Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 04/14/2020 in all areas

 1. 4 points
  Dette er ikke noe spark til TS, men som innbarket GGG synes jeg klart å se en tiltagende tendens til at dette med kontroll, ettersyn og 1. linjes vedlikehold er noe som mer og mer hører fortiden til. Det har lenge utviklet seg den veien, så direkte overraskende er det ikke. Mange produkter er ikke lønnsomme å, eller er ikke laget for å vedlikeholdes, eller man overlater til profesjonelle for evt. å ta seg av slikt. Hvor mange tar seg tid til å sjekke at det faktisk er riktig oljenivå i bilmotoren, eller har sjekket at hjulmuttere faktisk sitter som de skal, ila noen mil etter at verkstedet har foretatt service eller henta sommerhjulene ut av hotellet og montert de. Noen få tipper jeg. Like mange som sjekker at rifla faktisk er skrudd sammen skikkelig etter at de har hentet den fra forhandleren, tipper jeg. Dagens kjøretøy varsler i fra når det er på tide at noen bør forta en eller annen form for ettersyn. Rifla gjør det ikke, så da er det vel greit da, helt til jakta går skeis grunnet utstyrssvikt. Egenopplevd historie fra verkstedet. Kunde ankommer verkstedet en gang i August. Kunde: Det er noe galt med motorsykkelen. Den er tung på styret og er vanskelig å kjøre med. Holdt på å kjøre av veien et par ganger. Jeg observerer straks at noe er alvorlig feil straks jeg forsøker å trille den, og kan se at det er svært lite luft i dekk. Fyller luft til riktig trykk og tar en liten prøvesving. Alt virker som det skal. Informerer kunde at det nok ikke er noe galt med sykkelen. Kun for lite luft i hjula. Kunde blir snurt, og lurer på hvorfor jeg ikke ordnet dette på servicen jeg foretok på den i fjorhøst! Hm, nå skal du høre....
 2. 4 points
  I strafferetten sier man at det er bedre at ti skyldige går fri enn at en uskyldig blir dømt, i politikken er det helt greit med en lovendring som rammer et stort antall lovlydige på grunn av en enkeltstående hendelse som neppe kommer til å skje igjen.
 3. 3 points
  Registrerer at de som bruker homogene kuler er fornøyde, mens de som ikke bruker homogene kuler ikke er fornøyd med de.. At SNO ikke var fornøyd med tunge, trege homogene kuler er vel ikke en bombe. Det må vel sertifiserer under påtvunget brukerfeil. Det blir vel å bøye død; Død, dødere, dødest og diskutere rundt det. Enig at det hadde vært interessant med en skikkelig test av lette homogene kuler og virkning. Med sårkanal, penetrasjon, ekspansjon og hele greia. Bruker bly selv i 6.5x55 og 260 Rem.
 4. 2 points
  Ikke hvis den "lette" kula i kobber (Her snakker vi ett til to gram i tyngdeforskjell i de fleste std-kaliber) beholder mer av totalvekta si igjennom hele prosessen. En konvensjonell blykule, mister mye bly, allerede i anslaget, så vektfordelen den har, mister den tidlig, samt at dette forsterker "oppbremsing" i tillegg. Til og med en bonded, moderne konvensjonell vil avgi mye bly i anslaget om holdet er moderat/farten høy nok. En god kobberkule vil faktisk ha forsinka ekspansjon under samme forhold/fart, pga at den i utgangspunktet er "tregere" til å deformeres enn mykt bly, men her spiller hastighet en stor rolle, det har du rett i. En kobberkule mister så og si ingenting av vekta si, med mindre den treffer grove bein, til og med her vil den beholde mer av totalvekta si ift en gammeldags blyspiss/moderne bonded, som vil få en voldsom fragmentasjon ved treff i større bein/knoker og dermed ha mindre vekt til å "fortsette jobben" gjennom dyret. Dette er forhold du må ta med i ligninga di også. Du har greie på hva du skriver og tviler ikke på at det du sier er teoretiske fakta, men du har som sagt glemt å ta med ,minst, et par X`er i ligninga...så svaret blir nødvendigvis ikke det teorien i utgangspunktet sier er svaret. Jeg støtter meg mest på praktiske forsøk, og jeg har faktisk testet denne teorien din, for mange år siden og fått et helt annet svar. Nå er kanskje ikke våte aviser noen stor vitenskapelig test, men 120 gr TTSX i 850ms gikk signifikant mye dypere i testmediumet enn 156 gr Mega i 770ms gjorde, og det helt uten å miste vekta si. Megaen soppa fint den også, men mista mye bly. TTSX ekspanderte 100% selv på 200 mtr, mens megaen såvidt åpnet seg i tuppen på dette holdet. I mitt hode så er det ingen tvil om hva som er den best anvendelige jakt-kula i 6,5 av disse to, ihvertfall. Så kan man selvfølgelig diskutere om kaliberet er tilstrekkelig, men det er en helt annen utdebattert diskusjon.. Jeg har sett det motsatte med denne kula i std-kaliber, nok til at jeg ikke liker å bruke den på hjort. Om holdet er kort/farten stor nok, så funker den fint, men om det blir litt hold og/eller farten er for lav, så plystrer den igjennom dyret uten å gjøre store skaden, med påfølgende lange død-søk etter hjort som har sprunget inn i tetta. Den er steinhard og trenger fart og er mer ei magnumkule i mitt hode. Ved å anbefale slike tregekspanderende kuler i std-kaliber, så vil jeg påstå du motsier deg selv, aldri så lite du også.
