Jump to content

Jegerklasse og klassestruktur i DFS


Jegermeistern

Recommended Posts

Hei, "kammer"-ater!

 

Det ble startet en tråd om dette emnet da innstillingen fra "Sotnakk-utvalget" ble lagt fram (av M67?). Men dessverre ble den tråden borte i "ryddesjauen" på forumet. Derfor starter jeg en ny tråd om samme emne.

 

Innstillingen fra "Sotnakk-utvalget" ligger her.

 

Skytterlagene har frist til 18. mars, dvs. KOMMENDE FREDAG, med å levere sine kommentarer til skyttersamlaget. Samlagene har frist til FREDAG 1. APRIL med å levere sine høringssvar til skytterkontoret. Saken skal så opp på skyttertinget under LS i Målselv, i slutten av juli.

 

Jeg synes dette er mistenkelig rask saksbehandling - klassestrukturen og konkurranseprogrammene fungerer da sånn passe, og man burde gitt seg tid til å gjennomdiskutere saken, og behandle den på samlagenes ombudsmøter i november - desember, og på Skyttertinget 2017.

 

Men hvis denne saken skal kjøres gjennom så fort, er det hvertfall viktig at alle som måtte ha en mening, bruker muligheten til å ta det opp gjennom lag og samlag innen fristen.

 

 

Jeg har skrevet en kommentar til innstillingen, jeg gjengir hele innstillingen her, og det som angår jegere og "Jegerklsse" - "Treningsklasse" separat i neste innlegg:

 

 

 

 

Kjell Arne Larsen,

Namdalseid & Lyngen skytterlag.

 

Kommentarer til Sotnakk-utvalgets innstilling

 

 

Utvalget ble nedsatt for å gå gjennom klassestrukturen og konkurranseprogrammene. «Dette med sikte på å skape økt oppslutning og interesse for DFS-aktiviteter». Et meget godt utgangspunkt for arbeidet.

 

Utvalget har i liten grad gått inn på hvorfor oppslutningen om DFS-aktiviteter er så lav at den bør økes, bare forutsatt, i henhold til mandatet, at endringer i klassestrukturen og/eller konkurranse-programmene kan bedre deltakelsen og aktiviteten.

 

Det er særlig tre forhold jeg savner i bakgrunnsmaterialet for utvalgets diskusjon og innstilling:

 

A: Utvalget har i liten grad gått inn på en hovedårsak til at mange ikke deltar på stevner, kostnaden med skyting.

 

B: Utvalget har overhodet ikke gått inn på en grunn til at mange deltar på organisasjonens «utstillingsvindu», Landsskytterstevnet, standardpremiene på LS.

 

C: Utvalget nevner heller ikke grunnen til det som nå er en meget stor del av vår aktivitet, nemlig de obligatoriske treningsskuddene for de som skal avlegge storviltprøven.

 

Hvis man hadde gått mer inn på disse punktene, kunne det virket inn på konklusjonene i innstillingen, særlig vedrørende klasse 1 og 2, og jegerklassen (-ene, se nedenfor).

 

A: Kostnaden ved å drive konkurranseskyting:

 

Utvalgets mandat var selvfølgelig ikke å vurdere skytternes økonomi. Utvalget nevner ammunisjonskostnadene under pkt. 4.2, prøveskudd, men går ellers ikke inn på dette. Men når det gjelder nettopp kostnader til ammunisjon, vil valget av klasser, hvilket hold klassene skal skyte på, og eventuelt skyteprogram (antall skudd) ha betydning. Det må ikke minst sees i forhold til at «alle tegn» tyder på at man ikke får noen økning, kanskje heller en nedgang, i kjøpekraften i de neste årene. Dette vil særlig ha betydning for «ikke helt etablerte» skyttere (klasse 1).

 

Prisen på skarp ammunisjon for skyting i DFS er p.t. ca. kr. 8,50 pr. skudd. En kan redusere utgiftene noe, ved å lade sjøl. Men kostnaden blir den samme – man bruker, i så tilfelle, av sin fritid (som økonomene sier at skal «alternativprissettes»). For familiefolk er dette en ofte svært begrenset ressurs, slik at heimelading dermed ikke blir noe alternativ (saken stiller seg selvfølgelig noe annerledes for pensjonist-veteraner).

 

Ammunisjon i kaliber .22 LR, i god nok kvalitet til å levere akseptabel presisjon i rifle under normale temperaturforhold, koster ca. tiendeparten av skarp ammunisjon. Et mesterskapsprogram på bane kommer på over kr. 400,- i ammokostnader med skarp ammunisjon, med kaliber .22 er kostnaden til ammunisjon på omtrent samme nivå som prisen for kaffe og vaffel. For folk som vurderer om de skal delta i DFS-stevner eller ikke, er en slik forskjell vesentlig. Den store økningen i deltakingen på DFS 15-meter de siste årene understreker dette.

Det vil derfor være en viktig faktor å få flest mulig klasser til å skyte på 100 meter og finfelt, slik at skytterne har muligheter, under gode værforhold, til å bruke .22 LR i stedet for 6,5x55. Jeg foreslår derfor at klasse 1 flyttes til 100 meter. Argumentet mot dette har til nå særlig vært kapasitets-problemer (det var også begrunnelsen for forslaget om å flytte klasse V65 til 200 m).

 

Kapasiteten på 100-m-baner.

 

Mange av dagens elektroniske skytebaner er opprinnelig bygd for pappskiver. Standplasskapasiteten på 100 m er god nok på slike baner, det var også kapasiteten i grava, så lenge en benyttet tvillingskiver. Da banene ble bygd om til elektronikk, erstattet man tvillingskivene med enkle skiver, og fikk halvert kapasiteten. Når «etterkrigskullene» nå er kommet i klasse V65, og forbedret helse og økt levealder gjør at skytterne er aktive langt opp mot 90 års alder, har kapasiteten på 100 meter blitt for liten noen steder (virkelig et luksusproblem!). Det bør ikke forhindre oss i å legge flest mulig klasser til 100 m. Vi bør enten utvide antallet 100-m-skiver, eller arrangere skytestevnene over lengre tid, gjerne begge deler.

 

Klasse «Aspirant» og «Skytterklasse».

 

Utvalget foreslår å lage to parallelle «aspirant»-klasser. Jeg kan overhodet ikke se noen grunn til å dele klasse «Aspirant» i to, bare på grunn av alder. Jeg er enig i forslaget om at skyttere over en viss alder kan velge om de vil betale premieinnskudd eller ikke (bare betale arr-delen, og dermed ikke få premie – samme forhold har man f.eks. i turmarsj, for de som ikke vil ha medalje, bare «IVV»-registrering). Men «navnet skjemmer ingen» - hvis eneste forskjellen skal være at den ene klassen heter noe annet enn «Aspirant», er det en temmelig syltynn begrunnelse for en egen klasse. Kreative folk kan sikkert dikte opp et navn som passer bedre. Klassen skal i utgangspunktet skyte med kaliber .22LR, men skyttere over 15 år må alternativt kunne skyte med godkjente banevåpen i kaliber 6,5 eller 7,62.

 

B: Premieringen på Landsskytterstevnet.

 

Standardpremiene på Landsskytterstevnet er, for mange av de skytterne som ikke når opp i mesterskapssammenheng, målet for sesongen. For etpar år siden gjennomførte DFS en spørreundersøkelsen om premieringen på LS. Oppslutningen om dagens premiering, med standardbeger i ekte sølv og «minnemedalje», var nærmest total. For mange skytterne er det å oppnå slike varig premier, i en landsomfattende konkurranse med «likemenn/-kvinner», en stor opplevelse. Det kan være ødeleggende for statusen til LS-premiene, og dermed deltakelsen på LS, dersom skyttere sjøl skal kunne bestemme at de kan bli værende i en klasse de egentlig er overkvalifisert for, og på den måten «bestille» standardpremier, slik utvalgets forslag til klasse 1 og 2A legger opp til.

 

Bakgrunnen for forslaget om at klasse 2 A ikke skal rykke opp etter resultater, er at de som bruker betablokker da ikke har noen klasse å rykke opp til, der de kan skyte lovlig. De må enten slutte med medisinen, eller slutte å skyte.

