Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 10/08/2018 in all areas

  1. 4 points
    Første tur etter fredninga. Satte opp hubroen og kråkene gikk fullstendig bananas. 61 kråker og 1 ravn 😎 J.A.
  2. 4 points
    Har fått forslag fra jaktlaget om å sage av den kvisten og montere den på en trofeplate.😂
  3. 3 points
    Hei. Jeg ser at temaet salting, tørking og røyking er diskutert. Vel, jeg har drevet med salting og tørking i noen år nå (30) på hjemmebane. Grunnen er enkel - det meste av det du får kjøpt er enten ihjelsaltet eller undersaltet, dvs den gode og modne smaken på kjøtt eller fisk kommer ikke fram på masseproduserte produkter. Ofte smaker det bare salt og den gode smaken av råvaren er drept. Det er et sjansespill selv fra samme produsent. Jeg lager hvert år min egen boknafisk, tørrfisk, klippfisk, saltfisk, røykafisk, lutefisk og røykalaks. Videre lager jeg fenalår, pinnekjøtt av lam og rein, bacon og røkte reinsdyrhjerter. I alt dette inngår bruk av salt og tørking på ett eller annet steg i prosessen. Og i noen inngår også røyk. Med unntak av klippfisk gjennomsalter jeg aldri hverken fisk eller kjøtt. Jeg bruker brining, lakesalting eller tørrsalting avhengig av hva jeg skal lage. Jeg salter nesten alltid slik at jeg slipper å vanne ut saltet etterpå. Hos meg er det fy å vanne fordi da forsvinner noe av smaken fra produktet. Unntaket er klippfisk og pinnekjøtt. Bruk av salt har to formål: konservering og som smaksforsterker. Generelt er kjøtt og fisk sterilt inni, slik at for råvarer som skal tørkes så er konservering av overflatene viktig i startfasen. Bakterier og sopp blir tilført overflatene når vi skjærer og åpner opp dyret eller fisken. Og for at bakterier og sopp skal utvikle seg må de ha fuktighet. Så mitt prinsipp er å salte overflatene slik at de er godt konservert, og så henge det som skal tørkes til tørk, gjerne på romtemperatur noen dager først og så ut frisk luft helst på temperaturer under 8 - 10 C og luftig i nettingbur ute (da er insektene borte). Om det fryser gjør ingenting. Ved tørking oppnås to ting - overflaten blir tørr slik at bakterier og sopp ikke kan vokse, og saltet i overflaten konsentreres og forsterker konserveringen av overflaten. Over tid vil saltet i overflaten fordele seg i kjøttet eller fisken (difusjon) slik at en får en jevn, mild og smaksforterkende salting av det ferdige produktet. F.eks. salter jeg fenalår ved å legge lårene i mettet saltlake i kun 20 - 24 timer. De henger jeg opp i oktober og lar de henge omså til april/mai neste år. Ikke skjær bort fettet. Slik oppnås det vi kaller speking som er en modningsprosess i kjøttet som følge av autolyse og nedbryting av protein, og en får en mild og behagelig salting av kjøttet tvers igjennom. Min mening er at denne modningsprosessen stopper opp ved for sterk salting. Se til Spania og Italia de salter og tørker helt annerledes enn norske produsenter til tross for at disse landene har et varmt klima. Det beste fenalåret jeg har spist fikk jeg for mange år siden på en bar i Marbella. Norske produsenter dreper smaken med salt godt hjulpet av Mattilsynet. For de som har helseproblem med salt så vil denne måten å salte være bedre. Noen ganger ønsker en å gjennomsalte for å oppbevare råstoff over noe tid samtidig som en ønsker å oppnå en kontrollert salting av det ferdige produktet. Generelt er saltlake rundt 6 % konserverende (> 60 gram salt per 1 liter vann) og gir en behagelig salting. En slik konsentrasjon (brining) kan benyttes til oppbevaring av kjøtt eller fisk fram til en skal kaldrøyke eller varmrøyke, men ikke til råstoff som skal tørkes. Det blir for salt