 5. 2 points
  Jakt og friluft har vel agenturet på Benelli, så antar at de tjener mest på å selge benelli.
 6. 2 points
  Når fryseren er nesten tom for kjøtt i april er det bare en ting og gjøre..
 7. 2 points
  Det er ikke utstyret som gjør en god jeger. Har vel skutt flere elg i dongeribukse med gammel mauser og originale åpne sikter en det jeg har etter at jeg fikk kikkertsikte og goretexbukse. Ikke la deg drive opp av det som skriver her på forumet om såkalte rigger med full pakke fra hjelpemiddelsentralen rigg kan du ha på seilbåten for å jakte trenges kun et enkelt gevær. Trening er mye viktigere en utstyret både når det kommer til skyting og det og finne vilt. Men for å kunne gi noen råd hadde det vært greit å vite hva du har tenkt å jakte på. Lykke til.
 8. 1 point
  Hadde en 22wmr pipe til min Cz455. Prøvde det meste men fikk aldri noe bedre enn 40mm. Og veldig ofte noen slengere som lå langt utenfor gjorde at det var umulig å stole på det til jakt. Bytta til en 17hmr pipe i samme våpenet og det er en helt annen verden. Går utrolig bra med alt jeg har prøvd av ammo. Ingen grunn til å kaste bort tiden med 22wmr når 17hmr er så mye bedre. Mindre vindavdrift og bedre rekkevidde er det også.
 9. 1 point
 10. 1 point
  Jeg har drevet pinner på plass med maskindor. Blokka på trebenk.
 11. 1 point
  Om vi snakker om ei lett og ei tung blykule, så er jeg helt enig. Men man kan ikke sammenligne med ei "lett" kobberkule og en myk blykule som er bare ett gram tyngre. Blykula vil ha en like stor oppbremsing, ikke pga farten men pga at den er mykere, og får en større diameter kjappere/like kjapt, pluss at den vil avgi mer av vekta si, så forskjellen utjevnes gjennom dyret. Og som @M67 sier; begge vil gå igjennom dyret. Hvilken magisk effekt er det blykula har ift kobberkula, når begge nevnte ekspanderer til lik diameter og gir gjennomskyting? Det vi egentlig diskuterer nå er forskjellen mellom gode og dårlige jakt-kuler, uavhengig av legering. Det finnes uegnede kuler til alle formål, men da er det brukerfeil som nevnt lengre opp..
 12. 1 point
  Jeg anbefaler det ikke, men jeg har en kamerat som har brukt denne kombinasjonen i mer enn 20 år uten problemer. Men det er jakt i skog der holdene oftest er rundt 50 m. Han kan ha vært heldig med kuleloten. Jeg prøvde 250 gr A-Frame i 358 Win på to hjorter en gang, det var ikke bra nok, men det samme forekommer med alle kuletyper.
 13. 1 point
  Utenfor Norge er den sikkert lett å få en fin sum for, men her hjemme avhenger det av at du treffer riktig kjøper. Samlermarkedet for luftvåpen er litt vanskelig her hjemme, noen ganger kan riktig person med riktig interesse dukke opp, og da er ting plutselig "mye verdt". Andre ganger er det ingen som er interessert, og da får man ikke stort.
 14. 1 point
  Hmm.. at bevegelsesmengden er viktigere enn energien er jeg ikke helt med på. Slik jeg ser det: Penetrasjonen forårsakes av bevegelsesmengden utøvd på ett gitt areal. Vekt fart og størrelsen på areal (kula) spiller inn her. Som du sier dersom vi dobler farta firedobler vi den kinetiske energien og firedobler motstanden. Likevel kan ei lita lett kula i høy fart ha lik penetrasjon som ei tung kule, gitt arealet er lite nok (dvs. den ikke må ekspandere, og dermed begrense motstand/ avgi kinetisk energi). Sårkanalen er avhengig av kinetisk energi (anslagenergi) avgitt fra prosjektilet, dersom du ønsker å øke denne til større enn diameteren på prosjektilet som passerer. Forskjellen i sårkanal om du stikker ei kule gjennom viltet alla ett spyd, eller skyter det i høy hastighet er den kinetiske energien som blir avgitt (øker proporsjonalt med motstanden). Dersom kula bremses pga økt motstand avgis det kinetisk energi som forplanter seg i vevet rundt, som forflyttes, og det oppstår ett midlertidig hulrom rundt prosjektilet (midlertidig kavitasjon). Større kulediameter gir større motstand og større høl. Både fordi arealet av kula ødelegger vev den presser seg gjennom og dermed øker den permanente sårkanalen, men også pga avsatt energi fra kula til vevet øker. Det er, slik jeg forstår det, det som avgjør størrelsen på sårkanalen og skade på omliggende vev. Penetrasjonen, dvs. bevegelsesmengden utøvd på ett areal, påvirker området hvor kinetisk energi blir avgitt. Sikkert noen feil her som jeg tror jeg bommer litt på f.eks virkning over tid osv. men det er sånn ca. Bakgrunnen med lovverket for ammunisjon, anslagenergi og vekt er vel basert sånn på dette? Kula skal ekspandere (avgi kinetisk energi i målet, ikke plystre gjennom) Den skal ha en viss kinetisk energi (anslagenergi) for å gi skade i vev. Den skal ha en viss vekt for å gi tilfredsstillende penetrasjon(sthøn..)