 

Klasse 2 A inkluderer den tidligere «åpen klasse», en klasse der det er tillatt å bruke betablokker. Utvalget går inn for at også V55-skyttere, som bruker betablokker, skal skyte i denne klassen. Det virker logisk at de som bruker preparater på dopinglista, ikke skal kunne konkurrere om mesterskap. Men da er det like logisk at skyttere i klasse V65 og V73, som bruker betablokker, bør plasseres i en egen klasse uten mesterskap. Det må da, i tilfelle, være en klasse som bare skyter liggende – klasse «1A»? Det betyr, i tilfelle, at skyttere over 65 år, som bruker betablokker, ikke kan konkurrere om medaljene i klasse V65 A/B. Og at den normale 1. klassen da blir 1 B. I så tilfelle bør opprykk fra klasse «1B» være valgfritt til «1A» eller «2B», og tilsvarende fra 2 B, valgfritt til 2A, eller til klasse 3, hvis man ikke vil konkurrere med skyttere som bruker midler på dopinglista. Da blir det en viss logikk i klassestrukturen, klassene 1A og 2A blir klasser man ikke kan rykke opp fra (unntatt frivillig opprykk for skyttere over 65 år, som bruker betablokker, de bør kunne velge å skyte i 2A, slik de kan velge å skyte i V55 i dag), men som heller ikke skyter mesterskap. Og at skyttere som rykker opp fra 1 B eller 2 B, kan «passere» klassene med folk som bruker betablokker, hvis de vil.

 

Skyttere som bruker betablokker, skal kunne rykke ned fra klasse 2A. For de aktuelle skytterne er det jo dokumentert, ved resultater, at «dopingen» ikke bedrer resultatene. Jeg foreslår at skyttere i klasse 2 A, som bruker betablokker, kan rykke ned til klasse 1A, slik at 2 B er «dopfri» klasse.

 

Skyttere over 65 (eller evt. 70 - 75) år, som bruker betablokker, kan rykke ned til klasse 1B etter resultater. Da blir jo ikke klassen «dopfri». Klasse 1B kan bli et tilbud til en meget viktig del av DFS-skytterne, som vi må ta vare på, nemlig deler av dagens V73-klasse, ofte skyttere godt oppe i 80-årene, som bruker medisiner. Man kan sette opp- og nedrykksgrensa lavt. Da bør «nybegynnere» i klasse 1 B kunne måle seg med «frasorterte» veteraner fra klasse 1 A.

 

«Mesterskap» og -medaljer er konkurranse for alle i en bestemt aldersgruppe. Det er ulogisk at en gruppe skyttere, som er «sortert fra» som dårligere enn de fleste konkurrentene i samme alder, skal ha et eget mesterskap, og kunne få en «medalje for å være en middels god skytter». Jeg foreslår derfor å sløyfe mesterskap i klasse 2, og gå tilbake til ordningen som var før 2013. Det vil også samsvare med vanlige dopingbestemmelser at kl 2A ikke kan delta i mesterskapsskyting.

 

«Treningsklasse» for jegere.

 

«Aspiranter» omfatter også en gruppe som vi allerede har på banene, nemlig de som skal avlegge «obligatoriske treningsskudd» for skyteprøven for storviltjegere, men som ikke vil skyte konkurranse i Jegerklassen. Disse skal skyte med minimum i «rådyr»-kaliber, og kan da skyte på 200 meter. Jeg vil foreslå at klassen ganske enkelt heter «Treningsklasse». I følge bestemmelse fra DN kan man ikke få godkjent mer enn 15 skudd daglig, dersom man ikke skyter «konkurranse»:

 

«For de som ikke deltar i terminfestet konkurranse skal disse skuddene gjennomføres over minst to forskjellige dager»

 

«Treningsklassen» skyter bare 15-skudd, og har ikke premiering/mesterskap. Deltar på stevner opp til samlagsstevnet. Se for øvrig kommentarene til Jegerklassen.

 

Jegerklassen:

 

Utvalget foreslår at Jegerklassen også skal kunne skyte 25 skudd baneskyting, i «fri skytestilling». «Begrenses til 8 mm kaliber, automatgevær og rekyldemper ikke tillatt».

 

Hva utvalget mener med «fri» skytestilling, er ikke klart. Mange jegere vil bruke to-fot eller annen form for støtte. Skb pkt 8.100 sier at all skyting skal foregå i «reglementerte skytestillinger». For de som vil skyte med støtte, har Metallsilhuettforbundet et tilbud. Jeg mener Jegerklassen (i motsetning til Treningsklassen) ikke skal kunne bruke støtte.

 

Hva utvalget mener med «automatgevær» er heller ikke klart. Mener de halvauto («selvlader-gevær»)? Det bør holde at våpnene oppfyller DN-kravene til jaktvåpen. Mange jegere har halvautovåpen som f.eks. Sauer 303, spesielt med tanke på bjørnejakt.

 

«Rekyldemper ikke tillatt» - heldigvis. Men jeg formoder at lyddempere er tillatt?

 

Hvorfor har utvalget satt kalibergrensa til 8 mm? Et av de mest populære jaktkalibrene er 9,3x62, et annet ikke helt uvanlig kaliber er 375 H&H. Problemene for elektroniske skiver er ikke kulediameteren, men projektilformen. Det bør holde med å si at det skal brukes spisse kuler. Elektronikken fastsetter skuddverdien ut fra 8 mm tolking, uansett kulediameter.

 

Utvalget foreslår vanlig 25-skudd på bane, og fortsatt 30 skudd felt. Som nevnt har mange jegere lyddemper, det gir mye mirage ved lange serier, det samme gjør forholdsvis tynne piper. For de som har våpen i litt uvanlige kalibre, kan også ammokostnaden bli stor ved 25/30 skudd. Jeg foreslår derfor at Jegerklassen og Treningsklassen skyter 3 skudd pr. hold på felt, og 3-3-3-6 på baneskyting. De som deltar for å få «treningsskudd», må uansett på banen en annen dag for å avlegge skyterprøven, og kan, i den forbindelsen, skyte de resterende treningsskuddene.

 

Jegerklassen kan også skyte på 15-meter, med aktuelle våpen i kaliber .22 LR. Der er ikke mirage og ammokostnader noe stort problem, så på 15-meter kan klassen skyte 25 skudd.

 

For jaktvåpen bør minste avtrekksvekt være 0,5 kg, som for skiskyttervåpen for rekrutterigsklassene (skb pkt 6.431)

 

Dagens «Jegerklasse» omfatter bare skyttere klasseført i klasse 1. Jeg mener alle skyttere over 15 år må kunne skyte i Jegerklassen, men at de da ikke kan skyte i annen klasse ved samme stevne.

 

 

Begrensning av prøveskudd.

 

I pkt. 4.2 foreslår utvalget å redusere skytetiden for prøveskudd før grunnlag og omgang til 2 minutter. På 100 m skyter nå (og etter utvalgets/mine forslag) alle klasser 5 skudd liggende på 3. serie. Det er derfor ingen behov for prøveskudd før 10-skudden på 100 m (på 200 m skyter klasse 3-5 kne, og der bør det fortsatt være prøveskudd før grunnlaget).

 

 

Klassesetting etter resultater fra 15-m-skyting.

 

Utvalget går mot en «egen» klassesetting for 15-m-skyting. Dette grunngis særlig med at man tidligere har gått i mot å ha en særskilt klassesetting for feltskyting. Men forslaget bl.a. fra Namdal skyttersamlag gikk ikke på at man skulle innføre en særskilt klassesetting for 15 m, men at 15-m-skytingen skulle telle med i klassesettingen. Dette forslaget går ikke utvalget inn på, noe de absolutt burde gjort. For en del skyttere, som omtrent bare skyter innendørsskyting, er klassesettingen temmelig misvisende. Skytterboka pkt. 7.160 gjelder skyttere som «det er anledning til å tro at holder seg nede i klasse med vilje». Men man trenger ikke beskylde skytterne for å «jukse», det er minst 3 gode grunner til å hovedsakelig skyte 15-m-stevner. For det første har innendørsskytingen utviklet seg til en egen konkurranseform, med flotte arrangementer i innbydende lokaler, ikke et treningssubstitutt i triste kjellerlokaler, som det var for 40 år siden. For det andre den før nevnte ammokostnaden. Og for det tredje at 15-m skytingene foregår i perioden november-februar, ei tid på året da det er lite andre aktivitetstilbud (når vi ser bort fra juletregang!).

 

Vi har allerede et system for å registrere resultatene på 15 m. Når skyteprogrammene er omtrent identiske med utendørsprogrammene, bør også resultatene telle med i klassesettingen (f.eks. ved at 245 p på 15-m tilsvarer 240 utendørs). Man kan ha samme bestemmelse som DFS hadde da klasse 1 skjøt både på 100 og 300 m, at man skulle klassesettes etter «det hold der skytteren står best».