fordi tørkeprosessen konsentrerer saltet. Vann forsvinner og salt blir igjen.. Ved brining tilfredsstiller en både konservering og smaksforsterking. Brining kan utføres ved å lage en lake på 5 - 8 % (eller ved tørrsalting i kort tid). Jeg bruker lake-brining til makrell som skal varmrøykes og tørr-brining av laks og torsk som skal kaldrøykes, samt av lutefisk før den legges i ovnen for koking. Ved lake-brining kan makrellen eller sild ligge så lenge en ønsker i laken uten å bli for salt. Ved tørr-brining er formålet å bringe ut væske fra fisken som sammen med saltet gir en modningseffekt på fisken. For torsk bruker jeg tørrsalting i 5 - 7 timer, mens for laks som er en feit fisk så tørrsalter jeg med grovsalt og brunsukker (20 %) i 20 - 24 timer. Størrelse på laksen har faktisk liten betydning, viktigere er det om laksen har vært frosset eller om den er mager. Begge forholdene indikerer kortere saltetid. Husk at laks skal tørke 2 - 3 døgn etter salting og før røyking. Og etter røyking hvile flere døgn før pakking og frysing. Er det sol lar jeg den gjerne få noen timer i solen for å bringe ut fett til overflaten. Den tar da lettere røyk. Tørketiden bidrar også til å modne og jevne saltet i laksekjøttet. Etter røyk vil kvilen fjerne noe av den "rå" røyksmaken. Reinshjerter "salter" jeg etter at de er reinskåret og strimlet ved å gni de inn med finsalt og legge de på rist for å dryppe av væsken. 6 - 8 timer er nok. Så henges de opp noen dager før de røykes. Jeg lar de aldri tørke til de er harde. Når de er passelig myke vakuumpakkes de og fryses. Pinnekjøtt tørrsaltes i 4 - 5 døgn. Lake fjernes og de snus hver dag. Nytt salt tilføres etter behov. Restsalt børstes av før de henges opp for tørking og modning. Tørrsalting bringer ut mye væske og blir en tyvstart på tørkeprosessen. Boknafisk og splittet fisk til lutefisk brines i sjøvann (2 timer) før den henges opp. Tørrfisk til lutefisk bør helst ikke fryse. Boknafisk kan gjerne fryse. Råskjært fisk til tørrfisk brines i sjøvann 20 - 30 minutter. Henges helst i januar/februar for å fryse tørr. Klippfisk tørrsaltes i flere uker før den henges opp og soltørkes i 4 - 6 uker inntil den er hard også i tykkfisken. Omlegges flere ganger og nytt salt tilføres underveis i saltingen. Husk å la laken renne bort hele tiden. Bacon - tørrsaltes mindre enn 10 timer. Skyll bort og heng det til tørk gjerne i flere døgn før røyking. Sikkert mange synspunkter på hvordan en best gjør det, men dette er iallefall det jeg praktiserer og så langt fungerer det for meg. Ingen klager.
  4. 2 points
    0,49 kr for Topshot på XXL denne uka 👌
  5. 2 points
    Har jakta mange år på statsvald etter elg, både med godt og mindre godt resultat, så problemstillingen er kjent, da en må ut på ny søkerunde etter maks.fire år. Det tar tid å "lære seg" et jaktterreng. Tilbudet med sk dagskort tror jeg ikke bare er til for å gi et tilbud til flere, men like mye for å få opp fellingsprosenten mange steder. Også mange private grunneiere har gått inn på en modell med begrenset kontraktstid i stedet for oppsigelig kontrakt, for eksempel 3-4 år, da de ønsker å legge ut jakta på nytt anbud etter en tid. Vil tro det er for å prøve markedet, og se hva de kan få for jaktretten. Slik mistes kontinuiteten, og avskytingsprosenten kan fort bli deretter, iaf om det er "vanskelige" terreng med begrenset bestand.
  6. 1 point
    Se litt lenger opp i tråden. Bare å finne frem limpistolen og la fantasien løpe løpsk😂 J.A.
  7. 1 point
    Stutt. Takk til @baikalgutten. Da må man bare lage fortre som går helt fram. Og kanskje en demper. Og rekylkappe. På den nye kolben. Hau gett.