( sørge for at den kinetiske energien blir fordelt utover ett gitt område/tid). Kula skal rotere rundt egen akse for å gjøre den mer retnigstabil (riflet løp), og hindre feilplasserte skudd. Angående Ballisticstudies og Nathan som du diskrediterer for å mangle vitenskapelig tilnærming : Slukk lyset effekten er sannsynligvis som beskrevet i NINAs rapport, og ikke som Nathan beskriver om en elektrobølge som slår ut sentralnervesystemet. Resten av beskrivelsen hans er derimot lik NINAs sin, med at utblødning eller skade på sentralnervesystemet dreper. Han er også klar på at ordet hydrostatisk er misvisende. Jeg vet du hvilken bok du har lest og ser du tar mye av dette som argumentasjon. Kevin "Doctari" Robertson er en meget erfaren jeger og skriver veldig mye bra om virkninger i vilt osv. Har kun lest utdrag så kan ikke uttale meg for mye (skal absolutt lese den!) men likevel hypoteser må tas med en klype salt. Doctari har uten tvil skutt en haug av bøffler og afrikansk vilt, men er også omstridt i mye av ballistikklæren sin. Her er han strengt tatt i startgropa. Blant annet att han ikke vektlegger anslagenergi i særlig grad, hele område rundt rotasjonsenergi/kraft og rotasjonshastighet ( særlig 375 H&H og 9.3x62) som han sannsynligvis vektlegger for høyt, og hvordan han foretrekker saktere kuler i 375, uavhengig av kulevekt og form. Du er veldig bastant og konkluderer med at "slik er det" og "dette er pisspreik", men det forskes veldig mye rundt ballistikk og ikke alle teorier holder mål. Tilbake til homogene kuler: De er ofte avhengig av høyere motstand for å ekspandere enn tradisjonelle kuler. Dette kompenseres best ved høy fart (ref Per-S; dobler du farta, firedobler du motstanden) I ett gitt kaliber oppnår vi høyere fart ved å bruke lettere prosjektil. Det kula taper i penetrasjonsevne pga lavere vekt, tar vi igjen ved å øke farta samt at den beholder nær hele egenvekta, og ikke taper vekt underveis. Derfor er gjeldene regelverk rundt kulevekt noe ut datert når det kommer til homogene kuler, eller kuler som bevarer nær 100% egenvekt samtidig som de ekspanderer.
 15. 1 point
  Tilbake til "Hydrostatisk sjokk" og teorien om hydrauliske trykkskader i vev. En gang for lenge siden foretok jeg og en anna kar en uhøytydelig kuletest. Den gikk ut på å sette opp fire spyleveskekanner med vatn og skyte på de. Kanne 1 - 3 eksploderte og kula kunne gjenfinnes i kanne 4. Selve læringa oppsto uforutsett ved at vi satte kannene på taket på Mazdaen i mangel av annet flatt underlag. Hele taket var nedtrykt fra kant til kant. Kjøtt er ikke vann og det vil antagelig være umulig å gjenskape effekten med en tolvkilos hvalbiff.
 16. 1 point
  Lykke til med å finne en fysisk modell som simulerer en kules passasje av bindevev med variabel deformasjon karakteristika, gass, væske og solide keramiske legemer (les: knokler) som i tillegg er gyldig for alle metriske variabler.
 17. 1 point
  Joda, jeg er fullt klar over at dette vil debatteres i det uendelige. 😄 Både teori og praksis. He He. 😘 Men en skikkelig ballistisk gel-test med ett trappesteg på hastighet vil jo vise gjennomtrengning og ekspansjon i hvert fall.
 18. 1 point
  Angående de testene i ballistic gel: https://www.youtube.com/watch?v=cJ0a9JvYQ3w Ett problem jeg ser med de testene er at den kladden med ballistic gel er alt for liten i tverrsnitt. De er jo bare ca. 35x35cm, så det er for lite gel på hver side til å faktisk yte motstand nok ut til sidene, dvs. kulene treffer for nært kanten av dem og den gel'en utvider seg i fri luft for å si det sånn. I tilleg treffer de ikke midt i kladden på hvert skudd, så resultatet er ikke helt jamførbart. Litt synd at de ikke lager større gel-kladder da de først driver, det kan da ikke bli den helt store kostnaden..... ideelt sett burde den gel-kladden være 50x50cm i tverrsnitt og 1m lang. Da hadde nok resultatet vist litt mer reeelt hva forskjellene egentlig er. En litt teknisk dårlig utført test slik jeg ser det. Det hadde dessuten vært interssant å se en mer omfattende test i kaliber. 30 av f.eks. 4 kuler i slike store gel-kladder - (og dermed ytterpunkter). To tunge bonde'de blykuler slik mange mener er det beste (180 grains Oryx, 180 grains Swift A-Frame e.l.), og en "for" lett homogen kule (f.eks. 130 grains TTSX), og en tyngre homogen kule (165 grains GMX) med samme kaliber og i de samme hastigheter. Deretter ladet slik at man øket hastigheten fra 700m/s- 750m/s til 800m/s - 850m/s-900m/s--> og til maks det som var mulig med kaliberet og kulevekta. F.eks. kaliber 30-06 som er mye brukt til elgjakt. I tillegg kunne man tatt med en test av 6,5x55 med en tung Oryx 156 grains og en "for lett" 130 grains TSX BT i maksimale hastigheter for kaliberet. Ellers er jeg enig i at 140 grains Lapua Naturalis i kaliber 6,5x55 med utgangshastighet rundt 800m/s (60cm pipe) og som faller til 658 m/s ute ved 100m er nok ikke noe heldig valg på langt hold. Brukte de denne i kaliber 6,5x55 i Nordfjella ? Jeg håper da ikke det...... 130 grains TSX BT har mye bedre ballistiske egenskaper (B.C) enn Lapua Naturalis, dvs. den beholder høyere hastighet lengre ut. Denne man trolig få opp i rundt 850 m/s i kaliber 6,5x55, dvs. mer ekspansjon, men om energien som da blir avgitt i viltet er nok er vel et annet spørsmål man bør få målt og sammenliknet med Oryx'en (som jo har mye lavere hastighet). 130 TSX BT har beregnet med ballistisk kalkulator hastighet 777 m/s ute ved 100m. Da hadde man jo fått sett i praksis gjennomtrengning og ekspansjon (jeg ser de beregner energien avgitt) med disse forskjellige kuletypene og vekt, og diskusjonen kunne da i grunn legges død. Uten å ta i bruk fysikk-eksempler og avanserte teoretisk beregninger.
