista fleire tusen medlemmar – NRK Vestland
  1 point
 11. Dempere varmer vi jo opp til 260 grader på 30s, og avkjøler i vann... Det verste med å ta kalde rifler inn er at de blir våte, og kan ruste. K
  1 point
 12. Det som skjer, er at alt går tregt, og pakningene er ultra trege i -25. Zoom og parallakse blir tunge. Ikke verre enn det. Tar du den inn i hytta blir den en rimklump, så greiest å ta den inn først når du må. Hjemme setter jeg rifla foran varmepumpa når jeg kommer inn, så tørker den fort, og på hytta er rifla ute eller i bilen hele tida - sluttstykket er i en Ziplockpose i lomma. Treffpunktforandring i kulda er en reell greie, bare spør de som skjøt PRS her i helga som var. Men det gjelder først og fremst på veldig lange hold. K
  1 point
 13. Klikk på kikkert kan bli tunge når det er såpass kaldt (fettet fryser). Blir fort ising på linsene. Du vil nok også få lavere fart når kruttet er så kaldt. Det viktigste er nok å ikke utsette spesielt kikkert for store temperatursvingninger. Ikke ta iskald rifle rett inn i varmt hus. Minimum ha den i et etui for å utligne saktere. Mulig det er lurt å få overgangen enda smidigere. Har erfaring fra jakt i ca -30, det gikk greit det. -40 har jeg heldigvis ikke prøvd.
  1 point
 14. Ja, hvis målet er å ha flest mulig våpen. Jo flere våpen du må trene med, jo dårligere blir resultatet med hvert enkelt - for de fleste av oss. Jeg anbefaler sterkt .357Mag som kan brukes i flere grener. Billigere er det også.
  1 point
 15. Som nevnt over så er bruksområdet nokså viktig i forhold til hva man kan akseptere av vekt. Når @ulf og jeg jaktet rådyr i Skottland så var smygjakt gåing langs skogkanter, med gress utover, langs "veier" og gode stier, og i det hele tatt på steder der det "properly managed", lett å gå og lett å gå stille. Man kan ha et beist av ei rifle i reim over skuldra, og ikke bry seg det minste. Når jeg nå jakter rådyr i sørlandets (kratt)skoger - preget av skogbruk som er gjennomført uten tanke på at det skal være kommendes - et hogstfelt er nesten uframkommelig for kvist og dype spor - og ute i
  1 point
 16. @Red FR Om ikke rifla er registrert som Mini Rifle og skal brukes i DSS er det nok null sjanse for det. Har blitt veldig strengt.
  1 point
 17. Ja ikke sant. Det tenkte jeg ikke på ved kjøp av børsa. Greit å ha litt flaks 👍
  1 point
 18. Jeg skal være konkret: Fem kg jaktrifle går fint. (Inkl alt; demper, sikte mv) Mer enn fem kg er for tungt.
  1 point
 19. @CastorJeg tror nok vi har forskjellig tilnærming og måte å vurdere presisjon og nøyaktighet. Og vi bruker sikkert begrepene ulikt😉 Og det er vel helt klart at jeg provoserer for jeg synes at sammenblanding av frihånsskyting og presisjonen til ei rifle har fint lite med hverandre å gjøre.
  1 point
 20. Ikke noe kaliber som heter 38s. Så lenge du har søkt om 38 og spesifisert revolver og ikke pistol så er det bare å kjøpe en 38 special revolver. Men du kan ikke få kjøpt en 357 magnum som også skyter 38 special patroner.
