Mauser68 Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Tenkte eg skulle teste ut ein ny ting i år, som ein indirekte årsak av at Kiwi selde surra bogsteik av svin til ein billig penge. Som sagt så kjøpte eg ei ferdig surra bogsteik av svin, la den 3.5 døgn i grovsalt, tenkte at det kanskje var nok. Steika var vel i overkant av 2 kg, men det blie litt for lite salt, så kanskje 5 døgn hadde nok vore meir passeleg. Etter at den hadde fått henge litt, og fått 10-12 timar i røykjehuset, så lot eg den henge 2 døgn, før eg fant ut kva eg skulle gjere med den.. Ville prøve å få skikkelig julesmak på den, så eg tok å la steika å la i ein kjele med vann, og dryssa litt salt og krydder over den, etter smak og behag og lyster.. Her er bogsteika ferdig salta og røykt, og er kome i laken med salt og krydder : Som de ser, bogsteika har diverse skavanker og er ikkje det beste utgangspunktet : Så tok eg av nettingen på steika, rett etter den kom ut frå panna : Pressa den nedi syltepressa, det var så vidt eg klarte det, uten å rive sund steika, hadde oppi krafta frå kokinga : Etter at steika hadde lagt 2 døgn på ein kjølig plass, så såg den sånn ut : Og her er resultatet med svoren opp, såg ikkje så værst ut i grunn : Her er frå sida : Kutta den opp i store bitar, som eg skal ha i frysaren til jul : Måtte sneie opp eine enden, for litt prøvesmaking og vurdering : Og med litt majones på skiva, julebogskinke og sylteagurker, så blei det ein herlig kveldsmat den kvelden. Oppskrift : 1 surra bogsteik av svin på 2-2.5 kg La den ligge i grovsalt i 3.5 døgn ( personlig ville eg ha prøvd med 5 døgn ) La den henge 2 døgn etter den er tatt opp av salt, for at den skal få jevnare saltsmak Kaldrøyk den i 10-12 timar ( hvis du har tilgang på røykehus ) La den henge i 2 døgn for å ta til seg skikkelig røyksmaken Legg den i ei middels stor panne med vatn, og ha følgende krydder i vatnet : 4 ss toppa med finsalt 2 ss salvie 6-7 laurbærblad 2 ts finmalt pepper 1 ss peppermiks 1 ts malt nellik Kok den i 2 timar, ta av nettingen. Legg steika i press i ca 2 døgn ( hvis du ikkje har presse, bruk ei brødform og legg press på denne, fyll den med krafta og la den ligge ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kristiansen Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Du er reine Ingrid Espeli når det gjelder mat, Kjell Åge Ser godt ut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kvamsgutten Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 JEG SKAL feire jul med deg! hehe Du frister stadig med mye god mat! Og jeg blir like imponert hver gang:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatør Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Bogskinke er egentlig noe jeg har ledd litt av. Høres ut som litt manglende anatomikunnskaper. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 28, 2010 Author Share Posted November 28, 2010 Det er nok eit misvisande ord, he, he, sidan skinka sitter ikkje i bogen ja.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
900SS Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Hva om jeg prøver noe sånt med ei elgstek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 28, 2010 Author Share Posted November 28, 2010 Tja det burde vel fungere det også, det er ikkje berre svin ein kan lage sånt av. Berre vær litt obs på saltetidene, når det er kjøtt som inneholder veldig lite fett, så har den også fortere for å ta til seg saltet. Prøv med 3-4 dager i salt på ca 2-2.5 kg elgsteik, det blir nok bra det.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
900SS Posted December 11, 2010 Share Posted December 11, 2010 Jeg kjøpte ei bogskinke jeg og i steden for elg. Nå er den til avkjøling etter koking. Jeg droppa nellik ellers samme prosedyre. Steka var under to kilo så jeg nøyde meg med tre og en halv dag i saltet. Det som er klart er at miksturen av laurbærblad, salvie og røk ikke gir optimal matlukt av kokekrafta. På den annen side føler jeg meg trygg på at smaken blir bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 11, 2010 Author Share Posted December 11, 2010 Tja, det kan vel neppe gå ille det der då.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.