Jump to content

Material testing del 1


Bly

444 views

Et av poenget med dette prosjektet er å finne en balanse mellom hvor lett kan stokken lages men fortsatt være sterk nok. Den første versjonen av carbon chassise ble laget med 3 mm tykke karbonskall (på det tynneste). Styrken på en slik stokk er av typen bruk den som et balltre og slå i stykker et Accuracy International chassis :D..? Det er kanskje ikke nødvendig? Og en ting som er helt sikkert er at vekten ikke blir lavere om man dunger på med karbonfiber i uante mengder. 

 

For meg ser det ut som om alle produsentene som lager carbon stokker bruker ytterskalllene som "skjelett" og fyller med ett eller annet for at det ikke skal være hult og kanskje også for ekstra stivhet og litt mere styrke. Browning har en fin video (reklame) som illustrer veldig bra hvordan en slik konstruksjon er laget.

 

Browning X-bolt pro;

https://www.youtube.com/watch?v=F1bdnxMH2GU

 

Fordelen med dette designet er at man legger "vekten" i skallet og får en stokk som tåler mye med tanke på penetrering av spisse objekter. Jeg tror Browning kanskje har en skalltykkelse på ca. 2 mm? Og det ville ikke jeg ha vært redd for å bruke for å si det sånn! 2 mm tåler en tur nedover steinura uten å ta skade av det. 

 

I mitt prosjekt har jeg tenkt å gå litt ut av boksen og bruke et kjernemateriale som heter Lantor  Soric, og ser ut som en duk med honeycomb mønster.

26504204_LantorSoricXF-2.jpg.7ba1e7fa7cce9bbc9ef385cf90477000.jpg

Enkelt forklart er fordelen med dette er at man kan skape en kjerne og avstand mellom to lag fiberarmert duk, og derfor oppnå en mye stivere konstruksjon enn om man ikke hadde avstanden mellom disse to lagene. 

 

Carbonfiber panel m/Lantor Soric kjerne demonstrasjon av styrke og stivhet;

https://www.youtube.com/watch?v=bpRPQZLBs6c

 

Det er selvføgelig ikke bare fordeler med å bruke en slik konstruksjon. Ulempen er at man lager en karbonoverflate som blir veldig mye tynnere og den vil ikke tåle slag med skarpe gjenstander på samme måte som et tykt masivt skall. 

For å finne en kompromiss mellom vekt og styrke lager jeg tre forskjellige paneler:

-Ett panel er 200 gsm (0,2mm) karbonfiber på hver side av 2 mm Lantor Soric kjerne.

-Neste er to lag med 200 gsm (0,4mm) karbonfiber lagt med 45 grader på hverandre på hver side av 2 mm Lantor Soric kjerne.

-Det tredje panelet lager jeg identisk med det andre bortsett fra at jeg bytter ut ett lag 200 gsm karbon (det ytterste) med 200 gsm glassfiber i stedet.

 

Her er oppsettet i produksjon.

testpanel001.jpg.ae4998727dbab7730c2af4bfeb6b69ab.jpg 

 

På forrige stokk laget jeg "AR15" grepsholderen i rustfri automatstål. Denne gangen vil jeg prøve å lage delen i karbon. Jeg lager et oppsett for å produsere en masiv ca.10 mm tykk plate.

 

testpanel003.jpg.924753bd52a078622e5ad8c6f76f9453.jpg

 

Sett litt fra siden for å gi intrykk av tykkelsen

testpanel004.jpg.676994c6da4ea6cdd3e8362f344f28a4.jpg

Det som skjer i oppsettet her er at epoxyen suges inn i fra venstre, føger nettingen over kanten og ned i alle lagene med karbonduk som ligger inne i aluramma. På undersiden ligger det et lag med peelply som har ett brudd mellom vakuumsiden (der vakuumet suger). Dette sees bedre på dette bildet som er tatt før epoxyen suges inn. Peelplyen en den hvite duken i bunnen.

testpanel002.jpg.19933753d7775c63ec2173696227302f.jpg

Dette kalles for en "resin brake", og har som intensjon og bremse påfyllingen av epoxy og sikre full gjennomfukting av dukene. Epoxyen flytter fra toppen, ned gjennom alle lagene med duk og ut i bunne via peelplyen.

 

I del to blir det destruksjonstesting av panelene ☢️....

  • Like 4
  • Thanks 1

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...