 

 

 

Klasser og skyteprogram:

 

100 meter:

 

«Aspirant»

Utvides til å gjelde alle skyttere som ikke skyter aktivt i andre klasser. 25 skudd. På stevner opp til samlagsstevnet. Skyttere over 15 år kan betale bare arrangement, og får da ikke premie. Skyttere over 15 år kan skyte med alle tillatte våpen/kalibre.

Rekrutt: Som i dag

Eldre Rekrutt: Som i dag

Y Jun Som foreslått av utvalget

E Jun Som foreslått av utvalget

 

Klasse 1 B

Som foreslått av utvalget som klasse 1 på 200 m, men rykker opp til 1A/2B etter resultat. LS-klasse, men ikke mesterskap.

Omfatter også skyttere fra klasse 1A, som har rykket ned pga resultat, også skyttere (over 70 – 75 år?) som bruker betablokker.

 

Klasse 1 A Omfatter skyttere som har rykket opp fra 1 B, ned fra 2 B eller høyere klasse, og skyttere som aldersmessig tilhører V 65 A/B, men som bruker betablokker, eller andre stoffer som står på dopinglista, samt skyttere fra klasse 2A, som bruker betablokker, og som har rykket ned pga resultat. LS-klasse, men ikke mesterskap. Rykker opp til 2B etter kvalitet, de som bruker betablokker går til 2A.

Klasse V65A

Som foreslått av utvalget, men omfatter ikke skyttere som bruker betablokker.

Klasse V65B

Som foreslått av utvalget, men omfatter ikke skyttere som bruker betablokker.

 

I skyteprogrammene på 100 meter baneskyting er det ikke prøveskudd før 10-skudden.

 

 

200 meter:

 

Klasse 2 B:

Som foreslått av utvalget, men ved opprykk kan en velge mellom klasse 2 A eller klasse 3. LS-klasse. Ikke mesterskap.

Klasse 2 A:

Som foreslått av utvalget. Rykker opp til klasse 3 etter kvalitet, unntatt de som bruker betablokker. Skyttere som bruker betablokker, rykker ned til klasse 1A pga. resultat. LS-klasse. Ikke mesterskap.

Klasse 3: Som i dag

Klasse 4: Som i dag

Klasse 5: Som i dag

Klasse V55 Som foreslått av utvalget

 

Treningsklasse: Skyttere som vil avlegge treningsskudd for skyteprøven, og jegere som ikke vil skyte konkurranse. Skyteprogram: Felt: 3 skudd pr. hold. Bane: prøveskudd, og 15-skudden, ikke 10-skudd. (Evt. 3-3-3-6, som Jegerklassen). På åpne stevner, ikke i mesterskap.

Betaler kun arrangemet, ingen premiering. Minimum avtrekksvekt 0,5 kg.

 

Jegerklassen: Omfatter alle medlemmer i DFS over 15 år, men skyttere som velger å skyte i «Jegerklasse», kan ikke delta i andre klasser under samme stevne (unntatt i kl. AG3/HK416).

På åpne stevner, ikke LS-klasse, ikke mesterskap. Fri skytestilling uten støtte.

Skyteprogram: Felt: 3 skudd pr. hold. På bane: 3-3-3 + 6 skudd, sum 15 sk.

15 m: Vanlig 25-skudd.

Våpen: Kaliber opp til .375, må bruke spisskuler på elektronikk. Kikkert: Max 12x forstørring, ikke avstandmåler. Maxvekt for våpen som for STR 200. Minimum avtrekksvekt 0,5 kg.

 

AG3/HK416:

Som i dag

 

 

Endret overskriften 15/3, for å få jegerne mer interessert i tråden! KAL

Edited by Guest
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

BARE DET SOM ANGÅR JEGERE / JEGERKLASSE:

 

Kjell Arne Larsen,

Namdalseid & Lyngen skytterlag.

 

Kommentarer til Sotnakk-utvalgets innstilling

 

«Treningsklasse» for jegere.

 

«Aspiranter» omfatter også en gruppe som vi allerede har på banene, nemlig de som skal avlegge «obligatoriske treningsskudd» for skyteprøven for storviltjegere, men som ikke vil skyte konkurranse i Jegerklassen. Disse skal skyte med minimum i «rådyr»-kaliber, og kan da skyte på 200 meter. Jeg vil foreslå at klassen ganske enkelt heter «Treningsklasse». I følge bestemmelse fra DN kan man ikke få godkjent mer enn 15 skudd daglig, dersom man ikke skyter «konkurranse»:

 

«For de som ikke deltar i terminfestet konkurranse skal disse skuddene gjennomføres over minst to forskjellige dager»

 

«Treningsklassen» skyter bare 15-skudd, og har ikke premiering/mesterskap. Deltar på stevner opp til samlagsstevnet. Se for øvrig kommentarene til Jegerklassen.

 

Jegerklassen:

 

Utvalget foreslår at Jegerklassen også skal kunne skyte 25 skudd baneskyting, i «fri skytestilling». «Begrenses til 8 mm kaliber, automatgevær og rekyldemper ikke tillatt».

 

Hva utvalget mener med «fri» skytestilling, er ikke klart. Mange jegere vil bruke to-fot eller annen form for støtte. Skb pkt 8.100 sier at all skyting skal foregå i «reglementerte skytestillinger». For de som vil skyte med støtte, har Metallsilhuettforbundet et tilbud. Jeg mener Jegerklassen (i motsetning til Treningsklassen) ikke skal kunne bruke støtte.

 

Hva utvalget mener med «automatgevær» er heller ikke klart. Mener de halvauto («selvlader-gevær»)? Det bør holde at våpnene oppfyller DN-kravene til jaktvåpen. Mange jegere har halvautovåpen som f.eks. Sauer 303, spesielt med tanke på bjørnejakt.

 

«Rekyldemper ikke tillatt» - heldigvis. Men jeg formoder at lyddempere er tillatt?

 

Hvorfor har utvalget satt kalibergrensa til 8 mm? Et av de mest populære jaktkalibrene er 9,3x62, et annet ikke helt uvanlig kaliber er 375 H&H. Problemene for elektroniske skiver er ikke kulediameteren, men projektilformen. Det bør holde med å si at det skal brukes spisse kuler. Elektronikken fastsetter skuddverdien ut fra 8 mm tolking, uansett kulediameter.

 

Utvalget foreslår vanlig 25-skudd på bane, og fortsatt 30 skudd felt. Som nevnt har mange jegere lyddemper, det gir mye mirage ved lange serier, det samme gjør forholdsvis tynne piper. For de som har våpen i litt uvanlige kalibre, kan også ammokostnaden bli stor ved 25/30 skudd. Jeg foreslår derfor at Jegerklassen og Treningsklassen skyter 3 skudd pr. hold på felt, og 3-3-3-6 på baneskyting. De som deltar for å få «treningsskudd», må uansett på banen en annen dag for å avlegge skyterprøven, og kan, i den forbindelsen, skyte de resterende treningsskuddene.

 

Jegerklassen kan også skyte på 15-meter, med aktuelle våpen i kaliber .22 LR. Der er ikke mirage og ammokostnader noe stort problem, så på 15-meter kan klassen skyte 25 skudd.

 

For jaktvåpen bør minste avtrekksvekt være 0,5 kg, som for skiskyttervåpen for rekrutterigsklassene (skb pkt 6.431)

 

Dagens «Jegerklasse» omfatter bare skyttere klasseført i klasse 1. Jeg mener alle skyttere over 15 år må kunne skyte i Jegerklassen, men at de da ikke kan skyte i annen klasse ved samme stevne.

 

 

 

 

Klasser og skyteprogram:

 

 

200 meter:

 

Treningsklasse: Skyttere som vil avlegge treningsskudd for skyteprøven, og jegere som ikke vil skyte konkurranse.

Skyteprogram: Felt: 3 skudd pr. hold. Bane: prøveskudd, og 15-skudden, ikke 10-skudd. (Evt. 3-3-3-6, som Jegerklassen). På åpne stevner, ikke i mesterskap.

Betaler kun arrangemet, ingen premiering. Minimum avtrekksvekt 0,5 kg.

 

Jegerklassen: Omfatter alle medlemmer i DFS over 15 år, men skyttere som velger å skyte i «Jegerklasse», kan ikke delta i andre klasser under samme stevne (unntatt i kl. AG3/HK416).

På åpne stevner, ikke LS-klasse, ikke mesterskap. Fri skytestilling uten støtte.