 19. 1 point
  Nå tror jeg kanskje at jeg har falt litt av her bbdg... Du tror ikke det er rev på bilde 2 og 3,men ett eller annet med refleks (ett lite menneske) som beveger seg mot åte?? Stemmer det? Jeg er sikker på at bilde 2 og 3 viser ett eller annet dyr som beveger seg i området åte og at øynene reflekteres av ir-blits. Om dette er en rev, katt eller en liten rosa elefant er ikke så godt å se av bildene, men et dyr med øyne det er sikkert. Har sett en "haug" av sånne bilder og kan forklares med lukketiden på kameraet. Ta bilde barn i full fart innendørs. Armer å bein "henger igjen"
 20. 1 point
  Jeg ville uten tvil kjøpt 686 en. Men for all del spør om du kan prøveskyte den 828 først... ta med 686 en for sammenligning.
 21. 1 point
  Jeg synes hele denne debatten egentlig er litt unødvendig. Etter å ha hatt noen skadeskytinger med feil kaliber på feil vilt, 222/50gr/rådyr, bestemte jeg meg for lenge siden å bruke det teite amerikanske uttrykket "use enough gun" på jakt. Med anerkjente jaktkuler selvfølgelig. I veldig mange år har jeg brukt 308 på rådyr og rein med 150gr, ladet i øvre ende av skalaen, med bra resultat. Denne ladningen har fungert på villsvin også men det har stort sett vært smågriser. På elg bruker jeg nå 338mag med 185gr Barnes TTSX i ca 930ms. Noen ganger får jeg endel ødelagt kjøtt men det bryr jeg meg ikke om. Det er viktigere at viltet ikke lider. Når det gjelder lette homogene kuler pr kaliber er det en faktor som ofte ikke blir nevnt. De er lettskutte i forhold til tunge tradisjonelle kuler. I 338mag er det stor forskjell på skytbarheten med 185gr TTSX vs 250gr. Når både 185gr og 250gr faller innunder begrepet "use enough gun" er valget av TTSX 185gr lett. Bruker man "enough gun" er egentlig valget mellom homogene kuler vs konvensjonelle blyholdige kuler en smakssak, ikke et være eller ikke være. PS: Når det gjelder begrepet "hydrostatisk sjokk". En veldig praktisk anlagt kompis sa engang følgende: "Hvis du greier å svelge en litersflaske med cola (lenge siden..), vil du bli skutt i magen med 6,5 eller 300wby?"
 22. 1 point
  Høres ut som det er en bra kule, jeg liker effekten av N.Partition blir litt søl men dyret ligger som regel i nærheten.
 23. 1 point
  Nei - Apple skal ha penger for SDK, og jeg eier ingen iphone å teste med. Appene er laget for bare for moro skyld, for klubben + meg selv. .. men jeg deler gjerne kildekoden om noen vil porte til iphone.
 24. 1 point
  Slipper du en fjert på hjortepost er løpet kjørt...