  1 point
 21. En absolutt fordyrende faktor her er at du vil ha magnumkaliber i samme riflen, da trenger du nytt sluttstykke, og sluttstykker er ikke helt billig eller lett å få tak. Det ender ofte opp med at det beste er å kjøpe en ekstra rifle. Fordel er at 338wm er en patron få er interessert i, så det er mye grisebillig ute på markedet. Hvis jeg var deg ville jeg kjøpt en 338wm (se link) og satt ny matchpipe i 6,5x55 riflen. Får du da tak i en LA stokk kan den brukes på begge rifler, evt at du kan bytte mellom en taktisk og en mer jaktrettet stokk. Begge disse kan trolig
  1 point
 22. Det er riktig at det koster en del penger å få akkurat den customrifla man vil, ut av en Remington. Selv liker jeg å ta vare på gamle ting, og får litt ekstra ut av å sitte med en åpenbart spesialbygget Remington blant nye standard Tikkaer, Sakoer og Sauere og kunne si at "næsj, denne, dette er bare farfars gamle reserverifle som jeg har fått fikset litt på".
  1 point
 23. Alternativt en god omgang med permitrin, om man har tilgang på det. Likbrenning er avleggs føler jeg😃 Så kan man la revepelsen ligge i søplesekken natta over, om det er kuldegrader. Om det ikke er kuldegrader ute, putter man søplesekken i fryseboksen natta over. Permitrin kombinert med noen kuldegrader, er god medisin for å ta livet av skabbmidd. Fungerer helt utmerket. Så kan man avhende revepelsen på vanlig måte.
  1 point
 24. Levetiden er ca ubegrenset. Den kommer til å vare like lenge eller lenger en løpet på rifla. Prøv dog å ikke skyte for lange serier med alu-demper. Skal du regelmessig skyte 10+ skudds serier bør du vurdere demper lagd i stål eller titan. De tåler varmen bedre. Har aldri gjort annet en å spraye wd-40 eller lignende inn i demperen og på gjengene. Har aldri demontert en demper. Alle mine (5) funker ennå fint. Bare ta demperen av rifla etter skyting og lagre demperen liggende så den får "puste" hvis du er bekymret. Ikke vits.
  1 point
 25. Ja det har jeg opplevd mange ganger men ikke helt sikker på at det skyldes dårlig presisjon i våpenet. ☺️ Det skjer jo langt skjeldrene i knestående eller liggende. De beste ståendeskyterne her i landet skyter nokk tettere på stå en de fleste andre greier liggende. Så klart bra presisjon i våpenet er viktig også for stående skyting når en kommer opp på et vist nivå.
  1 point
 26. Jeg snakker om folk som skyter nær bare tiere, i dress og med albuen inntil. Dette foregår på 200m, og tieren er 10cm. Og 25mm på 100m er 50 på 200m - det er faktisk ikke SÅ vanlig med 10mm 5 skuddsgrupper. Selv stående er det lettere å skyte fullt med ei rifle som går knallbra, enn med ei som går "sånn halvveis". K
  1 point
 27. "Ekstremt få" er et sterkt uttrykk, når det trolig er hundrevis bare i Norge. Det er j... kjipt å presse av midt i på stående, og så går kula i nieren. K
  1 point
 28. Fant egentlig ikke noe bedre, Peltor har noen store Tactical eller hva de heter. Bruker noen som ligner på jobb med innebygd kommunikasjon/radio og kan gå med de i tolv timer uten at ørene begynner å plages. Vurderer å kjøpe elektroniske propper @seawolf kom med fasiten på hvilke klokker jeg tenkte på.
  1 point
 29. Joda. Jeg har brukt briller hele mitt skytterliv. Og det er klart at et skytterliv uten briller hadde vært ideelt. Men når man må bruke briller må man tilpasse teknikken til det. Jeg har skutt leirduer på stabilt høyt nivå gjennom snart 30 år og aldri opplevd at dua er utenfor brilleglasset. Så kjøper jeg kun briller som jeg vet dekker synsfeltet mitt. Mikrobriller ytterst på nesen er uaktuelt. Utgangsstillingen (hodestillingen) min på feks skeetbanen er kanskje litt justert i forhold til de uten briller. Dette for å se utgangen til dua i brillefeltet. Alle er vi forskjellige. Det som fun
  1 point
 30. Det er riktig, men det er ikke DNTs skyld. "Noen" (i det overhåndtakende miljøbyråkratiet?) har funnet ut at biler skremmer reinen, mens fotgjengere og syklister IKKE gjør det!?! Løningen er enkel: Forby gang- og sykkeltrafikk langs strekningen, og påby bruk av bil/buss/drosje, med "kolonnekjøring" 3 - 4 ganger i døgnet. Reinen får mer fred, og det gir kanskje også litt lokal sysselsetting.
