Jump to content
  • entries
    23
  • comments
    57
  • views
    2,398

About this blog

Om ikke mange, så er det noen som begir seg ut på dypt vann og bygger sine egene rifle/hagle stokker i composite. Jeg har skrevet et par tråder før om hvordan man kan gå frem for å bygge en composite stokk, men de er dessverre gått tapt i siste "plattformkonvertering av kammeret". Denne gangen blir det ikke nødvendigvis en "oppskrift", men heller kanskje mere prosessen om et prosjekt siden jeg ikke har dokumentert alle deler av byggingen med tanke på at den skal forklare alle detaljer. Målet med å skrive denne "bloggen" er å inspirere, forklare og gi de som vil innsikt i hvordan composite stokker kan bygges. 

Entries in this blog

Karbon på slanker’n

Siden råstøpet ble noe mere massivt enn planlagt måtte jeg maskinere ned godstykkelsen på profilen. Jeg bruker spesielle kompositt freser til dette. Her har jeg også starta på hullet som bolthåndtaket skal passe inn i når kolben er foldet sammen. På dette stadiet hadde jeg slengt delen på vekta og dokumentert med et bilde. Fortsatt er det mye mere vekt enn nødvendig. Tykkelsen på midtpartiet får jeg ikke gjort noe med. Eneste måten er å lage en ny del.   Her ser man

Bly

Bly

Gramjakta fortsetter

Det hele begynner med at jeg slenger MDT kolben på vekta. Selv om jeg har kuttet, hulet ut og fjernet unødig vekt så veier faen meg dingsen 650g. Det er litt mye med tanke på at forskjeftet ligger på halve vekta.   Jeg finner frem penn og papir og vips så har jeg en arbeidstegning.   Jeg har tidligere lovet meg selv å ikke lage støpeformer i gjennomsiktig materiale, men denne gangen er det faktisk et poeng. Inn i fresen med det, og så blir det spooningtime🥴

Bly

Bly

Fortsettelse.. del 2

Stokken fikk seg en runde med «lett bedding» til låsekassa og noen små tilpasninger slik at alt passet fint sammen. Så er det en runde med våtsliping før lakk. Jeg lakker med Cerakote C matt klarlakk. På denne stokken valgte jeg i tillegg å lage noen diskré «svampmerker» med sort lakk for å bryte litt opp og gjøre stokken litt mere interessant å se på.  Rett før lakkdusj; ..også til lakk og til tørk. Her ser man beddingen som låsekassa skal ned i.  

Bly

Bly

Fortsettelse.. del 1

På generelt grunnlag liker jeg å lage deler hvor skruer skal festes i metall av noe slag. Grepsfestet til stokker jeg har laget har bestandig vært stål eller aluminium som her.   Men side dette bygget går ut på å teste grenser så prøver jeg meg på karbon. Jeg har likevel valgt å lime inn en bronseforing siden material testen viste at gjenger i karbon går dårlig nært en kant som det er her. Det er nesten ikke gods til gjenger.   Her er et grepsfest i a

Bly

Bly

PrePreg

Jeg har levd i en illusjon om at prepreg er den ultimate metoden for å bygge deler i kompositt. Det skulle vise seg å være flere skjær i sjøen. Noen burde jeg sett på forhånd, men jeg fikk et par overraskelser også.   Fra EasyComposite hadde jeg bestilt xpreg xc110 som er en «spesialisert» prepreg for bruk uten autoklave. Se instruksjonsvideoen om du føler et behov😉;https://www.easycomposites.co.uk/#!/prepreg/component-prepregs/xpreg-xc110-prepreg-carbon-fibre-22-twill-210g.html  

Bly

Bly

Bygging av lettvekt «chassis»

Livet suger baller for tiden... 😷 All passiviteten rundt coronakrisa og ensidig snømåkehelvete har fått liv i lumbagoen, igjen!🥵 Inspirasjonen for å fylle på «rosa bloggen» har vært borte lenge, men akkurat nå har jeg bare ikke bedre ting å ta meg til. Så da har jeg forsøk å samle sammen noen bilder og prøver meg på å sy sammen en slags historie om hvordan «MDT lettvekt varianten» ble til slutt.   Jeg har lenge tenkt på å ta steget videre fra vakuuminfusjon til prepreg. Tanken var å pr

Bly

Bly

Hva skjedde egentlig med den første utgaven?