Skyteprogram: Felt: 3 skudd pr. hold. På bane: 3-3-3 + 6 skudd, sum 15 sk.

15 m: Vanlig 25-skudd.

Våpen: Kaliber opp til .375, må bruke spisskuler på elektronikk. Kikkert: Max 12x forstørring, ikke avstandmåler. Maxvekt for våpen som for STR 200. Minimum avtrekksvekt 0,5 kg.

Link to comment
Share on other sites

Bare spørsmål, når det kommer til treningskudd i "treningsklasse" og spisse kuler. Kommer mann ikke i konflikt med bestemmelse at man skal skyte prøveskudd for jegerprøve med same type ammunisjon som skal brukes på jakt?

Link to comment
Share on other sites

Det er "del 2" av skyteprøven, de tellende skuddene mot reinfiguren, som skal avlegges med ekspanderende ammunisjon.

 

"Treningsskuddene" må avlegges med våpen godkjent for jakt (i praksis alt unntatt halvauto militærvåpen) og ammo i kaliber minst tilsvarende "rådyr"-klasse.

 

Det er fullt tillatt å skyte vanlig DFS-felt, med Sauer og vanlig ammo, og få det registrert som treningsskudd, hvis det skytes etter 31. mars.

Link to comment
Share on other sites

Punkt 4.2 ang prøveskudd er rart.

Om man mener folk skal "tvinges" til å skyte færre prøveskudd så kan man jo sette et maks-tak på antall prøveskudd man får lov til å skyte innenfor dagens skytetid. Feks 5 eller 6 skudd, skytetid 3 minutter. Det vil begrense antallet prøveskudd og vil medføre mindre stress.

Jeg for min del pleier for eksempel å skyte et eller to prøveskudd stående før grunnlaget (2-3 skudd liggende for å verifisere at jeg er midt i, deretter bruker jeg skytetida på å finne ståendestillinga og tar kansje (om det er tid) et eller to prøveskudd stående. Å redusere skytetida før grunnlaget vil bare medføre at jeg skyter alle prøveskudda før grunnlaget liggende, siden jeg aldri vil rekke å skyte det siste prøveskuddet stående (og slik sannsynligvis skyter flere prøveskudd før grunnlaget enn det jeg gjør i dag.)

 

 

Siterer trådstarter:

Jeg er enig i forslaget om at skyttere over en viss alder kan velge om de vil betale premieinnskudd eller ikke (bare betale arr-delen, og dermed ikke få premie – samme forhold har man f.eks. i turmarsj, for de som ikke vil ha medalje, bare «IVV»-registrering).

Tenker du at dette kun skal gjelde i "trim" klassen? Eller bør skyttere i kl 5 også kunne velge denne opsjonen?

Link to comment
Share on other sites

Klassesettingen går på oppnådde resultater forrige år samt alder. Såvidt jeg vet er det ingenting som hindrer deg i å skyte én gang som klasseført og én gang i jegerklassen, og som ung skjøt jeg ofte finfelt som junior og rett etterpå grovfelt som fjerdeklassing.

 

Problemet er vel heller at oppmøtet i jegerklassen dessverre er så forsvinnende lite at de av oss som er aktive klasseførte ikke gidder fordi det ikke er noen reell konkurranse.

Link to comment
Share on other sites

Kanskje vi skulle flyttet diskusjonen rundt jegerklassen til en egen tråd? Godt forslag å kalle det treningsklasse. Klassen burde ikke bare inkludere jegere, men også de som skyter andre konkurranseformer som jaktfelt, dynamisk, NROF, metallsilhuett, langholdsskyttere, osv. Synes det bør være en jegerklasse, ikke to som du skisserer.

 

Forslaget ditt:

«Treningsklassen» skyter bare 15-skudd, og har ikke premiering/mesterskap. Deltar på stevner opp til samlagsstevnet. Se for øvrig kommentarene til Jegerklassen.

Synes heller at jegerklassen skal skyte vanlig 25 skudd program som foreslått av utvalget. Ellers synes jeg det er greit at det ikke er premiering/ mesterskap for jegerklassen, og at klassen er med i stevner opp til og med samlagstevne. Selv om det ikke hadde vært premiering i jegerklassen hadde man jo deltatt på et terminfestet stevne, og alle 25 skuddene ville blitt godkjent av DN som treningsskudd .

 

Hva utvalget mener med «fri» skytestilling, er ikke klart. Mange jegere vil bruke to-fot eller annen form for støtte. Skb pkt 8.100 sier at all skyting skal foregå i «reglementerte skytestillinger». For de som vil skyte med støtte, har Metallsilhuettforbundet et tilbud. Jeg mener Jegerklassen (i motsetning til Treningsklassen) ikke skal kunne bruke støtte.

Som du siterer skytterboka legges det nok opp til at man bruker vanlige skytestillinger med reim også i jegerklassen. Hva mener du videre med å "skyte med støtte", mener du reim eller tofot?

 

Hva utvalget mener med «automatgevær» er heller ikke klart. Mener de halvauto («selvlader-gevær»)? Det bør holde at våpnene oppfyller DN-kravene til jaktvåpen. Mange jegere har halvautovåpen som f.eks. Sauer 303, spesielt med tanke på bjørnejakt.

Regner med at de mener kun halvautomatisk ild tillatt, men full-auto ikke tillatt. I skytterboka ser man for eksempel at det for AG3 og HK416 klassen står følgende:

"6.600 AG3 og HK416

AG3 og HK416 er godkjente våpen i DFS. Det er fastsatt følgende regler for skyting med disse våpen i DFS:

1. All skyting skal foregå med halvautomatisk ild."

 

Halvauto rifler godkjent til jakt er jo allerede tillatt i dag i jegerklassen. I tillegg bør det være greit at skyttere med våpen ervervet til andre grener kan delta med sine halvautomatiske rifler.

 

Utvalget foreslår vanlig 25-skudd på bane, og fortsatt 30 skudd felt. Som nevnt har mange jegere lyddemper, det gir mye mirage ved lange serier, det samme gjør forholdsvis tynne piper. For de som har våpen i litt uvanlige kalibre, kan også ammokostnaden bli stor ved 25/30 skudd. Jeg foreslår derfor at Jegerklassen og Treningsklassen skyter 3 skudd pr. hold på felt, og 3-3-3-6 på baneskyting. De som deltar for å få «treningsskudd», må uansett på banen en annen dag for å avlegge skyterprøven, og kan, i den forbindelsen, skyte de resterende treningsskuddene.

Her er jeg enig i utvalget i at det bør være 25 skudd på baneskyting for jegerklassen. Ammokostnad: En jeger som bare skal ha de godkjente treningsskuddene eller bruker et dyrt kaliber skyter nok bare ett stevne uansett, og ammokostnaden blir sånn sett det samme som om jegeren skulle komt på trening for å skyte de samme skuddene. Derimot vil nok en jeger med et mer normalt kaliber som blir giret på DFS-baneskyting føle seg mer hjemme med samme program som de andre. Om man vil skyte med lyddemper eller ikke bør være valgfritt, men de ville nok som regel blitt skrudd av i konkurranse på grunn av mirage som du sier. Selv om mange jegere har tynne piper er det jo også mulig å bruke miragebånd i jegerklassen.

Link to comment
Share on other sites

Mulig det er på siden av tema, men hva er grunnen til at man ikke kan skyte flere klasser på samme stevne?
I utgangspunktet tilhører man en klasse, og skal skyte denne klassens program. Skyttere i klasse "Junior" (vanligvis 16- og 17-åringer) kan velge om de vil skyte sitt eget program, eller heller delta i klasse 4 ved stevner (15-m, felt og bane, skytterboka pkt. 7.226). "Det er kun lov å delta en gang pr. stevne", står det i nevnte punkt.

 

Nåværende DFS-president, Bernt Brovold, var tidligere GIHV. I den forbindelse var han aktiv for å HV-folk med på DFS-skyting, og fikk gjennom at DFS-skyttere både kan skyte i sin ordinære klasse, og i klasse AG3 eller HK416, ved samme stevne. Dette er altså egentlig et brudd med det som er nevnt i avsnittet over. Landsskytterstevnet starter med militært NM, og man kan delta både i militær klasse, og ordinær klasse. I teorien kan en enklet skytter oppnå 12 standardpremier, og pokker-vet-hvor-mange mesterskapsmedaljer i milNM/Landsskytterstevnet ("Høggern" har hevdet seg meget godt, både i milNM og det etterfølgende ordinære LS).