  1 point
 31. Mjaa.....kommer an på hvilken "divisjon" man er i. Min påstand er at om man behersker stående skyting, behersker man også de andre skytestillingene. Husker da jeg trente på det værste....trente kun ståskyting. Det andre kom av seg selv. Innimellom var det smått utrolig hvilke samlinger man fikk til. Andre ganger var det helt motsatt😀 Et annet moment er at om man konkurrerer eller jakter med ei presis rifle, påvirker det skytingen/jakta positivt. Man konkurrerer/jakter ikke med ei rifle med ræva presisjon. Hvertfall ikke jeg. Når det er skrevet, er det veldig individuelt hv
  1 point
 32. @jkb, ikke sett gjennom de to, men et par generelle kommentarer -R2 skal ha bedre glass enn optika 6, om man merker det vet jeg dog ikke for det jeg har sett va optika har sett veldig bra ut optisk -R2 er vesentlig lettere, neste 100g under optika6 -Okularet på Optika er ganske stort, om det kan bli konflikt med lave montasjer på 1900 vet jeg ikke Ser det ligger en R2 hos Hagemo, så er vel mulig å titte i den der iaf. Var vel en test av 1-6 sikter i VT for en tid siden? Om du minner meg på det kan jeg se etter en dag.. mvh
  1 point
 33. AAaaahhh jeg skjønner. Jeg hadde en slik see through montasje på en drilling en gang,. Totalt uegnet.
  1 point
 34. Dette er nok mer komplekst enn Swift skriver. Det er forskjell på om du er langsynt eller nærsynt. Type sikter kan også gi ulike problemer, f eks gir dioptersikte og åpne sikter flere utfordringer enn kikkertsikter. Progressive briller fungerer noenlunde for alle former for skyting men gir noe redusert "ytelse" i de fleste tilfeller. Dette avhenger av hvordan brillen sitter på nesen, hvor tett glasset sitter mot øyet og om den beveger seg når du fører våpenet. Jeg er nærsynt og har vel 15-20 års erfaring med progressive briller til alle former for skyting. For hagleskyting merker je
  1 point
 35. Nå er jeg en novise når det gjelder pistolkalibre, men finnes det noen 38-patron som heter bare 38? Med 38s, menes det da 38 Special? I så fall er vel det den vanligste av revolverkalibrene i 38, og antagelig den våpenkontoret tro det er søkt om? I så fall er det vel neppe behov for å gjøre noe som helst, men det er sikkert greit å få en presisering, om en ønsker det. Hvis jeg er på bærtur her, så er det mulighet for å lære noe
  1 point
 36. Det kan hende 4x28 FX-1 tåler det same som dei andre Leupoldane. Leupold skriv om rimfire sikta at : Leupold® Rimfire riflescopes are built and tested to the same high standards as all Golden Ring® riflescopes. Det kan vera ei utfordring at: Parallax adjusted for 60 yards. Eg brukte ein Leupold M8-4x i 20 år. Den har nesten dei same tekniske data som dette rimfire sikte. Fast 4x28mm. Største problemet var justering. Micro friksjon, ikkje klikk. Ofte måtte det nokre skot til før justeringa fekk verknad. Var i grunnen godt nøgd med dette sikte heilt til
  1 point