Jeg leste gjennom hele bloggen her en dag for å finne tilbake hva jeg hadde gjort, og da oppdaget jeg at jeg egentlig ikke har sagt noe om hva som ble det endelige resultatet av det første chassis prosjektet. Jeg avsluttet med flere løse tråder i innlegget Diverse tilpasninger.   Jeg har lekt litt generelt med lakkering og bestemte meg på et tidspunkt for å lakkere stokken. Da var det bare å slipe ned hele overflaten. Jeg liker å våtslipe. Det støver mye mindre 😉  

Bly

Bly

Støping av lettvekts skall

Etter en runde med testing av forskjellige laminater har jeg bestemt meg for å prøve kombinasjonen to lag med 200 gsm (0,4mm) karbonfiber lagt med 45 grader på hverandre på hver side av 2 mm Lantor Soric kjerne. Her er formen på forhånd behandlet med slippmiddel og jeg har lagt ned de to første lagene med 200 gsm karbonfiber som har 45 graders vridning på hverandre for å øke stivheten i alle retninger. Jeg bruker en kompositt spray (klister) for å få lagene til å ligge fast på hverandre. Lantor

Bly

Bly

Material testing del 2

For å gjøre meg opp en mening om hvor tynn og lett skallene til stokken kan være tyr jeg til høyst subjektive og uvitenskapelige testmetoder. Siden det er snakk om skytevåpen så må vel motstand mot gjennomskyting være en god indikator på styrke? En luftpistol ble funnet frem for å henrette karbonpaneler. Jeg aner ikke farten på 4,5mm kula, men tipper noe rundt 100 m/s (kanskje+). Testen begynner med å skyte panelene med luftpistol på null meter (munningen så og si i panelet). Del t

Bly

Bly

Material testing del 1

Et av poenget med dette prosjektet er å finne en balanse mellom hvor lett kan stokken lages men fortsatt være sterk nok. Den første versjonen av carbon chassise ble laget med 3 mm tykke karbonskall (på det tynneste). Styrken på en slik stokk er av typen bruk den som et balltre og slå i stykker et Accuracy International chassis ..? Det er kanskje ikke nødvendig? Og en ting som er helt sikkert er at vekten ikke blir lavere om man dunger på med karbonfiber i uante mengder.    For meg ser

Bly

Bly

Produksjon av ny støpeform

Siden pluggen (prototypen) er forandret lager jeg en ny støpeform for skallene til stokken. En erfaring som jeg har gjort tidligere er at epoxy krymper, og har man ikke en balansert symetrisk konstruksjon kan man risikere at formen inntar en bananfigur. Siden disse formene ikke er symetrisk tenkte jeg å bruke en tykk u profil i aluminium med påsveiste lokk i endene. Denne gangen skal jeg lage en form som er lett å legge inn i en vakuumpose.   Siden det er snakk om å fylle u profilen me

Bly

Bly

Forandringer på designet

Etter å ha brukt carbon "chassiset" en stund er det flere ideer som har meldt seg med tanke på forandringer og forbedringer. Litt er også et behov for å prøve ut nye teknikker med tanke på en lett konstruksjon. Jeg har gitt uttrykk for at XLR "bakstokken" og hengselen ikke er optimal på noe vis, så denne gangen skal jeg prøve meg på MDT sin variant, denne; Som den eneste på markede så lager de en hengsel som er "treleddet" og den har ikke noe utstikk på verken høyre eller venstre

Bly

Bly

Diverse tilpasninger

Det gjenstår mange småting før jeg føler at dette prosjektet er i mål, og egentlig har det stagnert litt i påvente av en kortere "buffer tube" til XLR  kolben som ser ut til å la vente på seg .   Det er egentlig mange små detaljer med XLR kolben som gjør den til et nokså middelmådig produkt i mine øyne. Hvis vi ser på ergonomien så går XLR i den samme klassiske fella som veldig mange havner i. De har laget et system som kan justeres i alle retninger, men kolbekappa kommer bare ikke høy

Bly

Bly

Den store testdagen

Været var fint og vi var alle enige om at det hadde vært en fin fin dag !!.. .., så da er det bare å kjøre på med stemningsbilde.   For anledningen fikk rifla et ubrukt S&L løp som jeg fora med Lapua 139 gr fabrikkammo. Man må ha hylser til lading.   Etter å kuka litt rundt med innskyting gjorde jeg en kjapp presisjonstest av pipa med 10 skudd på 100 meteren. Flua mellom 8 og 9 skal jeg ikke skylde på pipa. Jeg kjente den komme lenge før skuddet g

Bly

Bly

Komplett stokk

Etter mange små limjobber og mye fil og puss er stokken endelig komplett. Jeg har gjort en liten beddejobb med epoxy fylt med aluminium på bæreflatene til kassa foran og bak, samt "tangen" bakerst som er låsekassa sin rekylklakk. Greia med å bruke aluminium er at epoxyen krymper bitte litt når den herder. Aluminium eller "metal" tilsetning motvirker denne effekten.   XLR element chassiset veier fra 880 gram og oppover uten grep og bakstokk. Jeg har definitivt ikke spart på ma