  8. 1 point
    Gikk greit å skyte bøffel med pushfeed, 60°hevarmsløft, rustfritt og plast så da duger nok m70 med cerakote og glassfiber også😆
  9. 1 point
    Litt erfaring med RWS DK i 9,3x62, 246gr (ca 16gram) på elg. Kulen minner om Nosler Partion i konstruksjon og virkemåte. Kulen har en hurtig ekspanderende frempart og en hardere bakpart som gir både fragmentering i sårkanalen og gjennomskyting. Kulen er litt lettere en NP og gir mer hastighet i dette kaliber. Ble mye blodslått ved treff i bein og avstander under 80 meter. Men ganske bra effekt med tydelig skuddtegn og gjennomskyting. Bare tatt 3 elg (2 voksen dyr og 1 kalv) med denne, så begrenset med erfaringer. Ladet til litt lavere hastighet tror jeg denne vil være ei god elgkule. For øvrig var det fabrikk patroner jeg brukte da.
  10. 1 point
    Det er levert forslag om avskaffelse av lisens på lyddemper, i Riksdagen. Det er ennå ikke vedtatt enda så reglene om lisensplikt på lyddemper gjelder fortsatt. Brudd på dette er straffbart. I praksis vil det si bøter. Ikke mye avislinker å finne da dette neppe er noe som skaper de store overskrifter i pressen. Men det finnes, her er ett eksempel: http://www.smp.se/vaxjo/vaxjoskytt-doms-for-illegal-ljuddampare/ Respekter reglene for jakt i det landet du skal jakte i. Selv om risikoen for å bli tatt sikkert ikke er stor.
  11. 1 point
    Hehe, ganske enig i det du sier...hadde nok ikke valgt denne haglen hvis ikke den ble overtatt etter familie. Men blir jo bare mer og mer sjarmert, jo mer jeg pusser og fikser på den. Man får et nytt forhold til våpenet når man har måtte legge litt arbeid i den Takk for at du har tatt deg tid til research!
  12. 1 point
    Da er det bare å gripe tanga! Veldig morsom hobby. Jeg har også nylig skaffet c312-155-2R, i 6-hulls utgave. Snakk om kulefabrikk! Første test i helga, med Howa .308. Fikk litt snaut kulehold når jeg satte COL til 0 friflukt (starter gjerne der, med blykuler). «Pan lube» + toppstrøk med xlox/båtvoks. Stige med n110. 18 grs så bra ut. Alu gascheck fra Sages (de er billig og bra!). De store støpeblokkene profitterer veldig på forvarming. Setter de på varmeplata (middels varme) samtidig som jeg skrur på smeltegryta.
  13. 1 point
    Ladet noen med 44 grain N-135 og de går aldeles ypperlig både i 1895 og i Sharpsen min. Vihtavouri har ikke ladedata for 405 grain så det er mulig at den kulevekten har gått av moten - eller skyldes det noe annet? Uansett så blir det uttrekk og redusering/endring på kruttet. Får se om jeg har noe N-130 stående på en lur plass Takker for tipset. ...................................... Kjøpte meg en Winchester 1886 i kaliber 40-82 forleden dag. Den lå noen få dager på Svartkrutnettet's annonsesider. Man kan jo som kjent ikke få for mange bøylebørser. Har en rulleblokk i 40-82 fra før og så var den jo så fornuftig priset. Hadde en Winchester 1886 i 45-70 som jeg solgte og har vel muligens angret bitte lite grann på det i ettertid. Bilder kommer når den er i hus. Nå er sjelefreden gjenopprettet - i alle fall til det dukker opp noe som forstyrrer den - igjen.
  14. 1 point
    Flott tråd. Kulestøping har ligget brakk en stund her men blir unektelig litt gira når jeg leser her. Siste jeg gjorde innen kulestøping og lading var å smøre noen 155- .312 til 7,62x39. De står til og med ved siden av hylsene ferdig med hette🙄
  15. 1 point
    Et moment er nødvergeretten, som i praksis ikke eksisterer for de store rovdyra. Et annet moment er kvoten. Uansett om dyret var skutt av en "lisensjeger", eller ble slått i hjel med gåstolen av en pensjonist på Frogner, blir det regnet som et uttak fra "lisensjakt-kvoten", og jakta blir stoppet, når (den lokale) kvoten er fylt.