Klassesettingen går på oppnådde resultater forrige år samt alder. Såvidt jeg vet er det ingenting som hindrer deg i å skyte én gang som klasseført og én gang i jegerklassen, -
- jo, som nevnt er det en mer eller mindre klart uttrykt regel at man bare kan delta i en ordinær DFS-klasse ved samme stevne. Og hvis man skal delta i jegerklassen, må man tilhøre klasse 1. Rekrutteringsskyttere, veteraner, og klasse 2-5 får ikke delta i Jegerklassen etter dagens regler, og jeg finner ingenting om at Sotnakk-utvalget vil endre dette,
og som ung skjøt jeg ofte finfelt som junior og rett etterpå grovfelt som fjerdeklassing.
Det var nok, i så tilfelle, en temmelig "kreativ" tokning av regelverket, se sitatet fra klassereglene over.
Problemet er vel heller at oppmøtet i jegerklassen dessverre er så forsvinnende lite at de av oss som er aktive klasseførte ikke gidder fordi det ikke er noen reell konkurranse.
Der er nok de aller fleste her inne enig med deg. Noe av det tror jeg skyldes at folk som er klasseførte/veteraner ikke har anledning til å delta, klasse 1 er som oftest liten som den er. Dessuten er det begrensninger på våpen, maxvekt 4,5 kg m kikkert, kikkert max 9X, og avtrekk minimum 1,5 kg,
Link to comment
Share on other sites

Siterer trådstarter:
Jeg er enig i forslaget om at skyttere over en viss alder kan velge om de vil betale premieinnskudd eller ikke (bare betale arr-delen, og dermed ikke få premie – samme forhold har man f.eks. i turmarsj, for de som ikke vil ha medalje, bare «IVV»-registrering).

Tenker du at dette kun skal gjelde i "trim" klassen? Eller bør skyttere i kl 5 også kunne velge denne opsjonen?

Jeg nevner dette i forbindelse med "Aspirant"/trim?-klasse, ja. Sotnakk-utvalget er jo inne på det samme. Aspiranter får jo en "gjenstandspremie" (mellom oss sagt, Hong-Kong-juggel) som bevis på at de har deltatt, sikkert stas for en 10-12-åring, neppe samme status blant voksne.

 

Hvis jeg var "rekruttfar" med laber interesse for DFS-skyting, kunne jeg kanskje tenkt meg at "premieinnskuddene" fra en slik "trim"-klasse kunne samles opp gjennom året (dvs., ikke i skytterlagets regi, men i DFS-regi), og utdeles som f.eks. sølvtøy med gravering som "Voksen-aspirant 2016, 15 stevner" etter (skytter-) årets slutt.

Link to comment
Share on other sites

Klassesettingen går på oppnådde resultater forrige år samt alder. Såvidt jeg vet er det ingenting som hindrer deg i å skyte én gang som klasseført og én gang i jegerklassen, -
- jo, som nevnt er det en mer eller mindre klart uttrykt regel at man bare kan delta i en ordinær DFS-klasse ved samme stevne. Og hvis man skal delta i jegerklassen, må man tilhøre klasse 1. Rekrutteringsskyttere, veteraner, og klasse 2-5 får ikke delta i Jegerklassen etter dagens regler, og jeg finner ingenting om at Sotnakk-utvalget vil endre dette,

Du har selvsagt rett. Jeg legger meg langflat.

 

og som ung skjøt jeg ofte finfelt som junior og rett etterpå grovfelt som fjerdeklassing.
Det var nok, i så tilfelle, en temmelig "kreativ" tokning av regelverket, se sitatet fra klassereglene over.

Du har rett i at det ikke gikk på stevner som krets- og samlagsmesterskap. Der fikk jeg pent velge. Men på noen gikk det som følge av semantisk flisespikkeri fra min side. ;-) Jeg argumenterte for at dersom stevnet hadde forskjellig navn i terminlista for fin- og grovfelt måtte jeg kunne delta i begge, selv om de var samme dag og sted. Det var ofte tilfelle når lokale bedrifter hadde sponset en vandrepokal og det var forskjellig sponsor for fin og grov.

 

Jeg tror at ideen om en trimklasse er god og at de som deltar der bør få skyte med det de har. Vi har kun har å tjene på å gjøre det enkelt å prøve DFS-skyting uten å måtte ha Sauer/Krag/Mauser. Hvorfor vil du begrense programmet til 15 skudd? Er det pga magasinfylling eller mirage eller for å holde kostnaden nede?

Link to comment
Share on other sites

Her er jeg enig i utvalget i at det bør være 25 skudd på baneskyting for jegerklassen. Ammokostnad: En jeger som bare skal ha de godkjente treningsskuddene eller bruker et dyrt kaliber skyter nok bare ett stevne uansett, og ammokostnaden blir sånn sett det samme som om jegeren skulle komt på trening for å skyte de samme skuddene. Derimot vil nok en jeger med et mer normalt kaliber som blir giret på DFS-baneskyting føle seg mer hjemme med samme program som de andre. Om man vil skyte med lyddemper eller ikke bør være valgfritt, men de ville nok som regel blitt skrudd av i konkurranse på grunn av mirage som du sier. Selv om mange jegere har tynne piper er det jo også mulig å bruke miragebånd i jegerklassen.
Hvorfor vil du begrense programmet til 15 skudd? Er det pga magasinfylling eller mirage eller for å holde kostnaden nede?
Begge deler, men mest pga. mirage. Men det er altså et forslag fra meg, som jeg lufter for potensielle jegerskyttere her inn ( - de fleste ser ikke ut til å interessere seg så mye - kanskje en egen tråd, med mer "jegermessig" overskrift, kan fenge mer?) (Endret overskriften 15/3).

 

I helga arrangerte laget mitt "elektronikkfelt" på 100-m-banen. Det var 6 minutter mellom hvert lag, dvs. minst 4 minutt opphold mellom 6-skudds-seriene. En av landets beste veteranskyttere skjøt uten miragebånd på Saueren - og ble svært plaget av mirage på de siste holdene. Og det altså med et (mener mange) "for svakt" kaliber, 21 mm pipe, og god tid mellom seriene.

 

Et annet økonomi-argument, i tillegg til ammo-prisen, er pipeslitasje. Ei pipe til STR 200 koster i dag ca. 3.600,-, og holder ca. like mange skudd. Piper til de fleste jaktvåpen er, så vidt jeg kan registrere, vesentlig dyrere (men holder kanskje lenger, hvertfall i sedate kalibre som 308 W).

Link to comment
Share on other sites

I tillegg til skyteprogram, bør også en annen side ved "Jegerklassen" diskuteres:

 

I dag er reglene (Skytterboka, pkt. 7.239): "Konkurransetilbudet for denne klassen gis kun i 30 skudd på åpne feltstevner". Jegere som ønsker å bokføre "treningsskudd", må delta i "gjeldende jaktår", dvs. 1. april eller senere. Da er feltsesongen på hell de fleste steder, det er få åpne feltstevner i april (samlagsmesterskap og landsdelskretsstevner er jo ikke "åpne stevner", og har derfor ikke Jegerklasse).

 

Sotnakk-utvalget mener: "Utvalget mener dette tilbudet bør utvides til også å gjelde baneskyting". Det vil jo løse problemene med "treningsskudd" (et problem laget ved skrivebordene i DN), og vil nok gjøre at vi får økt deltakelsen. Kudos til Agder skyttersamlag (v/ M67 m.fl.!) og utvalget. Jeg foreslår altså at man på åpne stevner deler klassen i to, en konkurranseklasse, og en "trim"-klasse, uten premiering/rangering, for de som bare vil ha bokført treningsskudd. For DFS vil det være en vinn/vinn-situasjon å få disse til å møte opp på åpne stevner. Man har mye ledig kapasitet på 200-meter, og enkelte av de oppmøtte riflejegerne kan kanskje bli så interessert i det som foregår, at de låner en Krag og prøver noen skudd på klasse 1-programmet.

 

Det jeg også gjerne vil ha jegernes synspunkter på, er den begrensningen som ligger, og som utvalget ikke foreslår endret, i hvilke stevner som skal ha "Jegerklasse": Bør klassen også kunne delta, og evt. få medalje, på samlagsmesterskap, og evt. landsdelsstevner? Og bør klassen bli en "fullt godkjent" klasse, og også kunne delta på Landsskytterstevnet, og skyte både bane, felt, Stang-skyting og felthurtigskyting?