 37. Alderssynet som kommer tipper jeg? Jeg har brukt progressive briller i drøye 10 år. Jeg opplever ingen problemer hverken med hagleskyting eller rifleskyting med kikkertsikte. Mitt hode havner ved anlegg slik på kolben at jeg med både rifle og hagle bruker øvre del av glasset til å se i gjennom. Øvre del er vanlig styrke, det er nedre del som er justert (svakere) slik at nærlesing fungerer. Kornet på hagla er så langt unna at jeg ser det klart med øvre del av glasset. Nå ser jeg jo ikke så nøye på kornet når jeg skyter fluktskyting med hagle. Jeg jakter og skyter sammen med flere
  1 point
 38. Blir vel ikke stort mer seriøse enn det. K
  1 point
 39. Så hvis jeg får tommel opp av grunneier og er på et sted som er forsvarlig å være på så er alt lovlig og ok
  1 point
 40. Har en vanlig liten momentnøkkel 3-15 Nm fra Tools funker forsovet greit. Men så denne på Biltema og den må jo være super til våpenbruk. https://www.biltema.no/verktoy/handverktoy/pipeverktoy/momentnokler/momentnokkel-med-t-handtak-2000044803
  1 point
 41. En trenger ikke ha jegernummer for å ha lovlig uregistrert hagle. Holder å være født før en dato og fått eierskap til hagla før en annen dato...
  1 point
 42. Man trenger ikke ha jegerprøven for å ha ett jegernummer😉
  1 point
 43. Obligatorisk jegerprøve ble vel ikke innført før 1986. Jegere som hadde betalt vilttrygdavgift før 1987 slapp å ta jegerprøven. De dette gjelder kan eie hagle fult lovlig.
  1 point
 44. Prosjekt åtelys. I romjulen gjorde jeg et forsøk med reveåtet etter laaaang tid uten å se snurten av noe annet enn nøtteskriker. Jeg har helt siden i fjor hatt mistanke om at åtelysene er for sterke, det er 3 stk 15w kinesiske grønne led lys, satt opp ca 50 meter fra åtet. Lyser opp åtet og området rundt godt nok til å skyte selv uten snø på bakken. Da jeg så slo av lyset på kvelden lille julaften gikk det bare 6 timer før en mår var på plass, 4 timer inn i julefreden. Etterfulgt av 2 gauper. Og 3 besøk av rev før jeg igjen slo på lyset 8. ja
  1 point
 45. Det jeg ser som fordelen med 30-06 kontra andre kaliber i dette segmentet, er allsidigheten. Som sagt hadde jeg i en periode tre stykker 30-06, dedikert for litt forskjellig jakt, og satt opp med forskjellige sikter. Hjorterifla ladet med 165 grs Woodleigh PP, også brukt i Sveariket på dåhjort og villsvin, pluss noen revefanter og rådyr når sjansen bød seg. Elgrifla med 220 grs Woodleigh PP. "Skogsrifla" (en kort Ruger M77 International) beregnet for smygjakt, skog og korte hold på både elg og hjort med 180 grs Woodleigh PP. I tillegg fins det jo masse gode kuler fra 130 grs og oppo
  1 point
 46. Hvorfor ikke kjøpe ei ny rifle i samme kaliber? Bare ei litt anna rifle - så kan du ha sikter tilsvarende, så den ene passer for en type jakt og den andre en annen. Det å ha samme kaliber sparer nokså mye logistikk og kjøping av greier - og i 6.5x55 er det rimelig treningsammo tilgjengelig, og du kan trene av hjertens lyst. "Autoriteten" til en patron ligger nå for en stor del i hvor kula treffer. K
  1 point
 47. Stemningsbilde fra 30. august. 27 kråker og 18 ravn. Fra da til nå har det blitt 112 kråker og 28 ravn. Jakter med hagle og bruker lokkefugler eller hubro. Effektivt.
  1 point
This leaderboard is set to Oslo/GMT+02:00


×
×
 • Create New...