  16. 1 point
    Skutt to i år. Først en 1,5 år liten stut på ca 130 kg. Deretter en enslig ku på snaue 220 kg som har vært uten kalv i flere år. Litt lenger avstand enn vanlig på elg, men funker greit med TTSX 160 gr ladd til ca 845 m/s i 8x57. Ungbikkja synes det var stas med blodspor.
  17. 1 point
    Outlander 6x6 med vinsjen bak(og foran) er bare helt fantastisk. Har brukt min til å hente en ku og en liten kalv. Å vinsje inn elgen rett i hengeren uten noe dilldall er super effektivt. Trådløs fjernkontroll er også genialt. Å ha liggeunderlaget mellom ryggstøtten og skilleveggen er vel det mest fornuftige jeg har sett ryggstøtten bli brukt til så langt. Skutt en kalv i år så langt, på litt hold som vanlig, med en TTSX 150gr ladet med CFE223 i 308'en. Går som en kule!
  18. 1 point
    Jeg har fått en pigger og en 2,5 åring så langt. Bra med dyr i terrenget. Har forresten hatt med guttungen noen dager hvert år siden han var 4. Denne gangen satt han musestille i en sovepose ved siden av meg og fulgte nøye med da jeg fikk skutt 2,5 åringen som kom ut på myra. Fikk nysgjerrig hjelp til å ta ut av dyret, og "geviret☺️" skal på plate på rommet hans. 6x6 med vinsj foran og bak samt pulk, så er man selvhjulpen.
  19. 1 point
    En elg - ett skudd - min første erfaring med 45-70 på elg: Jeg har skutt en del elger med .308 Winchester og desto flere med 7mm. Rem. Mag. Denne historien er min første med Marlin mod.1895GS. Det er klart at dette holder ikke til en Doktoravhandling om denne rifla og kaliberet. En ærlig oppsummering av dette ene skuddet kan jo være interessant for noen som ikke har skutt elg med en slik bøylerifle ennå. Vi skriver mye her om bøylerifler, men lite handler om jaktrapporter. Elgku skutt på ca.80 meter, fluktstrekning ca. 80 - 90 meter, slaktevekt 165 kg: Situasjonen i laget var at vi denne gangen kunne skyte 1 stk. enslig voksen ku. Vi kunne skyte stuter under seks tagger og de som var over 10 tagger. Seks til ti-taggere var fredet. Jeg satt på en åpen myr som bød på store avstander, det vil si godt over hundre meter. Jeg har litt prestasjonsangst når jeg havner på en slik post med Marlin, der og da savnet jeg min 7mm. Rem.Mag. Marlin var det jeg fikk klare meg med, det var for sent til å endre bevæpning. Etter en stund i drevet (drivjakt) kom en stor stut diltende etter en voksen ku, uten kikkert var det vanskelig for meg å bedømme taggene på stuten , så den slo jeg fra meg. Dyrene kom nærmere og nærmere, jeg innså at dette kunne by på et greit sideskudd mot kua. Jeg lot den passere en kritisk skytevinkel mot sideposten, når den endelig var i sikker sone lot jeg skuddet gå. Jeg så at treffet var greit og lot være å følge opp med grisete vomskudd. Dyret snudde akterenden til og luntet tydelig påskutt mot sideposten. Stuten diltet etter. Jeg varslet på radioen at jeg hadde påskutt en ku slik at andre ikke skulle skyte ku i samme drevet, samtidig fikk sideposten beskjed om at det påskutte dyret gikk mot ham. Jeg så kua falle like i nærheten av sideposten, sideposten sa at han ville gi den et nakkeskudd. Dyret var vel egentlig dødt når det falt. En interessant kommentar fra sideposten: Jeg hørte to kjappe smell, det ene