Link to comment
Share on other sites

Jeg synes absolutt deltakere med andre (jakt) våpen burde kunne konkurrere på lik linje (annen klasse) med øvrige skyttere. Jeg har prøvd å bli med på stevner og treninger i to skytterlag for å bli bedre med mitt jaktvåpen, men har følt meg uønsket og til bry. Det er liksom ikke så mye å hente utenom den masete tiden med storviltprøver... Og da skal du helst skyte ferdig og ha deg vekk.

Det potensielle problemet med en utvidet jegerklasse uten de samme krav til våpen er at den fort kan oversvømmes av superskyttere med supergevær og bli som "open"-klassene i andre forbund. Ikke at jeg tror det avskrekker jegere så mye...

 

Mitt problem med DFS har vært at det er overregulert. Jeg skjønner at det er for å sikre like vilkår og en øvre utstyrsgrense, men for meg fremstår det alt for "sporty" og skifter ironisk nok fokus bort fra skyteferdighet. Mulig er det bare antisportsupporteren i meg.

Nå er jeg dog i kontakt med et tredje skytterlag om medlemskap, og denne gangen tenker jeg å gå for saueren.

Link to comment
Share on other sites

Det jeg også gjerne vil ha jegernes synspunkter på, er den begrensningen som ligger, og som utvalget ikke foreslår endret, i hvilke stevner som skal ha "Jegerklasse": Bør klassen også kunne delta, og evt. få medalje, på samlagsmesterskap, og evt. landsdelsstevner? Og bør klassen bli en "fullt godkjent" klasse, og også kunne delta på Landsskytterstevnet, og skyte både bane, felt, Stang-skyting og felthurtigskyting?

 

Tja, I distrikter med dårlig tilbud av jaktfelt og elgbanestevner I JFF regi kan sikkert dette være interessant for endel skyttere som er aktive der. Om man legger opp til å tillate samme våpen og bekledning som skyting i NJFF regi, evt. også dele klassen I to på samme måte (sporter/ jeger) etter utstyrsbegrensning, så er det vel I prinsippet bare reim, pøll og albuebeskyttere som behøves av annet utstyr. Man vil vel kan hende bli beskyldt for å "stjele" annet forbunds skyttere på denne måten, men det viktigste må vel være at flere får et bedre tilbud om å kunne skyte og konkurrere.

Link to comment
Share on other sites

Mitt problem med DFS har vært at det er overregulert. Jeg skjønner at det er for å sikre like vilkår og en øvre utstyrsgrense, -
"Overreguleringen" har hvertfall ført til at Skytterkontoret, i over 25 år, har solgt Sauer 200 STR m/diopter og utstyr til omtrent halve prisen av hva den ville kostet gjennom "normale salgskanaler", eller hva tilsvarende våpen koster i utsalg her til lands. Dette ser man ikke minst ved at "langholdsfolk" og "presisjonsfreaker" her inne kjøper STR "i bøtter og spann".
Tja' date=' I distrikter med dårlig tilbud av jaktfelt og elgbanestevner I JFF regi kan sikkert dette være interessant for endel skyttere som er aktive der. - -

Man vil vel kan hende bli beskyldt for å "stjele" annet forbunds skyttere på denne måten, men det viktigste må vel være at flere får et bedre tilbud om å kunne skyte og konkurrere.[/quote']DFS har jo pålagt egne lag å ikke drive "annen form for skyting" (skytterboka, kommentar til Grunnreglene, § 1). Når skytterlagene fikk forbud mot å rigge til improviserte "jaktfeltskytinger", forsvant jo tilbudet til riflejegere over store deler av landet. JFF-lagene har jo masse aktiviteter, og har som oftest verken tid eller kompetanse til å drive med rifleskyting, ut over evt. skyteprøve. Ved at flere jegere skyter (kjedelig) baneskyting som DFS 200 m, vil de kanskje få økt kompetanse, som de så kan bruke i sitt JFF-lag, til å arrangere jaktfelt.

Om man legger opp til å tillate samme våpen og bekledning som skyting i NJFF regi, evt. også dele klassen I to på samme måte (sporter/ jeger) etter utstyrsbegrensning, så er det vel I prinsippet bare reim, pøll og albuebeskyttere som behøves av annet utstyr.
Det ligger ingen forslag til andre "klesregler" enn vanlig i DFS, dvs. man kan stille i vanlige klær, militær- eller jaktklær, eller DFS-"kondomdress". Men her er det opp til dere, å foreslå endringer, gjennom det lokale skytterlaget.
Link to comment
Share on other sites

Når skytterlagene fikk forbud mot å rigge til improviserte "jaktfeltskytinger"
Dersom dette faktisk er slik jeg forstår det, vil jeg påstå at det må være et av de mest tullete feilstegene jeg har hørt om fra DFS. Jeg er av den mening at alle idrettslag har meget godt av å rote til ting med uhøytidelige konkurranser som er litt eller veldig annerledes enn det man driver med til daglig.
Link to comment
Share on other sites

På aproberte stevner kan alle 30 obligatoriske treningsskudd for storviltprøven gjøres samme dag!

Gi jegerene denne muligheten ellers tror jeg ikke de kommer!

Det ser ut til at majoriteten av de (få) som har skrevet i denne tråden, foretrekker 25-skudds-program, + prøveskudd. Jeg tror det kan gi mirageproblemer - men det er jo muligheter til å unngå det.

 

Uansett er det ikke trådstarter som bestemmer dette - jeg kan, i høyden, påvirke uttalelsen til eget lag (hvis lederen gidder kalle inn til møte :trist: ). "Enhver især" må påvirke eget lag til å sende uttalelse til samlaget innen fredag 18..

Link to comment
Share on other sites

Fristen for uttalelse nærmer seg! Men det er merkelig stille i denne tråden - - ?

 

Jeg har tidligere fått et bestemt inntrykk av at mange her inne har ganske bastante meninger om hva skytterlagene bør drive med, og hvordan ("for mange DFS-gubber i lærhylstre, for lite mulighet til å skyte med grombørsa i kaliber 399 Cemtex Super"). Gjennom "Kammeret" kan vi få gitt omtrent likelydende uttalelser fra flere lag, til flere samlag, og dermed bedre mulighet for å nå fram med ønskene. Men det forutsetter at folk skiver hva de mener - og det innen i morgen!

Link to comment
Share on other sites

På 80-tallet skjøt jeg miniatyr i et par år samt noen stevner. Så begynte jeg med jaktfelt skyting i 1992. Det første årene var det kun et stevne pr. år. (NJFF-FM)

Fra 1997 var det et skytterlag, tre JFF og en elgjegerforening som arrangerte noe. I år 2000 var vi 2 kammerater som samlet disse 5 lagene til en 5 runders cup. Der hvert lag arrangerte et stevne hver. I 2007 trakk 2 lag seg og de 3 resterende arrangerte et stevne hver dette året. Så ble det hele lagt ned. Så nå er man tilbake til kun FM samt noen stevner som ikke blir annonsert.

Jeg har etter det skutt noen felt og banerunder som arrangeres av DFS. Mener helt klart at man får skyte det samme antallet skudd som de andre klassene. For et par år siden skjøt jeg 4 banerunder i en 6 runders karusell, men fikk ikke være med på omgang runden. Og endte med å skyte 25 skudd og ikke 35 som tidligere. Jeg kjører opp til 14-15 mil en vei for å delta.

Så om man reduserer til 15 skudd ser jeg ikke helt vitsen. Det beviser bare at DFS ikke ønsker jegerskyttere.

Noe jeg har fått inntrykk av hver gang jeg stiller.

For ca. 10 år siden var det et DFS skytterlag som hadde en egen jegerklasse med stor deltagelse. Skyttere kjørte opp til 25 mil en vei for å delta. Vi var noen jaktfelt skyttere som skjøt jaktfelt og deltok i samme utstyr som NJFF sin jegerklasse med jaktvåpen og begrensningen i bekledning.

Siste året vi deltok der ble vi plassert i en nyopprettet jegerklasse 2 pga at vi var klasseført i en an organisasjon. (NJFF)

Jegerklasse 2 var en "open" klasse med banesauer, reimbruk, kikkertsikter med høy forstørrelse og DFS skytterklær.

Jegerklasse 1 var etter reglene DFS har for jegerklasse. Det hele ble nokså feil sett fra vår side så vi deltok ikke flere ganger på dette 2-dagers stevnet.

 

Så mine meninger for framtidig reglemang for kikkertsikte klasse i DFS er i grove trekk.

- To klasser, en jegerklasse etter dagens regelverk for utstyr og en open klasse.