 25. 1 point
  Kavitasjon er trolig det riktige navnet. Som @Per-S sier forplanter det seg lyd gjennom vevet i dyret som følge av kuleinnslaget. Siden vann/vev er inkompressibelt vil det være kun trykk, ikke tetthetsbølger som brer seg (som lyd i luft der en en vanligvis tilnærmer med "konstant volum", er det vesentlige tetthetsforskjeller har man i luft en "sjokkbølge", som faktisk kan beveges seg noe over lydhastigheten i lufta rundt) Uansett, denne lydbølgen, som brer seg i dyret har et overtrykk og et undertrykk, en amplitude - og er den stor nok, så overstiger den styrken i vevet. 100kPa er nevnt som en terskel for å forårsake skader i lungevev - og selv mindre enn det er i nyere tid vist å gi "mild brain damage", altså hjernerystelse i praksis. Jeg kjenner ikke amplituden til bølgen som brer seg i et dyr som følge av et treff - men jeg har jo mange ganger sett små dyr rives i filler, småbiter og slynges utover av denne effekten, at skinnet revner rundt inngangshullet kan ikke tilskrives fragmenter... På store dyr får en blødninger der ingen kule har vært, og dette vil inkapasitere dyret dersom omfanget er stort nok - og det blir større jo større kula er, og jo mer fart den har - enter " hydrostatisk sjokk", som er et tulleord, men som uten tvil beskriver et reelt fenomen. Ad homogene kuler, og korstoget mot disse, så er det en kjensgjerning at de virker. De gir gjennomskyting, og de gir store skader pga stor ekspandert diameter, og de feller dyrene raskt - men de krever mer fart enn de fleste blybaserte kuler for å ekspandere, og må brukes riktig. Bruker en homogene kuler som ekspanderer dårlig, enten på grunn av for lite fart, for langt hold eller dårlig konstruksjon, så virker de selvsagt dårlig. Den kan antakelig sammenlignes med 150gr TTSX. Har den fart nok når den treffer, så er alt OK. Ref Naturalis på reinsdyr, så er det enkel matte å se at en har for lite fart nesten allerede ved munningen, og da kan du ikke skylde på kula. Jeg har skutt elg med A-frame i 6.5, et helt magasin av dem faktisk, for de er knall harde, og ekspanderer knapt om de ikke har fart nok. Begge deler er brukerfeil, ikke kulefeil. K
 26. 1 point
  Følgende er også postet i "Beverjakta 2020". Tenkte det kan ha litt interesse her også. Jeg var ute med kajakken og Benelli Supernova'en i dag tidlig. Vannet jeg jakter i er to kilometer langt og mellom 200 og 300 meter bredt. Utenfor beverhytta, som ligger nær det nord-østre hjørnet av vannet, var det en liten nysgjerrig tass rundt og svømte, men fikk ikke skuddsjanse på den. Jeg padlet sørover, langs østsiden for å se etter flere. Siden jeg er høyreskytter kan jeg bare skyte fra ca rett fram og til ca 90 grader mot venstre (babord 🙂). Noen hundre meter sørover plasket det i vannet mellom kajakken og land. Det hadde kommet en svømmende, som jeg ikke hadde sett kjølvannet av ,på grunn av vinden og bølgene. Den svømte under vann, og dukket opp litt bak meg. Jeg svingte ut fra land og padlet forbi beveren på god avstand, før jeg svingte inn til land, mot beveren igjen. Jeg skjøt den med Remington Wingmaster HD, 12/76, 42 g, US 2 på litt under ti meters avstand. Den fløt fint og noen sekunder etterpå kunne jeg løfte min første hagleskutte bever opp på kajakken.
 27. 1 point
  Limt og mannesydd en bit med patronbelte rett på hoftebeltet.Det er slike patronholder lommer på sekken,men de fungerte dårlig.Knotete plassert og vanskelig og betjene glidelåsen.Sekken er en Helsport stegg.
 28. 1 point
  .. Og for å fylle på med litt mer "pissperik": Fra artikkel om skadeskyting av rovvilt. https://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/rapport/2012/838.pdf En mer sannsynlig forklaring på "sjokkeffekten" er at dyret dør som en følge av trykkbølger i kombinasjon med fragmentering (se forklaring i vedlegg 1). Den hurtige vevsforflytningen som oppstår ved prosjektilpenetrering er kraftig nok til å knekke bein og til å påvirke sentralnervesystemet (Kneubuehl mfl. 2011, Stokke & Arnemo upubl. data). Et treff i nærheten av nakke- og ryggvirvler kan derfor utsette sentralnervesystemet for så kraftig slagpåvirkning at dyret umiddelbart besvimer. Dersom penetreringen samtidig har ødelagt vitale organer vil dyret dø av forblødning før det gjenvinner bevisstheten. Jegeren kan derfor lett få et inntrykk av at "sjokket" har drept dyret. Et prosjektilfragment kan gi den samme effekten. Poenget er imidlertid at den øyeblikkelige effekten er en følge av en ren mekanisk påvirkning og ingen mystisk sjokkeffekt. Nathan Fosteer skriver; "..The reason why game animals drop instantly with chest shots that do not directly strike the CNS, is due to hydrostatic shock transfer to the spine which passes through to the brain. A high velocity cartridge well matched to game body weights imparts over half its energy within the first 2cm of penetration, creating a shock wave. This electrical shock wave travels outwards via the rib cage until it reaches the spine and then continues through to the brain (CNS). The result is an immediate loss of consciousness as the body shuts down for diagnostics." https://www.ballisticstudies.com/Knowledgebase/Effective+Game+Killing.html Jeg tror han bommer med "electrical shockwave", resten sammenfaller med konklusjonen til NINA, som også underbygges av artikkelen jeg linket til https://www.researchgate.net/publication/1916018_Scientific_Evidence_for_Hydrostatic_Shock
 29. 1 point
  Da kan man istedet bytte ut rifla med filmkamera😀 Har vært ute noen ganger selv i det siste, for å prøve å lure rev på kroken, medbringende både rifle og opptaksutstyr, men nei.....ingen rev på kroken. Har ikke sett snurten av Mikkel engang. Rådyr derimot oi oi. Så var det påske. Greide ikke sitte i heimen og glo på Corona TV. Blir kun depresjoner ut av slikt. Da ble det revejakt med filmkamera istedet for rifle. Da så det slik ut, i kveld ca kl 20.00😀 Da kom selvfølgelig selveste revesjefen på snauhogsten spankulerenes så fint, i godt "skytbart" lys for filmkamera. Stoppet til og med midt utpå, for å poesere og for liksom å gni det inn virket det som. Det er nesten så man skulle tro revetassen har lært seg jakt-tids tabellen gitt Ble forresten bra opptak ut av det også. Det hadde vært lett match om rifla hadde vært med istedet for filmkamera, for å si det slik. Blir vel et siste krampaktig forsøk for å lure denne på kroken, ved første lovlige mulighet. Kan godt hende det blir en YT video ut av det også, spesielt om man lykkes😀 Uansett fikk man seg en skikkelig villmarksopplevelse, i en helt annen setting enn normalen. Begge overlevde, for å si det slik. Skikkelig artig og ikke minst spennende var det, mens det sto på.