var innslaget i dyret - det andre var skuddet. Kula passerte gjennom begge lunger, litt høyt: Kula kunne sikkert vært plassert litt lavere for å punktere flere vener rundt hjerte, eller hjerteskudd. Dyret pumpet markant mye blod ut av skuddsårene, jeg slo meg straks til ro med at dyret ville falle om få sekunder. Jeg oppdaget også i etterkant at jeg med fordel kunne sotet siktene før jeg sa meg klar på posten, jeg hadde sjenerende mye sollys og skinnende korn. Dette er verdt å tenke på til neste gang, sote sikter. Å jakte med åpne sikter krever litt ekstra oppmerksomhet og trening. Kula er en Barnes Original, 400 grain som jeg har kronografert til v/0 564 m/s. Hvor mye kula kan ha ekspandert i dyret er vanskelig for meg å bedømme, den passerte gjennom hele dyret. Noen stor sjokkeffekt i de bløte delene tror jeg ikke så mye på, farten er ikke høy. Pent slakt: Kjøttødeleggelser var det ikke snakk om, pent hull inn og litt større hull ut. Jeg rakk ikke å ta bilder av slaktet siden jeg ikke var tilstede da den ble delt opp. Jeg kommer til å fortsette med denne rifla på elgjakt, begrensningen min er maks hundre meter for å ha forsvarlig kontroll. Innslaget på dyrets venstre side. Merk: dette er et nettsted for jegere, så jeg håper ikke at bildene virker støtende.
  20. 1 point
  21. 1 point
    Har du et bilde av topleveren og sikringen. Denne her er jo ikke Mirokus Browning kopi, men sannsynligvis basert på Remington 32/3200. Noe også Krieghoff er kjent for.
  22. 1 point
    Norge har VERDENSMESTER i standard rifle! (Hei Håvard) Trønderbataljonen er sterke på standard division, utrolig mye lugne folk også, mye kunnskap også om hva som er mest optimalt på lange hold og lignende (hei trøndere) Standard gutta skyter ofte bedre enn opengutta.... jeg skylder på at de ikke må finne prikken 😛 Ja til fler i standard.
  23. 1 point
    Er det helt utenkelig?.....at de mest pengesterke leiejegerne kanskje er de minst effektive (med størst «skumme fløten» holdninger)?.........Mens de med dårligere økonomi (men med yngre og sprekere kropper) KUNNE gjordt en mye bedre jobb, DERSOM de hadde fått sjansen? (n.b.: tenker ikke på meg selv her - da jeg anser «ung og sprek kropp» som ett forbigått kapittel for min del)
  24. 1 point
    Vrakkjøtt? Mine hamburgere er (minst) like gode som både mine egne biffer og restaurantburgere. Kjøp deg en kjøttkvern og lev lykkelig resten av livet
  25. 1 point
    Naiv? Når jeg jakter elg gratis i kommunens beste terreng. Og når jeg skal dele kjøtt med "min" grunneier. Så får hun indre og ytrefilet, steikene og det fineste kjøttet til kjøttdeig og grytekjøtt. Jeg tar en liten part av det som er blodslått, bankekjøtt og lårtunge. Hvis du ikke gjør det på denne måten er du idiot og jakter ikke elg gratis i 20 år for samme grunneier. Og kan jakte så mye småvilt du gidder uten å betale ei krone for det. Jeg jakter også elg på lag der vi betaler markedspris for jakt og kjøtt. Da deler vi likt oss jegere imellom.
  26. 1 point
  27. 1 point
    Du har mye rett, men de av SPs representanter som har jobbet med ny våpenlov har vist langt større engasjement og detaljkunnskap om saken en Frps, Høyres og APs representerer til sammen..