- Åpne for mesterskaps skyting. I hvert fall i felt og bane. Gjerne på LS nivå.

Link to comment
Share on other sites

35 skudd + prøveskudd i løpet av ca 10minutter med jaktrifle. Å hildrande du:-)

 

Uansett hvoran reglene ender for en "Jegerklasse" eller "åpen klasse" (jeg vil ha begge; delt på vekt og utstyr), vil det være noen som hyler høyt om hvor fælt det er at ikke akkurat deres børse passer inn.

Link to comment
Share on other sites

Så om man reduserer til 15 skudd ser jeg ikke helt vitsen. Det beviser bare at DFS ikke ønsker jegerskyttere.
Jeg presiserer igjen: 15-skudd er IKKE noe forslag fra DFS, eller fra "Sotnakk-utvalget". Det er MITT forslag, ut fra egen erfaring med mirage med jaktrifler, særlig når man bruker lyddemper.

 

Det går an å redusere/eliminere mirage på ymse vis. På Saueren bruker jeg mirage-rør (ikke bånd). Slike er vanskeligere å feste på jaktrifler. Før miragebånd ble tillatt i DFS (1977?), smurte vi inn pipa med vaselin (dampen fra vaselinen er tyngre enn luft, og synker ned). Etter skyting satte vi fra oss våpnet med pipa opp - og smeltet vaselin rant ned mellom pipa og skjeftet/overtreet. Etter sesongen var hele løpskanalen fylt med vaselin!

Link to comment
Share on other sites

Jeg tenker denne klassen vil bli brukt mest av skyttere som ikke er DFS - skyttere, altså ikke folk som bare er elgjegere og kun har sugerørsrifler... Det er langt flere som klager på vektgrensa i jegerklassen, enn det er som plages med at pipene blir for varme - folk flest som er interessert i å skyte stevner har langholdsrifler og jaktfeltrifler.Som tåler noen skudd, e fleste har vel også mirageband eller skjermer.

Hvem gidder å dra på stevne for å skyte 15 skudd når de andre skyter 35?

 

K

Link to comment
Share on other sites

Bare spørsmål, når det kommer til treningskudd i "treningsklasse" og spisse kuler. Kommer mann ikke i konflikt med bestemmelse at man skal skyte prøveskudd for jegerprøve med same type ammunisjon som skal brukes på jakt?

 

Oppskyting må gjøres med "jaktammo", ikke treningsskudda

Link to comment
Share on other sites

35 skudd + prøveskudd i løpet av ca 10minutter med jaktrifle. Å hildrande du:-)
"I hildringstimen er det godt å seile", sang Erik Bye.

 

Jeg ser at flertallet mener 25 skudd + prøveskudd ikke gir mirageproblemer, så da endrer jeg forslaget til 25 skudd for "Jegerklassen". En eventuell "Treningsklasse", som ikke skyter konkurranse, får uansett ikke godskrevet mer enn 15 treningsskudd (DNs regler, sitert over), derfor beholder jeg 15 skudd i forslaget (3-3-3-6, eller 5-5-5 og visitasjon).

 

35 skudd, "mesterskapsprogram", er nok ikke enkelt å få gjennomslag for, hvertfall ikke så lenge "klasse 1" skyter bare 25 skudd.

 

Jeg kommer til å foreslå at "Jegerklassen" skal delta på alle stevner, opp til Landsskytterstevnet - får se hvor langt det rekker (alle forslag skal jo gjennom lag-samlag-skytterkontoret-skytterstyret-skyttertinget).

 

Nå må dere gjøre det samme - få levert en uttale fra skytterlaget til samlaget - 12 timer igjen!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Gode nyheter etter møte 24-25.4. https://www.dfs.no/globalassets/documents/skytterkontoret/protokoller_rapporter/norges_skytterstyre/2016/protokoll_norges_skytterstyre_april_2016.pdf

Administrasjonen anbefaler Norges Skytterstyre å fremme følgende forslag til vedtak for Skyttertinget 2016:

Følgende endringer i klassesettingen på 200/300 meter gjøres gjeldende fra 1/1-2017.

1. Jegerklassen

a) Jegerklassen skal benytte kikkertsikte.

b) Det gis ingen begrensning i kikkertstørrelsen, men i feltskyting er det ikke tillatt

med avstandsmåler.

a) Maks kaliber er 8 mm. Det tillates ikke bruk av rekyldemper, hel- og

halvautomatiske våpen.

b) Konkurransetilbudet i denne klassen består av baneskyting på 200/300 meter og

feltskyting.

c) Skytingen foregår etter samme opplegg som for klasse 1 på 200/300 meter, uten

mesterskap.

d) Alle skyttere som er klasseført i DFS kan velge å skyte i Jegerklassen fra stevne til stevne, men da ikke i sin ordinære klasse i samme stevne.

e) I feltskyting kan man lokalt bestemme om det skal tillates bruk av tofot, sekk eller lignende til støtte.

f) Norges Skytterstyre gis fullmakt til å endre (Skytterbokas kapittel 6, 7 og 11 i tråd med ovenstående.

 

Står og ingen vektbegrensning. Går dette igjennom skal Agder ha stor takk :D

Link to comment
Share on other sites

Det kjennest som om DFS-styret her gjer det mange kanskje har hatt ein mistanke om at ville skje: Dei sel ut halvautomatane for å få fred om sitt eige tradisjonelle. Bryr seg ikkje om skytesporten som heile tapar så lenge ingen rører det dei ser som sitt.

No har skyttertinget sjansen til å gjera eit vedtak som inkluderer og integrerer, heller enn forslaget her som ekskluderer, så dei kan jo ta til vettet.

DFS treng jo ikkje sjølv vera ervervsgrunnlag for skumle svarte børser, men å la andre delta og oppleva skyteprogrammet med det utstyret dei allereie har må då vera ein god ting?

Link to comment
Share on other sites

Skjøt lagsmesterskap med HK416 for noen uker siden, delte skivesett med Jegerklassen. En mann i hver klasse... :mrgreen:

 

Artige saker, men den 2MOA dotten i aimpointen ble sabla diger på nesten 300 meter, selv på tilpasset skivesett. Hold fra 100 til 296 meter. Finfint stevne som frister til gjentagelse...

Link to comment
Share on other sites

Skjøt lagsmesterskap med HK416 for noen uker siden, delte skivesett med Jegerklassen. En mann i hver klasse... :mrgreen:

 

Artige saker, men den 2MOA dotten i aimpointen ble sabla diger på nesten 300 meter, selv på tilpasset skivesett. Hold fra 100 til 296 meter. Finfint stevne som frister til gjentagelse...

 

Der har vel akkurat forbudet mot halvautomatar ei kraftig slagside, eller litt lite luft i ballongen. Halvautomatiske våpen er allereie tilatne om ein kler seg opp i uniformen. Kvifor skal dei vera forbudt om ein møter opp i sivile klede?

Er ellers heilt einig i at dette er gode steg framover for DFS. Sjølv om oppslutninga for no er låg om desse klassene, må ein nok etterkvart innsjå at alle skyttarar teller på kjøttvekta, og at ein difor bør søke å ha eit inkluderande og ope organisasjonsliv og utøvarar som driv innan fleire greiner og forbund. Det er då til dømes ganske vanleg med Sauer 200 STR i MAS Open klassa i Dynamisk, så eg trur ikkje det er så lukka på grasrota som det styra på toppen av og til ser ut til å gjera det.

 

Noen blir aldri fornøyd uansett hva reglene blir.

 

Det har du heilt rett i, og av og til er problemet at ein heilt fin regel blir punktert av eit lite gjennomtenkt unntak.

Link to comment
Share on other sites

Der kan du nok ha eit poeng, men lekkasje den vegen vil eg tru at vil vera svært begrensa i og med at det ikkje er høve til å skyte i fleire klasser på eit stevne. Om nokon klasseførde vil gå den vegen, er det vel som at ein rallykjørar tek ein tur på bilcrossbanen i blant: For å slappe av litt, og for litt forandring med litt anna utstyr.

Eg er i grunn berre tilhengar av konkurranse når eg gjer det bra sjølv, men eg synes det bør vera lite grann som driv prestasjonane i denne klassa og. Dei som berre blir med for å få sine 30 øvingsskot er nok med likevel. Skal dette rekruttere til konkurransemiljøet i DFS, kan det ikkje vera berre kos.