 30. 1 point
  Jeg har laget en app som gjør akkurat dette: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zeropk.zerostandplass&hl=en Nb. kun Android Edit: har også laget en enklere versjon kun for egentrening: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zeropk.PistolTrener&hl=en
 31. 1 point
  Oppbevaring av våpen uten vital del utenfor våpenskap er vel nøkkelen her. Poenget er vel at det ikke skal være våpen utenfor våpenskap der man fritt kan kjøpe den manglende delen. Eksempel er en Sauer 200 som henger på veggen i dag uten sluttstykke kan hvermandsen fritt kjøpe sluttstykke til, og med det ha man et opperativt våpen. Om ikke de delene som kan oppbevares i våpenskap for å tilfredstille lovkrav er i fritt salg så er man like langt. Nye regler der sluttstykke blir reg. pliktig avhjelper dette problemet. Reg og merking av magasiner derimot det blir bare meningsløst.
 32. 1 point
 33. 1 point
  Endte opp med å bestille Loctite Hysol 3475 til beddejobben+ glassfibersparkel til utvendig finish/tilpassing av stokken. Har ladet opp 65gr vmax for test samt gi 90gr scenar siste sjans ifht stabilitet med ei het ladning, tvilsomt jeg klarer stabilisere den okkesom, men skal ikke vere uprøvd. Skyting blir det ikke før stokken er ferdig, så får tiden vise når det blir.
 34. 1 point
  Ingen politiker. Så vidt jeg vet var dette blant de siste krampetak på kontoret fra "han hvis navn ikke må nevnes", før han gikk av med pensjon. Mulig jeg tar feil så korriger meg gjerne, men mitt inntrykk er at svært mange av de tullete reglene vi har i dag opprinnelig kom i rundskrivs form fra den unevnelige byråkrat og hans kollega. De var vel to ansatte i Justisdepartementets politiavdeling, senere POD, som i flere tiår fant på nye forbud etter eget forgodtbefinnende. Disse forbudene hadde tvilsomt hjemmelsgrunnlag og ble derfor løftet opp til forskrifts form etter å ha blitt innarbeidet praksis i noen år.
 35. 1 point
  Stadig endringer her. Endte opp med å overta en LAW stokk frå @jmosbakk her inne til dette "prosjektet". Denne er per nå tilpasset en Howa 1500, dvs at det er fo langt mellom boltene til at jeg slipper unna med helt vanlig innbedding av rekylklakk osv. Lurer på å rett å slett fylle igjen hele inlet'n å borre og frese ut på nytt, bruke stålplast til fintilpassing av kanter osv. Men hva burde en bruke for å støpe igjen/fylle hele med? Tyntflytende beddemasse?
 36. 1 point
  Hva så om det koster litt? Og hva er minuset med att det fremdeles er en Mauser? Uansett hva slags rifle en vil ha så koster alt. Både kjøp av våpen og alt som skal henges på etterpå. Er ikke alle som bryr seg så mye om verdi ved eventuelt videre salg, så lenge man har ett produkt man er fornøyd med 🙂
 37. 1 point
  Takk for korrigering .. men da har kanskje spriten skylda 😀😎
 38. 1 point
  Litt skryt til Bomskudd og hans skivestyring må på plass. Vi kjøpte dette settet fra ham for 3 år siden da vår eldgamle kontroller døde ut pga tørkede kondensatorer osv.. Dette systemet har fungert knirkefritt for oss fra dag 1.Styring av kontroller har vi latt gå på rundgang blant alle medlemmer sik at ALLE kan med denne. Vi brukte mobilene våres til å styre dette da alt som trengs er å koble seg opp på trådløsnettet "skivestyring" skivestyringen deler ut og så åpne nettsiden til skivestyringen: 10.0.1.1. Etter en stunds bruk donerte ett medlem sitt gamle nettbrett da den va utdatert til hans bruk og ypperlig til vårt bruk. Selve oppsettet av program er veldig lett, man må bare tenke på HVA som skal skje underveis.. F.eks : Programmet for Standardpistol består av 60 skudd mot den internasjonale presisjonsskiven: 4 serier a 5 skudd på 150 sekunder pr. serie. 4 serier a 5 skudd på 20 sekunder pr. serie. 4 serier a 5 skudd på 10 sekunder pr. serie. F.eks at man har 60 sekunder etter kommando LADING er sagt og man trykker på start. skiver er borte i 7 sekunder før de kommer frem igjen og er fremme i 150 sekunder før de går bort igjen. Før neste 4 runder med 20 sekunds serie må man inn på innstillinger igjen og sette opp at skivene er borte i 20 sekunder istedenfor 150 sekunder. Til slutt på de siste 4 rundene må man inn på innstillinger igjen og endre til 10 sekunder før siste 4 serier. Ergo litt trykking men dette er LETT. Ønsker vi har er etter par års bruk er at man etter konfigurering kan trykke start...... etter par tre sekunder kommer kommandoen LADING og tiden begynner å gå av seg selv, dette pga at vi ofte styrer denne samtidig som vi trener/skyter og slipper litt "stress. Og når vi tenker på stress så er det jo det som gjør at mange skyter dårligere på