Bly

Bly

Biter faller på plass

Etter hvert begynner det å bli mange små limeoperasjoner som står for tur slik at det hele skal bli en komplett stokk med alt på plass.   Låsekassa til STR er festet foran med en "mutterhempe" som henger i den første klemskruen til løpet. For å få denne til å passe i min stokk måtte jeg trimme ned lengden siden stokken er lavere enn orginalen i dette området. STR låsekassa er litt utenom en normal "remington design", man kan ikke bare lime inn en pilar foran. Jeg laget en bøssing

Bly

Bly

Lim, fil, lim is the name of the game

Liming av skallene og låsekassehuset ble vellykket uten de store skjevheter . Frem med sjampis!! Dette er tross alt en slags "rosablogg"     Jeg hadde lyst på en UIT skinne, type STR, og hadde laget et støp med skrufester for en slik. Nå må den tilpasses og limes inn i stokken.   Her kunne jeg brukt en fres, men i stedet gjør jeg jobben med dremel, fil og sandpapir. Det tar litt lengere tid, men resultatet blir omtrendt det samme når man har litt trening med BNC (Brain Neuron

Bly

Bly

Limpuslespillet starter

Frem til nå har jeg ikke tenkt så grundig gjennom hvordan og i hvilken rekkefølge jeg skal lime delene sammen til en komplett stokk. Kanskje kommer det til å straffe seg    Jeg velger å lime inn huset som skal romme låsekassa i den ene halvdelen av skallene først, for så å lime inn "AR15 grepsholderen". Da kan jeg prøve delene og se hvordan alt passer sammen mens jeg limer.   Det blir selvføgelig sliping, tilpassing og prøving av deler før limet blandes. Her testes festemetode

Bly

Bly

Galskap satt i system

Når begge skallen er ferdig ville det neste fornuftige trinnet være å fylle skallene med epoxyfyllmasse og/eller skum for så og lime de sammen. Jeg ser for meg noe slik som dette; Lime skallene sammen kant mot kant, så kutter man bort "skall" på toppen der låsekasse og løp skal ned. På innsiden i skjøtene der skallene er limt mot hverandre forsterker man med carbonduk og epoxy, så fyller man opp stokken med en blandig av phenolballonger, silika og glass/carbonfibertråder i området der låsekassen

Bly

Bly

Støping av "ytterskall" til stokken

Nå som pluggen er laget og støpeformene er klare er neste trinn i prosessen å støpe skallene som "omgir" riflestokken. I dette prosjektet har jeg bestemt meg for å bruke vakuum infusjon som metode. Fordelen er at alt som gjøres frem til selve infusjonen av epoxy er mulig å endre på hvis man ikke blir fornøyd, og man har all verden med tid. Ingen ting haster fordi noe er begynt å herde, og det er en nokså befriende følelse skal jeg si .   Her er den ene formen klargjort for støping og j

Bly

Bly

Plugg og støpeform

Normalt ville jeg laget en "plugg" (stokken det skal støpes etter) ut av sammenlimte kryssfinerlpater med påfølgende sparkling og pussing til ønsket form. Denne gangen prøvde jeg noe nytt. Jeg brukte plexiglass som jeg bearbeidet med fres, fil, sandpapir og påfølgende polering. Erfaringen med materialet var "ikke gjør dette igjen". Pexiglass er gjennomsiktig og det er vanskelig å se konturene når man arbeider i materialet. Det som reddet meg var den forholdsvis enkle formen. Kryssfiner er mye en

Bly

Bly

Planlegging og design

Jeg kjøpte inn noen deler som jeg likte fra XLR og startet planleggingen om hvordan jeg skulle få de til å henge fast i en STR. Siden jeg har puslet litt med SolidWorks på jobb, så var jo dette prosjektet en fin ting å 3D tegne. Og etter et partre forsøk frem og tilbake landet jeg på en form som ser omtrendt slik ut; Usikkerhetsmomentet ligger i hvordan AR15 grepet skal festes til chassiset. STR låsekassa har en stokkfesteskrue med riktig vinkel som kan brukes til å holde båd

Bly

Bly

Ideen om chassis

Når det kommer til valg av rifle så har jeg bestandig hatt en dragning til Sauer200STR fordi den er tilgjengelig, billig og god. Problemet med STR er begrensningene i utvalget av stokker. STR er kjent for å være lang og jeg har lenge hatt lyst på en kolbe som kan foldes. Når man begynner å se på løsninger som er foldbare, så er det nesten ikke mulig å unngå kategorien "rifle chassis". Manners har laget en "tradisjonell" stokk med foldeløsning, men den ser litt voluminøs ut. Jeg liker egentlig de

Bly

Bly×
×
  • Create New...