Link to comment
Share on other sites

Et sted i Norge blir det årlig arrangert et par spesielle jeger-feltstevner for jegere med opptil 100 deltakere, tidligere kunne klasseførte delta i jegerklassa om de ville (altså ikke helt i følge reglene fra DFS), dette medførte at stevnene stortsett ble vunnet av en eller annen aktiv skytter. Dette førte i sin tur til at noen jegere tok kontakt med skytterlaget og sa rett ut at dersom de måtte konkurrere mot aktive skyttere ville de slutte å komme på stevnet. Her var vurderinga å enten miste deler av de omtrent 90 jegerne som deltok, eller ta fra de 10 aktive skytterne som likte å vinne noe muligheten til å vinne en klasse med nesten 100 deltakere i.

Her vant kjøttvekta og det ble laget regler som gjorde at jegerklassa ble delt i en "aktiv" og en "mosjons" klasse. I dag er det vel nesten 10 ganger så mange deltakere i mosjonsklassa som i den aktive klassa, men alle har et tilbud. Hva vil jeg egentlig fram til? Om jegerklassa medfører at folk som er klasseført i kl 5 skyter i jegerklassa i et stevne fører det kansje til at de folka vil dominere resultatlista, det vil da føre til at vanlige jegere bare blir listefyll som betaler premiene for de andre, det kan igjen føre til mindre deltakelse i den klassa på sikt(rekrutteringen kan bli slunken), pluss at man får ikke flere folk med på stevner, man får bare flytta folk litt rundt i flere klasser.

Link to comment
Share on other sites

Gode nyheter etter møte 24-25.4. https://www.dfs.no/globalassets/documents/skytterkontoret/protokoller_rapporter/norges_skytterstyre/2016/protokoll_norges_skytterstyre_april_2016.pdf

Administrasjonen anbefaler Norges Skytterstyre å fremme følgende forslag til vedtak for Skyttertinget 2016:

Følgende endringer i klassesettingen på 200/300 meter gjøres gjeldende fra 1/1-2017.

1. Jegerklassen

a) Jegerklassen skal benytte kikkertsikte.

b) Det gis ingen begrensning i kikkertstørrelsen, men i feltskyting er det ikke tillatt

med avstandsmåler.

a) Maks kaliber er 8 mm. Det tillates ikke bruk av rekyldemper, hel- og

halvautomatiske våpen.

b) Konkurransetilbudet i denne klassen består av baneskyting på 200/300 meter og

feltskyting.

c) Skytingen foregår etter samme opplegg som for klasse 1 på 200/300 meter, uten

mesterskap.

d) Alle skyttere som er klasseført i DFS kan velge å skyte i Jegerklassen fra stevne til stevne, men da ikke i sin ordinære klasse i samme stevne.

e) I feltskyting kan man lokalt bestemme om det skal tillates bruk av tofot, sekk eller lignende til støtte.

f) Norges Skytterstyre gis fullmakt til å endre (Skytterbokas kapittel 6, 7 og 11 i tråd med ovenstående.

 

Står og ingen vektbegrensning. Går dette igjennom skal Agder ha stor takk :D

 

Kjempestemning!

Men to ting bør endres.

Jegerklassen skal benytte kikkertsikte. Bør være kan

Og, sivile halvauto jaktbørser bør jo være like tillatt som alt annet. At ingen "nye" klasser (denne og PRS) vil godta halvauto ser jeg som en måte å fortelle samfunnet at ikke vi skyttere er spesielt glad i halvautoer heller, og det er like greit å fjerne de.

Link to comment
Share on other sites

Kjempestemning!

 

Og, sivile halvauto jaktbørser bør jo være like tillatt som alt annet. At ingen "nye" klasser (denne og PRS) vil godta halvauto ser jeg som en måte å fortelle samfunnet at ikke vi skyttere er spesielt glad i halvautoer heller, og det er like greit å fjerne de.

 

Kan ikke si meg mer enig, jeg kan idag skyte i HK416 klassen, og har forsåvidt gjort det, i skapet har jeg også en tilsvarende, sivil rifle som er nogenlunde likt satt opp til bruk i NROF (tilsvarende siktemidler og løpslengde, dog uten innskyvbar kolbe og stempelmekanisme), denne kan jeg ikke bruke når den grønne datostemplingen min har gått ut.

 

Ei heller kan jeg benytte mitt jaktgevær i .308, fordi jeg har valgt en, av POD og DirNat godkjent halvauto mekanisme.

Link to comment
Share on other sites

Om "kan" byttes med "skal" kan jo en kl 5 skytter velge å skyte med banesauern sin?

 

Joa.. Men hvis en klasse 5 skytter velger å skyte i jegerklassen så tror jeg det er ett fett om han skyter med diopter eller kikkert. Men du mener det da er bedre at klasse 5 skytteren må sette kikkert på saueren, for da skyter han dårligere?

De som har rødpunkt kan jo heller ikke skyte med det. Rødpunkt er vel ikke kikkertsikte?

Link to comment
Share on other sites

Et sted i Norge blir det årlig arrangert et par spesielle jeger-feltstevner for jegere med opptil 100 deltakere, tidligere kunne klasseførte delta i jegerklassa om de ville..................Om jegerklassa medfører at folk som er klasseført i kl 5 skyter i jegerklassa i et stevne fører det kansje til at de folka vil dominere resultatlista, det vil da føre til at vanlige jegere bare blir listefyll som betaler premiene for de andre, det kan igjen føre til mindre deltakelse i den klassa på sikt(rekrutteringen kan bli slunken), pluss at man får ikke flere folk med på stevner, man får bare flytta folk litt rundt i flere klasser.

 

Eg ser poenget og er med på argumenta og eksempelet, og er overbevist om at du har rett.

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener ingenting er "bedre" eller "værre". Jeg bare nevnte et mulig resultat av ordlyden.

Da vil jeg tro det er et bedre resultat at kl5 skytteren skyter med diopter mot en sofasniper med tofot, enn at kl5 skytteren og har det samme. Poenget må være at alle burde få skyte og bli flinke.

Link to comment
Share on other sites

Veldig bra at jegerklasse blir innført på baneskyting, tror dette er noe mange har ønsket seg lenge!

 

At klasseførte kan delta i jegerklassa tror jeg kan være en bøyg for rekrutteringa blandt de rene jegerne.

[...]

Om jegerklassa medfører at folk som er klasseført i kl 5 skyter i jegerklassa i et stevne fører det kansje til at de folka vil dominere resultatlista

Ser ikke på dette som noen ulempe og tror ikke det blir et utstyrsrace i denne klassen. Det viktigste for meg er iallefall ikke å vinne, men å delta, se fremgangen og bli god å skyte! Siden det blir ganske fritt med utstyr i jegerklassen tror jeg heller det blir en klasse hvor man vil se mye forskjellig på lokale stevner, alt fra tunge langholdsbørser til lette jaktrifler.

 

Ser på dette som en klasse for å få flere ut på skytebanen for å kose seg i et godt miljø. Hvis konkurranseinstinktet tar over for noen, kan man effektivt sette en stopper for ved å kalle klassen for noe slikt som treningsklasse, mosjonsklasse eller lignende. Hvis en klasse 5 skytter har lyst å delta i jegerklassen med Saueren med diopter synes jeg han bare må få lov til det, men gir det noen godfølelse "stjele godteri fra barn"? Hoppe ut fra den vanlige klassen sin for å knuse all motstand i treningsklassen høres kanskje ikke så kult ut? Jeg synes uansett klasse 5 skytteren skal ha lov til det, og samtidig ha muligheten for å skyte et stevne med jaktriflen sin om han ønsker det før jakten.

 

Det vil alltids være noen som ser en mulighet til å kapre en premie. ;)

Å ta bort pengepremie i jegerklassen vil kanskje gjøre at man unngår det?

 

Kjempestemning!

Men to ting bør endres.

Jegerklassen skal benytte kikkertsikte bør være kan

Og, sivile halvauto jaktbørser bør jo være like tillatt som alt annet.

 

Enig i at det bør være valgfrie sikter, og synes man bør få delta med godkjente halvautomater som i dag.

 

Om "kan" byttes med "skal" kan jo en kl 5 skytter velge å skyte med banesauern sin?

Noen jaktrifler har jo bare jernsikter. Kl 5 skytteren har vel bare enda større fordel hvis han setter et kikkertsikte på Saueren?

 

De som har rødpunkt kan jo heller ikke skyte med det. Rødpunkt er vel ikke kikkertsikte?

Istedet for "kikkertsikte" kunne man tillatt "optiske eller elektroniske sikter", som inkluderer kikkertsikte såvel som optiske sikter med 1x forstørrelse.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...