konkurranser. Vi hadde ett ønske om å få variabel tid på når skivene svingte frem, kun for å stresse våre skyttere og øke konsentrasjonen under trening ved at du "aldri" vet når skivene svinger frem igjen. Tiden vi satt var 3 til 12 sekunder og dette har fungert utmerket. Andre ønsker : Tid borte : 2-3-4-5-6-7 og 3-12 tilfeldig En annen ting vi ønsker er flere valg på sekunder som skivene er fremme, gjerne i rekkefølgen 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-20-150 og 300 sekunder. Ting vi har lagt merke til som lager krøll er hvis det er 2 nettsider oppe med skivestyringsprogrammet, da blir den treg og lite responsiv. Dobbeltrykker du på start eller stopp så henger den seg opp ved at tiden går dobbelt så fort og ting fungerer ikke lenger. DA er løsningen at man bare lukker aktive vinduer for så å starte nettsiden på nytt og da fungerer alt 100% igjen, ingen restart av mikro pc eller utkobling av strøm eller lignende.. det bare fungerer Summasummarum : Dette er en BILLIG oppgradering av skivestyring, vi har luftstyrt system så vi plukket bort alt av det gamle systemet, beholdt kompressor og releet til luftstyringen og selve sylinderen. Vi har kjøpt Raspberry pi utstyret fra skolehuset.no og fikk det levert til Bomskudd som bygde dette sammen og satt inn programmet sitt. Artikkelnr. Produkt 71014 Raspberry Pi PiFace Digital 2 71021 Raspberry Pi 3 Model B 71005 Raspberry Pi 8GB MicroSD kort 71010 Power Supply ‑ Raspberry Pi Det ryktes at Raspberry Pi PiFace Digital 2 ikke er så lett å få tak i lenger men kontakt bomskudd og hør hvilken kontroller som kan brukes i dag. I tillegg kjøpte vi en koblingsboks på biltema som vi satte hele rasberry saken i. KOPLINGSBOKS IP67 140x230x92 Art.nr. 46-2023
 39. 1 point
  6,55x55 eller .308W. Tikka, Browning, CZ, Howa, Weatherby, Sako, Sauer, m.fl. Finner du et greit linksvåpen du er fortrolig med, så ikke vær redd om kaliberet er .30-06 heller. Det er en annen tråd, Rimelige alternativer, som sier at brukte .30-06-rifler er forholdsvis rimelige for tiden. Men regn inn en lyddemper i budsjettet ditt. Den tar mye av rekylen, uansett kalibervalg.
 40. 1 point
  Har skutt ut av milde H****** og testet mye rart men fikk ikke noe presisjon. Alt gikk like dårlig og da begynte tankene å vandre mot børsa. Undersøkte rimelig kjapt om pipa lå fritt og det gjorde den for så vidt men marginene var så små at bare å hvile børsa på forskjefte førte til kontakt. Maken til drittskjefte har jeg ikke hatt før. Gikk amok med den elektriske filen og bare dro på helt i framkant og vips så gikk børsa fint med det meste jeg har prøvd så langt. Skal skyte opp rester av H322 som jeg har hatt liggende til spott og spe først så blir det CFE 223. Mange forslag til ladninger på 65grendel.com hvor nettopp CFE 223 er en favoritt blant mange. Artig liten sak. Bruker en gammel Atec Maxim til caliber 30 som funker fint.
 41. 1 point
  Da har jeg endelig fått somlet meg til å lade noen kuler. Barnes 250grs TTSX ble kjøpt inn ladet og skutt i dag. Fikk veldig gode samlinger på hele ladestigen med n-140. Siste patronen ble skutt gjennom vannkanner på 100m. Resultatet ble 18,5mm ekspansjon, ikke værst!
 42. 1 point
  Du har kanskje ikke utviklet en tilsvarende ladebok, samt oppfølgere (selv om du muligens har bidratt), skrevet flere bøker om jakt, vært fast medarbeider/redaktør i et tilsvarende våpenmagasin i flere år. Erfaring fra baneskyting, pistolskyting og allsidig jakterfaring på både småviltjakt og storviltjakt, både innlands og utenlands. Og det meste før han fylte 25 år! Til og med lange kanoturer (bl.a. 5 uker i N. Amerika) hadde han da opplevd da. Er vel ikke så mange andre, som hadde den erfaringen allerede som 25 åring. Tror det er du som opphøyer deg selv her, uansett hvem du er. Opplevde aldrig at S.S. gjorde det, selv om han også hadde sine meninger. Men, det må da være lov.
 43. 1 point
  Var ment som et eksempel på at histori verdi er umulig å verdsette. Tror ikke man skal undervurdere Solli sin "historiske" verdi. Det er mange som har et sterkt forhold til han.
 44. 1 point
  Nå er du såpass på bærtur at det bare er latterlig, det er neppe mange nordmenn som har skrevet noe i nærheten av så mye "informativt" som jakt og våpen om Svein Solli....
 45. 1 point
  Man kan vel legge til at den tyske standardladningen under WW2 hadde 197 grains kule mens den tilsvarende amerikanske .30-06 patronen hadde 147 grains payload. (Hvis hukommelsen min ikke er helt på bærtur). En Kar. 98 med skalleknuser som kolbekappe er ikke direkte behagelig å skyte på en varm sommerdag med stålet mot en svett t-skjorteskulder.