  28. 1 point
    "Vi frykter hva det neste kan bli, sier Søreng som er skremt over situasjonen med den nye nærpolitireformen. " -Vi ble selvsagt redde, forteller Søreng som også er leder for Frøya Frp og fast medlem i kommunestyre og formannskap". Enda ei melding, der medlemmer av Frp, i dette tilfelle så framtredende som lokallagsleder i en middels stor kommune, går mot den politikken som er ført. Og som de, gjennom sin støtte til Frp, har fått gjennomslag for. Hvem er det som har gjennomført denne politikken? Regjeringa fra Høyre og Sørengs parti Frp! Til overmål har Frp hatt justisministeren (4 forskjellige) i hele denne perioden! Men Søreng er i godt selskap, med en stor del av "kammeret"s medlemmer/debattanter. Det skulle jo bli paradis på jord for våpeneiere, bare Frp kom i posisjon, var omkvedet i "Kammerets politiske meningsmåling". Hva ble resultatet? Jo, Frps justisminister gikk ut, i strategisk tid før siste valg, og fisket velgere, med valgagnet "innstramming i våpenloven"! Men, akkurat som bompengemotstanderne på Jæren, som flokker seg om partiet som, via sin finans- og sin samferdselsminister, har innført mer bompenger enn noen gang før, støtter vel store deler av "kammer"-brukerne regjeringa. Og klager over strengere våpenlov.
  29. 1 point
    Ikke gi opp håpet. Legg deg heller i hardtrening: Ennå noen uker til elgjakta.👍
  30. 1 point
    Regner med du ikke stoler på svaret fra sykehus/ lege siden du spør her. Vil si at det er bare å skyte, men finn noe å bite i før du trekker av, og husk at å nappe av skuddet gjerne gir dårlige treff!
  31. 1 point
    Jeg bruker pumpe.. enklere blir det ikke og man får litt trim med på kjøpet
  32. 1 point
  33. 1 point
    Etter mange små limjobber og mye fil og puss er stokken endelig komplett. Jeg har gjort en liten beddejobb med epoxy fylt med aluminium på bæreflatene til kassa foran og bak, samt "tangen" bakerst som er låsekassa sin rekylklakk. Greia med å bruke aluminium er at epoxyen krymper bitte litt når den herder. Aluminium eller "metal" tilsetning motvirker denne effekten. XLR element chassiset veier fra 880 gram og oppover uten grep og bakstokk. Jeg har definitivt ikke spart på materiale i dette bygget og likevel er jeg under vekta til XLR med over 150 gram inkludert UIT skinna. De eneste delene jeg måtte modifisere på STRen for å få til dette bygget var skufestet foran og magasinutløserknappen. Skruefestet er trimmet litt på lengde, slik at den blir kortere. Magasinutløseren har jeg laget en ny kortere versjon av. (Dvs. Jeg hadde en fra et tidligere bygg.) Jeg tror kanskje MagnumHansen har laget slike også en gang i tiden når de hadde en "jakt?" laminatstokk til STR. Det gjenstår en del kosmetisk arbeid bl.a lurer jeg på om jeg skal lakke stokken med matt blank duracoat. Jeg er ikke helt sikker på om jeg liker den blanke glossy finishen stokken har fra støpet, pluss at jeg har laget noen smårip her og der under arbeidet. Det er egentlig ikke verdens undergang for det kommer garantert til å bli riper under bruk Jeg ønske meg en STR i ca. denne utførelsen, men i carbon og ikke aluminium. Her er resultatet fra ca. samme vinkel. I morgen blir det testing på banen, kanskje med en rapport? Jeg har bestilt kortere rør til bakstokken siden den jeg har er litt i lengste laget. Foldemekanismen har sine svakheter bl.a at den ikke låser seg i foldet posisjon. Jeg har en plan, både for den og for sluttstykket siden stokken folder mot venstre. Jeg er ikke ferdig enda tror jeg .
  34. 1 point
    Leicaen er vulgært stor bak. Den passer best på en Tikka tactical med GRS.. Okularet på kikkerter til disse riflene bør være så lite som mulig for å få så god klaring til hevarmen som mulig under raske ladegrep.
  35. 1 point
    Godt at vi fikk gjordt på det rene, hvem som kan alt og alltid har rett. Jeg derimot lærer noe hver dag, og setter pris på å bli rettet på, om noen mener jeg tar feil.
  36. 1 point
    Norma Elite er for dei som likar det skjulte blykryddertet i kjøtet. I sårkanalen kan det vera slengt ut blyfragment i opptil 40 cm i diameter. Det kan liggja att over 200 små deler frå blyet slengt langt ut i kjøtet.
This leaderboard is set to Oslo/GMT+02:00


×
×
  • Create New...