 46. 1 point
  En original tysk Mauser K98 i kaliber 7.92 (8x57JS)
 47. 1 point
  Min Mauser. Denne var i utgangspunktet en Kongsberg M59 som jeg har hatt siden jeg var guttunge. I den formen den har nå er den satt opp med Butler Creek stokk, neddreid Kongsberg banepipe på 60 cm. i 6,5x55, Timney avtrekk, Dayton Traister kvartsikring, Weaver baser og ringer og Harris tofot. Jeg holder på å samle biter til å modifisere den til en litt mer seriøs langholdsrigg.... Den vil få en ubermodda M67-stokk, Sauer 200-pipe på 65 cm. i 6,5-06 og montasjen blir en Leupold skinne som blir shimset til nødvendig moa.
 48. 1 point
  Da kan jeg jo like godt stille det spørsmålet som jeg pleier å stille når slike spørsmål dukker opp: Er du hjemmelader?? Hvis svaret er ja er det vel hipp som happ hva du velger, men er svaret nei ville jeg gått for 6,5X55. Den vil du ALLTID finne patroner til hvor som helst i landet til rimeligere priser enn sin amerikanske fetter...
 49. 1 point
  Enormt mye fornuft skrevet i siste innlegg, etter min mening. Ønsker kun å sette fingeren på en ting før jeg gir meg i denne diskusjonen. De nevnte 1500 meterene til siden er tatt ut av lufta fra en som ktitiserte jaktprøvesystemet vårt, og har ingenting mred jakt å gjøre. Enhver hund som slår ut i slike slag vil være ferdig bedømt etter det ene slippet. Uansett om det er ett VK parti. Ingen dommer med vettet i behold vil kalle det jaktbart, og det heter faktisk jaktprøve. Dette er mye snakk fra folk som kan ha deltatt på prøver på 80 og 90 tallet hvor dette var mer vanlig. Min påstand er at de beste prøvehundene også er de beste jakthundene, ihvertfall for dem som fremelsker jakta med hund, og ikke kun går etter kjøtt eller antall fellte fugl. De skyter uansett i alle situasjoner.
 50. 1 point
  At jaktprøver er eneste mulighet vi har til å få en objektiv bedømming av våre jakthunder, er hevet over enhver tvil. Det finnes ingen andre muligheter. At de beste jaktprøvehundene nødvendigvis er de beste jakthundene for den jevne jeger, er jeg derimot mer i tvil om. Årsaken er at det framelskes hunder med høy fart, som søker i stort format. Dette krever hunder med stor jaktlyst. Igjen krever det en god del dressur for at hunden skal fungere optimalt. Vinnerhunder kan være ekstremt gode hunder av natur, men det kan også være noen råskinn som gode dressører med god tid dresserer ned til passe format for en VK-hund. Begge kategorier får sine premier etterhvert. Ved nok premiering, vil begge disse kategoriene blir parret. En valp av siste kategori vil kanskje ikke alle klare å håndtere i det hele tatt. En vanlig jeger som har jobb+familie++ og ikke har anledning til å legge ned 100% av sin fritid til dressur/trening, er ikke nødvendigvis tjent med dette. Dersom eneste rypa i terrenget ligger 1,5 km til side for marsretningen, kan den gjerne ligge der for min del. Ett slikt terreng skal få beholde den enslige rypa. Finnes det derimot flere ryper i terrenget, f.eks 500m framover (eller 200m fram, 200m til side ......) i terrenget, foretrekker jeg at hunden finner disse først. Ergo mener jeg at en vanlig jeger er bedre tjent med ett mere moderat søk. Det blir framholdt at en Breton blir for veik, da den ikke holder følge med makker og blir slått på fugl. Javel. I en JAKTsituasjon vil det si at Bretonen finner rypa noen minutter senere enn f.eks en pointer. For min del har ikke dette noe å si i det hele tatt. På jaktprøver i Norge bedømmes alle raser over samme reglement. Dette fører til at avl styres mot felles ideal. Det vil igjen si, at de forskjellig egenskaper som rasene har opprinnelig, blir visket ut. Med dagens fokusering på høyfjells-prøver, vil alle raser avle seg mot høyfjells-racere dersom de ønsker å være blandt toppen i jaktprøvesammenheng. Noe som igjen er viktig, da de fleste som skal kjøpe seg valp blir innprentet at de må se på jaktegenskaper på foreldrene, og det er jo kun jaktprøver som objektivt viser dette... Som de fleste skjønner, er jeg ikke overvettes imponert over jaktprøver som målestokk. Dessverre er det idag eneste mulighet til å se jaktegenskaper en hund har uten å jakte med den selv. Personlig mener jeg at det ideelle er om man kan være med de aktuelle foreldre-dyrene og jakte. Liker man hundene, så kjøper man valp. Men, vi lever nå engang ikke i den ideell verden... Som jakthund kan du finne gode hunder blandt alle raser. Noen raser er dog etter min oppfatning noe mere jevne i jaktegenskapene enn andre. Uanset hvilken rase du velger, så vær nøye med å kontrollere foreldre og linjer. Ikke kjøp valp på impuls. Da du nevner trekk/kløv, tror jeg at Breton faller ut som noe for lett til dette i forhold til alle. Er dette svært viktige egenskaper, kommer man ikke utenom Vorsteher. Legger man så til apportering som viktig, er Vorsteher også med her. Samtidig som det er en jaktlig jevn rase. Jeg tror du ville vært godt tjent med en Vorsteher, MEN det er din smak som gjelder til syvende og sist! Mvh Dagl
This leaderboard is set to Oslo/GMT+02:00


×
×
 • Create New...